Tiny Houses

Wat zijn de voordelen van het hebben van een noodpakket in je (tiny) house?

Wat zijn de voordelen van het hebben van een noodpakket in je (tiny) house? 1
Geschreven door Koen Duindam

Een tiny house staat vaak wat meer afgelegen en soms zijn ze ook zelfredzaam. Dat heeft voordelen maar ook nadelen. Je bent namelijk wat kwetsbaarder. Het kan zomaar zijn dat je warmtepomp ermee uitscheidt of dat je te maken hebt met een overstroming.

Daarom is het handig om een noodpakket in je tiny house te hebben. Een noodpakket geeft je de volgende voordelen:

Veiligheid

Een noodpakket kan je helpen om je te beschermen tegen gevaren zoals brand, overstroming, storm, aardbeving of geweld. Je kunt bijvoorbeeld een brandblusser, een EHBO-doos, een zaklamp, een fluitje en een warme deken in je noodpakket hebben.

Zelfredzaamheid

Een noodpakket kan je voorzien van essentiële benodigdheden zoals water, voedsel, medicijnen en hygiëneartikelen. Je kunt bijvoorbeeld flessen waterhoudbaar voedselmedicijnen op receptwc-papier en zeep in je Noodpakket hebben.

Communicatie

Een noodpakket kan je in contact houden met de buitenwereld en hulpdiensten. Je kunt bijvoorbeeld een radio op batterijen, een mobiele telefoon met oplader, een powerbank en belangrijke telefoonnummers in je Noodpakket hebben.

Gemoedsrust

Een noodpakket kan je geruststellen dat je voorbereid bent op elke situatie. Je kunt bijvoorbeeld een kopie van je identiteitsbewijscontant geld, een kaart van de omgeving en een lijst met mogelijke opvangadressen in je Noodpakket hebben.

Hoe maak je een noodpakket voor je tiny house?

Een noodpakket voor je tiny house hoeft niet groot of duur te zijn. Je kunt een kant en klaar noodpakket kopen of je kunt het zelf samenstellen met spullen die je al hebt of die je makkelijk kunt kopen. Het belangrijkste is dat je Noodpakket aansluit bij jouw persoonlijke situatie en behoeften.

Hier zijn enkele tips om een noodpakket voor je tiny house te maken:

  • Kies een geschikte tas of doos: Je wilt dat je noodpakket makkelijk te dragen en te verplaatsen is. Kies daarom een stevige tas of doos die niet te zwaar of te groot is. Zorg ook dat je tas of doos waterdicht en brandwerend is.
  • Selecteer de belangrijkste spullen: Je hebt niet veel ruimte in je tiny huis, dus je moet selectief zijn met wat je in je noodpakket stopt. Denk na over wat je echt nodig hebt om te overleven in verschillende scenario’s. Je kunt de lijst van de Rijksoverheid of het Voedingscentrum gebruiken als leidraad.
  • Organiseer je spullen: Je wilt dat je noodpakket overzichtelijk en toegankelijk is. Organiseer daarom je spullen in categorieën, zoals water, voedsel, medicijnen, hygiëne, veiligheid en communicatie. Gebruik aparte zakjes of bakjes om je spullen te scheiden en te labelen.
  • Controleer regelmatig je noodpakket: Je wilt dat je noodpakket up-to-date en bruikbaar is. Controleer daarom regelmatig de houdbaarheid en werking van je spullen. Vervang of vul aan wat nodig is. Test ook af en toe je radio, zaklamp en telefoon.

Conclusie

Een noodpakket is super handig voor iedereen die in een tiny house woont. Een noodpakket kan je veiligheid, zelfredzaamheid, communicatie en gemoedsrust vergroten in een noodsituatie. Een noodpakket voor je tiny huis kun je zelf maken met een geschikte tas of doos, de belangrijkste spullen, een goede organisatie en een regelmatige controle.

Ik hoop dat je dit blog artikel leuk en behulpzaam vond. Bedankt voor het lezen!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!