Tiny Houses

Kant en klare Tiny Houses: alles wat je moet weten

Kant en klare Tiny Houses: alles wat je moet weten 1
Geschreven door Koen Duindam

Wil je snel en gemakkelijk een Tiny House kopen zonder al te veel tijd en moeite te hoeven steken in het bouwproces? Dan is een kant-en-klare Tiny House misschien iets voor jou.

Kun je een kant-en-klare Tiny House kopen in Nederland?

Ja, je kan een kant-en-klare Tiny House kopen in Nederland! Er zijn bedrijven die tiny houses verkopen die al klaar zijn om in te wonen. Vooral voor als je geen zin hebt om het zelf te bouwen, of als je niet genoeg tijd hebt kan het een goede optie zijn.

Maar er zijn ook nadelen, zoals dat je misschien niet precies krijgt wat je wilt.

Misschien is het beter om het zelf te bouwen, of om een bedrijf te laten bouwen wat precies doet wat jij wilt. Dan weet je zeker dat je een super leuk huisje krijgt!

Bedrijven die in Nederland kant-en-klare Tiny Houses verkopen:

BedrijfEmailLocatie
Asterixinfo@asterixhouses.nlBeuningen
Aurora companyinfo@tinyhouse-store.nlPolen
Avonedinfo@avoned.nlRidderkerk
Barliinfo@barli.comUDEN
CUBE Homes BVInfo@cube-homes.comSwalmen – Limburg
Dutch Tiny Housesinfo@dutchtinyhouses.nlHardinxveld-Giessendam
ECOCABINSinfo@eco-cabins.comIJMUIDEN
EdenSheltersinfo@edenbv.nlOpheusden
FAB5+info@fabfiveplus.comTilburg
Fiction Factoryinfo@wikkelhouse.comAmsterdam
finch buildingsinfo@finchbuildings.comAmsterdam
Freedômeinfo@free-dome.nlOosterbeek
Greenbuild Tiny Housesinfo@inropa-greenbuild.nlAlmelo
Heijmans ONEinfoheijmanshuizen@heijmans.nlRosmalen
Hexagon Hollandinfo@hexagonholland.comNijensleek
Holland Tiny Housesinfo@hollandtinyhouses.nlOnbekend
Hubbelhubbels@hubbels.euAmsterdam
HugaInfo@hugahome.nlAmsterdam
Kapperthuisjesinfo@kapperthuisjes.nlZwartsluis
Kees Hoekstrakeeshoekstra-ardeche@wanadoo.frNieuwkoop
Kimsma Bouwbedrijf BVinfo@kimsma.nlLeeuwarden
Klapkotklapmet@klapkot.nlBreda
Kodabenelux@kodasema.comEstland
LandscapeLodgeinfo@landschaplodge.nlVroomshoop
Lite Homeinfo@litehome.nlRotterdam
Marco Haakmaninfo@marcohaakman.nlWervershoof
Mevena Companyinfo@mevena.nlRotterdam
mHomeinfo@mhome.nuNijmegen
Mill Home BVinfo@millhome.nlMill
MV MiniVillainfo@minivilla.nlDelft
Nezztinfo@nezzt.nlOirschot
Nieuwe erveninfo@rizoem.nlTer Apel
Rapid Homecontact@rapidhome.frFrankrijk
Recreatie Podsinfo@recreatiepods.nlDokkum
Solar Cabininfo@solarcabin.eus-Gravendeel
Spijkermaninfo@spijkermanbv.nlAmersfoort
Stayflexinfo@stayflex.nlEnter
Strito Studiomail@strito.devNijmegen
Sustainer Homesinfo@sustainerhomes.nlUtrecht
THEBOXSYSTEMinfo@theboxsystem.nlOosterhout
Tiny Eco Homeinfo@tinyecohome.nlWemeldinge
Tiny House Groene Hartinfo@tinyhousegroenehart.nlWoerden
Tiny House Mobilemagdalena.kornafel@tinyhousemobile.plPolen
TINY ROOFinfo@tinyroof.nlKoudum
TinyBlokHouseinfo@tinyblokhouse.nlNunspeet
tinyrebel B.V.info@tinyrebel.nlRilland
Tinysteeinfo@tinystee.nlOostvoorne
TNY Solutionsinfo@tnyhse.nlSON
Unit 4 Saleinfo@unit4sale.nlOisterwijk
Vivax housingmarcel@vivaxhousing.nlDoetinchem
Waterland-huisjeinfo@waterland-huisje.nlEindhoven
Woonpioniersinfo@woonpioniers.nlAmsterdam
Your Tiny Houseinfo@yourtinyhouse.nlLeiden
Zie je een fout of weet je nog een bedrijf die tiny houses maakt? Neem contact op via koenjah@gmail.com

Wil je een tweedehands tiny house kopen? Dan kun je natuurlijk terecht bij de oude vertrouwde Marktplaats.nl. Kijk ook op de tiny house funda van Nederland: TinyFindy.nl hier staat soms ook een compleet tiny house te koop met grond.

Wat kost een kant-en-klaar tiny house in Nederland?

