Camper

9 Kleine Campers met Douche en Toilet

kleine camper met douche en toilet
Geschreven door Koen Duindam

Een camper geeft je een ongelooflijke vrijheid. Maar de camper moet wel goed bij je passen.

Eerst had ik zelf altijd een grote camper maar ik merkte dat ik toch een bepaalde weerstand had om er mee te rijden. Ik vond hem te groot en voelde me er niet comfortabel bij.

Maar sinds ik heb gekozen voor een kleine camper kan ik weer volop genieten van de vrijheid die een camper biedt!

In dit artikel gaan we samen wat kleine campers met douche en toilet bekijken. Misschien zit er wat voor jou tussen.

Alle kleine campers op deze pagina hebben een douche, toilet en zijn kleiner dan 6 meter lang. Je kunt kiezen tussen een kampeerbus, een half-integraal of een alkoof.

De selectie van kleine campers:

  1. BELA Trendy 1S
  2. Bürstner Reiswagen T 590 G
  3. Carado T135
  4. Chausson 520
  5. Euramobil Activa One 570 HS
  6. Forster FT 599 HB
  7. Knaus Van TI 550 MD
  8. Pössl Roadcamp 540
  9. Westfalia Columbus 540D

1. BELA Trendy 1S

Met een lengte van slechts 516 cm is deze camper beslist de kortste camper in deze categorie en helemaal onder de alkoof campers. Ideaal voor één persoon of een stel dat na een vermoeiende reisdag meteen moe in bed kan vallen zonder het bed te hoeven ombouwen.

De camper is gebouwd op een Fiat Doblo, en met zijn toelaatbare totaalgewicht van slechts 2.480 kg is het een echt lichtgewicht. Je vindt alle afmetingen netjes opgesomd onderaan dit artikel.

Ben je geïnteresseerd in deze “dwerg” of ook wel minicamper genoemd, ga dan hier naar de pagina van de fabrikant.

2. Bürstner Reiswagen T 590 G

Bürstner Travel Van 590 – sportief en wendbaar op de weg

De kleine camper van Bürstner maakt indruk met zijn moderne vormgeving, die ook een zekere warmte uitstraalt. Moderne leren stoelen die naar de tafel gedraaid kunnen worden maken snel rusten tot een plezier.

Met zijn 599 cm behoort deze half-ingebouwde camper tot de grootste in deze categorie, waarbij de prijs van 50.100 euro van deze 9 modellen in het midden ligt.

De badkamer is luxueus en nodigt uit om je te verfrissen. Over het geheel genomen is dit concept heel helder, vriendelijk en overzichtelijk.

Met het optionele dakvenster lijkt de kleine camper van binnen veel groter, en wordt zo overspoeld met veel licht.

3. Carado T135

2020 Carado T 135 (120 pk)

Met een goede breedte van 232 cm is deze camper toch compact en zeer ruim. De grote buitenspiegels maken het rijden heel duidelijk en veilig.

Met de grote dieseltank heb je een bereik van ongeveer 1.000 KM, wat de reis stressvrij maakt. De 2 gasflessen kun je gemakkelijk 2 weken mee doen. Het hoge laadvermogen van 820 KG geeft veel ruimte om in te pakken en te laden.

Deze motorhome met zijn aantrekkelijke prijs van slechts 40.499 Euro en doet de meeste concurrenten in vergelijking daarmee vrij duur lijken.

4. Chausson 520

Trilogy – Chausson motorhomes 2020

Zoals je in de video kunt zien, bieden de semi-geïntegreerde modellen van Chausson een heel comfortabele badkamer, zonder overbodige franje.

Het neerklapbare bed achter de bestuurderscabine kan met een druk op een knop snel elektrisch omhoog en omlaag gebracht worden. Het woongedeelte doet dubbel dienst als slaapruimte en kantoor, zodat het voor de digitale nomade een aangename manier van werken is.

Sport en avontuur worden mogelijk gemaakt door de gemakkelijk toegankelijke garage aan de achterzijde, waar menige sportuitrusting kan worden opgeborgen.

Gefeliciteerd met dit geslaagde totaalconcept, dat in 2020 door Practical Motorhome bekroond werd met de “Motorhome of the Year Award 2020”. Met andere woorden, dit model kreeg de onderscheiding “Best Motorhome in 2020”.

5. Euramobil Activa One 570 HS

Deze alkoof is heel geschikt voor winterkamperen met zijn dubbele vloer. Dit levert een enorme hoeveelheid bergruimte op, die van buitenaf aan beide kanten toegankelijk gemaakt is via de opbergkleppen om te laden en te lossen.

De rondvormige zithoek nodigt uit om te eten, te lezen en te werken. Het ontwerp ziet er modern en warm uit, en de luiken zijn heel goed en stevig gemaakt.

Geen wonder dat deze uitrusting zijn prijs heeft, waardoor hij met 56.790 euro de op één na duurste camper in dit artikel is.

