Tiny Houses

Stilte retraite in Nederland

Stilte retraite in Nederland
Geschreven door Koen Duindam

Een stilte-retraite geeft je rust en ruimte. In deze stilte kun je je blik naar binnen richten voor zelfonderzoek en spirituele groei. Is een stilteretraite een goede manier om een stap voorwaarts te zetten in je leven?

Een stilte retraite betekent je terugtrekken uit je dagelijkse routine. Voor een tijdje maak je je los van al je verplichtingen. Door tijd in stilte door te brengen, kun je je leven overdenken en ruimte scheppen voor creatief denken, zodat je de dingen die voor jou belangrijk zijn in een nieuw licht kunt beschouwen.

Het kan zijn dat je veranderingen in je leven wilt aanbrengen, maar het kan ook zijn dat je vol frisse energie zit en wilt vasthouden aan waar je mee bezig bent. Als mensen voortdurend bezig zijn, kan het moeilijk zijn het grote geheel in het oog te houden.

Wat doet een stilte retraite met je?

– Verbetert je emotioneel welzijn.
– Vergroot het zelfbewustzijn
– Door op te komen voor je welzijn, geeft het je zelfvertrouwen.
– Een pauze van je dagelijkse routine geeft rust in je hoofd.
– Retraites kunnen langetermijnvoordelen opleveren.

Stilte maakt me blij, maar ze maakt me ook rusteloos. Stiltes zijn niet allemaal hetzelfde. Stilte tijdens een stille wandeling in de natuur is heel anders dan stilte tijdens een retraite. Maar je kunt tijdens een retraite veel inzichten over jezelf opdoen.

Ervaar stilte niet alleen zelf, maar ook door de ervaringen van anderen die langere stilte-retraites gevolgd hebben.

Wat is het doel van de stilte bij een retraite?

Een stilte-retraite helpt je om je te concentreren. Zonder afleidingen zijn je hersenen beter in staat om zich te concentreren op de taak die voor je ligt. De helderheid die dit geeft, geeft je het zelfvertrouwen dat je nodig hebt om uitdagingen aan te gaan.

Is je leven zo druk dat je er gek van wordt? Vind je het moeilijk om je eigen verlangens en dromen te begrijpen? Dan is een stilte-retraite waarschijnlijk iets wat je overwogen hebt. Door de stilte ontstaat er ruimte waarin je jou eigen innerlijke stem weer kunt horen.

verlangen naar een stilte retraite

Vanwege de drukte op straat, maar ook vanwege het gebrek aan natuur zijn stilte-retraites erg populair geworden. Opgroeien in een stad wordt steeds gewoner. Een enorme hoeveelheid stenen, hoge gebouwen en asfalt omringt ons elke dag. Volgens CBS zullen Nederlandse steden goed zijn voor 75 procent van de bevolkingsgroei. Kinderen zien daardoor steeds minder natuur.

Een ander veeleisend spook dat ons naar stilte doet verlangen is de smartphone. Sommige mensen ondervinden inderdaad schade van overmatig gebruik van hun smartphone, ook al lijkt het woord verslaving hard.

Als je je smartphone voor het slapengaan gebruikt, kan het licht ervan het moeilijker maken om in slaap te vallen. Bovendien kunnen concentratieproblemen optreden. Mensen zoeken steeds meer naar stille plaatsen om tot rust te komen vanwege het lawaai en de drukte om hen heen.

Hoor je jezelf nog wel?

Bruist je hoofd van het lawaai? Overweeg om op een stilte-retraite te gaan. Door je in stilte te plaatsen, kun je de diepste roep in jezelf horen. Het is je hart dat je roept. Je kunt niet horen wat je hart je probeert te vertellen als je hoofd vol ruis zit.

Je eigen levensproces vanaf de zijlijn gadeslaan is gemakkelijker dan je eenmaal alles loslaat en beseft dat je een tijdje niets hoeft te doen. De drukte van de dag doet je beseffen hoe belachelijk sommige aspecten zijn. Het is ook gemakkelijker de dingen in perspectief te plaatsen als je ze vanaf de zijlijn observeert.

Door de dingen te relativeren kun je energie opdoen, beseffen hoe goed je het hebt, en nadenken over een andere weg of manier van werken. Een pasklare oplossing is niet altijd beschikbaar, maar het opent wel je creativiteit, en dan is loslaten ook belangrijk. Het is vaak zo dat oplossingen gewoon opborrelen als je je lichaam en geest samen gebruikt.

Het is niet vreemd om op jezelf terug te trekken om uit te rusten of om nieuwe ideeën op te doen voor de belangrijke aspecten van het leven. Het hebben van een rustige omgeving helpt daarbij.

Probeer verschillende retraite vormen uit, met en zonder stilte, tot je er een vindt die bij je past. Je kunt aan verschillende soorten retraites deelnemen. Er zijn verschillende stilte-retraites in Nederland, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Mediteren tijdens een stilte retraite

Er zijn retraites die de nadruk leggen op boeddhisme of meditatie, maar ook natuurgebaseerde retraites waarbij veel gewandeld wordt.

Stilte is een integraal deel van mijn dagelijks leven geworden. De behoefte aan stilte-retraites is daardoor afgenomen. Ik breng mijn geest tot rust door te wandelen of te tuinieren. De beste concentratie voor mooie projecten komt van regelmatig werken in stilte en eenzaamheid.

