Duurzaamheid

Rocket stove: duurzaam verwarmen en koken in een handomdraai

Rocket stove: duurzaam verwarmen en koken in een handomdraai 1
Geschreven door Koen Duindam

Een rocket stove is een duurzame en efficiënte manier om te verwarmen en te koken. In deze gids duiken we diep in de wondere wereld van rocket stoves en ontdekken we hoe ze perfect kunnen passen in een tiny house.

Wat is een rocket stove?

Een rocket stove is een super efficiënte houtkachel die gebruikmaakt van een relatief kleine verbrandingskamer en een geïsoleerde schoorsteen. Hierdoor wordt er veel minder brandstof gebruikt dan bij een traditioneel open vuur. Ze zijn ideaal voor koken, water verwarmen en het verwarmen van je leefruimte.

Rocket stoves en Tiny Houses: een perfecte match

Een tiny house verwarmen met een rocket stove is een geweldige combinatie.

 1. Compact: Rocket stoves zijn klein en nemen weinig ruimte in beslag, waardoor ze perfect zijn voor de beperkte ruimte in een Tiny House.
 2. Duurzaam: Door hun efficiënte verbranding verbruiken ze minder hout, wat beter is voor het milieu.
 3. Veelzijdig: Met een rocket stove kun je verwarmen en koken. Ze zijn dus multifunctioneel.

Nu je weet hoe rocket stoves en Tiny Houses samengaan, laten we verder ingaan op de details van rocket stoves.

Hoe werkt een Rocket Stove?

Wanneer de pijp (ook wel ‘riser’ genoemd) opwarmt, ontstaat er trek. Deze trek zorgt ervoor dat er verse zuurstof door het vuur wordt gezogen, wat het vuur weer aanwakkert en zowel de verbranding als de pijp nog heter maakt. Dit versterkt de trek nog verder. Temperaturen in de riser kunnen oplopen tot wel 1150 graden Celsius.

rocketstove
 1. Brandstofkamer: Hier wordt de brandstof (meestal hout) geplaatst en naar de verbrandingskamer geleid.
 2. Verbrandingskamer: Hier vindt de verbranding van de brandstof plaats.
 3. Schoorsteen: De geïsoleerde schoorsteen zorgt voor een efficiënte verbranding en houdt het vuur brandend.
 4. Warmtewisselaar: Hier wordt de warmte overgedragen, bijvoorbeeld op een kookpan.

Wat is het grootste verschil met een normale kachel?

Het grootste verschil tussen verwarmen met een rocket stove en een normale kachel, zoals zo’n ouderwetse houtkachel, zit ‘m in de efficiëntie en hoeveel hout er nodig is om het vuur brandend te houden.

Een rocket stove is echt super efficient: het heeft een kleinere verbrandingskamer en een geïsoleerde schoorsteen. Hierdoor gaat het verbrandingsproces veel efficiënter te werk. Minder hout, meer warmte, en een beter gevoel voor Moeder Natuur.

Door de hogere temperaturen die zo’n rocket stove haalt, brandt het hout schoner op en komt er minder rook en narigheid vrij.

Bij een traditionele houtkachel, daar zit het toch net even anders. Die heeft meestal een grotere verbrandingskamer en een schoorsteen die niet geïsoleerd is. Gevolg? Het verbrandingsproces is minder efficiënt en je moet meer hout op het vuur gooien om dezelfde warmte te krijgen.

Verwarmen van massa met een rocket stove

Rocket stove: duurzaam verwarmen en koken in een handomdraai 2

Een interessant aspect van rocket stoves is de mogelijkheid om massa te verwarmen. Dit kan bijvoorbeeld door een zogenaamde ‘rocket mass heater’ te bouwen.

Dit type kachel maakt gebruik van de warmte van de rocket stove om een grote massa, zoals een lemen bank, op te warmen. De opgeslagen warmte wordt vervolgens langzaam afgegeven aan de ruimte, wat zorgt voor een aangename en gelijkmatige verwarming.

