Minimalistisch leven klinkt mooi, maar het is uitdagender dan je denkt. Hoe maak je de overgang van een drukke levensstijl naar minimalisme? De volgende tips helpen je om naar een minimalistische levensstijl toe te werken.
Wat is minimalisme?
Het doel van minimalistisch leven is om iemands leven te vereenvoudigen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door de hoeveelheid spullen die je bezit verminderen.
Lees hier meer over de definitie van minimalisme.
Minimalisme is het besef dat we veel meer spullen hebben dan we nodig hebben. Je vereenvoudigt alles in je huis. Is het echt nodig om een zesde kaarsenhouder op je salontafel te hebben, of wil je het alleen maar opvullen?
Door overbodige extra’s weg te doen, kun je veel tijd en energie besparen. Je vult de betekenis van minimalisme in met de manier waarop je het gebruikt. Zolang het resultaat, maar vredig is voor geest en huis.
Waarom minimalistisch leven?
Minimalistisch leven betekent dat je alleen gebruikt wat je nodig hebt. Je hebt minder materiële bezittingen om je heen. Daardoor heb je meer tijd voor andere dingen in je leven.
Minimalisme geeft energie, door efficiënter met tijd en geld om te gaan houd je energie over.
Minimalistisch leven wordt steeds populairder
Minimalistisch leven is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In tijdschriften en Tv-programma’s komen steeds meer minimalistische inrichtingen en Scandinavisch design aan bod.
Het gaat hier niet alleen om een trend of mode, naar mijn mening. Ons verlangen naar meer rust heeft ervoor gezorgd dat we meer aandacht besteden aan minimalistische interieurs.
Met minimalistisch wonen kun je van je huis een plek maken om tot rust te komen en het toch stijlvol inrichten. Eigenlijk een geweldige combinatie!
De minimalistische levensstijl is om verschillende redenen populair geworden:
Voordelen van minimalistisch leven
De voordelen van minimalistisch leven zijn welbekend, maar laten we er toch een paar bekijken.
- Omdat je minder spullen nodig hebt, is minimalisme goedkoper. Blijf je met veel meubels zitten na een minimalistische inrichting? Verdien een beetje extra geld door ze op internet te verkopen en er iemand anders blij mee te maken.
- Meer rust! Er wordt gezegd dat een rustig huis een rustige geest maakt. Je zult ook minder uitgeven aan boodschappen als je een minimalistische instelling hebt.
- Ruimte lijkt er meer in overvloed te zijn in een minimalistisch huis.
- Omdat je minder tijd kwijt bent aan opruimen (of boodschappen doen), heb je meer tijd voor jezelf.
- Het maakt een enorm verschil met je gewone schoonmaak- en opruimroutine als je een keer je hele huis schoonmaakt en ongewenste spullen naar de kringloop brengt.
- Het duurt niet lang voor je bewuste keuzes kunt doorvoeren in je huishouden, en ook op andere gebieden van je leven. Bewust worden van boodschappen doen, doelbewust kleren kopen, voedsel niet laten bederven, enz. Je doet de wereld er een plezier mee!
- Je kunt je gemakkelijker concentreren als er minder afleidingen zijn
- Een minimalistische levensstijl leiden is stijlvol
Hoe begin je met minimalistisch leven?
Maak een lijst van wat voor jou het belangrijkst is.
Denk na over wat voor jou het belangrijkst is in het leven. Denk aan in een veilig huis zijn, een geweldige relatie hebben, tijd doorbrengen met je gezin, onvergetelijke reizen maken, financiële zekerheid hebben, of een plantaardig dieet eten: alles kan.
Je mag jezelf niet veroordelen als de lijst ook materiële dingen bevat. Het is prima zolang het je, maar gelukkig maakt en niet omdat het voldoet aan bepaalde eisen die je aan jezelf stelt.
Het is ook mogelijk te beginnen met precies datgene wat je niet wilt in je leven. Alles kan in deze categorie opgenomen worden. Daardoor zul je je kunnen concentreren op wat het belangrijkst is.
