Zelfvoorzienend leven

Complete gids over preppen

Complete gids over preppen 1
Geschreven door Koen Duindam

Voorbereiden op tegenslagen in het leven, alleen maar handig toch? In dit artikel gaan we het hebben over het belang van preppen en hoe je zelf kunt beginnen!

Wat is preppen?

Preppen is het proces om jezelf voor te bereiden om te overleven zonder een complexe infrastructuur zoals die in de moderne samenleving bestaat. De term “preppen” verwijst vaak naar het voorbereiden op het leven tijdens en na een apocalyptische gebeurtenis.

Mensen vertrouwen sterk op ondersteuning en hulp van de overheid. Toch kan men niet altijd op de overheid rekenen voor hulp in een noodsituatie, vooral als de ramp op nationaal niveau plaatsvindt en miljoenen mensen getroffen zijn. Onder zulke druk is er geen garantie dat hulp de weg zal vinden naar elk gezin in nood voordat het te laat is.

Hoewel velen aannemen dat ze nooit met zulke moeilijke tijden te maken zullen krijgen, is de mogelijkheid altijd aanwezig.

Preppers hebben een nuchtere kijk op de potentiële gevaren van het leven en proberen zich hierop voor te bereiden. Voorbereiden is een goede manier om de effecten van een ramp op je leven te verminderen.

Eigenlijk is preppen gewoon gezond verstand op steroïden. Preppen is de controle nemen over je eigen overleving. Het gaat er om dat je voor jezelf en je gezin kunt zorgen als er iets gebeurt. Preppen betekend dat je zelfredzaam bent en niet afhankelijk van anderen bent voor de dingen die je nodig hebt om in het leven te blijven.

Wat doen preppers?

Preppers bereiden zich actief voor op mogelijke verstoringen op sociaal, financieel, politiek en/of milieugebied. Preppen is dus het proces van voorbereiden.

Ze leren in hun eigen behoeften te voorzien zonder bestaande infrastructuur, of in ieder geval hoe ze effectief kunnen opslaan wat ze nodig hebben. Dit kan voedsel, water, onderdak, vervoer, kleding en meer omvatten.

Preppers zijn een aanwinst voor zichzelf en hun gezin. In een wereld waarin veel onzeker is, hoeven preppers niet bang te zijn dat ze hun geliefden niet kunnen beschermen. Je hoeft niet te wachten tot er iets ergs gebeurt voordat je besluit voorbereid te zijn.

Zoals je je kunt voorstellen vereist dit veel planning en deskundigheid. De meeste mensen beginnen klein en vergroten hun voorzorgsmaatregelen naarmate ze meer leren. Daardoor is er veel variatie tussen preppers.

Ben je al een prepper?

Bijna iedereen is een prepper. Als je dit leest en denkt “Ik ben nog niet eens begonnen met preppen, hoe kan ik dan een prepper zijn?”, denk dan aan deze dingen:

 • Ben je verzekerd?
 • Heb je een verbanddoos?
 • Heb je wat geld achter de hand voor financiële tegenslagen?

Als je op één van deze vragen ja hebt geantwoord, dan ben je eigenlijk al een prepper. Preppers gaan alleen vaak een stapje verder.

Waarom zou je preppen?

Als prepper ben je minder afhankelijk van derde partijen om je in je primaire levensbehoeftes te voorzien. Dit geeft enorm veel rust en vergroot je kansen om te overleven.

Als de paniek toeslaat bij mensen omdat de supermarkt voor een paar dagen leeg is, dan zitten de preppers rustig zonder problemen thuis. Het kan enorm veel rust en zelfvertrouwen geven als je weet dat je wat controle hebt over je eigen primaire levens behoeftes.

Waarop moet je je voorbereiden?

Er zijn veel scenario’s waarmee we te maken kunnen krijgen. Het is lastig te voorspellen waar je jezelf precies op moet voorbereiden. Maar met wat basiskennis over zelfredzaamheid kun je jouw overlevingskansen enorm vergroten.

Zoals alle mensen is elke prepper uniek. Er zijn echter een paar basis “niveaus” van prepping waarin de meeste soorten preppers zullen vallen. De meeste preppers vallen in een of meer van deze categorieën.

Basis

Tijdens de corona crisis waren er veel lege schappen en paniek. Maar een beetje prepper was dit natuurlijk al ver voor. Als basis prepper zorg je voor voedsel, water, eerstehulpmiddelen en andere benodigdheden die nodig zijn als je enkele dagen of weken geen toegang hebben tot een supermarkt.

Dit kan bestaan uit een gevulde voorraadkast en een water in flessen en kaarsen of lampen op batterijen. Als basis kun je ook de spullen gebruiken die je mee zou nemen om te kamperen.

