Minimaliseren

Wat is minimalisme? Een praktische gids voor een minimalistische levensstijl

minimalistische woonkamer
Geschreven door Koen Duindam

Als je nieuwsgierig bent naar of gewoon meer wilt leren over minimalisme, is dit artikel een prima plek om te beginnen. Om je te helpen beslissen of een minimalistische levensstijl geschikt is voor jou, staan hier verschillende definities, voordelen, uitdagingen, en voorbeelden uit de praktijk.

Ironisch genoeg wordt dit geen minimalistische post over minimalisme. Dit is een meer uitgebreid artikel, dus maak het jezelf gemakkelijk en lees gezellig mee!

Minimalisme helpt afleidingen te verminderen zodat je je kunt focussen op wat belangrijk is.

Als je je overgepland voelt of je huis gevuld is met dingen die jou of je gezin niet dienen, dan kan minimalisme je helpen meer ruimte in je leven te geven.

Minimalisme kan je helpen om meer tijd om door te brengen met de mensen om wie je geeft of om iets nieuws te proberen. Op lange termijn kan minimalisme je helpen een radicale verandering in je levensstijl door te voeren, zoals verhuizen naar een nieuwe stad, van loopbaan veranderen, of het ondernemerschap verkennen.

Minimalisme vond zijn oorsprong in de kunsten – kunstwerken met eenvoudige lijnen, slechts een paar kleuren, en een zorgvuldige plaatsing van die lijnen en kleuren.

Meer recent is het representatief geworden voor een levensstijl die erop gericht is rommel uit alle facetten van het leven te verwijderen.

Het doel van minimalisme is het minimaliseren van afleidingen die je verhinderen te doen wat belangrijk is.

Als je een minimalistische levensstijl leidt, bezit je alleen wat waarde en betekenis toevoegt aan je leven (en het leven van degenen om wie je geeft) en doe je al de rest weg.

Door je van overbodige spullen te ontdoen kun je je concentreren op de dingen die overblijven. Gedurende ons hele leven hebben we maar een beperkte hoeveelheid energie, tijd en ruimte. Om het meeste uit elke dag te halen, moeten we opzettelijk zijn over hoe we leven.

Er zijn veel verschillende benaderingen van minimalisme, maar het is eigenlijk niet meer dan een hulpmiddel om je te helpen prioriteiten te stellen bij wat belangrijk is in je leven.

Een minimalistische levensstijl betekent aandacht geven aan wat je lief is en wegdoen van wat je niet lief is. Het kan eenvoudig leven, simpeler leven, tiny living, intentioneel leven, bewust leven, en nog een heleboel andere dingen genoemd worden – maar er is tenminste één rode draad: het idee om de dingen die we bezitten zo in te richten dat ze onze prioriteiten en onze visie op ons leven het beste representeren.

Als het idee van een minimalistische levensstijl je intimiderend in de oren klinkt of als je wat beelden hebt gezien en dacht, “dat is een leuk idee, maar zo zou ik nooit willen leven,” maak je dan geen zorgen. Je kunt baat hebben bij het toepassen van minimalisme in je leven, of je nu in een tiny house woont, in een buitenwijk, of in een herenhuis. Je kunt minimalisme gebruiken als een leidende filosofie en aanpassen op basis van wat voor jou het beste werkt.

Misvattingen over minimalisme

minimalisme

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zijn er geen werkelijke regels voor een minimalistische levensstijl. Er is geen officiële raad van minimalisme om te bepalen of je minimalisme goed doet of niet. Minimalisme ziet er echt voor iedereen anders uit.

Je hoeft niet met de meest eenvoudig mogelijke middelen te leven of minder dan een bepaald aantal voorwerpen te bezitten. Je kunt nog steeds mooie dingen hebben, en nee, je hoeft je favoriete verzameling niet weg te doen – of het nu boeken, schoenen, of muziek is. Minimalistisch leven hoeft er niet uit te zien als witte, moderne en lege huizen die je waarschijnlijk in tijdschriften en video’s hebt gezien.

