Met een kleine windmolen op je dak kun je jou eigen energie opwekken. Net als zonnepanelen bieden ze de mogelijkheid om zelfvoorzienend te zijn in je stroomvoorziening. Maar hoe pak je dat aan? En hoe praktisch zijn kleine windmolens nu echt? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over een windmolen op je dak.
Locatie is belangrijk
Kleine windmolens zijn alleen rendabel op plaatsen met veel wind. Een windmolen vangt meer wind als je aan de kust of op het platteland woont dan als je in de stad woont.
Om rendabel te zijn, moet de gemiddelde windsnelheid meer zijn dan 3 meter per seconde. De rood-oranje gebieden zijn dus de beste locaties voor kleine windmolens.
Wil je een kleine windmolen op je dak plaatsen? Zorg er dan voor dat de windmolen boven de bebouwde kom staat. Op een flat of op een gebouw van minstens 20 meter hoog, bijvoorbeeld.
Daken van flats, boerderijen of huizen op open velden, industrieterreinen, parkeerplaatsen of langs wegen zijn goede plekken voor kleine windmolens. Gebouwen in de stad moeten minstens 20 meter hoog zijn of twee keer zo hoog als de omringende gebouwen of bomen.
De omstandigheden van elke locatie moeten zorgvuldig worden afgewogen. De plaatsing van een windmolen op een boerderij is veel gemakkelijker dan op een rijtjeshuis in een woonwijk. Voor een goede inschatting zijn plaatselijke windmetingen vereist. Onderzoek de plaatselijke wind voordat je een kleine windmolen gaat kopen.
Vergunning voor een windmolen op het dak
We wonen in Nederland en dat betekent dat je natuurlijk niet zomaar een windmolen op je dak mag zetten.
Voor het plaatsen van een kleine windmolen op een dak of in een tuin is een omgevingsvergunning nodig. Voordat je een kleine windmolen aanschaft, is het dus handig om eerst de vergunning binnen te hebben. Deze vraag je aan bij de gemeente.
De gemeente bepaalt dan of de windmolen in de omgeving past. Het is belangrijk om te bepalen of de windmolen geen overlast voor de woonomgeving zal veroorzaken. Vergunningen zijn op het platteland makkelijker te krijgen dan in de stad.
Ook eisen sommige gemeenten een vergunning. Het is mogelijk om gebruik te maken van een artikel 19-procedure als een windmolen niet past in het bestemmingsplan. Voor het plaatsen van een kleine windmolen bij huis kan een ontheffing worden aangevraagd.
Voor sommige kleine windmolens is naast een bouwvergunning ook een milieuvergunning nodig.
Overheidssubsidies voor een windturbine op je dak
Er is geen actief overheidsbeleid over kleine windmolens. Windmolens op daken worden momenteel niet door de overheid gesubsidieerd. Door sommige provincies en gemeenten worden subsidies verstrekt aan mensen die windturbines particulier willen aanschaffen.
De kosten en opbrengst van een kleine windmolen
Je kan al een kleine windmolen kopen voor minder dan € 1000. Zo’n klein model heeft een vermogen van ongeveer 0,5 kW.
Een heel huishouden zou niet op deze hoeveelheid stroom kunnen draaien. Door hun kleinere formaat kunnen ze niet veel windenergie opwekken. Het vermogen van grotere modellen ligt rond de 6 kW. Deze kunnen echter tot tienduizenden euro’s kosten.
De gemiddelde levensduur van een kleine windmolen is 20 jaar. Het duurt meestal langer dan 20 jaar voordat de investering is terugverdiend. Zelfs als de windturbine in staat is de maximale hoeveelheid stroom te produceren. Windmolens gaan vaak sneller kapot dan bijvoorbeeld zonnepanelen.
Bovendien zijn er kosten verbonden aan de vergunning, de bouwtechniek, de installatie en de aansluiting op het net. Kleine windmolens zijn op dit moment voor veel huishoudens niet rendabel.
Verschillende spelers op dit gebied zijn al verdwenen vanwege modellen die slechter presteerden dan voorspeld. Hou hier rekening mee bij het kiezen van een leverancier en model. Je moet ook de garantie controleren; de meeste fabrikanten bieden vijf jaar garantie.
Verschillende soorten kleine windmolens
Er zijn veel verschillende types kleine windturbines op de markt, met verschillende bijbehorende eigenschappen zoals energieopbrengst en geluidsproductie. Kleine windmolens kunnen in twee hoofdtypen worden gegroepeerd:
Een horizontale windmolen is een kleine versie van een grote standaard windmolen. Als een windmolen een horizontale as heeft, moet hij in dezelfde richting draaien als de wind.
Windmolens op het dak moeten een verticale as hebben. De windrichting en sterkte veranderen vaak in bebouwde gebieden. Met een verticale as kan een windmolen elektriciteit opwekken in elke richting en bij elke windsnelheid.
Een windmolen met een horizontale is beter voor als je op het platteland of aan de kust woont. Windmolens met een verticale as zijn een goede keuze als je in een bebouwde omgeving woont.
Wat moet je weten voor je een kleine windmolen op je dak plaatst?
Wil je toch een kleine windmolen op je dak of in je tuin installeren? Voor een optimaal resultaat moet je rekening houden met de volgende punten:
- Hogere hoogtes hebben een hogere windsnelheid.
- Er moet rekening worden gehouden met het straatbeeld. Het is mogelijk dat niet alle buren een windmolen zullen waarderen.
- Op de Waddeneilanden kan het hoogste rendement worden behaald.
- Voor een maximaal rendement moeten windmolens met een horizontale as op vijf meter afstand van gebouwen staan.
- Zorg ervoor dat de gemeente je een vergunning geeft.
Kleine windmolen kopen
Hoewel de markt voor kleine windmolens nog klein is, bestaat hij wel degelijk. Op het internet is er wel wat kritiek te vinden over de aanschaf van een kleine windmolens.
Windenergie daarentegen kan wel degelijk een interessante duurzame aanvulling zijn op je energiemix, indien je off grid wilt leven.
Je tiny house of woning kan door de wind worden aangedreven als de zon niet beschikbaar is.
Mijn conclusie over het plaatsen van een kleine windmolen op je dak
Windmolens wekken groene stroom op. Ze zijn in dat opzicht vergelijkbaar met zonnepanelen. Ze produceren elektriciteit zonder het milieu te vervuilen of broeikasgassen vrij te laten.
Maar kleine windmolens produceren zelden genoeg energie om de productiekosten te compenseren en winstgevend te zijn. Terugverdientijden waren soms zelfs korter dan de levensduur.
Er komt ook heel wat voorbereiding bij kijken, zoals het verkrijgen van een vergunning, het uitvoeren van een bouwkundige studie en het vinden van een geschikte locatie.
Het is een duurzame vorm van energie, maar het is moeilijker om je geld terug te verdienen. Vanuit financieel oogpunt zijn zonnepanelen de beste optie om je eigen groene energie op te wekken.
Maar als je stroom wilt opwekken wanneer de zon niet schijnt en er veel wind in je omgeving is. Kunnen windmolens je helpen om zelfvoorzienend te worden.
Plaats een leuke reactie!