Dit niveau van preppen wordt aanbevolen door de meeste regeringen, zelfs in ontwikkelde landen.

We erkennen als samenleving dat onze infrastructuur kan falen of dat we door onvoorziene omstandigheden voor korte tijd in onze huizen opgesloten kunnen zitten.

Preppen voor een ramp die een maand of langer duurt

Sommige mensen, zelfs in de mainstream, bereiden zich wijselijk voor op langere perioden van slecht weer of uitval van de infrastructuur. De orkaan Katrina en andere opmerkelijke gebeurtenissen hebben mensen immers langer dan een paar dagen zonder toegang tot eerste-wereldvoorzieningen achtergelaten.

In dit niveau van voorbereiding zullen mensen zich meer bewust zijn van hun voorbereiding. Ze zullen actief overwegen hoe lang ze zonder voorzieningen kunnen zitten en dienovereenkomstig een voorraad aanleggen. Naast artikelen als houdbaar voedsel en water in flessen, bewaren ze vitaminen, brandstof en andere benodigdheden om comfortabel te kunnen leven.

Dit is het niveau waarop mensen als “preppers” worden beschouwd, in tegenstelling tot normale Nederlanders met een goed gevulde voorraadkast. Het bezit van een of meer van de volgende bezittingen is een herkenningskenmerk van deze mensen:

 • Uitgebreide voorraad voedsel en water die wordt gerouleerd zodat het altijd vers is.
 • “Bug out bags” met benodigdheden die gemakkelijk vervoerd kunnen worden voor het geval men snel zijn huis moet verlaten.
 • Communicatieapparatuur waarmee men zonder mobiel netwerk of internettoegang contact kan opnemen met anderen.
 • Een generator.

Preppen voor een lange termijn ramp

Dit niveau is vergelijkbaar met niveau 3, behalve dat ze plannen maken voor een veel langer periode van maanden of zelfs jaren. Als gevolg daarvan hebben ze vaak uitrusting en voorraden die ronduit indrukwekkend zijn en veel mentale en fysieke ruimte in beslag kunnen nemen.

Off grid preppen

Terwijl de voorgaande drie niveaus verschillende stappen hebben ondernomen om zich voor te bereiden op een gebrek aan infrastructuur, is dit niveau erop gericht om op dagelijkse basis te leven zonder de moderne economie en het distributie netwerk.

Deze mensen wonen vaak op het platteland en produceren veel van hun eigen voedsel. Ze hebben functionerende waterputten, kleine windmolens, zonnepanelen en andere middelen van zelfvoorziening. Het doel voor deze groep is dat een grote ramp geen enkele verandering in hun levensstijl veroorzaakt zodat ze voor onbepaalde tijd zonder het systeem kunnen leven.

Hoe begin je met preppen?

Begin met na te denken over de mogelijke scenario’s die het meest realistisch zijn. Is het bij deze scenario’s beter om thuis te blijven (Bug In) of om te vluchten (Bug Out)?

Wat is Bug In?

Bug in is een term die door preppers wordt gebruikt om te verwijzen naar een moment waarop je ervoor kiest om dreigende gevaren tegemoet te treden vanuit je goed bevoorrade, beveiligde huis. De voordelen van het onder ogen zien van gevaar vanuit je prepper-huis wegen veel zwaarder dan de voordelen van ‘bug out’, tenzij de situatie erom vraagt.

Wat is “bug out”?

Bug out is een militaire term die door preppers wordt gebruikt om te verwijzen naar een moment waarop je snel je huis moet verlaten vanwege een gevaarlijke situatie.

Bugging out betekent niet altijd dat je in de wildernis moet gaan wonen. Een vooraf bepaalde, goed gevulde bestemming is cruciaal voor je veiligheid en succes. De locatie kan een geïsoleerde hut zijn

Wat moet je als prepper in huis hebben?

De beslissing om de veiligheid van je huis te verlaten moet alleen genomen worden als de gevaren van thuis blijven hangen groter zijn dan de risico’s van evacuatie en vluchteling worden. De meeste scenario’s kun je het beste aanpakken vanuit de veiligheid van je goed gevulde huis.

Hoewel er kant en klare prepper pakketten te koop zijn, is de beste manier om ervoor te zorgen dat je klaar bent om je eigen plan en voorraden samen te stellen.