Stel een neutrale basis vast
Klassieke minimalistische interieurs draaien om een enkele kleur. Het gaat om de onuitgesproken kleuren. De populairste kleuren zijn beige, taupe, ecru, en alles daar tussenin. Er hangt een gevoel van ‘reinheid’, frisheid en rust over.
Dat wil echter niet zeggen dat het saai is. Het tegendeel is waar als minimalisme goed wordt uitgevoerd. Er zijn verschillende soorten lichtkleuren. Natuurlijk licht laat een kamer er warmer uitzien.
Het is prima om wit met een koele ondertoon op de muur te gebruiken, want het geeft de kamer een gevoel van evenwicht. Aan de andere kant kan een kamer met LED of fluorescerende verlichting een warme tint wit gebruiken.
Voorrang geven aan kwaliteit boven kwantiteit
Het is nog uitdagender om een keuze te maken als je minder hebt om mee te werken. Elke aankoop die je doet moet zorgvuldig overwogen worden. Daardoor is het eindresultaat veel weloverwogener.
Het resultaat is een ruimte waar iedereen graag tijd in doorbrengt. Kwaliteit loont hier de moeite. Je moet investeren in klassiekers die de tand des tijds zullen doorstaan. In een minimalistisch interieur werken impulsaankopen niet. Kies zeker producten die goed gemaakt zijn en lang zullen meegaan. Bovendien is dat veel duurzamer.
Zorg voor voldoende opbergruimte
Hoewel je inmiddels goed opgeruimd hebt, zul je toch altijd opbergruimte nodig hebben voor rondslingerende spullen. Zorg ervoor dat je opbergruimte stijlvol en doordacht is.
Zolang de buitenkant er chic uitziet, maakt het niet uit wat er binnen gebeurt. Er is goed nieuws voor liefhebbers van minimalisme met maximalistische neigingen. Als je er geen hoarder-achtige situatie van maakt, is het oké om te verzamelen.
Het monochromatische kleurenschema
Bij een minimalistisch interieur stellen veel mensen zich veel wit voor, maar moderne minimalisten omarmen graag wat kleur om de netheid te benadrukken. Overweeg grijs, warmer wit, of zelfs blauw als neutrale kleuren als je het niet bij helder wit wilt houden.
Als je een neutrale kleur met een warme ondertoon kiest, zal het warm en gezellig aanvoelen in plaats van koud en steriel.
Elementen van de natuur
Als het kleurenpalet van een kamer neutraal is, speelt textuur een cruciale rol. De textuur kun je aanbrengen met dekens, vloerkleden, kussens, en dingen uit de natuur zoals hout, takken, en planten.
Een gezellige, warme sfeer kun je ook bereiken met lampen en andere lichtbronnen zoals kaarsen. Om het interessant te houden, kun je verschillende texturen en afwerkingen mengen als je het bij dezelfde kleur wilt houden.
Gebruik planten strategisch
Door kamerplanten aan een kamer toe te voegen verzacht je harde randen en creëer je een rustig gevoel waar alle ruimtes naar zouden moeten streven. Combineer een verscheidenheid aan potten met een natuurlijke textuur, van klein tot groot, en wissel af met leuke hangplanten aan het plafond als dat nodig is.
Minimalisme en thuiswerken
Thuiswerken is voor velen niet meer weg te denken uit ons leven. We brengen vaak meer tijd door aan onze bureautafel, dan aan eender welk meubel in huis. Daarom is een goed opgeruimde bureau een belangrijke sleutel naar een minimalistisch, rustgevende thuisomgeving. Hier zijn onze beste tips.
- Organiseer alle losse papieren door ze te sorteren.
- Gooi al je kapotte of overbodige pennen weg. Meestal is het voldoende om drie pennen, een potlood en een stift te hebben.
- Organiseer kleine voorwerpen zoals nietjes, paperclips en gummetjes in een bakje of schaaltje.