6. Forster FT 599 HB

Presentatie Forster halfintegraal T599HB

Als je graag vers voedsel klaarmaakt, zul je deze enorme koelkast op prijs stellen. De half-integraal camper blijkt met 599 cm groot, terwijl de prijs met 45.490 euro redelijk lijkt.

Lange en te zware kampeerders zullen ruimteproblemen hebben in de badkamer, want de douche is uiterst krap bemeten. Misschien een idee om ook openbare douches in de gaten te houden.

Met de flexibele tafel, die in verschillende richtingen gedraaid kan worden, kun je de zitgroep snel in een L-vorm veranderen. Over het algemeen is er op de meeste plaatsen voldoende bergruimte, al zou op sommige plaatsen de bouwkwaliteit beter kunnen.

7. Knaus Van TI 550 MD

KNAUS VAN TI 550 MD PLATINA SELECTIE Model 2020

Deze halfintegrale camper van Knaus is een van de uitblinkers op alle gebieden, namelijk de lengte van het voertuig, de prijs en ook de uitrusting.

De badkameroplossing is bijzonder ingenieus, waarbij de wastafel snel wegklapt naar het toilet, zodat je de ruimte kunt gebruiken om te douchen.

Een ander opvallend kenmerk is de grote garage achteraan, die het snel en gemakkelijk maakt om grote en lange objecten van beide kanten in en uit te laden.

Een geslaagd ontwerp, dat behalve een heel grote garderobekast ook andere vakken heeft die heel wat bergruimte bieden.

Daarentegen is de koelkast helaas niet al te groot, iets waar je beslist rekening mee moet houden als je regelmatig proviand inslaat. Het goede vakmanschap van Knaus is bij veel kampeerders welbekend!

8. Pössl Roadcamp 540

PÖSSL ROADCAMP | TOGO Camper | 2020 | 540| zonder kamerbad

Hier komt een camper met pop-up dak en toilet. In de vergelijking van de 9 kleine campers met toilet en douche is hij de goedkoopste met 37.999 Euro, en de op één na kleinste met een voertuig lengte van slechts 541 cm.

Als basisvoertuig kun je de Citroen Jumper met 2.2 liter krijgen in 3 verschillende sterktes van 120 pk, 140 pk en 165 pk. Als Fiat Ducato, met de krachtigste motor van 178 pk, wordt deze runabout een echte “kogel”

Men moet echter rekening houden met het lage laadvermogen van slechts 580 kg, dat op langere ritten met een aanhanger goed gecompenseerd kan worden, want afhankelijk van het model mogen met het juiste rijbewijs aanhangers tot 3.000 kg getrokken worden.

9. Westfalia Columbus 540D

WESTFALIA COLUMBUS 540 met pop-up dak

Hier komt een camper met een breed pop-up dak, dat twee comfortabele bedden heeft en in totaal 4 gezellige slaapplaatsen biedt. De ultra-moderne vormgeving van Westfalia vindt zijn fans, en doet dat al enkele decennia.

Standaard dieselverwarming en compressorkoelkast zorgen voor de grootst mogelijke onafhankelijkheid, want de grote kist voor 2 gasflessen wordt weggelaten. Aan de andere kant is de enkele gasfles plaatsbesparend ondergebracht, waarmee je een heel seizoen kunt koken.

De bedconstructie is voorzien van puntelastische lattenbodems die zorgen voor een supercomfortabele slaap. Bovendien kan het matras in verschillende standen gezet worden, waardoor de opbergruimte veel groter is.

Bonus:

Met de tabel hieronder krijg je een snel overzicht van de kleine campers in dit artikel:

TypeFabrikantModelBreedteLengteNieuwprijs
BuscamperPösslRoadcamp R540205541€38.00
AlkoofBelaTrendy 1S192516€39.99
Semi-geïntegreerdCaradoT135232595€40.50
Semi-geïntegreerdForsterFT 599 HB235599€45.49
BuscamperWestfaliaColumbus 540 D205541€48.47
Semi-geïntegreerdBürstnerT 590 G220599€50.10
Semi-geïntegreerdChausson520231596€54.90
AlkoofEuramobilActive One 570 HS232599€56.79
Semi-geïntegreerdKnausVan TI 550 MD220599€58.17

Hoe werkt een WC in een camper?

Een chemisch toilet bestaat uit een afvaltank en een spoelwatertank. De spoelwatertank bevindt zich aan de bovenkant van het toilet. Je vult hem met water en de roze vloeistof. Dit voorkomt geurtjes en reinigt. De afvaltank vul je met de blauwe vloeistof en water. Deze vloeistoffen verminderen geurtjes en breken het afval af. Op veel campings worden chemische toiletten in een speciale ruimte geleegd en schoongemaakt.

Kun je poepen in een kleine camper?

Ja, Porta Potties kunnen als gewone toiletten worden gebruikt en er kan in worden gepoept. Het is alleen wel handig om een toiletborstel bij de hand te houden voor het geval dat de ontlasting niet in een keer wegspoelt.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

Plaats een leuke reactie!