Zonne-energie

Thuisaccu voor zonnepanelen

Thuis accu voor zonnepanelen
Geschreven door Koen Duindam

Thuisaccu’s voor zonnepanelen worden steeds goedkoper en beter. De groeiende markt voor zonnepanelen heeft de ontwikkeling van technieken om energie op te slaan versneld. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

Je kunt een thuisaccu op je zonnepanelen aansluiten. Dit is een grote accu die opgewekte stroom opslaat die je op dat moment niet nodig hebt.

Met een thuisaccu kun je opgewekte stroom opslaan voor later. Daardoor word je minder afhankelijk van het nationale net en kun je besparen op je energierekeningen.

Hoe werkt een thuisaccu voor zonnepanelen?

Wek je meer zonne-energie op dan je gebruikt? Dan stuurt de regelaar van je zonnepanelen de opgewekte zonne-energie naar je thuisaccu. Zo kan het overschot aan zonnestroom overdag worden opgeslagen om het huishouden ‘s avonds en ‘s nachts van stroom te voorzien. Is je thuisaccu vol? Dan gaat de opgewekte stroom naar het net.

Thuisaccu voor zonnepanelen 1

Wanneer je zonnepanelen niet genoeg stroom opwekken om je in je stroombehoefte te voorzien dan kun je stroom gebruiken uit je thuisaccu. Als die leeg is, neem je dan stroom van het net.

Met een grote accu voor zonnepanelen
maak je gemiddeld 30% meer gebruik van de stroom die je zonnepanelen opwekken.

De accu bestaat uit een omvormer en een meetsysteem om het energieverbruik en de opslag te optimaliseren. Je kunt de thuisaccu in een lege ruimte hangen, zoals de schuur of garage

Met een gemiddelde thuisaccu voor zonnepanelen kun je opgewekte zonnestroom opslaan voor enkele dagen. Een thuisaccu is echter niet geschikt voor de komende donkere wintermaanden

In Nederland verbruiken we in de winter veel meer energie dan in de zomer. Met de huidige thuisaccu’s kun je niet genoeg opgewekte stroom opslaan en ben je nog niet onafhankelijk van het energienet.

De opslag van zonne- en windenergie is noodzakelijk. De opbrengst van wind- en zonne-energie varieert, als gevolg van wisselend weer en seizoenen. Perioden van lage stroomopbrengst moeten overbrugd worden. Daarom is het opslaan van opgewekte stroom altijd een onderdeel van een energiesysteem met zonnepanelen en windmolens.

De voordelen van zonnepanelen accu opslag

 • Met de thuisaccu ben je minder afhankelijk van het energienet. Dit kan vooral handig zijn als je, bijvoorbeeld, met de camper op vakantie wilt gaan. Zo kun je toch stroom hebben, op plaatsen waar geen verbinding is. Dit wordt ook wel off-grid genoemd.
 • Een groot voordeel van zonnepanelen die energie opslaan op een accu is natuurlijk het milieuvoordeel. Omdat we meer energie verbruiken als de zon niet schijnt, zoals op koude dagen of ‘s nachts, moeten we toch overschakelen op energie uit vervuilende kolencentrales. De accu biedt hier een groot voordeel: de thuisaccu vangt de schommelingen in het energienetwerk op. Daardoor ben je minder afhankelijk van vervuilende fossiele bronnen op momenten dat je energie nodig hebt.
 • Je energierekening gaat omlaag. Je kunt de thuisaccu gebruiken om zonne-energie op te slaan voor later gebruik. Je kunt je eigen verbruik beheren door, bijvoorbeeld, de accu op te laden tijdens daluren en te gebruiken tijdens piekuren. Zo sla je goedkope energie op, die je dan zelfs tegen een hogere prijs aan het net kunt verkopen. Zo bespaar je flink op je energierekening.
 • De accu kan ook dienen als noodstroomvoorziening. Als de elektriciteit in de buurt uitvalt, ben jij de enige die stroom heeft.

