Minimaliseren

Slow living tips voor een rustiger en bewuster leven

Slow living tips voor een rustiger en bewuster leven 1
Geschreven door Koen Duindam

Slow living is een levensstijl die steeds populairder wordt, en met goede reden. Het gaat over het nemen van de tijd om te genieten van het leven, in plaats van altijd in gehaast te zijn. In dit artikel geven we je wat praktische tips om meer te genieten.

Wat is slow living?

Slow Living is een beweging waarbij mensen besluiten om een eenvoudiger leven te leiden door dingen te vertragen. Slow living gaat over het leven met meer aandacht, meer in het hier-en-nu en met minder haast. Geen volgeplande agenda meer omdat je altijd productief moet zijn.

Het is een tegenreactie op de snelle, industriële manier van leven en richt zich op bewustwording en verbinding met jezelf, de mensen om je heen en de natuur. Door slow living toe te passen in je dagelijks leven, kan je gezondheid en welzijn verbeteren en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Waar komt slow living vandaan?

De geschiedenis van slow living gaat terug naar 1986, toen de Italiaanse journalist Carlo Petrini de beweging Slow Food oprichtte als tegenreactie op de snelle, industriële voedselproductie.

Sindsdien is de beweging uitgebreid naar andere aspecten van het leven, zoals slow fashion, slow travel en slow parenting. De kernwaarden van slow living zijn kwaliteit boven kwantiteit, bewustwording en verbinding met het leven.

Slow living tips

Er zijn verschillende manieren om slow living toe te passen in je dagelijkse routine. Hier zijn enkele tips:

 • Neem de tijd om te eten. Maak van het eten een bewuste en plezierige ervaring, in plaats van snel iets naar binnen te werken tijdens het werk of onderweg. Maak tijd vrij om te koken met verse, lokale en seizoensgebonden ingrediënten. Proef en geniet van elke hap.
 • Maak tijd voor beweging en ontspanning. Slow living gaat niet alleen over hard werken, maar ook over het vinden van balans en ontspanning. Zoek activiteiten die je energie geven en die je mentale en emotionele welzijn verbeteren, zoals wandelen, yoga, meditatie of een creatieve hobby.
 • Stel prioriteiten en plan je dag. In plaats van je dag te laten bepalen door een volgepropte agenda, stel je prioriteiten en plan je dag rond de dingen die voor jou belangrijk zijn. Laat ruimte voor onverwachte dingen en geniet van het moment.
 • Creëer een rustige en ontspannen omgeving. Slow living gaat ook over het creëren van een omgeving die rust geeft en uitnodigt tot ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor natuurlijke materialen en kleuren, het verminderen van rommel en het toevoegen van planten en kaarslicht.

Hoe kan slow living je gezondheid verbeteren?

Slow living kan je mentale, emotionele en fysieke gezondheid verbeteren op verschillende manieren:

 • Verminder stress en burn-out. Door rust en ontspanning te integreren in je leven, kan je stress verminderen en het risico op burn-out verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld door tijd te nemen voor ontspannende activiteiten, zoals yoga of meditatie, of door te kiezen voor een rustige en ontspannen omgeving thuis.
 • Versterk je immuunsysteem. Slow living kan ook bijdragen aan een sterker immuunsysteem, door gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende slaap te integreren in je leven. Dit kan helpen om ziektes te voorkomen en je energie en vitaliteit te verhogen.
 • Verbeter je mentale en emotionele gezondheid. Slow living kan ook bijdragen aan een betere mentale en emotionele gezondheid, door tijd te nemen voor zelfreflectie en verbinding met jezelf en de mensen om je heen. Dit kan helpen om emotionele problemen te voorkomen en het gevoel van welzijn te verhogen.
 • Verhoog je energie en productiviteit. Uiteindelijk kan slow living ook leiden tot meer energie en productiviteit op de lange termijn. Door rust en ontspanning te integreren in je leven, kan je mentale en fysieke energie herstellen, wat kan leiden tot betere prestaties op het werk of in andere gebieden van je leven.

Hoe kan slow living bijdragen aan een duurzame levensstijl?

Slow living kan op verschillende manieren bijdragen aan een duurzamere levensstijl. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Maak bewuste keuzes in voedsel en producten. Slow living gaat over kwaliteit boven kwantiteit, wat betekent dat je de tijd neemt om te onderzoeken welke voedsel- en productkeuzes het beste zijn voor jou, de planeet en de gemeenschap. Dit kan betekenen dat je kiest voor lokale, seizoensgebonden en biologische voeding en producten die minder afval en CO2-uitstoot veroorzaken.
 • Verminder afval en beperk de uitstoot van broeikasgassen. Door te kiezen voor een slow lifestyle, kun je ook afval en CO2-uitstoot verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor een zero waste levenswijze. Dit doe je onder andere door herbruikbare producten te gebruiken in plaats van wegwerpartikelen, of door te kiezen voor duurzame vervoersmiddelen zoals fietsen of openbaar vervoer.
 • Versterk je gemeenschap en sociale verbindingen. Slow living gaat ook over verbinding met andere mensen en het creëren van een gemeenschap. Door te kiezen voor slow living, kun je ook bijdragen aan het versterken van de lokale gemeenschap en het verbeteren van sociale verbindingen. Dit kan bijvoorbeeld door te kiezen voor lokale producten en diensten, of door deel te nemen aan gemeenschapsactiviteiten.

Conclusie

Slow living is een levensstijl die gericht is op rust, bewustzijn en genieten van het moment.

Door slow living toe te passen in je dagelijks leven, kan je gezondheid en welzijn verbeteren en bijdragen aan een duurzamere wereld.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!