Om te beginnen, concentreer je je op vijf essentiële stappen

 1. Water veilig opslaan
 2. Een voedselvoorraad aanleggen
 3. Een manier hebben om het voedsel te koken
 4. Een off-grid afvalsysteem aanleggen
 5. Een bug out bag inpakken met een plan

Deze vijf stappen vormen de basis voor prepping. Je kunt ook andere maatregelen overwegen zoals het ontwikkelen van een off-grid energiebron, een manier om te communiceren en zelfverdediging strategieën. Neem de tijd om een plan te maken en voorraden voor te bereiden, zodat je klaar bent voor elke situatie.

Veilig water opslaan

Ervoor zorgen dat jij en je gezin genoeg water hebben in geval van nood is essentieel om te overleven. Er wordt aanbevolen dat de gemiddelde persoon één liter per dag nodig heeft, inclusief gebruik voor hygiëne en wassen. Om genoeg water voor je gezin van drie personen voor 14 dagen op te slaan, is het belangrijk om verschillende opties te overwegen in plaats van alleen te vertrouwen op water in flessen.

Het is ook belangrijk om water veilig op te slaan om schimmel en bacteriën te voorkomen. Water uit welke bron dan ook moet altijd gefilterd worden voor consumptie. Er zijn veel waterfilters beschikbaar om dit te doen. Leer hoe je water veilig kunt opslaan en zorg dat je gezin voorbereid is op elke noodsituatie.

Een voedselvoorraad aanleggen

Het aanleggen van een voedselvoorraad is eenvoudig, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het soort voedsel dat je wilt opslaan.

Idealiter zoek je voedingsmiddelen met een lange houdbaarheid die nog goed te eten zijn als je ze nodig hebt.

Om de houdbaarheidsdatum te verlengen kun je ook leren wecken

Om te beginnen moet je streven naar een voorraad van twee weken voedsel. Om erachter te komen hoeveel voedsel je nodig hebt, bereken je je dagelijkse calorieverbruik door je gewicht in kilo’s te nemen en dat met 15 te vermenigvuldigen. Verdeel dit in 45% koolhydraten, 30% eiwit en 25% vet. Een gratis online caloriecalculator en of een smartphone app kunnen je helpen de exacte hoeveelheid voedingsstoffen in elk soort voedsel te achterhalen.

Een manier hebben om het voedsel te koken

Zorg ervoor dat je het voedsel dat je hebt opgeslagen kunt koken. Je moet manieren vinden om te kunnen koken zonder afhankelijk te zijn van externe bronnen. Als je elektrische kookplaten hebt, zul je niet kunnen koken als de stroom uitvalt. Als je gasfornuizen hebt, zul je niet lang kunnen koken als het gas op is. Een oplossing is om een buitenkeuken te maken met een houtoven of houtfornuis

Daarmee kun je voedsel koken dat je hebt gejaagd, gekweekt of verzameld. Als alternatief kun je een extra gastank opslaan die gemaakt is voor het koken van voedsel. Een andere optie is om je eigen kookgas op te wekken met een biogasgenerator, die ook voedselrijke meststof produceert voor je tuin.

Een afvalsysteem opzetten

Voor een afvalsysteem moet je een systeem implementeren voor het verwerken van menselijk toiletafval en afval dat niet afhankelijk is van toegang tot water of elektriciteit. Je kunt kiezen uit composttoiletten, verbrandingstoiletten en septische tanks. Overweeg te investeren in een composttoilet, dat geen water gebruikt en menselijk afval kan afbreken tot compost

Als alternatief gebruikt een verbrandingstoilet een elektrisch element om afval te verbranden. Als geen van deze oplossingen beschikbaar is, kan een septic tank de beste optie zijn. Hiervoor moet een grote tank worden geïnstalleerd, die het menselijk afval verzamelt en afbreekt, voordat de bijproducten in een nabijgelegen gebied worden geloosd. Welk systeem je ook kiest, zorg ervoor dat je de beschikbare opties grondig onderzoekt en dat je de noodzakelijke voorschriften volgt.

Een bug out bag inpakken met een plan

Ervoor zorgen dat je een bug out plan en een bug out bag hebt, is een essentieel onderdeel van je voorbereiding op noodsituaties. Een bug out plan moet een aangewezen locatie bevatten waarheen je in geval van nood kunt evacueren, en meerdere routes om die locatie te bereiken

Een bug out bag moet alle benodigdheden bevatten om drie dagen te overleven, zoals voedsel, water, eerstehulpmiddelen en een slaapzak. Een vooraf voorbereide bug out bag zorgt ervoor dat je snel kunt evacueren als dat nodig is, zonder dat je hoeft te klauteren om voorraden te verzamelen.

Wat zit er in een Bug Out Bag?