De nadelen van zonnepanelen accu opslag

 • In Nederland wordt het overschot aan zonne-energie gecompenseerd via de salderingsregeling. De salderingsregeling maakt het opslaan van stroom momenteel niet winstgevend. Als je meer zonne-energie opwekt dan je gebruikt, krijg je van je energieleverancier een vergoeding voor de teruglevering aan het net. Dit wordt echter langzaam afgebouwd.
Na 2023 zal de salderingsregeling geleidelijk verdwijnen. Tegen die tijd zal het steeds aantrekkelijker worden om een thuisaccu voor zonnepanelen te kopen. In Duitsland en België, waar het teruglevertarief veel lager is, is de thuisaccu al veel populairder.
 • Zonder netaansluiting gooi je veel hernieuwbare stroom weg. Zonnepanelen wekken (vooral in de zomer) teveel stroom op waardoor je niet alle opgewekte stroom kunt opslaan.
 • Accu’s zijn prijzig. De meeste Li-ion thuisaccu’s kosten tussen € 600 – € 900 per kWh opslagcapaciteit. Hoe meer opslag (kWh) je wilt, hoe hoger de prijs natuurlijk. Voor een systeem van 10 kWh betaal je ongeveer € 7.500. De markt voor energieopslag ontwikkelt zich snel, wat betekent dat de prijzen van de accu’s in de komende jaren sterk zullen dalen. Maar zolang je je opgewekte elektriciteit gunstig kunt salderen, zal die optie voordeliger blijven.
 • De productie van accu’s is niet zonder milieu-impact. De vraag naar lithium, de grondstof die gewoonlijk gebruikt wordt om accu’s te maken, is de laatste jaren geëxplodeerd. De winning van de grondstof is echter geen milieuvriendelijk proces, waarbij bovendien vaak de mensenrechten worden geschonden. Er worden pogingen ondernomen om accu’s duurzamer te maken, maar op dit gebied valt nog veel te winnen.
 • Zelfs als je een thuisaccu gebruikt, ben je niet zelfvoorzienend in elektriciteit. Een aansluiting op het net blijft nodig. In de zomer kun je meer stroom opwekken dan de thuisaccu kan opslaan. En in de winter wekken je zonnepanelen te weinig stroom op om de thuisaccu op te laden.

Waar moet je op letten?

Als je een thuisaccu koopt, moet je rekening houden met de omvormer, de opslagcapaciteit en de plaatsing. Het type omvormer dat u kiest bij de aankoop van een thuisaccu is van cruciaal belang. Een zonnepaneel regelaar is het brein van de zonnepaneel installatie.

 • Wat voor omvormer heb je nodig?

  Afhankelijk van je behoeften kun je kiezen uit afzonderlijke omvormers of hybride omvormers. In de meeste gevallen heb je een extra omvormer nodig als je jouw zonnepaneelinstallatie later uitbreidt met een thuisaccu. Zonnepanelen worden geleverd met een standaard omvormer die niet altijd geschikt is voor stroomopslag op je thuisaccu. Met een hybride omvormer kun je energie terugleveren aan het net en opslaan in de thuisaccu. De aanschafkosten van hybride omvormers zijn lager, maar de uitbreidingsmogelijkheden zijn beperkt.
 • Is het opslag systeem uit te breiden?

  Er zijn sommige thuisaccuen die modulair zijn. Met andere woorden, je kunt ze uitbreiden. Door modules aan je bestaande systeem toe te voegen, kun je de opslagcapaciteit in de toekomst vergroten.
 • Hoelang kun je met de thuisaccu doen?

  Het is noodzakelijk dat een thuisaccu kan worden opgeladen en ontladen. Het aantal laadcycli beïnvloedt de levensverwachting. Een thuisaccu met 5000 laadcycli wordt als standaard beschouwd. Lees hier meer over de levensduur verlengen van een thuisbatterij.
 • Is het oplaadsysteem slim?

  Om de opslag te koppelen aan het exacte verbruik, de weersvoorspelling en de actuele energietarieven, kun je een slimme thuisaccu overwegen. Stem de productie van de zonnepanelen, het elektriciteitsverbruik en de capaciteit van de thuisaccu zo goed mogelijk op elkaar af. De resultaten zullen op deze manier het beste zijn.
 • Waar laat je de thuisaccu en omvormer installeren?