Stilteretraites kunnen je ook helpen je pad te vinden. Stilte-retraites zijn er in twee vormen:

Alleen op stilte retraite

Je kunt een paar dagen in stilte doorbrengen door een eenvoudig huisje in de natuur te huren als je alleen gaat.

Dit is een eenvoudig proces vanuit praktisch oogpunt. Pak je rugzak in en boek een accommodatie zonder wifi. Het nadeel hier is, voor sommige mensen, dat er geen begeleiding beschikbaar is. Niemand kan je inzicht geven in moeilijke emoties, zodat je je ‘vast’ voelt zitten in jezelf.

Verder zijn er geen oefeningen in stilte die je in staat stellen jezelf en je gedrag te onderzoeken. Je wordt niet geconfronteerd met je automatische sociale interactie, gedrag als er geen andere mensen om je heen zijn.

Stilte retraite zelf doen

Heb je een rustig moment nodig om te ontspannen zonder onderbroken te worden? In dat geval zou een eendaagse of langere ontspanningsretraites geweldig zijn. Laad jezelf op met een solo weekend weg.

Pelgrimsroutes zijn een interessante optie als je er langer tussenuit wilt en wilt ontdekken waartoe je geestelijk in staat bent zonder begeleiding. De routes zoals de Camino de Santiago de Compostela zijn goed bekend en nemen een paar dagen of weken in beslag.

Santiago da Compostela trekt elk jaar zo’n 2,5 miljoen toeristen, maar niet iedereen voltooit de Camino. Het officiële Camino pelgrimscertificaat, de Compostela, wordt elk jaar aan meer dan 250.000 pelgrims uitgereikt. Om dit certificaat te krijgen moet men minstens 100 kilometer over de Camino route lopen. Deze route is uitstekend geschikt voor een individuele retraite.

Wat slaapplaatsen betreft, die horen bij de route. Tijdens de stille wandelingen kun je in de herbergen en kloosters medepelgrims vinden als je toch zin hebt in een praatje. Een wandeling, fietstocht, boottocht of bergbeklimming kun je ook ongepland doen, maar je voorbereiding zal intenser zijn.

Op een stilte-retraite in groepsverband

Groepsretraites in stilte worden ondersteund door deskundigen. Veel groepsretraites volgen een bepaald thema, zoals yoga, detox, ayurveda, boeddhisme, creativiteit, meditatie, gewichtsverlies, fitness, enz.

Lange stilte-retraites, zoals drie weken, staan hoog aangeschreven bij degenen die ze gevolgd hebben. Je gaat door een cyclus van aftasten, euforie, ontbering, en tenslotte weer die euforie van de ervaring. Krijg een voorproefje van groepsretraites door deel te nemen aan een eendaagse retraite in Nederland of een stilte weekend retraite in Frankrijk, bijvoorbeeld. Je zult kunnen voelen hoe de eerste stilte retraite op je inwerkt.

Het kiezen van de juiste vorm hangt af van je levensfase en gezin. Drie maanden of drie jaar in een grot mediteren is niet voor iedereen weggelegd.

Voor het geval je toch wilt weten hoe het is, zijn er genoeg boeken en films die je kunt lezen om een idee te krijgen van hoe het is. Lange perioden van stilte geven inzichten, maar ze zijn niet altijd gelukzalig. Zelfs na jaren in een mindfulness klooster ervaren mensen nog irritatie, begeerte en vele andere menselijke trekjes.

Wat kost een retraite?

Een retraite kost in Nederland gemiddeld 150 euro per nacht. Dit is inclusief accommodatie, voeding en begeleiding. Een retraite duurt in de meeste gevallen 4 dagen en kost dan in totaal 600 euro.

Stilte-retraites geven iedereen inzicht, maar ze leiden niet tot ultieme gelukzaligheid. Tijdens een stilte retraite leer je ruimte geven aan je gevoelens en negatieve gedachtes, maar laat je jezelf er niet door provoceren. Ondanks de bijzondere momenten van geluk hebben retraite deelnemers ook te maken gehad met mentale en fysieke uitdagingen.

Er is één ding dat ze allemaal gemeen hebben: na de periode van stilte ervaren voelden ze zich geïnspireerd en was hun leven veranderd. Verscheidene deelnemers namen nieuwe beslissingen in hun leven als gevolg van de verrassende ervaringen en onverwachte gebeurtenissen. Door de stilteperiode leerden ze bewust te leven en aandacht te schenken aan wat ze elke dag doen.

Hoe ziet een retraite eruit?

Een retraitedag begint om 07:00 uur en eindigt om 21:30 uur. In die periode is er een vast dagprogramma waarin je intensief oefent met stilte meditatie en met milde yoga. Rondom de maaltijden is er ruimte in het programma voor eigen oefeningen of een wandeling

Het is aan te bevelen om na een retraite een of andere vorm van nazorg te nemen. Denk aan meditatie, mindfulness training, yoga, of coaching op wekelijkse basis. Het verlaten van een stilte-retraite en terugkeren naar de dagelijkse routine thuis kan een heel moeilijke overgang zijn.

Dat is de uitdaging! Het vinden en koesteren van je innerlijke stilte te midden van een hectische wereld. Stilte-retraites zijn een goede plek om te beginnen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!