Iedereen zal een iets andere Bug Out Bag hebben. Afhankelijk van waar je woont, en het soort omgeving of overlevingssituatie waarin je je bevindt, zul je een aantal specifieke zaken moeten meenemen, maar we hebben de onderstaande lijst samengesteld als basis voor de gemiddelde BOB, en je kunt hem gebruiken als sjabloon om je een idee te geven van de zaken waar je naar moet kijken.

Bug Out Bags zijn er in allerlei maten en vormen. Het eindresultaat bepaal je zelf.

Als je meer dan één BOB voor je gezin maakt, bedenk dan dat je niet elk van deze items in elke tas hoeft te hebben. Verschillende kunnen gedeeld worden. Zorg ervoor dat de tassen van de vrouw en de kinderen niet te zwaar zijn!

Schuilplaats

Of je nu vastzit in een storm midden in de wildernis of dakloos achterblijft na een natuurramp, onmiddellijk onderdak is een primaire levensbehoefte.

 • Slaapzak: Als je een extreem lichte slaapzak kunt vinden die toch voldoende warmte biedt, kan dit een goede aanvulling zijn op je bug out bag
 • Tent: In veel noodsituaties kan onderdak moeilijk te vinden zijn. Hoewel het inpakken van een traditionele tent misschien geen haalbare optie is, moet een goede bug out bag altijd een waterdichte overlevingstent bevatten. De beste overlevingstenten zijn gemaakt van Mylar, dat warmte vasthoudt en water afstoot. Pro-tip: Zorg ervoor dat je bladeren, gras of iets anders uit de omgeving van de camping tegen de tent stapelt voor extra bescherming tegen de elementen.
 • Survival deken: Deze lichte, met metaal beklede lakens wegen bijna niets en zijn ontworpen om warmte vast te houden, waardoor ze een geweldige aanvulling zijn op elke bug out bag. Je space blanket kan ook gebruikt worden als rudimentaire schuilplaats; maak hem vast aan een tak of boomstam en bind hem vast met een paracord.

Tip: Leer hoe je een onderkomen bouwt

Water

Weinig dingen zijn zo belangrijk in een noodsituatie als schoon drinkwater, want toegang hebben tot vers, veilig water is een essentieel onderdeel van overleven. De beste bug out bags bevatten het volgende:

 • Waterfles: Om onderweg water mee te kunnen nemen, heb je een stevige waterfles nodig die het beschermt tegen besmetting.
 • Waterfiltersysteem: Je bug out bag moet een filtersysteem bieden dat kan helpen om elke waterbron drinkbaar te maken

Bedenk dat de gemiddelde mens weken kan overleven zonder voedsel, maar slechts drie dagen zonder water. Zorg dat je niet gestrand raakt zonder de juiste hydratatie, en zorg ervoor dat je bug out bag compleet is met de bovengenoemde artikelen.

Zuurstof

Je kunt maar drie minuten overleven zonder schone lucht. Zorg ervoor dat je gemakkelijk ademhaalt met dit onmisbare item voor je bug out bag:

Luchtfiltratiemasker: Afhankelijk van de overlevingssituatie kan luchtfiltratie de enige manier zijn om veilig zuurstof in te ademen. Gebruik een luchtfiltratiemasker dat deeltjes uitfiltert zodat je goed kunt blijven ademen

Voedsel

Als de overstroming begint, wil je genoeg voedsel hebben voor minstens drie dagen. Deze benodigdheden helpen je door die cruciale eerste momenten heen, en geven je de energie die nodig is om alles wat je tegenkomt aan te pakken.

 • Rantsoenen: Je zult niet oneindig veel ruimte in je bug out tas hebben voor een feestmaal, en dat is waar dichte, kleine pakketten rantsoenen van pas komen. Datrex noodrantsoenen zijn calorierijk en leveren genoeg voedsel voor drie dagen.
 • Vispakket: Als je noodsituatie je laat stranden bij een waterpartij, kan een klein vispakket van pas komen. Draad, haak en aas kun je aan vrijwel alles vastmaken, zodat je onderweg kunt vissen

Kleding

De kleren op je rug kunnen je redden in een overlevingssituatie. Zorg dat je de volgende zaken in je bug out bag hebt.

 • Waterdichte jas: Zorg dat je een jas hebt die je beschermt tegen de elementen, vooral als guur weer een zorg is in je omgeving.
 • Verandering van kleren: Ten minste één verandering van kleren hebben is essentieel, vooral in natte omstandigheden. Het dragen van vochtige kleding is op zijn best ongemakkelijk, en dodelijk als onderkoeling een probleem wordt terwijl je in de elementen bent
 • Handschoenen voor koud weer: Een stevig paar handschoenen geeft je meer grip, beschermt je handen tegen snijwonden en splinters, biedt warmte bij lage temperaturen, en houdt je handen schoon om de kans op infecties te verkleinen. In de nasleep van een ramp moet je misschien gevallen takken verplaatsen, brandhout verzamelen, of je een weg banen door gebroken glas, en hoogwaardige handschoenen geven je de handigheid om deze taken uit te voeren.
 • Hoofddeksels: Het is belangrijk om hoeden te hebben die hoofdwarmte kunnen bieden. Kies voor petten of mutsen die kunnen voorkomen dat warmte ontsnapt.

