Duurzaamheid

Modulair bouwen: flexibel en duurzaam

modulair bouwen
Geschreven door Koen Duindam

Modulair bouwen is sneller, goedkoper en milieuvriendelijker. Het lijkt dus een voor de handliggende keuze. Maar is dat ook echt zo? In dit artikel kom je erachter!

Wat is modulair bouwen?

Modulair bouwen is een techniek waarbij gebruiksklare modules worden geproduceerd in een fabriek. Deze modules worden vervolgens op de bouwplaats geplaatst met een hijskraan. Hierna worden de modules aangesloten en geïnstalleerd. Deze methode is efficiënt omdat het tijd bespaart en de kwaliteit van het gebouw verhoogt.

Is modulair bouwen duurzaam?

Modulair bouwen is een snelle en efficiënte manier om te bouwen. Het is beter voor het milieu dan traditionele bouwmethoden. Bij modulair bouwen wordt tot wel 80% minder afval geproduceerd en dit afval wordt gerecycled. Dit komt doordat bij modulair bouwen het bouwproces efficiënter verloopt, de doorlooptijd korter is en er zuiniger met materialen wordt omgegaan.

Modulair bouwen is echt een super duurzame manier van bouwen. Vooral omdat de modules in fabrieken worden gebouwd en niet op locatie. Hierdoor ben je niet afhankelijk van weersomstandigheden en kan het bouwproces efficiënter verlopen. En omdat de modules in fabrieken worden gemaakt, kan de kwaliteit van de constructie beter worden gecheckt.

Modulair bouwen levert ook minder verkeer en minder afval op. Dit komt omdat er minder materiaal nodig is voor het bouwen van een project. Omdat de modules al in de fabriek zijn gebouwd, hoeft er alleen maar vervoerd te worden naar de locatie. In plaats van dat er materiaal naar de locatie moet worden gebracht en afval moet worden verwijderd.

Modulair bouwen is ook gewoon sneller dan traditionele bouwmethoden. Omdat de modules al in de fabriek zijn gebouwd, kunnen ze op locatie snel worden geplaatst. Dit betekent dat er minder tijd nodig is voor het bouwen van een project en daardoor zijn de kosten lager. En wie houdt er nu niet van geld besparen?

Waarom modulair bouwen?

Modulair bouwen leidt tot een aanzienlijk lagere uitstoot van CO2 in vergelijking met traditionele bouwprojecten. Het installeren van modules op locatie is niet alleen 50% sneller dan traditionele bouw, maar leidt ook tot 90% minder verkeersbewegingen en tot 90% minder afval.

Hoe werkt modulair bouwen?

Modulair bouwen is een manier van bouwen door gebruik te maken van kant en klare delen die als puzzel stukken in elkaar te zetten zijn. Deze kant en klare delen kunnen worden gebruikt om verschillende soorten dingen te bouwen zoals: gebouwen, meubels en zelfs robots. Ook bekend als een modulair systeem.

modulair bouwen fabriek

Modulair bouwen is een efficiente manier van bouwen omdat het makkelijker te automatiseren is. Doordat het een kleiner onderdeel is kun je het gewoon in een werkplaats maken waar alles bij de hand ligt.

Neem een dakkapel als voorbeeld.

Je kunt een gat maken in een dak en al je gereedschap en materialen een voor een naar boven sjouwen om vervolgens alles daar te bouwen. Je staat dan op zolder te timmeren en te zagen om alles in elkaar te zetten.

Of je kunt een dakkapel in een werkplaats maken, waar je alles bij de hand hebt liggen. Je hebt zelfs beter gereedschap omdat niet al het zware gereedschap zomaar naar zolder te tillen is. Dit scheelt tijd en energie. Het enig nadeel is dat je een een hijskraan nodig hebt om het dakkapel in een keer op te tillen.

Beiden methodes hebben dus voor en nadelen. Maar het grootste voordeel is dus dat door bulk inkoop, bulk productie en specialisatie. Het in veel gevallen efficienter is om modulair te bouwen. Vooral dus voor grotere projecten waar veel van dezelfde dingen gebouwd moeten worden.

