Planten hebben genoeg licht nodig om te kunnen groeien. Maar er is niet overal in huis altijd genoeg licht, zeker niet in de winter!
Gelukkig bieden plantenlampen de perfecte oplossing. Plantenlampen geven je planten een boost geven door hun groei te ondersteunen. Hier is alles wat je moet weten over plantenlampen:
De lamp kan ook gebruikt worden als lichtbron in de winter. Daardoor vult de lamp het natuurlijke daglicht aan, en overleeft je plant de winter. Ben je nieuwsgierig naar de voordelen van een plantenlamp? Dit is wat je moet weten:
- Om planten succesvol te laten overwinteren is een goede plantenlamp essentieel.
- Met behulp van een plantenlamp kun je planten kweken op donkere plaatsen zonder zonlicht.
- Er zijn verschillende plantenlampen verkrijgbaar, zodat je altijd de lamp kunt vinden die je nodig hebt.
Wanneer gebruik je een plantenlamp?
Een plantenlamp kan op verschillende manieren en plaatsen gebruikt worden. In een heel donker hoekje van je huis of in een kamer zonder daglicht kun je bijvoorbeeld permanent een plantenlamp aanzetten om planten te kweken.
Het is ook mogelijk om een plantenlamp alleen in de winter te gebruiken, wanneer het huis veel donkerder is.
In de winter kan een plek die in de zomer prima is, te donker zijn. Een plantenlamp kan ervoor zorgen dat je plant gezond blijft, zelfs als je hem niet kunt verplaatsen naar een lichtere plek.
Ook kan een plantenlamp stekken extra kracht geven in de winter en zaailingen helpen succesvol te groeien.
Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een plantenlamp?
Je kunt verschillende kenmerken vergelijken en overwegen bij het kiezen van een plantenlamp.
- De lichtsterkte van de lamp
- Het verbruik van energie
- De hoogte van de lamp
De lichtsterkte van de lamp
Plantenlampen kunnen worden ingesteld op sterkte, ook wel lichtintensiteit genoemd. Afhankelijk van de plant kan de ideale lichtintensiteit echter verschillen. Daarom moet de intensiteit van de lamp instelbaar zijn, vooral bij meerdere of afwisselende planten.
Verbruik van energie
Je moet ook rekening houden met het energieverbruik. Een plantenlamp met een hoog energieverbruik zou geldverspilling zijn. Er zijn steeds meer energiezuinige alternatieven beschikbaar. Overweeg bijvoorbeeld het gebruik van LED lampen.
De hoogte van de lamp
Om een plantenlamp te kopen moet je eerst beslissen welke plant je eronder wilt zetten. Wil je er een grotere plant onder zetten? Dan moet je hem op de juiste hoogte kunnen instellen!
Welke lamp is geschikt voor kamerplanten?
Standaard lampen geven niet voldoende licht voor het kweken van planten. Het licht in een traditionele lamp is zwakker, en de rode en blauwe tinten zijn zwakker.
LED’s als plantenlampen
Planten verlichten met moderne lichtgevende diodes, of het nu lampen of buizen zijn, is de beste oplossing. Om je planten effectief te verlichten, kies je de juiste kleurtemperatuur.
Door hun extreem lage energieverbruik maken LED’s hun iets hogere aanschafprijs in korte tijd goed. Bovendien kunnen LED plantenlampen tot 15 uur per dag branden.
TL-buizen als plantenverlichting
Het is ook mogelijk om TL-buizen in daglichtwit te kopen. De plant genereert relatief weinig warmte, waardoor een afstand van 20-30 cm ideaal is. Als tl-buizen verder weg staan, verstrooit hun licht te ver en bereikt het niet de vereiste lichtintensiteit. TL-buizen verbruiken aanzienlijk meer energie en gaan veel korter mee dan LED’s.
Metaalhalogeenlampen
Metaalhalogeenlampen produceren blauw-wit licht. Planten hebben deze kleuren nodig om goed te kunnen groeien.
Metaalhalidelampen zijn onder andere hogedrukgasontladingslampen gevuld met metaalhaliden. De lampen vervangen hogedrukkwiklampen, die een blauwachtig licht geven zonder gebruik te maken van fluorescerende materialen.
Metaalhalidelampen bestaan uit twee delen: een binnenbal van kwartsglas of keramiek, zoals aluminiumoxide, waarin de gasontlading plaatsvindt, en een buitenbal van glas als bescherming en om de UV-straling te absorberen die wordt uitgezonden door de gasontlading die er doorheen gaat.
Hoe lang zet je een plantenlamp aan?
Je planten 24 uur onder een plantenlamp zetten zal de groei niet bevorderen. Je planten moeten een goed dag-en-nachtritme hebben.
De meeste plantenlampen hebben ingebouwde timers, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het in- en uitschakelen. Als je wilt dat de lamp automatisch aan en uit gaat, kun je ook een timer tussen de stekker en het stopcontact zetten. Als je stekken of zaden kweekt, moet je de lamp maximaal 16 uur per dag aanzetten. Een volwassen plant heeft 10 tot 12 uur licht nodig om gestaag te groeien.
Plaats een leuke reactie!