Gezondheid

Thuiswerken 7 tips en tricks

werken-in-tiny-house-kantoor
Geschreven door Koen Duindam

Heb jij moeite om gemotiveerd te blijven tijdens het thuiswerken? Wij hebben 7 praktische tips en tricks om jou te helpen om productief te blijven en gemotiveerd te blijven tijdens het werken vanuit huis!

Thuiswerken heeft voordelen waar sommigen van genieten, maar voor veel mensen is thuiswerken ook een uitdaging.

Stress, gebrek aan motivatie, angst en onzekerheid is volkomen normaal.

Daarnaast maken velen van ons zich misschien zorgen over de toekomstige vooruitzichten op een baan of over de beste manier om werk en gezin te combineren.

Deze eenvoudige tips kunnen je helpen om je productiever en gemotiveerder te voelen en te zorgen voor je geestelijke gezondheid terwijl je thuiswerkt:

Tip 1: Creëer een routine en hou je eraan

Zonder vaste schema’s kunnen de grenzen tussen werk en privé vervagen en kan het stressvol zijn om goed te werken.

Volg, indien mogelijk, je normale slaap- en werkpatronen en blijf consequent.

Wordt wakker op dezelfde tijd. Probeer je normale reistijd in te plannen en besteed die aan lichaamsbeweging, lezen of muziek luisteren voordat je begint.

Het belangrijkste is dat wanneer je werkdag stopt, je ook echt stopt met werken. Sluit af, stop met het checken van e-mails en concentreer je op je privéleven. En probeer aan het eind van de dag op je gebruikelijke tijd naar bed te gaan.

Tip 2: Maak een speciale werkruimte

Als je kunt, zoek dan een rustige ruimte weg van mensen en afleidingen zoals de tv (of de keuken, als je zin hebt om te snoepen).

Zet alles wat je nodig hebt op één plek voordat je aan het werk gaat – opladers, pennen, papier en wat dies meer zij – en sluit de deur als dat kan. Zelfs in een kleine of gedeelde ruimte, probeer een plek aan te wijzen waar je kunt werken.

Ten slotte, maak het je gemakkelijk. Het kan verleidelijk zijn om op de bank te gaan zitten, maar het is veel beter om aan een bureau of tafel te gaan zitten.

Als je geen kantoormeubilair hebt zoals een verstelbare stoel, probeer dan dingen te gebruiken zoals kussens om je stoel te ondersteunen, of een doos als voetsteun.

Tip 3: Gun uzelf een pauze

Tijd maken voor pauzes is belangrijk om gevoelens van stress te beheersen.

Probeer lunchpauzes en regelmatige scherm pauzes te nemen, en gun jezelf de tijd om je op iets anders te concentreren, zodat je je meer geconcentreerd voelt wanneer je terugkomt. Zelfs 5 tot 10 minuten korte pauzes per uur kunnen je productiviteit ten goede komen.

Breng indien mogelijk tijd buiten door. Regelmatig natuur opzoeken is goed voor je geestelijke gezondheid.

Maak een afspraak om te gaan wandelen, hardlopen of fietsen voor wat frisse lucht, of een kopje koffie.

Tip 4: Houdt contact

Hoewel thuiswerken zijn voordelen heeft, kun je jezelf ook geïsoleerd voelen. Maar er zijn tal van manieren om in contact te blijven met degenen die belangrijk zijn – om zowel hun geestelijk welzijn als dat van onszelf te bevorderen.

Zowel op als buiten het werk is menselijke interactie belangrijk, dus plan videogesprekken en neem de telefoon op in plaats van te e-mailen. Als je moeite hebt met thuiswerken, praat dan met je collega’s of manager over je zorgen.

En vergeet niet dat je collega’s waarschijnlijk hetzelfde voelen als jij. Vraag hoe zij het doen en of er manieren zijn waarop je elkaar kunt steunen.

Maak tijd om virtueel te socialiseren – plan een digitale koffiepauze of een vrijdagse online-bijeenkomst in.

Tip 5: Stel grenzen

Grenzen stellen met andere leden van je huishouden is de sleutel tot mentaal welzijn tijdens het thuiswerken.

Thuiswerken is flexibeler, dus geniet ervan. Maar het kan ook moeilijk zijn als er andere afleidingen zijn, zoals kinderen thuis, die misschien denken dat je op vakantie bent en tijd met je willen doorbrengen.

Bespreek je behoeften, vooral met familie. Herinner hen eraan dat je nog werk te doen hebt en dat je daarvoor rust nodig hebt, en deel je agenda.

Stel ook grenzen aan je werk. Het is gemakkelijker om ingelogd te blijven wanneer je huis je kantoor is, maar probeer uit te schakelen wanneer de werkdag voorbij is, en geniet thuis van de tijd met je gezin.

Tip 6: Hou rekening met lange termijn

Misschien blijf je nog een tijdje thuis werken, dus denk na over manieren om je werk thuis te verbeteren. Als je een kamer hebt die warmer is of een raam heeft dat veel licht binnenlaat, kun je dan daar werken?

Probeer te onderzoeken hoe je met anderen samenwerkt. Zijn er andere manieren om online te praten of nieuwe software die je zou kunnen gebruiken?

Tip 7: Wees aardig voor jezelf

Vergeet niet dat dit een ongewone situatie is en dat de dingen niet normaal zullen aanvoelen.

Wees lief voor jezelf en erken dat je misschien niet zo productief bent als normaal. Wees realistisch over wat je kunt bereiken gezien de omstandigheden, en ontspan wanneer je werk klaar is.

Veel gestelde vragen:

Alle vragen die ik krijg, schrijf ik gelijk hier op zodat anderen er ook van kunnen leren 🙂

Bedankt!

Bedankt dat je de tijd hebt genomen om mijn tips voor het thuiswerken te lezen. Ik hoop dat ze je geholpen hebben om productiever en gemotiveerder te blijven tijdens deze uitdagende tijden.

Als je op zoek bent naar nog meer manieren om je leven te verbeteren, raad ik je aan om mijn artikel over slow living te lezen.

Daarin geef ik tips voor een rustiger en bewuster leven, wat kan helpen om stress te verminderen en een gevoel van voldoening te creëren. Ik wens je veel succes met het toepassen van deze tips in je dagelijks leven!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!