Energie opslaan

Waarom een thuisbatterij slecht voor het milieu is

Waarom een thuisbatterij slecht voor het milieu is 1
Geschreven door Koen Duindam

Twijfel je of een thuisbatterij wel echt zo goed is voor het milieu? Hier zijn 5 redenen waarom ze wellicht niet zo goed zijn als je had verwacht.

Ben je van plan om een thuisbatterij aan te schaffen om je opgewekte stroom op te slaan en te gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt? Voordat je deze stap maakt, is het goed om te weten dat de productie van deze batterijen een behoorlijke milieu-impact heeft.

Schaarse grondstoffen

Thuisbatterijen zijn gemaakt van metalen als lithium, koper en nikkel, die behoorlijk schaars zijn. En helaas worden deze grondstoffen vaak onder minder dan ideale omstandigheden gewonnen. Denk bijvoorbeeld aan kinderarbeid en milieuverontreiniging in landen als Congo, waar een groot deel van het kobalt wordt gewonnen. Dus voordat je een thuisbatterij aanschaft, is het belangrijk om goed na te denken over de impact die dit op het milieu heeft.

Veel energie om thuisbatterij te maken

Naast de schaarse grondstoffen, gaat er natuurlijk ook veel energie in zitten tijdens het productie proces. Alle grondstoffen moeten vervoerd worden en in elkaar gezet worden. Daar gaat veel tijd en energie in zitten.

Beperkte levensduur

Thuisbatterijen hebben een beperkte levensduur en op een dag zul je ze moeten vervangen. Dit betekent nog meer kosten voor jou. Daarnaast is het moeilijk om te bepalen hoeveel geld je precies zult besparen door een thuisbatterij te gebruiken, want dit hangt af van je energieverbruik, de kosten van energie in jouw regio en hoeveel zonne energie je opwekt.

Dus voordat je een dure thuisbatterij aanschaft, is het belangrijk om na te denken over al deze factoren. Misschien is het beter om te besparen in plaats van te investeren in dingen die nooit terugverdiend kunnen worden.

Giftig afval in thuisbatterijen

In een thuisbatterij komen giftige stoffen zoals koper, nikkel en lithium voor. Als deze in het milieu terecht komen kan dit leiden tot bodemverontreiniging. Daarnaast kost het veel energie om deze stoffen uit de grond te halen en te verwerken. Dit leidt tot extra milieubelasting. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat batterijen op de juiste manier gerecycled worden.

Salderingsregeling

Je hebt vast wel eens gehoord van de salderingsregeling. Maar wat houdt deze regeling precies in? In feite betekent het dat je al je zelf opgewekte zonnestroom verrekent met de stroom die je verbruikt.

Het stroomnetwerk fungeert dus als een soort thuisaccu. Maar wat betekent dit nu voor thuisaccu’s? Is het wel interessant om in een thuisaccu te investeren als we de salderingsregeling hebben?

In Nederland hebben we een regeling waarbij je opgewekte stroom van je eigen stroomrekening af kunt trekken. Dit heet de salderingsregeling. Dit betekent dat het niet zo aantrekkelijk is om een thuisbatterij te kopen, omdat de salderingsregeling beter werkt dan een thuisaccu. Als je graag meer zelfstandig wilt zijn, kan het wel interessant zijn om een thuisaccu te hebben. Er zijn alternatieven

De regeling was bedoeld om mensen te helpen om zonne-energie te gebruiken, omdat dat beter is voor het milieu. Maar inmiddels gebruiken al veel mensen zonnepanelen, dus wordt de regeling langzaam afgeschaft. Gelukkig gebeurt dat pas in 2025, dus tot die tijd kun je nog gebruik maken van de regeling. Van 2023 tot 2025 mag je de regeling nog gebruiken, maar dan minder dan voorheen.

Alternatieven

Er zijn nog andere manieren om je eigen opgewekte zonnestroom te benutten! Zo kun je bijvoorbeeld je vaatwasser en wasmachine aanzetten op momenten dat je zonnepanelen stroom leveren. Of door je elektrische auto op te laden op het moment dat de zon schijnt. Je kunt ook je elektrische auto als thuisbatterij gebruiken, mits deze geschikt is voor bidirectioneel laden.

Bedankt!

Bedankt voor het lezen van mijn artikel over de nadelen voor het milieu van een thuisbatterij. Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om meer te begrijpen over wat voor invloed een thuisbatterij heeft op het milieu.

Als je graag meer wilt lezen over dit onderwerp, raad ik je aan aan om ook het artikel te lezen over waarom een thuisbatterij goed voor het milieu is. Door beide kanten van het verhaal te begrijpen, kun je een weloverwogen beslissing maken over of een thuisbatterij iets is wat bij je past.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!