  Garages en opslagruimten zijn veelgebruikte plaatsen voor thuisaccu’s. Het hangt af van het type omvormer dat je kiest. De hybride omvormer wordt in de buurt van de thuisaccu gehangen. Wil je liever twee aparte omvormers? Dan kan de thuisaccu overal in huis worden geplaatst, onafhankelijk van de bestaande zonnepanelensysteem.
 • Zit er garantie op de thuisaccu?
 • Hoe veilig is de thuisaccu? Heeft de thuisaccu een veiligheidscertificaat? Maak je gebruik van gekeurde zonnepanelen?

Welke zonnepanelen thuisaccu moet ik kopen?

Er zijn verschillende aanbieders die opslag accu’s voor zonnepanelen leveren, waaronder grote namen als autofabrikant Tesla, of telefoonmerken LG en Samsung

Je kunt een klein exemplaar kopen voor ongeveer 900 euro. Of je kunt een professionele installateur laten komen voor een systeem met meer volume. De thuisaccu’s van deze aanbieders kosten al gauw tussen 8.000 euro en 11.000 euro.

Wat kost een thuisaccu voor zonnepanelen?

Een lithium-ion accu van 6 kWh kost 3.500 tot 5.000 euro. De installatiekosten komen daar nog bij. Soms heeft de thuisaccu een geïntegreerde omvormer, maar anders moet je de omvormer apart kopen. Deze prijzen zijn inclusief 6% BTW en installatie.

Voor een accu van 8 kWh geldt een richtprijs van € 4.000 tot € 7.000 en voor een accu van 14 kWh is de richtprijs ongeveer € 9.000. De aanschafkosten zullen de komende jaren waarschijnlijk dalen.

Accu’s kunnen vaak aan elkaar gekoppeld worden om meer capaciteit te creëren. Dit heet een modulair systeem.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om thuisaccu op te laden?

Als je een 6 kw accu hebt, is slechts 80% daarvan bruikbaar (4,8 kw). Een zonnepaneel van 200 watt produceert gemiddeld 0,5 kw per dag. Dit betekent dat je 10 200 watt zonnepanelen nodig hebt om je accu in een dag op te laden.

Is het mogelijk om volledig onafhankelijk te worden met een thuisaccu?

In ons klimaat is het lastig om helemaal onafhankelijk worden. November tot februari zijn de meest problematische maanden. De thuis accu kan niet voldoende opgeladen worden door zonnepanelen omdat die te weinig capaciteit leveren.

Is de aanschaf van een thuisaccu de moeite waard? Het antwoord is ja! Vooral wanneer de energieprijzen pieken. Je kunt je energierekening verlagen en je zelfredzaamheid verhogen door een thuisaccu voor je zonnepanelen te installeren. In feite is het een slimme investering die je uiteindelijk op de lange duur terugbetaalt.

En wat als ik heel veel thuisaccu’s koop?

De opgewekte energie in de zomer kun je niet gebruiken in de winter. Daardoor bepaalt het klimaat en de capaciteit van de zonnepanelen meer de onafhankelijkheid dan de capaciteit van de thuisaccu.

Vooral in de winter is het lastig om genoeg energie op te wekken. Het zou kunnen werken als je heel zuinig bent met je energiegebruik en andere opwekkingsmethoden gebruikt die niet afhankelijk zijn van de zon, zoals een kleine windmolen.

Kun je een elektrische auto gebruiken als thuisaccu?

Thuisaccu voor zonnepanelen 2
Een elektrische auto kan opgeladen en ontladen worden. Zo kun je stroom opslaan voor gebruik op een later tijdstip.

De accu in een elektrische auto kan gebruikt worden als buffer om ongebruikte energie op te slaan. Net als een thuisaccu kan deze opgeslagen energie later voor huishoudelijke doeleinden gebruikt worden.

