Tuinieren

Planten ophangen aan het plafond

Planten ophangen aan het plafond 1
Geschreven door Koen Duindam

Ontdek hoe je met hangende planten een groene oase creëert in je tiny house, zonder dat het veel ruimte in beslag neemt! In dit artikel delen we praktische tips voor het stijlvol ophangen van planten aan het plafond, met of zonder boren.

Planten ophangen

Als het plafond van beton is, boor er dan een gat in met een boor. Stop een plug in het gat. Steek een haak in de plug en hang je plant er voorzichtig aan op.

Dit is in het kort hoe je planten kunt ophangen aan het plafond. Maar in dit artikel gaan we hier dieper op in en verkennen we ook de andere manieren om plantjes op te hangen aan het plafond.

Begin met het kiezen van de plant

Ook al lijkt het voor de hand liggend, sommige planten zijn niet geschikt om aan het plafond te hangen. Boven zijn sommige planten veel mooier dan op de grond.

Natuurlijke hangplanten zijn daarom de beste keuze. Veel soorten hangplanten hebben echter verschillende hoeveelheden licht nodig. Krijgen je hangplanten dus voldoende licht als ze op die felbegeerde plek worden opgehangen?

Hangend vetplantje
 • Een plant als Scindapsus Epipremnum of Tradescantia gedijt goed bij weinig licht.
 • De meeste planten moeten groeien in indirect licht. De populairste hangplanten? Rimpelgatplant, Chinese Lantaarnplant en Klimop.
 • Voor vetplanten is direct licht of helder indirect licht het beste.

Het tweede wat je moet weten is van welk materiaal je plafond is gemaakt. Kun je rechtstreeks in het beton boren, of zit er een holle ruimte achter het gipsplafond?

Ophangsysteem voor hangplanten

Plafonds zijn er in verschillende soorten. Daarom is het essentieel om het draagvermogen van je plafond te kennen.

Welke soorten plafonds zijn er, en hoe hang je er planten aan op?

 • Als het plafond van beton is, moet je er een gat in boren. Meestal gebeurt het klopboren met een scherpe boor, want boren zonder zou erg moeilijk zijn! Zuig al het gruis op met de stofzuiger in de buurt van de boor. Dit geldt vooral als je meerdere gaten wilt boren. Daarna moet je een geschikte plug aanbrengen die niet beweegt. Als je een te groot gat boort, zal de plug eruit vallen. Gebruik een grotere plug als dat gebeurt.
 • Als het plafond van hout is, schroef dan een schroefhaak in het hout. Wil een plafond zware planten houden, dan moet het voldoende body hebben. Het hout is niet ontworpen om zware planten te houden, dus moet je er alleen lichte planten aan hangen.
 • Het gebruik van een gipsplug werkt als je een gipsen plafond hebt. Gipsen plafonds kunnen niet zoveel gewicht dragen als houten of betonnen plafonds. Gebruik daarom plastic potten in plaats van keramische hangpotten.

Gaaspanelen aan het plafond

Je kunt gaaspanelen aan het plafond hangen in elke gewenste maat. Hang je planten aan de gaaspanelen in plaats van in het plafond te boren wanneer je een plant wilt ophangen. Rekken kunnen zo lang of zo breed gemaakt worden als je wilt.

Betongaas aan het plafond om plantjes op te hangen

Met een beetje ijzerzaagwerk kun je de vorm krijgen die je wilt. Bovendien kun je er veel leuke dingen mee doen.

Hoe bevestig je een gaaspaneel aan het plafond?

 • Houten plafond – Plaats het rek tegen het plafond en teken de vier hoeken af waar de schroeven moeten komen. Boor voor lange rekken ook twee gaten in het midden. Anders buigen ze te veel door als je er zware planten aan gaat hangen. Als je denkt dat je te weinig haken hebt geplaatst, kun je ze later altijd nog toevoegen. Door de schroefhaken komt het gaaspaneel een beetje van het plafond af.
 • Betonnen plafond – Je moet een klopboormachine gebruiken om gaten te maken in een betonnen plafond. Om gruis direct te verwijderen houd je een stofzuiger in de buurt. In deze gaten wordt dan een plug van de juiste maat gestoken. Pluggen moeten goed zitten en mogen er niet los uitvallen. Zorg ervoor dat de plug goed vastzit door er met een hamer op te tikken

Hang daarna het gaaspaneel aan de haken. Zorg ervoor dat het paneel stevig vastzit en niet loskomt als er planten aan worden opgehangen. Tussen het gaaspaneel en het plafond zit een beetje afstand.