Minimalisme is ook geen eenmalig project. Een minimalistische levensstijl is een constante oefening om ervoor te zorgen dat alles in je leven voor je en niet tegen je werkt.

Iedereen kan er baat bij hebben de principes van minimalisme op zijn leven toe te passen. Het is een proces van het verwijderen van afleidingen en de bepaalde dingen die geen waarde meer aan ons leven toevoegen.

Wat betekent een minimalist?

Een minimalist geeft de voorkeur aan het vermijden van het onnodige. Voor een minimalist zijn materiële zaken onbelangrijk in vergelijking met wat zij het belangrijkst vinden, namelijk tijd voor relaties, genieten van het leven en geestelijke gezondheid.

Iedereen zou een minimalist moeten zijn

Welk mens zou zich niet willen omringen met alles wat hij waardevol vindt en niets met wat hem tegen houdt? Als je erover nadenkt, is het volkomen logisch.

Een minimalist heeft geen boek nodig om zich er een te noemen, en minimalisme heeft geen officiële bestuur autoriteit om te bepalen of je het goed doet. Het is ook niet nodig om jezelf een minimalist te noemen. Zoals ik het zie is minimalisme geen identiteit of doel, maar een kader dat ik gebruik om meer te doen van wat belangrijk is.

Waarom minimalisme een doeltreffend hulpmiddel is om intentioneel te leven

Uiteindelijk gaat minimalistisch leven over actief keuzes maken over wat voor dingen er echt toe doen voor jou.

We bestaan in een maatschappij die valse waarde schept op het bezitten van meer spullen en geen tijd hebben om ze veel te gebruiken. Het voortdurende streven naar groter en beter is een eindeloze cyclus. Er zal altijd wel een mooiere auto te koop zijn, een grotere boot, een groter huis, en of een snellere privé jet. Wist je dat er een website is voor miljardairs om te winkelen? Er komt nooit een eind aan.

Simpeler leven door te minimaliseren lijkt in het begin misschien een overweldigende uitdaging, maar als je het leven dat je opbouwde rond het bezit van meer dingen los laat, zul je merken dat de stress verdwijnt en de wereld langzamer begint te draaien. De keuzes die je maakt zullen een spier beginnen op te bouwen die de manier waarop je je leven leidt fundamenteel zal veranderen.

Hoe begin je met minimalisme?

Begin met een ruimte waar je de meeste tijd doorbrengt. Stop alle losse spullen in een doos en haal het er pas uit wanneer je het nodig hebt. Na een maand zie je welke spullen je eigenlijk niet nodig hebt.

Klein beginnen is de beste manier om te beginnen aan iets dat aanvoelt als een grote verandering. Bekijk deze minimalisme tips voor de beginner voor meer inspiratie om te beginnen:

Zoek één ding uit en verwijder het uit je huis.

Er zijn veel boeken en veel video’s om te bekijken over minimalisme. Je kunt eindeloos blijven onderzoeken, maar de beste manier om te beginnen is door gewoon één ding te vinden dat je niet meer nodig hebt en het los te laten.

Je ervaart dan de positieve kracht van hoe het voelt om ruimte in je huis scheppen. Ook al is het maar door iets kleins weg te doen. Het is toch iets, en dan kom je over die drempel heen van niet weten waar je moet beginnen.

Stop de invoer van nieuwe dingen.

De volgende onmiddellijke stap is het stoppen van de invoer van nieuwe dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Of dat nu betekent dat je je account verwijderd bij bol.com of dat je niet meer naar het winkelcentrum gaat, neem maatregelen om te voorkomen dat je nieuwe dingen koopt die je huis blijven verrommelen. De meeste troep heb je gewoon niet nodig. Stel een jezelf vragen over welke soorten dingen echt waarde aan je leven toevoegen.

Pas op voor de eerste valkuil – spullen kopen voor de nieuwe versie van jezelf in plaats van een haalbare actie te ondernemen met de spullen die je nu hebt.

Zoek een ontspul methode om uit te proberen.