Accu’s van auto’s zijn flexibeler en kunnen op meer manieren gebruikt worden, bijvoorbeeld als stroomgenerator op campings. Het is zelfs mogelijk om een hele buurt van stroom te voorzien met meerdere elektrische auto’s.

Met vehicle-to-grid (V2G) of vehicle-to-everything (V2X) technologie kunnen elektrische auto’s als buffer dienen om stroom te leveren. De vraag naar elektrische auto’s is de laatste paar jaar sterk toegenomen. Omdat we geleidelijk maar zeker een groen land aan het worden zijn, met aandacht voor energiebesparing en duurzaamheid.

Lees ook ons artikel over: Een elektrische auto als thuisbatterij

Een specialist kan je deskundig advies geven over de mogelijkheden om de accu van je elektrische auto als thuisaccu te gebruiken. Zo leer je hoe je je accu moet opladen en ontladen, hoe je je accu moet onderhouden, en hoe je het meeste uit je elektrische auto als thuisaccu kunt halen.

Hoeveel stroom verbruiken huishoudelijke apparaten?

Als je niet weet hoeveel elektriciteit je zult verbruiken, is de rekenmachine van het energievergelijk een handige tool. Je kunt individuele apparaten invoeren, samen met hoe vaak je ze gebruikt om een ​​schatting te krijgen van de hoeveelheid elektriciteit die ze per jaar verbruiken.

Zo heb je toch een schatting van hoeveel je verbruikt per jaar. Hieronder heb ik ook nog een tabel samengesteld met wat gegevens van het gemiddelde verbruik van huishoudelijke apparaten.

ApparaatGemiddeld energieverbruik per jaar (benadering)Gemiddelde kosten per jaar (42 cent per kWh)
Waterbed700 kWh€296,10
Droger600 kWh€254,10
Elektrische boiler500 kWh€212,10
Kookplaat (elektrisch)500 kWh€212,10
Diepvriezer375 kWh€159,60
Koelkast350 kWh€149,10
Vaatwasser260 kWh€111,30
Wasmachine225 kWh€96,60
Televisie175 kWh€75,60
CV-pomp150 kWh€65,10
Oven100 kWh€44,10
Broodbakmachine75 kWh€33,60
Koffiezetapparaat75 kWh€33,60
Computer50 kWh€23,10
Printer + scanner50 kWh€23,10
Router50 kWh€23,10
Stofzuiger50 kWh€23,10
Magnetron35 kWh€16,80
Waterkoker35 kWh€16,80
Elektrische deken30 kWh€14,70
Strijkijzer25 kWh€12,60
Afzuigkap15 kWh€8,40
Kruimeldief15 kWh€8,40
Frituurpan10 kWh€6,30
Haardroger10 kWh€6,30
Babyfoon5 kWh€4,20
Broodrooster5 kWh€4,20
Telefoonoplader5 kWh€4,20
Boormachine< 5 kWh€4,20
Tosti-ijzer< 5 kWh€4,20

Is een thuis accu interessant?

We hebben in Nederland een salderingsregeling. Dit betekent dat opgewekte stroom van je bestaande stroomrekening wordt afgetrokken. De salderingsregeling maakt het voor de meeste Nederlanders onaantrekkelijk om een thuisaccu aan te schaffen omdat het efficiënter werkt dan een thuisaccu. De enige uitzondering zou zijn als je meer onafhankelijk wilt zijn. De thuisaccu zou zeker interessant zijn als de salderingsregeling zou worden afgeschaft.

Hoe lang blijft de salderingsregeling nog geldig?

De salderingsregeling werd door de overheid ingevoerd om het gebruik van zonnepanelen aan te moedigen. Naarmate zonne-energie betaalbaarder wordt, zal de salderingsregeling tegen 2025 langzaam verdwijnen

De salderingsregeling blijft bestaan tot 2025, maar wordt dan geleidelijk afgeschaft. Compensaties voor zonne-energie zullen na 2031 niet meer beschikbaar zijn

Gelukkig is de uitfasering uitgesteld van 1 januari 2023 tot 1 januari 2025. Terugleveren van stroom aan het net zal voordeliger zijn door de tragere uitfasering van salderingsregeling.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!