Opmerking: Neem alleen zoveel kleding mee als je absoluut nodig hebt om te overleven.

Warmte

Wanneer een ramp je in de elementen dwingt, is het belangrijk om warmtebronnen bij de hand te hebben.

 • Lucifers/vuurstarter: Toegang hebben tot vuurstarters is cruciaal in een noodsituatie. Vuur kan gebruikt worden om eten te koken, warmte te geven en hulp te vragen. Zorg ervoor dat je bug out bag lucifers en een aanmaakblokje bevat dat ook werkt als het nat is.
 • Handwarmers: Hand- en/of voetwarmers zijn gemakkelijk mee te nemen en kunnen essentiële warmte bieden bij koude temperaturen. Gooi handwarmers in je schoenen of pak ze vast voor tijdelijke verlichting bij vrieskou.

Verlichting

Het is cruciaal om verlichting te hebben als de zon ondergaat. Navigeer naar elk gebied van zonsondergang tot zonsopgang met behulp van de volgende bug out bag essentials:

 • Zaklamp: Geen bug out bag is compleet zonder een zaklamp. Investeer in een stevige maar compacte zaklamp die veel verlichting geeft.
 • Hoofdlamp: Als je ruimte hebt in je bug out bag, overweeg dan een hoofdlamp mee te nemen voor handsfree verlichting
 • Chemische lampen: Een lichtstok van chemische kwaliteit kan tot 12 uur meegaan, en is doorgaans zichtbaar tot op een mijl afstand. Deze stevige verlichtingsmiddelen hebben een lange levensduur en bieden een sterke output – geweldig voor signalering, het op afstand houden van dieren en basisverlichting.

Eerste hulp

Een goed gevulde EHBO-doos is essentieel voor elk rampscenario. Pak je bug out bag in met de volgende must-haves:

 • Antibacteriële doekjes: Bacteriën kunnen de kleinste snee veranderen in een levensbedreigende wond. Zorg ervoor dat de EHBO-doos in je EHBO-tas antibacteriële doekjes bevat.
 • Gaasjes: Als jij of iemand in je gezelschap gewond raakt terwijl je buiten bent, pak open wonden dan aan met gaaskompressen om de wond schoon te houden.
 • Zonnebrandcrème: Houd je huid beschermd als er geen schaduw is en voorkom ernstige zonnebrand.
 • Medische handschoenen: Met medische handschoenen kun je een wond steriel en schoon houden tijdens het verbinden en kruisbesmetting voorkomen.
 • Instrumentenpakket: Een kit gevuld met noodzakelijke medische instrumenten kan op allerlei manieren nuttig zijn. Een uitgebreide set moet scharen, tangen, veiligheidsspelden en medische tape bevatten.
 • Verband en pleisters: Houd snijwonden en wonden bedekt met verband en pleisters om besmetting te voorkomen en de kans op infectie te verminderen.
 • Brandwondengel: Als jij of een lid van je gezelschap verbrand is, kan deze gel de broodnodige verlichting bieden en de huid verzachten.
 • Draagdoek: Bij verwondingen kan een mitella gebruikt worden om dat lichaamsdeel te ondersteunen en te immobiliseren.
 • Antibiotische zalf: Antibiotische zalven bevatten doorgaans pijnstillende bestanddelen om snijwonden, schaafwonden en brandwonden te verzachten. Deze zalven voorkomen ook infecties en bevorderen de genezing.
 • Antiseptische doekjes: Deze doekjes kunnen gebruikt worden om wonden schoon te maken, om ervoor te zorgen dat een gebied steriel is voor een procedure, en om de huid voor te bereiden op dreigende snijwonden.
 • Stuwband: Dit compressieapparaat kan een levensredder zijn. Een stuwband stopt de bloedstroom door een ader of slagader door een ledemaat samen te drukken met strak verband of koorden.
 • Eerste hulp instructies: Het is allemaal goed en wel om een uitgebreide EHBO-doos te hebben, maar hoe zit het met situaties waarin instructieve zorg nodig is? Een goede uitruktas moet eerstehulpinstructies bevatten, inclusief reanimatietips, en stappen die nodig zijn voor andere basiszorg bij verwondingen.
 • Pijnstillers: Zorg ervoor dat je pijnstillers inpakt die tijdelijke verlichting kunnen bieden bij verwondingen. Essentiële middelen zijn ibuprofen en aspirine.

