Tiny Houses

Tiny House als Kantoor

werken-in-tiny-house-kantoor
Geschreven door Koen Duindam

Een tiny house kantoor is eigenlijk niet echt een tiny house. Want je woont er namelijk niet in. Een betere naam ervoor is misschien een tiny office!

In het filmpje hierboven zie je hoe men gebruik maakt van de moderne technieken die ook in een tiny house worden gebruikt. Deze technieken geven veel vrijheid waardoor het tiny house kantoor niet hoeft aangesloten te worden op nutsvoorzieningen. Dit tiny office kan veel mogelijkheden creëren voor bedrijven die op zoek zijn naar een duurzame werkplek.

Tiny houses worden steeds populairder om gebruikt te worden als kantoorruimte. De trend om hulpbronnen te sparen en zo min mogelijk ruimte te gebruiken heeft ook de aandacht te pakken van de bedrijven sector. Wat voor sommigen een kosteneffectieve oplossing met een onverwacht besparingspotentieel is, is voor anderen de mogelijkheid om hun werkplek tot in het kleinste detail individueel in te richten.

Want omdat de huurkosten laag kunnen worden gehouden, blijft er meer geld over voor het interieur. Tiny houses, pipowagens, tuinhuisjes en zeecontainers zijn een mooi alternatief voor creatieve ondernemers om een extra werkplekken te realiseren.

Uiteindelijk is een goed ontwerp het allerbelangrijkste

Tiny houses werken zo goed omdat je de ruimte helemaal kunt aanpassen aan je eigen behoeften. Als je weinig ruimte hebt, is het des te belangrijker dat je goed nadenkt over hoe het kantoor eruit moet zien.

Een zorgvuldige uitwerking van het tiny house ontwerp is daarom bijzonder belangrijk. In tegenstelling tot een tiny house, dat wordt gebruikt voor wonen en slapen, laten tiny houses meer ruimte over om te werken.

Indien in het tiny house een toilet en een kookgelegenheid worden geïnstalleerd, moet hiermee rekening worden gehouden voor de aansluitingen (water/afvalwater) of moet er rekening gehouden worden met een alternatieve oplossing.

Ook een keuken en een comfortabele zithoek voor de koffiepauze is een verstandige opstelling.

Maatwerk

Het belangrijkste functionele gebied is echter het de directe werkomgeving. Wie een kantoor naar eigen inzicht kan bouwen, kan het virtueel op maat maken. Ergonomische werkhoogtes, voldoende ruimte voor een PC, opbergruimte en royale werkvlakken zijn een absolute must. Een goed bureau op kantoor voorkomt verkeerde belasting en spanning in de rug en in het schouder- en nekgebied. 

De opbergmogelijkheden spelen een belangrijke rol in een goed doordacht kantoor. Veelgebruikte mappen moeten binnen handbereik zijn, gevoelige gegevens moeten achter slot en grendel worden bewaard. Bijpassende boeken- en archiefrekken van bijvoorbeeld MDF en berkenmultiplex kunnen online worden besteld en de kleuren kunnen worden aangepast aan je eigen ideeën.

Kasten onder het tafelblad, bijzonder smalle legplanken voor de wandvlakken naast de deur en andere op maat gemaakte producten kunnen ook worden geïnstalleerd. Ze bieden ruimte voor papier, boeken en bestanden en zorgen er zo voor dat alles wat je nodig hebt duidelijk is opgeborgen.

Kleuren in een tiny house kantoor

Marketingbureaus adverteren met kleurenconcepten voor kantoorapparatuur en doen vaak een beroep op basiskennis: Goethe’s theorie van kleur.

Hij zei over de esthetiek van kleuren dat ze de geest door het oog beïnvloeden. Hij sorteerde de kleuren op zijn eigen manier en voorzag ze van kwaliteiten die tot op de dag van vandaag als geldig worden beschouwd:

  • Geel: vrolijk, zachtaardig, aangenaam, rustgevend
  • Oranje: energiek, stimulerend, verwarmend.
  • Rood: gewelddadig, zeer energiek, gepassioneerd.
  • Blauw: koel, rustgevend, schaduwrijk.

Zo individueel als de mensen die een tiny house kantoor inrichten zijn, zo individueel is ook hun kleurkeuze.

Als je het warm, gezellig en energiek wilt, kies dan voor een combinatie van geel en oranje. Iedereen die al een warmbloedig persoon is en de dag vol temperament doormaakt, kan de voorkeur geven aan blauwe tinten als mentaal tegengewicht.

Lees hier ook de feng shui tips over kleurgebruik.

Welke kleur ook overeenkomt met het de stemming, de kleur moet ondersteund worden door de belichting. De juiste verlichting creëert niet alleen de juiste sfeer, maar is ook van groot belang voor gezond werken.

Een optimale verlichting verhoogt het concentratievermogen en voorkomt zo snel vermoeidheidsverschijnselen. Als er nog wat ruimte over is, kan de natuur in het kantoor worden gebracht.

Groene planten verlevendigen de werkplek. Ze beïnvloeden niet alleen het microklimaat, maar filteren ook fijnstof uit de lucht, dit is goed voor lichaam en geest en verhoogt de productiviteit.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!