De beste manier om te beginnen met ontspullen is door een methode te vinden die voor jou werkt en gewoon aan de slag te gaan met het opbouwen van die besluitvormingsspier!

Het is belangrijk om te onthouden dat grote veranderingen meestal niet van de ene dag op de andere gebeuren. Beetje bij beetje zul je de ruimte in je huis om je heen open beginnen te zien gaan. Oppervlakken zullen beginnen op te ruimen en kasten zullen langzaam leeg lopen. Je zult uiteindelijk meer tijd en energie hebben om meer te doen van wat belangrijk is.

Voordelen van minimalisme

Waarom minimalisme?

Over het algemeen zijn minimalisten gelukkiger omdat ze minder zorgen, stress en chaos in hun leven hebben. Voor een minimalist zijn materiële zaken onbelangrijk in vergelijking met wat zij het belangrijkst vinden, namelijk tijd voor relaties, genieten van het leven en geestelijke gezondheid.

Minder stress

Stel je voor dat je van je werk naar huis rijdt en je telefoon hoort rinkelen. Je neemt op (op de luidspreker natuurlijk) en een kennis laat je weten dat ze in de buurt is en vraagt of ze de jas kan ophalen die ze bij jou thuis heeft laten liggen. Het zou geweldig zijn als ze de jas meteen kon ophalen als je thuiskomt.

Raak je al in paniek? Normaal heb je misschien een half uur nodig om het huis op te ruimen voor er bezoek komt, maar nu heb je maar vijf minuten. Misschien wel minder.

Maar, wat als een snelle opruimbeurt je maar een paar minuten of zo kostte? Gewoon hier en daar een paar dingen oprapen? Of misschien komt er helemaal geen opruimen aan te pas? Dat klinkt toch een stuk minder stressvol, nietwaar? Hoewel het misschien ver weg klinkt, is het toch helemaal mogelijk – en wel dankzij een levensstijl filosofie die minimalisme heet.

Het hebben van overbodige bezittingen rond je huis en in je leven draagt ook bij tot stress. Als je alle ruimtes in je huis hebt opgeruimd en andere gebieden in je leven vereenvoudigd, zul je een gevoel van vrijheid ervaren en je verbazen over het verschil.

Meer tijd

Tijd is onze meest waardevolle bezit. Als je tijd besteedt, is het voor altijd weg. We krijgen nooit meer dan 24 uur in een dag en we weten nooit wanneer onze tijd op zal zijn. Met minder bezittingen om ons zorgen over te maken, minder rommel om te organiseren en te onderhouden, krijgen we weer tijd in onze dagen. Dit biedt de gelegenheid om te beginnen met het invoeren van gewoonten in je dagelijkse leven die je in de gewenste richting sturen.

Het is de tijd met onze echtgenoten, kinderen, vrienden en familieleden waar we met liefde op terugkijken. Ik heb nog nooit van iemand gehoord die spijt had dat hij quality time met een familielid had doorgebracht voordat die overleed. Evenzo lijkt een grafrede nooit te vermelden hoe groot het huis van de persoon was, hoeveel sportwagens hij bezat, of hoe rijk hij was. Het vaakst vermeld worden de tijden die gedeeld werden en de herinneringen die samen werden gemaakt.

Meer mogelijkheden

Een voorwerp eist een bepaalde ruimte op. Doordat het de ruimte opeist waarin het staat is er geen ruimte meer voor andere dingen. Op een heel praktische maar toch filosofische manier kan het voorwerp alleen maar zijn wat het is. De ruimte die door het verwijderen van het voorwerp ontstaat, daarentegen, is oneindig. De mogelijkheden van hoe de vrijgemaakte ruimte gebruikt kan worden staan geheel tot je beschikking. Als je meer ruimte blijft scheppen, heb je meer energie, productiviteit en vrijheid.

Door de rommel op te ruimen krijg je de door dat voorwerp ingenomen ruimte terug en meer. Deze principes kunnen op bijna elk facet van het leven toegepast worden, in de fysieke, digitale en andere sferen.