Een plant als bijvoorbeeld een klimop heeft daar baat bij. Die kan zich vastzetten door door de gaten in het plantenrek te klimmen. Het gaaspaneel is binnen een paar maanden niet meer zichtbaar, omdat de klimop het heeft opgeslokt. Als je dat niet wilt, kun je het rek ook versieren met andere materialen, zoals stof of gedroogde bloemen. Een gaaspaneel kan ook heel decoratief zijn.

 • Plafond van gips – Aan gipsplafonds kun je beter geen panelen hangen. Maar niet als je precies weet waar de houten balken onder het gips zitten en daar de schroefhaken in kunt draaien

Hang de planten met haken, kokostouwen of ijzeren kettingen aan het gaaspaneel.

Kies een lichte plantenpot

Natuurlijk moet je een pot kiezen die je interieur aanvult, maar dat is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Er zijn ook veel verschillende soorten, maten en materialen hangpotten.

Planten ophangen aan het plafond

De gemakkelijkste manier om je hangplant een mooi plekje te geven is door een lichte pot te kiezen. Als je een zwaardere pot kiest, zul je hem steviger aan het plafond moeten bevestigen.

Als je plantenpot en plastic binnenpot drainagegaten hebben, kan het gaan regenen nadat je de platen water hebt gegeven

Planten ophangen aan het plafond

Je kunt planten op allerlei decoratieve manieren aan het plafond hangen. Behalve dat ze ontzettend leuk zijn, zijn ze vaak ook niet ingewikkeld.

 • Je kunt een mooie plafondhaak aan het plafond plaatsen. Deze haken worden geleverd met instructies. Daarmee kun je de haken aan het plafond bevestigen. Van transparant tot betonachtig, deze zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren. Door de ruime keuze zien ze er in elk interieur geweldig uit.
 • Hang met behulp van kokostouw een decoratieve en stevige tak aan het plafond. Aan de tak kun je nu de planten ophangen.
 • Bevestig een ijzeren kabel hoog in de muur van links naar rechts in de kamer. Hang hangende planten aan deze kabel. Ga na hoeveel gewicht deze kabel kan dragen en hoe zwaar de plant is. Op den duur mag de kabel niet uit de muur komen.
 • Hang met haken een decoratieve houten ladder aan het plafond en hang daar de planten aan op.
 • Je weet waarschijnlijk al hoe je dit moet doen, maar plaats een plug en schroefhaak in het plafond en hang er een plantenhanger aan.

Handige tip: Als iemand je kan helpen, kan die de stofzuiger naast het gat houden dat je boort. Zo voorkom je dat het stof de hele kamer bedekt.

Planten ophangen zonder boren

Wil je geen boormachine gebruiken? Niets om je zorgen over te maken. Je kunt je favoriete hangplanten nog steeds op verschillende manieren ophangen.

 • Hoek van de kast – Je kunt planten ook ophangen in de hoek van een hoge kast.
 • Gordijnroede – Hangplanten zijn ideaal op deze plek. Je hoeft je geen zorgen te maken dat er iets mis gaat met gordijnroedes, want ze kunnen veel gewicht aan. Vergeet niet te controleren of de plant de hoeveelheid licht die hij hier krijgt wel aankan.
 • Kapstok – Je kunt een staande kapstok gebruiken om veel planten in een relatief kleine ruimte te houden als je er veel wilt hebben. Je kunt haken gebruiken om verschillende soorten planten van verschillende grootte aan te hangen. Je hebt nu een blikvanger.
 • Wandrek – Je kunt een houten of metalen wandrek gebruiken om andere decoraties en planten in uit te stallen. Maak een uitstekende wanddecoratie door planten af te wisselen met foto’s.
 • Wenteltrap – Als je huis een wenteltrap heeft, kun je er planten aan ophangen.
 • Zelfklevende haken – Met zelfklevende haken heb je zelfs geen spijkers nodig. Overal waar je wilt, kun je een hangplant ophangen.

Als planten zwaar zijn, zorg er dan wel voor dat ze stevig worden opgehangen. Anders moet je na een maand of twee opnieuw nadenken over je ophangmaterialen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!