Watervoorziening

Regenwater opvangen voor een Tiny House

regenwater-opvangen-tiny-house
Geschreven door Koen Duindam

Hoe kun je regenwater opvangen en gebruiken als drinkwater? In dit artikel geef ik je wat tips om je regenwater nuttig te gebruiken.

Wanneer je in een Tiny House gaat wonen is de kans groot dat je geen aansluiting op het waternet en de riolering hebt. Maar hoe kom je dan aan drinkwater en hoe moet je je douchen?

Waterverspilling

In Nederland gaat er ontzettend veel schoondrinkwater onnodig verloren. Per persoon wordt er gemiddeld 119 liter water per dag gebruikt. Maar 3 liter hiervan is bedoeld om te drinken of voor het koken. Verder wordt het water gebruikt voor onder andere de douche, het toilet, de wasmachine en de tuin. Veel van deze toepassingen, zoals het toilet, de wasmachine en het sproeien van de tuin, zouden het ook prima doen met minder hoge waterkwaliteit. Hier zou je regenwater voor kunnen opvangen en gebruiken.

Voordelen van regenwater opvangen

Het opvangen van regenwater brengt vele voordelen met zich mee.

  • Door regenwater op te vangen hoeft er minder grondwater gewonnen te worden. Dit resulteert in minder uitdroging van de grond.
  • Het riool wordt minder belast door het opvangen van regenwater. Er is daardoor ook minder zuivering en transport van water nodig.
  • Je kan regenwater voor verschillende toepassingen gebruiken. Enkele voorbeelden zijn douchen en de planten water geven.
  • Je bespaart een hoop op je waterrekening aan het eind van het jaar.

Soorten water in je huishouden

Wanneer je besluit in een Tiny House te gaan wonen, is het belangrijk dat je bewust bent van de verschillende waterstromen die in je huis zijn.

De kans is namelijk groot dat je geen aansluiting op het waternet en de riolering hebt, dus hoe kom je dan aan je water en hoe moet je dit afvoeren? Zo heb je grijs-, zwart-, drink- en hemelwater. Het is belangrijk dat je de verschillen weet en hoe je hier mee om moet gaan.

Grijswater

Grijs water is al je afvalwater, behalve het water van het toilet. Je kan grijs water filteren en weer gebruiken als huishoudwater. Grijs water mag je niet zomaar weg laten lopen, maar moet je filtreren voordat het weer in contact komt met grondwater.

Normaal gezien loopt dit water weg via de riolering. Maar wanneer je hier geen aansluiting op hebt, heb je een filterinstallatie nodig om dit water weer te kunnen hergebruiken of te lozen. Wanneer je grijswater wilt gaan hergebruiken, moet je goed opletten welke stoffen er in het water komen.

Je kan alleen maar biologisch afbreekbare stoffen gebruiken om het goed te kunnen filteren. Dit geld dus voor je shampoo, wasmiddelen, afwaszeep en schoonmaakmiddelen. Alles dus waar je water voor gebruikt. Hiermee hoef je niet te wachten totdat je in een Tiny House gaat wonen. Je kan ook nu alvast gebruik gaan maken van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen. Dat is ook wel zo goed voor de natuur.

Zwartwater

Zwart water is het water uit je toilet, dit water kan je niet meer hergebruiken. Ook dit mag je niet zomaar weg laten lopen maar moet eerst gefiltreerd worden voordat je het kan lozen. Maar wanneer je in een Tiny House woont, kies je waarschijnlijk voor een composttoilet, dus heb je hier geen last van. Je moet alleen je composttoilet eens in de zoveel tijd legen.

Hemelwater

Hemelwater is het mooie woord voor regenwater. Als je regenwater filtert kan je het goed gebruiken om mee te douchen, afwassen en het wassen van je kleren. Via bijvoorbeeld je dak kan je het water opvangen en via goten en buizen koppelen aan een filtersysteem.

Drinkwater

Drinkwater is het water dat je gebruik om op te drinken en mee te koken. Dit water is vrij van bacteriën, schimmels en virussen.

Regenwater opvangen en opslaan

Er valt jaarlijks zo’n 800 liter regenwater per vierkante meter in Nederland. Dus waarom zou je dit niet opvangen en voor je leven in je Tiny House gebruiken? Je kan regenwater makkelijk opvangen via het dak van je huis, schuur de veranda en allerlei andere daken. Dit water laat je via goten en buizen naar je opvanginstallatie lopen. Er zijn zelfs mensen die hun complete watervoorziening voor hun tiny house op deze manier regelen.

Het materiaal waar het water op komt voordat je het opvangt kan van alles zijn. Maar houd wel rekening met oppervlaktes die chemicaliën bevatten, deze stoffen wil je natuurlijk niet in je water krijgen.

Een metalen dak zou het meest ideaal zijn, omdat hier waarschijnlijk geen chemicaliën op zitten en wanneer het vies wordt, kan je het makkelijk schoonmaken.

Omdat er veel vuil zoals, vogelpoep, pollen, stof en zand op daken komt, is het belangrijk dat je het water eerst grof filtert voordat je het water opslaat in een tank. Of zorg ervoor dat het vuil kan neerslaan voordat het water verder je opslagtank in loopt.

