Minimaliseren

Leven als Minimalist

Leven als Minimalist
Geschreven door Koen Duindam

Leven als een minimalist zie je in de media steeds vaker voorbij komen. Series over op Netflix zoals de serie van “Marie Kondo” of zelfs op tv zoals de serie “Dennis en de vrije Geesten

Minimalisme is een nieuwe beweging die samen opgaat met de tiny house beweging. Als je kiest om te leven als minimalist, kies je ervoor om genoegen te nemen met genoeg.

Minimalisme staat strak tegenover het eindeloze materialisme. Het materialisme dat enorm goed is voor de economie maar minder aandacht heeft voor het welzijn van het individu. Gezondheidsklachten van burn-outs en depressies stijgen de pan uit. Mensen hebben het gevoel dat ze vast zitten en dat ze geen andere keuze hebben.

Overmatige consumptie is bijna onafscheidelijk geworden van de levensstijl van de westerse beschaving. De altijd aanwezige verleiding van spullen. Elk jaar een nieuw model die nog beter is. Die net weer een extra boost geeft aan je sociale status en laat zien aan iedereen dat je jouw zaken op orde hebt. Natuurlijk moet je daarvoor veel geld hebben en dus hou je minder tijd over voor jezelf of voor vrienden en familie.

Bovendien nemen nieuwe dingen ruimte in beslag en moet je er uiteraard voorzichtig mee omgaan. Dit brengt ook weer zorgen met zich mee. Deze levensstijl is echter niet voor iedereen geschikt. Voor deze mensen kan een leven als minimalist een alternatief bieden.

Spullen nodig om te leven als een minimalist

Gek genoeg worden er ook voor een minimalistische levensstijl weer extra spullen verkocht. Meestal zijn ze eenvoudig van vorm, in neutrale kleuren maar gemaakt van hoogwaardige materialen waardoor ze duurzaam en tijdloos zijn. In een dergelijke context kan minimalisme zeker worden omschreven als “trend” en zeker niet als een oplossing voor diegenen die aan de consumptie willen ontsnappen!

Leven als Minimalist

Maar leven als minimalist gaat niet over het kopen van meer spullen zelfs als het perfect past bij de huidige trends! Het gaat om het veranderen van de manier waarop we kijken naar de wereld, naar de ruimte om ons heen, naar de objecten die we elke dag gebruiken en naar onszelf.

Te veel spullen!

Heb je ooit het gevoel gehad dat de wereld te druk is? Overmatige prikkels, geluiden, drukke mensen in de buurt en vooral voorwerpen veroorzaken vaak overprikkeling. Het kost immers niet alleen tijd en aandacht om dingen te kopen maar ook om ze later te onderhouden.

Minimalisme als levensstijl stelt je in staat jezelf te bevrijden van de druk van het bezit. Wat niet alleen resulteert in een duidelijke besparing van geld maar je ook tijd en aandacht bespaart. Een goed ingerichte ruimte geeft rust en maakt het gemakkelijker om je te concentreren op wat echt belangrijk is.

Leven als Minimalist is Goed voor het Milieu

Verantwoord gebruik van spullen brengt veel milieuvoordelen met zich mee. Minder vraag naar nieuwe producten leidt tot minder vervuiling van water, bodem en lucht. De keuze voor duurzame en natuurlijke materialen heeft niet alleen een directe invloed op het welzijn van de natuur maar ook op ons welzijn. Het gevoel dat je verantwoord leeft is een super fijn idee.

Een capsule garderobe past goed bij het idee van afvalvermindering en het tegengaan van vervuiling. Als je doelbewust tijdloze en duurzame kledingstukken kiest die lang meegaan, hoef je minder vaak nieuwe kleding te kopen. Dit zorgt voor minder verspilling van kleding en vermindert de druk op de kledingindustrie.

Het verminderen van afval en vervuiling is één ding dat we voor de natuur kunnen doen. Het is ook de moeite waard om elke dag te genieten van de prachtige omringende natuur, zelfs als je weinig ruimte hebt of regelmatig van verblijfplaats verandert. Tiny houses die klein maar functioneel en volledig uitgerust zijn, stellen je in staat om comfortabel te leven op elke plaats ter wereld!

Alle spullen die we kopen worden geproduceerd door andere mensen. Als consument zijn wij mede verantwoordelijk voor de omstandigheden waarin de makers van onze spullen in werken en leven. Daarom is het altijd de moeite waard om na te gaan wie de producent is van de producten die in je winkelmand terechtkomen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!