Navigatiemiddelen

Afhankelijk van de overlevingssituatie en het gebied is het belangrijk om navigatiemiddelen bij de hand te hebben.

 • Kompas: Houd richting aan met een stevig kompas. Let op: een kompas is nutteloos als je niet weet hoe je het moet gebruiken, dus neem de tijd om het te leren
 • Kaart van de omgeving: Bewaar een kaart van je lokale omgeving in je bug out bag – als een ramp het landschap verandert, zullen zelfs wat eens vertrouwde plaatsen waren een uitdaging worden om te navigeren. Neem ook kaarten mee van nabijgelegen staten in het geval van een evacuatie door de hele staat.

Multifunctioneel gereedschap

Deze gereedschappen kunnen een veelheid aan doelen dienen en kunnen je helpen bij het aangaan van uitdagingen.

 • Duct Tape: Vanwege zijn duurzaamheid en waterdichte eigenschappen kan duct tape worden gebruikt voor noodreparaties aan je tent, uitrusting, tassen, bepakking, kleding – de lijst is eindeloos. Van het dichten van lekken tot het stoken van vuur, duct tape is een onmisbaar onderdeel van je uitrusting.
 • Multigereedschap: In onze lijst van multifunctionele gereedschappen kon de multi-tool zelf niet ontbreken. Een survival gear multi-tool moet voorzien zijn van een minitang, een draadtang, een klein mesje, een vijl, een kruiskopschroevendraaier, een flesopener en een karabijnhaak.
 • Bijl: Een bijl of strijdbijl kan worden gebruikt om onderdak te bouwen, als zelfverdedigingsmiddel, of voor talloze andere doeleinden. Kies voor een bug out bag die een schep/bijl combinatie bevat voor lichtgewicht draagbaarheid.
 • Paracord: Paracord kan op vele manieren gebruikt worden. Gebruik het om te vissen, te jagen, een berenzak te spannen, een schuilplaats te beveiligen en een strikval te maken.
 • Minischop: Geen bug out bag lijst is compleet zonder een schop. Of je nu een vuurplaats moet graven, een geul moet maken, een schuilplaats moet graven, of hem moet gebruiken voor zelfverdediging, een minischop zal in veel rampsituaties van onschatbare waarde blijken.
 • Koevoet: Een kleine koevoet kan gebruikt worden om in te breken in een schuilplaats, dingen te hameren, je te helpen zware dingen uit de grond te wrikken, en als zelfverdedigingswapen.
 • Vouwzaag: Sommige survivalisten kiezen ervoor om een kleine klapzaag in hun bug out bag op te nemen, die gebruikt kan worden om hout te hakken, onderdak te bouwen en paden vrij te maken

Diverse

Verwacht het onverwachte en bereid je op alles voor met deze diverse must-haves.

 • Paspoort: Als grensoverschrijding noodzakelijk wordt, kan je paspoort essentieel zijn.
 • Veiligheidsbril: Bescherm je ogen en verbeter de helderheid van het zicht met een sterke veiligheidsbril.
 • Noodgeld: Houd minimaal 500 euro bij je in je bug out bag om goederen of diensten mee te betalen, mocht de overlevingssituatie dat vereisen.
 • Fluitje: Een fluitje kan gebruikt worden om hulp te vragen of om in communicatie te blijven met geliefden en degenen die je in de wildernis tegenkomt.
 • Naaidoos: Een naaidoos staat misschien niet bovenaan het lijstje van je bug out bag, maar het is het overwegen waard. Als kleding of dekens scheuren, kan zelfs het meest eenvoudige naaidoosje worden gebruikt voor reparatie.
 • Lader: Zorg voor een oplader die stroom kan leveren aan allerlei elektronica, waaronder smartphones, zaklampen en radio’s
 • Kopieën van belangrijke documenten: Maak kopieën van de belangrijke documenten en berg lucht dicht op om mee te nemen.
 • Adressen en telefoonnummers van dierbaren: Maak een lijst en doe je best om de belangrijkste nummers te onthouden.
 • Familie plan: Jij bent misschien voorbereid op een ramp, maar is je familie dat ook? Neem de tijd om je dierbaren voor te bereiden op een mogelijke ramp en maak een plan dat jullie allemaal in veiligheid kan brengen.
 • Medicijnen: Als je medicijnen op recept gebruikt, probeer er dan extra bij de hand te houden in je bug out bag voor het geval van een snelle evacuatie.
 • Kleine spiegel: Spiegels kunnen gebruikt worden om licht te weerkaatsen, en zo nodig als signaal dienen in een noodgeval.

