Camper

Openbare douches in Nederland

openbare-douche
Geschreven door Koen Duindam

Op zoek naar een openbare douche in Nederland tijdens je reis of dagje uit? Ontdek in dit artikel de beste plekken om fris en schoon te blijven, van tankstations tot stranden!

Als je lekker op stap bent met de auto, boot, camper of mini caravan dan heb je niet altijd een douche tot je beschikking.

Gelukkig zijn er in Nederland genoeg openbare douches waar je terecht kan. Waar kun je openbaar douchen? In dit artikel heb ik alle opties op een rijtje gezet.

1) Openbare douche bij een tankstation

Waar douchen vrachtwagenchauffeurs eigenlijk? Misschien ben je ze nog niet vaak tegengekomen maar veel tankstations hebben gewoon een openbare douche.

Vrachtwagenchauffeurs hebben namelijk ook geen douche in hun wagen en moeten ook douchen.

Openbare douches in Nederland 1

Behalve een lekkere, warme douche nemen, is een tankstation ook een goede plaats om snacks, koffie en eten in te slaan, en de WiFi te gebruiken om je e-mail te checken. Tankstations behoren tot mijn favoriete plaatsen om even te pauzeren tijdens een roadtrip.

De openbare douches bij tankstations zijn meestal schoon en goed onderhouden.

Waar vind je tankstations met een douche?

Openbare Douches Nederland
Via de site TruckFly.com kun je alle tankstations in Nederland met een openbare douche vinden. Je kunt filteren op voorzieningen, zoals douches.

2) Vliegvelden en treinstations

Tegenwoordig kun je op veel vliegvelden en treinstations ook douchen. Mocht je dus in de buurt zijn dan kan het de moeite waard zijn om hier langs te gaan.

openbare douche schiphol

Kun je douchen op Schiphol?

Er zijn twee opties om te douchen op Schiphol:

Mercure Hotel – Na de security vindt u de receptie van het Mercure Hotel op de derde verdieping, tegenover de KLM Crown Lounge. De prijs voor een douchecabine bedraagt € 19,50.

YOTELAIR – bevindt zich op de bovenste verdieping van Lounge 2, naast de Foodcourt, na de beveiliging. Voor €17,50 kunt u een douchecabine huren voor 45 minuten.

3) Douchen bij een Sportschool

Veel mensen die reizen met de camper kiezen ervoor om lid te worden van sportscholen voor de douches. Er zijn genoeg goedkope sportscholen met landelijke dekking te vinden.

Openbare douches in Nederland 2

Probeer een sportschool te kiezen die lage maandelijkse abbonementen heeft, en locaties over heel Nederland. Op die manier zit je niet zonder een lekkere, warme douche, waar je ook bent.

Hier zijn de populairste landelijke sportscholen:

  • Basic-Fit
  • Fit For Free 
  • Anytime Fitness 
  • Curves 
  • Fitland 
  • fit20

Als je van plan bent om wat langer bij een bepaalde stad te gaan kamperen, is het misschien een goed idee om te kijken of een plaatselijke sportschool of work-out studio een speciale promotie aanbiedt.

Je vindt bij sportscholen vaak “nieuwe leden” promoties, dus het kan geen kwaad eens rond te vragen of door op website te klikken op zoek naar aanbiedingen voor nieuwe leden. Je krijgt dan die extra bonus van trainen EN een lekkere warme douche.

Je kunt ook Groupon of SocialDeal gebruiken om aanbiedingen voor plaatselijke sportscholen te vinden. Ik heb dit al verschillende keren gedaan!

4) Zwembad, sauna of strand

Elk zwembad heeft een douche. Neem een lekkere duik en dan kan je daarna lekker fris douchen. Vergeet je shampoo niet mee te nemen!

Als je goedkoper wilt douchen ga dan voor een (openlucht) zwembad. Als je alleen van plan bent om te douchen, hoef je misschien niet eens een kaartje te kopen als je het vriendelijk vraagt. Een uitstapje naar een sauna is ook een goed alternatief. Maak optimaal gebruik van de gelegenheid en geniet van een heerlijke sauna.

Veel stranden hebben ook openbare douches! Nee, dit zal niet de warmste douche van je leven zijn, en zal waarschijnlijk ronduit koud zijn, maar het is tenminste een douche.

Openbare douches in Nederland 3

Deze openbare douches zijn vaak in het volle zicht van iedereen op het strand, dus je zult niet au naturel kunnen gaan. Dit is ideaal voor mensen met een camper die langs de kust rijden. Je vindt soms ook douches aan stranden van grote meren.

5) Camping met openbare douchegelegenheid

Om een openbare douche te vinden, kan je op zoek gaan naar een camping die douches heeft. Campings bieden deze voorzieningen vaak aan om het kamperen voor hun gasten aangenamer te maken.