In plaats van minimalisme als een levensstijl te zien, beschouw het als een beslissingsfilter dat je gebruikt om belangrijke beslissingen in je leven te nemen. Die beslissingen beginnen klein en leggen in het begin misschien niet veel gewicht in de schaal, maar de waarde die je eraan ontleent groeit zeker met de tijd. Met elke beslissing vergroot je jouw vermogen om je leven in te vullen op een manier die je zelf kiest.

Hoewel de voordelen van minimalistisch leven misschien niet van de ene dag op de andere komen, zul je, als je volhoudt, zien dat de voordelen zich beginnen te op te stapelen.

Filosofie van het minimalisme

Minimalisme kan op veel gebieden van het leven toegepast worden. Hieronder staan enkele voorbeelden uit de praktijk.

Huis

Een opgeruimde, vredige huis binnenlopen is een geweldig gevoel. Een plek waar ruimtes vrij voor gebruik zijn, zithoeken klaar staan om te ontspannen, en zonder to-do lijstjes die om je aandacht vechten op het moment dat je de deur binnenloopt. Of de ruimte in je huis nu je woonkamer, slaapkamer, kast, koelkast of garage is – je kunt het concept van minimalisme altijd toepassen. Lichamelijke rommel in en rond het huis is het meest voorkomende aandachtspunt van minimalisme. Hier zijn wat leuke ideeën over manieren om huishoudelijke rommel te verminderen.

Plannen

Je agenda overvol hebben met vergaderingen, boodschappen en activiteiten kan leiden tot overweldiging, angst en uitputting. Door meer ruimte in je dag te scheppen en de niet-essentiële dingen los te laten, heb je meer tijd in je dag om je te concentreren op wat echt belangrijk is. Tijd doorbrengen met familie, geliefden en vrienden. Een boek lezen terwijl je een kopje thee drinkt. Eerder naar bed gaan en een goede nachtrust krijgen. Werken aan een project waar je enthousiast over bent. De mogelijkheden openen zich als je meer ruimte en tijd in je agenda hebt.

Geld

Minimalisme kan ook je geldbeheer ten goede uitkomen. Als je bewuster uitgeeft en minder dingen koopt, heb je meer geld om uit te geven aan wat voor jou het belangrijkst is. Minimalisme helpt je voorrang te geven aan waar je geld naartoe gaat, of dat nu leuke ervaringen met familie en vrienden zijn, een nieuw project, de wereld rondreizen, of het nastreven van een nieuwe carrière of ondernemerschap is.

Relaties

Als het op relaties aankomt, telt kwaliteit boven kwantiteit. Minimalisme kan op dit gebied bijzonder heilzaam zijn. Relaties met mensen die chronisch negatief zijn, ons niet steunen of ons misbruiken zijn op de lange duur niet gezond voor ons. Ze verbruiken onze energie en middelen die eerlijk gezegd beter ergens anders op gericht kunnen worden. Negatieve relaties leiden ons af en verhinderen ons vaak ons potentieel te bereiken. Als je mensen hebt die geen ondersteunende, positieve invloeden in je leven zijn, is het in je eigen belang om de tijd die je met hen doorbrengt te verminderen.

Digitaal

Nu alles tegenwoordig steeds digitaler en mobieler wordt, kan het digitale rijk een enorme puinhoop worden als we niet opzettelijk te werk gaan. Van e-mail, apps, bestanden, foto’s, tot meerdere apparaten, er komt een overload aan digitale informatie op ons af. Om ons gezond verstand te bewaren, is het het beste om onze digitale omgeving te ontruimen en te onderhouden.

Energie

Ben je ooit zo uitgeput geraakt dat je alleen nog maar op je telefoon kunt scrollen? We hebben elke dag maar zoveel wilskracht en zelfdiscipline. Deze mentale energie is de beslissingsspier.

Er is ook emotionele energie. Laat de oude verhalen die je jezelf vertelt los. Laat de woede, wrok en wrok los – ook als je in het verleden onrecht is aangedaan. Dat alles is gewicht dat je met je meedraagt ten koste van jezelf. Je hebt al genoeg geleden; het is niet nodig om in het heden te blijven lijden.