De goedkoopste en makkelijkste optie voor het opslaan van water is een regenton, maar hier past vaak niet zo veel in. Dus als je regenwater wilt gebruiken voor het huishouden en niet alleen de tuin, dan is dit niet de beste optie. Wel zou je er meerdere kunnen gebruiken en ze om de beurt koppelen aan je filtersysteem.

Wat ook een leuke optie is, is deze regenton met plantenbak. Het voordeel van deze regentonnen is dat ze minder opvallen. Je kunt je hele tuin er vol mee zetten zonder dat het ten koste gaat van de uitstraling van je tuin.

Er zijn ook speciale boven en ondergrondse tanks te koop voor het opslaan van water. Hier kan je veel meer water in opslaan, alleen is eraan komen een stuk lastiger. Er zijn opslagtanks van 60 tot 52.000 liter. Bij het opslaan van water moet je er goed om denken dat er geen vuil zoals stof, zand en pollen in het water komen.

Ook moet je denken aan het gevaar van dieren die in je wateropslag klimmen en alles vervuilen of hierin verdrinken. Ook moet je erop letten dat algen zich niet in je wateropslag gaan vormen.

Waterfilters

Wanneer je regenwater in je huishouden wilt gaan gebruiken, en wellicht ook wilt gaan drinken. Dan moet je een goed waterfilteringssysteem aan schaffen, om te voorkomen dat je ziek wordt. Het is dan ook belangrijk om het verschil tussen filtratie en zuivering te weten. Het belangrijkste verschil tussen het filtreren en zuiveren van water is in de mate van bescherming die ze geven.

Over het algemeen zijn filters ontworpen om bacteriën en protozoa in water te verwijderen, maar geen virussen. Zo wordt het water wel geschikt gemaakt om te gebruiken voor het douchen of de was te doen. Wanneer je het water gaat zuiveren, dan worden ook de virussen uit het water gehaald. En is je water veilig gemaakt om te drinken.

Er zijn vele waterfilteringssystemen op de markt die het water voor je kunnen filteren. Ik zou voor het drinkwater een apart filter aansluiten en afgescheiden houden van het water dat je voor bijvoorbeeld het douchen gebruikt. Deze filters zijn meestal een stukje duurder en het is niet nodig om water dat je toch niet als drinkwater gaat gebruiken zo intensief te filtreren.

Dan slijt het filter sneller en dat is onnodig en zonde van je geld. Wat ook een optie zou kunnen zijn, is een helofytenfilter. Hierbij wordt er door middel van een bak met planten een klimaat gecreëerd waarin bacteriën komen te leven die het water filteren. Het water stroomt over de wortels van de planten heen en komt en via een grind en zandlaag weer schoon uit de bak.

Het is niet schoon genoeg om te drinken, maar je kan het wel prima gebruiken voor een douche beurt of om de was mee te doen. Wanneer je het water ook zou willen drinken heb je nog een extra filter nodig, een nano filter bijvoorbeeld zou hierbij kunnen helpen.

Het water gebruiken

Er zijn wel een paar punten waar je aan moet denken wanneer je regenwater wilt gaan gebruiken en grijs water wilt hergebruiken. Je moet ervoor zorgen dat het water naar alle voorzieningen, zoals de douche, gepompt wordt.

Maar eerst moet het nog naar de boiler toe, behalve als je meer geniet van een koude douche natuurlijk. Maar de meesten zullen een warme douche wel op prijs stellen. Ook moet het grijs water weer terug gepompt worden naar een filter en gefiltreerd worden voordat je het weer kan hergebruiken. Houd er dus rekening mee dat dit allemaal veel energie kost.

Je moet daarom ook een manier zoeken waardoor je het hele jaar door genoeg energie kan opwekken. Zijn je zonnepanelen goed genoeg voor deze klus? Of moet je op zoek gaan naar andere methodes? Ga je het regenwater ook drinken? Controleer dan geregeld de kwaliteit van je water om zeker te weten dat je filters nog goed werken. Zo voorkom je dat je ziek word.  

Misschien vind je dit artikel ook interessant: Zelf een waterput slaan

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

2 Reacties

  • Hoi Koen, Zou je misschien ook dieper in kunnen gaan, op de vorm van het dak? Ik begreep intussen, dat een schuin dak het beste is, zodat sneeuw niet te makkelijk blijft liggen.

    Maar HOE schuin moet het dak staan? Hoeveel graden is daarvoor de beste hoek? Mag het zo schuin staan, dat het naar een plat dak neigt?

    En een rond dak, zoals je die bijvoorbeeld op -ik meen- bouwketen ziet; Is dat ook prima?

    … en dan heb je natuurlijk nog die daken, waarbij het dak aan beide zijden een knik maakt; Aan de zijkanten loopt het steil op; En na de knik minder steil oplopend naar het midden toe.

  • Beste Koen Duinman,

    U noemt in uw artikel een Nano filter. Nu heb ik er eigenlijk nog nooit specifiek over gehoord. Heeft u misschien een bepaald soort Nano filter in gedachte?

    Groetjes,

    Doré den Boer

Plaats een leuke reactie!