Wat kost zo’n rocket stove nou eigenlijk?

Laten we eerst eens kijken naar de kosten om een rocket stove te bouwen of te kopen. Afhankelijk van je wensen, kan een doe-het-zelf rocket stove je tussen de €50 en €200 kosten, terwijl een kant-en-klare rocket stove tussen de €200 en €800 kan kosten. Natuurlijk zijn er ook luxere modellen die meer kosten, maar over het algemeen zijn rocket stoves betaalbaar en toegankelijk.

Besparingen die je hartje begeert!

De besparingen van een rocket stove verwarming zijn waar het écht interessant wordt. Ten eerste verbruiken ze veel minder hout in vergelijking met traditionele houtkachels. Dat betekent dat je minder geld hoeft uit te geven aan brandstof.

Vergelijking met andere verwarmingsopties:

VerwarmingsoptieEnergiebronKosten (aanschaf en installatie)Milieu-impactVerwarmingskosten per maand (tiny house)
Rocket StoveHout€50 – €800Laag€30 – €60
PelletkachelHoutpellets€1.500 – €5.000Laag€60 – €100
WarmtepompElektriciteit€4.000 – €12.000Laag€40 – €80
Infrarood verwarmingElektriciteit€200 – €2.000Variabel€90 – €150
OliekachelStookolie€1.000 – €5.000Hoog€100 – €180
HoutkachelHout€500 – €3.500Gemiddeld€80 – €150
GaskachelAardgas€400 – €2.000Gemiddeld€75 – €130
Propaankachel (draagbaar)Propaangas€50 – €500Gemiddeld€85 – €140
DieselkachelDieselbrandstof€800 – €3.000Gemiddeld€90 – €160

Zelf een rocket stove bouwen

Ben je handig en wil je zelf een rocket stove bouwen? Er zijn veel online bronnen en handleidingen beschikbaar om je op weg te helpen. Het belangrijkste is om de juiste materialen te kiezen en een goed geïsoleerde schoorsteen te bouwen voor optimale efficiëntie.

Veiligheid en onderhoud

Hoewel rocket stoves over het algemeen veilig zijn, is het belangrijk om enkele veiligheidsmaatregelen te nemen en goed onderhoud te plegen:

 1. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je je rocket stove gebruikt, om te voorkomen dat er gevaarlijke gassen opbouwen.
 2. Brandveiligheid: Plaats je rocket stove op een brandveilige ondergrond en houd brandbare materialen op veilige afstand.
 3. Schoorsteen onderhoud: Maak de schoorsteen regelmatig schoon om ophoping van roet en creosoot te voorkomen, wat kan leiden tot schoorsteenbranden.
 4. Inspecteer regelmatig: Controleer regelmatig de staat van je rocket stove, vooral de isolatie en de schoorsteen, om ervoor te zorgen dat deze goed functioneert en veilig blijft.

Rocket stoves in ontwikkelingslanden en vluchtelingenkampen

Rocket stoves zijn niet alleen handig voor Tiny Houses of mensen die duurzaam willen leven. Ze worden ook veel gebruikt in ontwikkelingslanden en vluchtelingenkampen, waar ze een schone en efficiënte manier bieden om te koken en te verwarmen met beperkte middelen.

Conclusie

Rocket stoves zijn een fantastische optie voor iedereen die op zoek is naar een efficiënte, duurzame en veelzijdige manier om te verwarmen en te koken. Of je nu in een Tiny House woont, een buitenkookliefhebber bent, of gewoon wilt bijdragen aan een beter milieu, rocket stoves zijn zeker het overwegen waard. Met de juiste bouw, materialen en onderhoud kan een rocket stove jarenlang betrouwbaar en veilig dienst doen.

Dus, ben je klaar om je eigen rocket stove avontuur te beginnen? Ga aan de slag, experimenteer en ontdek zelf de vele voordelen van deze geweldige kachels. Veel succes en vooral veel plezier!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!