De bug out bag zelf

Je hebt de essentiële zaken voor een bug out bag, maar nu de tas zelf. Een goede bug out bag moet het volgende hebben:

 • Gemaakt van dik, duurzame stof
 • Waterbestendig materiaal
 • Aparte zakken en compartimenten
 • Luchtdichte constructie

Geschiedenis van Preppen

Wat de meesten nu preppen noemen, werd ooit als gezond verstand beschouwd en door bijna alle mensen toegepast. Vroeger hadden mensen geen toegang tot supermarkten. Ze moesten voedsel opslaan voor de winter of voor noodgevallen. Als je jezelf niet goed kon voorbereiden leidde dat tot de dood.

Daarnaast vereiste reizen een uitgebreide voorbereiding. Zeelieden die op reis gingen moesten zich voorbereiden op water, sanitaire voorzieningen, vitaminebehoeften, medicijnen en nog veel meer.

Hoewel prepping nu heel erg een keuze is, moesten de meeste mensen zich in het verleden in verschillende mate voorbereiden. Vanwege de grote kans op natuurrampen en economische instabiliteit is preppen een goed idee, ook nu nog.

Preppers in de moderne populaire cultuur

Hoewel preppers nog steeds als een beetje een subcultuur worden beschouwd, zie je het wel steeds vaker voorbijkomen. Zo is ook tegenwoordig het programma “Doomsday Preppers” te zien op national geographic.

Preppers hebben ook gemeenschappen gevormd op facebook, youtube en forums. Deze gemeenschappen zijn een geweldige manier voor preppers om te netwerken en ideeën uit te wisselen, en om advies en tips te krijgen van meer ervaren preppers.

Op deze manier kunnen mensen ook vragen stellen en hun eigen ervaringen delen met andere preppers. Daarnaast organiseren sommige van deze gemeenschappen ook groepsevenementen zoals meet-ups en conferenties, waardoor mensen relaties kunnen opbouwen en sterke vriendschapsbanden kunnen vormen.

Ten slotte zijn er verschillende populaire boeken en tijdschriften die preppers van verschillende niveaus helpen. Ongeacht je niveau van voorbereiding of je redenen om het te doen, er is zeker een grote hoeveelheid literatuur die relevant is voor je behoeften en een gemeenschap die klaar staat om je te vergezellen op je reis.

Hoe preppen voor oorlog?

Je wilt er liever niet aan denken. Maar je kunt maar beter voorbereid zijn.

In Nederland lijken ook steeds meer mensen zich voor te bereiden op een mogelijke oorlog. De recente Coronavirus pandemie heeft wellicht bijgedragen aan dit verhoogde bewustzijn.

Om te preppen voor oorlog, moet je eerst de basis hebben: Genoeg voedsel en water voor een paar dagen, een EHBO-doos en een manier om je huis te verwarmen.

Als je snel moet evacueren, moet je ook een noodradio hebben en een bug-out bag met zaken als kleding, voedsel en geld.

In geval van een kernoorlog moet je extra voorzorgsmaatregelen nemen. Je moet je ramen en deuren afsluiten met plastic folie en duct tape en jodiumtabletten bij de hand houden. Als een crisis toeslaat, moet je ook je geld kunnen omzetten in iets met een vaste waarde, zoals goud of zilver.

Als het luchtalarm afgaat moet je snel de ramen en deuren sluiten en naar de radio of tv luisteren.

Welke producten bederven nooit?