Niet alle campings staan er open voor om onbetaalde gasten te laten douchen. Maar veel campings hebben ook douches waar je met muntjes betaald per douchesessie.

Wat kost douchen op een camping?

Douchen op een camping kost gemiddeld € 0,50 cent per minuut.

6) Zonnestudio’s

Er is ook een douche in elke zonnestudio. Je kan vragen of je voor een paar euro kan douchen, maar je kan ook gelijk een paar minuten zonnebaden. Je wordt niet alleen bruin, maar je kan daarna ook weer lekker fris douchen.

7) Sportverenigingen

Veel sportverenigingen zoals hockey, voetbal of basketbal verenigingen hebben openbare douches. Misschien mag je als je het aardig vraagt of als je fanatiek mee sport er wel gebruik van maken.

8) Sportfaciliteiten op universiteiten

Sommige universiteiten hebben sportscholen waar je onopvallend kunt binnenstappen en douchen. Is je haar al grijs? Studenten zijn niet allemaal begin 20! De mensen om je heen zullen niet doorhebben dat je er alleen bent om te douchen en niet om met je neus in de boeken te duiken.

9) Couchsurfing

Het is niet de bedoeling van couchsurfing. Maar het is heel goed mogelijk om het in te zetten om te douchen. Couchsurfing is een platform om gratis een nachtje bij iemand anders thuis te logeren en van hun gezelschap te genieten. Maar naast het leren kennen van nieuwe mensen, kun je natuurlijk ook een douche kunnen nemen terwijl je daar bent.

10) Jachthavens

Een andere plek waar we succes hebben gehad met het vinden van een openbare douchegelegenheid is bij een jachthaven voor boten.

Openbare douches in Nederland 4

Jachthavens zijn misschien niet de eerste plaatsen waar je aan denkt als het om douches gaat maar ook daar kun je ze vinden. De kosten van het douchen in bijna alle jachthavens zijn tegenwoordig gratis, of tenminste inbegrepen in het liggeld. Sommige havens hebben betere douches dan andere.

Het is minder gebruikelijk om kranen of regendouches in havens aan te treffen, meestal is er gewoon een drukknop. Met een vaste kleine douchekop, hoog aan de muur, die een zwakke straal water afgeeft. De temperatuur van de douche varieert ook per jachthaven, vooral tijdens het douchen zelf.

Vraag wel vriendelijk van te voren of je ze mag gebruiken.

11) Hostels

Hostels zijn gericht op mensen die niet lang blijven en de sfeer is er ontspannen.

Openbare douches in Nederland 5

Als je het vriendelijk vraagt, kun je misschien tegen een kleine vergoeding gebruik maken van de douche. Je kansen om een douche te nemen zonder een overnachting te boeken zijn goed.

12) Kanaal of plas

Het is niet de meest hygiënische oplossing maar als de dag warm genoeg is, kun je je zweet en vuil van je afspoelen door in een meer of een kanaal te springen. Maar gebruik alsjeblieft geen zeep als je dit doet, zelfs geen biologisch afbreekbare zeep! Elke soort zeep kan gevoelige dieren zoals kikkers en salamanders schaden.

13) Washandje of babydoekjes

Als je geen openbare douche kan vinden, zijn dan zijn washandjes of babydoekjes voldoende. Je kunt het ook combineren met wat droogshampoo. Vroeger was jezelf wassen met een washandje heel normaal.

Bij het wassen met een washandje of babydoekje is het belangrijk dat je niet alleen je oksels en gezicht wast maar ook je hele bovenlichaam, geslachtsdelen, billen en voeten. Doe elke dag na het wassen een schoon t-shirt, schone sokken en schoon ondergoed aan en je voelt je zo goed als nieuw aan het eind van een lange dag.

Conclusie over openbare douches

Als je weet waar je moet zoeken dan is het heel goed mogelijk om onderweg te douchen.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het installeren van een douche-unit in je camper, die ruimte in beslag kan nemen en vocht en schimmel kan veroorzaken.

Waar kan ik douchen in Amsterdam?

Badhuis Da Costa biedt al sinds 1903 de gelegenheid om goedkoop te douchen. Voor €1,50 kun je douchen en voor €2,50 kun je een warm bad nemen. Bij elk bezoek is een kop koffie/thee inbegrepen. Ook kun je voor 50 cent een handdoek huren.

Waar kun je douchen in Rotterdam?

City Shower Rotterdam is bedoeld als een openbare douche voor daklozen. City Shower biedt toegang tot veilig, voldoende en betaalbare water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Waar kan ik douchen in Groningen?

Sportcentrum Kardinge biedt kleedkamers, kluisjes en douches. Er is de mogelijkheid om alleen te douchen en om te kleden, of beide te combineren met een drankje.

Heb ik iets over het hoofd gezien? Weet je misschien nog een goede plek, of raad je een van de suggesties juist heel erg af? Wees niet verlegen en laat het ons weten in de reacties!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!