Tuinieren

Mango pit planten in 5 stappen

Mango pit planten in 5 stappen 1
Geschreven door Koen Duindam

Een mango pit planten, hoe werkt dat precies? In dit artikel leg ik je stap voor stap uit hoe je jouw eigen mango boom kunt kweken met niets meer dan een mango uit de supermarkt!

Mango pit planten: #1 Breek de pit open

Begin met het selecteren van een rijpe mango uit de supermarkt. Eet hem zoals je normaal zou doen en bewaar de pit. Hou er rekening mee dat de pit bedekt is met harige vezels en restjes fruit. Er zit echter nog een boon binnenin de pit. Die hebben we nodig!

Gebruik de punt van een keukenmes, steek het zorgvuldig in de naad bovenop de omhulling van de pit, en wrik hem voorzichtig open. Binnenin vind je het “boontje” dat je moet planten.

Let op dat het boontje soms niet altijd in ideale staat is. Vanwege de tijd die het kost voor de mango om de supermarkt te bereiken kan de pit bedorven of verfrommeld zijn. In dit geval is het het beste om te wachten op je volgende mango om het opnieuw te proberen.

Mango pit planten: #2 Ontkiemen

Klaar om je mango pit te laten ontkiemen? Nu je hem hebt opengebroken en de vezelachtige buitenlaag hebt verwijderd, ben je klaar om je nieuwe mangoboom te laten groeien. De mango pit planten kan op drie verschillende methoden. Ze werken allemaal, het ligt aan jou welke je kiest.

Methode 1: In water groeien

Dit is een geweldige optie als je de neiging hebt om je plantprojecten te vergeten. Zoek gewoon een bak waarin de pit half ondergedompeld kan worden en houd het water op peil. Met deze methode kun je ook precies zien hoe hard je mango boompje groeit.

Methode 2: In potgrond groeien

Vul een pot met potgrond en voeg een handvol perlite voor drainage toe, plaats vervolgens de pit bovenop de grond en bedek hem met een dunne laag aarde.

Methode 3 In keukenpapier groeien

Deze methode is een combinatie van de andere twee. Laat de pit 24 uur in een container met water weken en plaats hem in een warme plaats. Wikkel vervolgens de pit in vochtig keukenpapier en doe de hele boel in een afsluitbare plastic zak. Plaats het dan in een warme, goed verlichte plaats. Zorg ervoor dat het het keukenpapier niet uitdroogt.

Mango pit planten: #3 Geduld

Bij het planten van een mango pit moet je ook geduld hebben. Een mango boom kweken vanuit een pit duurt lang. Onder de juiste omstandigheden met goed licht en hoge luchtvochtigheid. Kun je binnen een week de eerste tekenen van groei zien, maar het kan ook makkelijker een maand of langer duren.

Terwijl je wacht op de groei van je nieuwe mangoboom, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de pit niet uitdroogt. Ongeacht welke methode je hebt gekozen of het nu groeit in water, potgrond of keukenpapier. Een goed verlichte plek zoals een vensterbank kan ook helpen.

Mango pit planten: #4 Gelukt?

Met een beetje geluk zie je binnen 1-4 weken de eerste steel en mini-bladeren verschijnen. Gefeliciteerd als het is gelukt! Als je de pit in een pot hebt geplant, hoef je nu alleen maar de grond licht vochtig te houden en ervoor te zorgen dat je zaailing voldoende licht krijgt. Als je voor de water- of keukenpapiermethode hebt gekozen, is nu het moment om de zaailing over te plaatsen naar een pot met potgrond.

Mango pit planten: #5 Herplanten

De volgende stap in het kweken van je mangoboom is het herplanten. Dit is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat je zaailing genoeg ruimte heeft om te groeien en zijn wortelsysteem te ontwikkelen.

Bij het herplanten, gebruik je een plastic pot met gaten aan de onderkant voor drainage. Vul de pot met een voedzame potgrond die vocht goed vasthoudt, maar voeg ook wat perlite voor drainage toe. Leg de zaailing zorgvuldig neer met de wortels naar beneden gericht en bedek hem met potgrond, zonder de babyblaadjes te beschadigen.

Zorg na het herplanten, ervoor dat de grond licht vochtig is. Maar pas op voor te veel water want dit is ook niet goed.

Als je zaailing begint te groeien, kan het in het begin niet veel nieuwe bladeren produceren. Dit komt omdat de plant zich richt op het ontwikkelen van wortels.