 • Rijst: 30 jaar houdbaar, in een luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats bewaren.
 • Eiwitpoeder: Tot 20 jaar houdbaar, bewaren in een luchtdichte verpakking met een vochtabsorberend pakket op een koele, donkere plaats.
 • Fruit, groenten en bonen in blik: Tot 6 jaar houdbaar, in kast bewaren.
 • Gedroogde pasta: Tot 3 jaar houdbaar, bewaren in een luchtdichte verpakking.
 • Gedroogde bonen, linzen en peulvruchten: Voor altijd houdbaar, in afgesloten bakjes in voorraadkast bewaren.
 • Bouillonblokjes: 2 jaar houdbaar, in een donkere voorraadkast bewaren.
 • Gedroogd fruit: 1 jaar houdbaar, in afgesloten verpakkingen of bakjes bewaren.
 • Granen: Tot 8 jaar houdbaar, bewaren in een afgesloten bakje in de voorraadkast.
 • Oploskoffie: Tot 25 jaar houdbaar in voorraadkast, langer in vriezer, bewaren in originele verpakking of luchtdichte verpakking.
 • Jam: 2 jaar houdbaar indien ongeopend, 6 maanden na opening, ongeopend bewaren in voorraadkast en geopend in koelkast.
 • Tonijn in blik: Tot 5 jaar houdbaar, in voorraadkast of kast bewaren.
 • Beef Jerky: 2 jaar houdbaar, afgesloten bewaren in een donkere voorraadkast.
 • Oliën: Tot 2 jaar houdbaar, in voorraadkast en buiten direct zonlicht en hitte bewaren.
 • Popcorn: Voor altijd houdbaar, in afgesloten verpakking in kast bewaren.
 • Noedels: 2 jaar houdbaar, in verpakking op kamertemperatuur bewaren.
 • Rauwe honing: Voor altijd houdbaar, goed afgesloten in een pot bewaren om vocht buiten te houden.
 • Zout: Voor altijd houdbaar, koel, donker en droog bewaren.
 • Hele specerijen en kruiden: Tot 4 jaar houdbaar, in luchtdichte potten op een koele, droge plaats buiten direct zonlicht bewaren.
 • Suiker: Voor altijd houdbaar, bewaar witte suiker op een donkere, droge plaats.
 • Thee: Tot 2 jaar houdbaar, bewaren in een luchtdichte verpakking.
 • Tomatensaus (uit blik of pot): Ongeopend tot 2 jaar houdbaar, in kast bewaren.
 • Vanille-extract: Voor altijd houdbaar, bewaren in donkere container, uit de buurt van zonlicht, warmtebronnen en vocht.
 • Pure chocolade: 2 jaar houdbaar, op kamertemperatuur bewaren in originele verpakking of na opening goed verpakt.
 • Sojasaus: Voor altijd houdbaar indien ongeopend, tot 3 jaar na opening, in de koelkast bewaren.
 • Azijn: Voor altijd houdbaar, in originele luchtdichte verpakking op een koele, droge plaats bewaren, uit de buurt van warmtebronnen.

Veel voorkomende misvattingen over preppers

De meest luidruchtige en ongewone leden van een gemeenschap vallen meestal het meest op. Dit geldt voor alle subculturen, inclusief die van het preppen. Als gevolg daarvan bestaan er verschillende misvattingen over preppers. We zijn een enorme en gevarieerde groep mensen met uiteenlopende overtuigingen en praktijken. De volgende misvattingen zijn misschien waar voor sommige preppers, maar niet voor ons allemaal.

 • Preppers zijn gevaarlijk. Veel mensen nemen aan dat voorbereiding een angst voor anderen of vijandigheid vereist. Veel preppers bezitten wapens om zichzelf indien nodig te beschermen. Sommigen van ons jagen en vissen. Gevaarlijke mensen zijn echter zeldzaam en worden door de preppinggemeenschap snel verbannen.
 • Preppers zijn extremisten, zonderlingen en gekken. Net zoals de meeste Amerikaanse gezinnen niet kunnen worden vertegenwoordigd door de Kardashians, kunnen de meeste preppers niet worden vertegenwoordigd door degenen die op televisie te zien zijn en waarover in boeken wordt geschreven. Onze gemeenschap heeft enkele geliefde kleurrijke figuren, maar de meesten van ons zijn normale mensen met een extra generator of twee.
 • Preppers zijn complotdenkers. Ik ben net zo dol op een goede complottheorie als ieder ander, maar dat is niet mijn reden om me voor te bereiden. Ik bereid me voor omdat het verstandig is en de veiligheid van mijn gezin in geval van een ramp waarborgt. Het is voor mij net zo logisch als het afsluiten van een auto- of levensverzekering.
 • Preppen is duur en tijdrovend. Hoewel er veel leuke gadgets en speelgoed zijn die prepping leuker kunnen maken, kan het ook met een budget. Zoals bij alle hobby’s kun je kiezen hoeveel tijd en geld je eraan besteedt. Velen van ons doen dit met beperkte middelen, dus ga er niet vanuit dat de financiën een obstakel zullen zijn.
 • Preppers zijn egoïstisch. Sommige mensen zijn vriendelijker dan anderen, maar je zult op alle niveaus van prepping een gemeenschap vinden die bereid is je te helpen.

Conclusie

Preppen betekent verschillende dingen voor verschillende mensen. Ondanks kleine verschillen is voorbereid zijn op wat het leven ook brengt, een gemeenschappelijke eigenschap van alle preppers. Als je deze passie deelt, voel je dan vrij om een prepper community op te zoeken om samen van elkaar te leren.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!