Een minimalistisch leven heeft ons geholpen bij een bewuster gebruik van energie. Van de beslissingen die we nemen tot het ons niet inlaten met verhalen uit het verleden die ons niet op een positieve manier dienen. Hierdoor hebben we meer controle over hoe we ons eenvoudige leven willen indelen.

Uitdagingen van minimalistisch leven

Dingen worden vaak eerst slechter voor ze beter worden.

Of het nu de inhoud van een kast is die door de hele kamer ontploft of wat anders, dingen worden vaak rommeliger en moeilijker voordat het gemakkelijker wordt. Er zullen waarschijnlijk uitdagende momenten zijn tijdens het ontspullen.

Werk eerst aan de makkelijke dingen en werk dan op naar de moeilijkere dingen. Weet dat het gemakkelijker wordt naarmate je je besluitvormingsspieren opbouwt en oefent in het loslaten van dingen.

Het verkopen van je spullen kan weer een extra taak zijn voor je besluitingsvormspier. Daarom is het misschien makkelijker om je spullen simpelweg te doneren aan een kringloopwinkel of om het gratis weg te geven op marktplaats.

Andere mensen begrijpen het niet altijd.

De meeste mensen die vóór het minimalisme in je leven waren, zullen het misschien niet begrijpen. Ze kunnen vragen hebben of een oordeel vellen over de veranderingen die je doorvoert. Hun reactie is misschien niet behulpzaam, maar bedenk dat de maatschappij gericht is op meer inkomen verdienen om meer spullen te kopen.

Leg hen uit wat je doet, dat je het begrijpt als het anders is dan ze gewend zijn maar dat het wel is wat je op dit moment nodig hebt. Wees het levende bewijs van wat mogelijk is en geef het goede voorbeeld. Het kan even duren, maar als de mensen eenmaal beginnen te zien dat je je beter voelt en dat een simpeler leven je echt helpt – dan zullen ze beginnen vragen te stellen.

Er komt regelmatig onderhoud bij kijken.

Wat is minimalisme? Een praktische gids voor een minimalistische levensstijl 1

Hoe graag ik ook zou zeggen dat als je eenmaal minimalisme in je leven hebt toegepast, je dan klaar bent, is dat niet het geval. We zijn allemaal constant veranderende wezens, en als ons leven en onze behoeftes veranderen, verandert ook al het andere. Net als het onkruid in je tuin, vereist minimalistisch leven regelmatig onderhoud. Simpeler leven met behulp van minimalisme gaat niet vanzelf, het is geen eenmalig iets, hoewel het gaandeweg wel gemakkelijker wordt.

Uiteindelijk besef je dat een minimalistische levensstijl niet het magische antwoord op alles is.

Hoewel er duidelijke voordelen van minimalisme zijn die wij (en vele anderen) ervaren hebben, zul je op een gegeven moment een plateau bereiken wat de voordelen betreft. Op een bepaald moment zul je beseffen dat minimalistisch leven niet het antwoord is op een goed geleefd en intentioneel leven.

Minimalisme helpt je om de ruimte te scheppen – fysiek, mentaal, emotioneel, en met je middelen en tijd – maar het is niet het einddoel. Wat daarna komt is het opbouwen van de gewoonten om de basis te vormen die je nodig hebt om meer te doen van wat belangrijk voor je is. Om dingen te creëren, je creatieve flow te vinden en een positieve invloed in de wereld te hebben.

Meer inspiratie over minimalisme

Hoewel veel bronnen online of in je plaatselijke bibliotheek te vinden zijn, is er een speciaal plekje in mijn hart voor boeken. Misschien is dat ook voor jou het geval en ik heb mijn favoriete boeken over minimalisme op een rijtje gezet, als je geïnteresseerd bent om er meer over te ontdekken.

Er zijn ook veel verschillende perspectieven om minimalisme te benaderen. Hier zijn enkele andere aanbevolen websites en blogs over dit onderwerp.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!