Als je mangoboom groeit, zul je hem regelmatig moeten verpotten naar een grotere pot. Dit is meestal nodig wanneer de wortels de pot beginnen te vullen. Ook regelmatig water geven en de plant blijven verplaatsen naar een plaats met goede lichtomstandigheden is belangrijk voor de groei.

Mango pit planten: #6 Ziektes

Mango’s zijn lekker zoet en de planten hebben een fijn aroma, maar helaas trekken ze daardoor ook ongedierte aan. Plagen zoals wolluizen, bladluizen en mijten kunnen de boom aantasten. Hierdoor krijgt de boom kleine webben op de bladeren, zichtbare insecten en clusters van witte poederachtige resten op de bladeren.

Naast plagen kan de mangoboom ook last krijgen van schimmelziekten. Een veel voorkomende schimmelziekte die regelmatig de mangoboom infecteert is Anthracnose. Deze ziekte veroorzaakt zwarte vlekken op de vruchten en bladeren. Als je dit ziet dan is het raadzaam om deze delen te snoeien en te verbranden om de verspreiding van schimmelsporen te voorkomen.

Als je een plaag of ziekte vaststelt, begin dan altijd met een behandeling met een minder giftige optie. Als dat niet werkt, ga dan pas over op chemicaliën. Hou je mango boom goed in de gaten, als je er snel bij bent dan kun je verspreiding voorkomen.

Nog meer geduld

Het kan wel 6 of meer jaren duren voordat een mangoboom vrucht gaat dragen. Als je de boom altijd binnen hebt, is de kans sowieso heel klein omdat ze veel zonlicht nodig hebben. Maar zelfs als het geen vrucht draagt, kan een mangoboom nog steeds een leuke kamerplant zijn. Je kunt hem in de zomermaanden naar buiten verplaatsen, maar onthoud om hem in de herfst weer binnen te halen.

Veel gestelde vragen

Hoe ontkiem je een Mangopit?

Zorg ervoor dat de grond constant boven de 18°C en in de schaduw staat, en dek de pot af met huishoudfolie om warmte en vocht vast te houden. Binnen drie weken zal het mango-zaad ontkiemen en als zaailing boven de grond verschijnen.

Is de pit van een mango giftig?

Er zit nog een pit in de pit met het vruchtvlees er overheen die op een grote boon lijkt. Haal deze eruit, maar wees voorzichtig want de binnenste pit lijkt giftig. Het is daarom aan te raden handschoenen te dragen.

Wat heeft een mango plant nodig?

De plant geeft in de zomer de voorkeur aan een zonnige standplaats zoals een balkon of terras. Indien mogelijk in de winter op een lichte plaats zetten. De mango boom houdt van relatief droge aarde, maar wel een hoge luchtvochtigheid. De plant geeft de voorkeur aan een warme omgeving tijdens de groeiperiode.

Hoe groot kan een mango plant worden?

Het is een groenblijvende boom die een hoogte van 40 meter kan bereiken. De kroon van de boom is dicht en breed. De bladeren hebben een ovale, spitse vorm en zijn leerachtig, glad, glanzend, donkergroen en hebben een gladde rand. De bladeren zijn 15-30 cm lang en 3,5 cm breed.

Hoe snel groeit een Mangoplant?

Mangobomen kunnen worden gekweekt door hun pitten in de grond te laten groeien. Het duurt 6-8 jaar voordat de mangoboom een vruchtdragende boom is, dus de verzorging ervan vergt tijd en geduld.

Kun je een Mango pit planten?

Net als avocado pitten en citroenpitten kunnen ook mangopitten uitgroeien tot grote planten. Het principe is in principe hetzelfde als bij avocado pitten. Hoe je een mangoboom kweekt is hierboven uitgelegd.

Hoe kweek je een mango boom?

Zo kweek je een mango boom uit een pit. De eerste stap is het schillen en opeten van de mango. Plaats de pit in een pot met potgrond. Plaats deze pot op een warme plek van minimaal 18 graden en houdt de potgrond vochtig.

Waar groeit de mango boom?

Mango bomen groeien vooral in tropisch Azië, vooral India, en op Hawaï. Er zijn ook mangobomen in onder andere Spanje, maar op veel kleinere schaal. Het hout van de mangoboom is goedkoper dan ander hardhout omdat het sneller grote hoogten bereikt.

Hoe worden Mango’s sneller rijp?

Wikkel mango’s in krantenpapier of leg ze in de buurt van appels of peren, die ethyleen verspreiden, wat het rijpingsproces versnelt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!