- In plaats van op losse blaadjes te schrijven, bewaar je aantekeningen in een schrift.
- Klittenband snoeren bij elkaar.
- Probeer uw bureau altijd zo opgeruimd mogelijk te houden.
- Controleer wekelijks wat kan worden weggegooid: naar de prullenbak, recycling, enz.
Hier zijn wat tips om minder te kopen
Minimaliseren betekent ook minder kopen. De vraag is, hoe doe je dat precies? Hier zijn onze vijf praktische tips om minder te kopen.
Bereid je voor op aankopen door vooruit te denken. Maak een lijstje voor je gaat winkelen. Het kwam regelmatig voor dat ik tijdens een middagje winkelen met vrienden nieuwe dingen kocht die ik niet van plan was te kopen. Mijn doel is nu om van tevoren te bedenken wat ik zoek, zodat ik het nuttige met het aangename kan combineren.
Het is beter te lenen dan te kopen. Misschien gebruik je bepaalde dingen maar af en toe, zoals een beamer of een decoupeerzaag. Je kunt het lenen van een buur, vriend, familielid, of nog gemakkelijker: van je buren via Peerby.
Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit. Veel dingen hebben hiermee te maken, waaronder kleding en meubels, maar ook laptops en telefoons. Daardoor zul je op de lange duur waarschijnlijk geld besparen.
Is er iets wat je kunt toevoegen aan je kledingkast dat tijdloos is? Spijker jacks, leren jasje, witte blouses en een zwarte broek zijn allemaal goede keuzes.
Zorg dat je brievenbus een nee/nee sticker heeft. In dit geval profiteren beide partijen. Door het ontbreken van advertenties voel je je minder verleid tot consumeren, omdat je geen dikke pakken papier in je huis krijgt.
Waar mogelijk, hergebruik. Als je herbruikbare spullen koopt, hoef je ze minder vaak te vervangen. Denk aan herbruikbare boodschappentassen, metalen drinkflessen etc. Een investering die jaren meegaat.
Bekijk voor meer tips het boek: Bewuster leven
In “Bewuster leven” neemt auteur Mirjam Looij je mee in haar zoektocht naar een duurzaam en minimalistisch leven. Een jaar geleden besloten haar man en zij een tiny house te bouwen.
Haar boek deelt haar verhalen, worstelingen en inzichten, maar biedt ook handvatten voor een bewuster leven vanuit een positief en soms christelijk perspectief. Wil je graag (milieu)bewuster leven? Dan zul je dit boek geweldig vinden!
Last but not least: lees de boeken van Marie Kondo
De in Japan geboren Marie Kondo was al op jonge leeftijd gefascineerd door opruimen.
Opruimen is geen vervelend karwei, volgens de filosofie van Marie (KonMari). Maar eerder een ritueel waardoor je je beter voelt.
Ik vind het fascinerend om te zien hoe Marie haar filosofie toepast op gewone mensen zoals ik, die laden vol rommel hebben en kasten vol kleren die ze ooit echt zullen dragen. Sommige mensen hebben een groter opruim probleem dan anderen.
Meestal denken veel mensen van ‘dit gebruik ik later wel’. Marie heeft geen belang bij zulke gedachten. Of je er op dit moment in je leven iets aan hebt, is de vraag.
Minimalistisch leven door orde en rust in je omgeving brengen zal je leven veranderen, volgens de opruimgoeroe. Dat is het proberen waard, toch? Hoe dan ook, je zult eindelijk van die eindeloze rommellade af zijn.
De kern van Marie Kondo‘s filosofie blijft jezelf afvragen: maakt dit me gelukkig? Pas dan kun je op basis van je eigen gevoel bepalen welke voorwerpen belangrijk voor je zijn. Het is niet Marie’s stijl om je te vertellen dat je onnodige dingen moet wegdoen waar je van houdt, zoals grammofoonplaten of boeken. Het is ook mogelijk om de emotionele waarde van sommige spullen te bewaren door er foto’s van te maken.
Plaats een leuke reactie!