Voordelen van modulair bouwen

Om het even overzichtelijk te maken heb ik hier de voordelen op een rijtje gezet:

Snelheid

Het is vaak sneller om dingen te bouwen met behulp van module, omdat je niet alles vanaf scratch hoeft te doen. Als je bijvoorbeeld een huis wilt bouwen, kun je gebruikmaken van standaardmodule om de muren, het dak en de vloer te bouwen. Dit bespaart tijd en moeite omdat je niet alles zelf hoeft te ontwerpen en te bouwen.

Kostenbesparing

Modulair bouwen kan ook helpen om de kosten te besparen omdat je niet alles vanaf scratch hoeft te doen. Als je bijvoorbeeld standaardmodule gebruikt, hoeft je niet te betalen voor het ontwerp en de productie van elk onderdeel vanaf scratch. Dit kan leiden tot lagere kosten voor de bouw van een huis of gebouw.

Flexibiliteit

Het is gemakkelijker om dingen te veranderen of aan te passen als je modulair bouwt, omdat je gemakkelijk module kunt toevoegen of verwijderen. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld wilt uitbreiden of aanpassingen wilt maken aan een gebouw.

Duurzaamheid

Zoals eerder uitgelegd is modulair bouwen vaak ook duurzamer.

Nadelen van modulair bouwen

Modulair bouwen is niet alleen maar positief. Er zijn ook wat nadelen..

Beperkte ontwerp mogelijkheden

Omdat je gebruik maakt van standaardmodules om dingen te bouwen, heb je minder vrijheid om het ontwerp aan te passen aan je wensen. Dit kan betekenen dat je niet precies krijgt wat je wilt als het gaat om het ontwerp van een gebouw.

Transportkosten

Sommige module zijn erg groot en zwaar, wat betekent dat ze moeilijk te transporteren zijn. Dit kan leiden tot hogere transportkosten als je ze naar een bouwplaats moet vervoeren.

Extra kosten voor aanpassingen

Als je wilt dat aanpassingen worden gemaakt aan de module, kan dit extra kosten met zich meebrengen.

Beperkte toepasbaarheid

Modulair bouwen werkt het beste voor dingen die gemakkelijk kunnen worden opgedeeld in kleinere onderdelen of module. Dit betekent dat het niet altijd de beste optie is voor dingen die moeilijk te onderverdelen zijn in kleinere onderdelen.

Wat is het verschil tussen Prefab en Modulair bouwen?

Prefab bouw bestaat uit het maken van losse elementen zoals betonvloeren of buitenwanden in de fabriek. Modulaire bouw is een stap verder, waarbij complete modules samen één gebouw vormen.

Wat kost modulair bouwen?

Voor een modulaire woning kun je rekenen op een gemiddelde prijs van 1.400 euro per vierkante meter. Zoals bij elk bouwproject geldt, de prijs is afhankelijk van de afwerking en de gekozen materialen. Houd er wel rekening mee dat de kosten voor de bouwgrond hier nog bijkomen.

Is modulair bouwen goedkoper?

Modulair bouwen is vaak goedkoper dan traditionele bouwmethoden. Dit komt doordat bij modulair bouwen het bouwproces efficiënter verloopt, de doorlooptijd korter is en er zuiniger met materialen wordt omgegaan. Hierdoor kan het budget volledig worden besteed aan de kwaliteit van de woning.

Wat is een portakabin?

Een portakabin is een soort modulair gebouw dat vaak wordt gebruikt als tijdelijke of semi-permanente ruimte. Ze worden vaak gebruikt voor kantoren, klaslokalen, werkplaatsen en andere soorten ruimtes die tijdelijk nodig zijn. Portakabin zijn gemaakt van metalen of houten frame met panelen van hout, metalen of kunststof en zijn ontworpen om gemakkelijk te worden verplaatst naar een andere locatie als dat nodig is.

De toekomst van modulair bouwen

Volgens sommigen heeft modulair bouwen de toekomst, omdat het een efficiëntere en snellere manier is om huisvesting te bouwen dan de traditionele bouwtechnieken. Modulair bouwen wordt ook wereldwijd gezien als een “gamechanger” in de bouwindustrie.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!