 • €120.000 – Zelfvoorzienend Kant en klaar Tiny House
 • €75.000 – Kant en klaar Tiny House
 • €30.000 – Casco Tiny House
 • €20.000 – Zelfbouw

Het kan zijn dat de prijs van een Tiny House bij één bedrijf anders is dan bij een ander bedrijf. Het is het beste om naar verschillende bedrijven te kijken die Tiny Houses verkopen en om met hen contact op te nemen om te vragen wat hun Tiny Houses kosten. Zo kun je vergelijken en kiezen wat het beste bij je past.

Hoe financier je een tiny house?

Er zijn verschillende manieren om een Tiny House in Nederland te financieren. Hier zijn enkele opties:

 1. Hypotheek: net als bij een gewoon huis, kun je een hypotheek afsluiten om een Tiny House te kopen. Dit kan via een bank of een andere financiële instelling.
 2. Persoonlijke lening: sommige mensen kiezen ervoor om een persoonlijke lening af te sluiten om een Tiny House te financieren. Dit is een soort lening waarbij je een vast bedrag leent met een vast rentepercentage en een vaste looptijd.
 3. Spaarrekening: sommige mensen sparen geld op een aparte rekening om een Tiny House te financieren. Zo kun je geld opzijzetten voor de aankoop zonder dat het geld op je gewone rekening wordt gebruikt.
 4. Crowdfunding: sommige mensen vragen geld aan familie, vrienden en andere belangstellenden via crowdfunding om een Tiny House te financieren. Zo kun je geld ophalen van veel mensen tegelijk en de aankoop van de Tiny House financieren.
 5. Zakelijke lening: als je een Tiny House wilt kopen voor commerciële doeleinden, zoals verhuur, kun je overwegen om een zakelijke lening af te sluiten. Dit is een lening die speciaal is bedoeld voor zakelijke doeleinden en die vaak een lagere rente heeft dan een persoonlijke lening.

Lees meer over deze opties in ons artikel over tiny house financieren.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een kant-en-klare Tiny House?

Er zijn een aantal voordelen van het kopen van een kant-en-klare Tiny House:

 • Het is gemakkelijk en snel: je hoeft het huisje niet zelf te bouwen, dus je kunt er snel in wonen.
 • Je krijgt professioneel advies: de bedrijven die Tiny Houses verkopen, hebben vaak veel ervaring en kunnen je advies geven over wat het beste bij jou past.
 • Je hebt gelijk duidelijkheid over wat je kunt verwachten.
 • Het is minder stressvol: je hoeft je niet druk te maken over het bouwen van het huisje, want dat doet het bedrijf voor je.
 • Je krijgt garantie en ondersteuning: sommige bedrijven bieden garantie en ondersteuning als je problemen hebt met je Tiny House.
 • Je kunt in sommige gevallen makkelijker financiering regelen.

Lees hier meer praktische tips over het kopen van een tiny house


Wat zijn de mogelijke nadelen van het kopen van een kant-en-klare Tiny House?

Er zijn een aantal mogelijke nadelen van het kopen van een kant-en-klare Tiny House:

 • Het kan duurder zijn: afhankelijk van het bedrijf en het ontwerp, kan het kopen van een kant-en-klare Tiny House duurder zijn dan het zelf bouwen van een Tiny House.
 • Je kunt minder flexibiliteit hebben: als je een kant-en-klare Tiny House koopt, ben je vaak gebonden aan het ontwerp en de afmetingen van het huisje, wat betekent dat je minder flexibiliteit hebt om aanpassingen te doen of om het te verplaatsen naar een andere locatie.
 • Minder karakter: sommige mensen vinden dat kant-en-klare Tiny Houses minder persoonlijkheid hebben dan Tiny Houses die ze zelf heb.
 • Je kunt minder kwaliteit krijgen: afhankelijk van het bedrijf dat de Tiny House bouwt en verkoopt, kan de kwaliteit van het huisje variëren. Het is belangrijk om goed te kijken naar de reputatie en de kwaliteit van het bedrijf voordat je een Tiny House koopt.
 • Je kunt minder kennis hebben over de constructie: als je een Tiny House koopt, heb je minder kennis over de constructie en de technische details van het huisje dan als je het zelf had gebouwd. 


Tips voor het uitkiezen van de juiste kant en klare Tiny House

Als je van plan bent om een kant-en-klare Tiny House te kopen, kan het lastig zijn om de juiste keuze te maken. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het uitkiezen van de juiste kant-en-klare Tiny House:

 • Maak een lijstje met de dingen die voor jou belangrijk zijn, zoals de grootte, de stijl, de locatie en de prijs. Zo kun je makkelijker beslissen welke Tiny House het beste bij je past.
 • Bezoek de locatie waar de Tiny House staat voordat je een beslissing maakt. Zo kun je zien hoe de Tiny House eruit ziet en voelt in het echt, en of hij aan je verwachtingen voldoet.
 • Neem contact op met de bedrijven die Tiny Houses verkopen en stel ze vragen over hun aanbod, de prijzen en de specificaties van hun Tiny Houses. 
 • Overweeg ook om advies te vragen aan mensen die al een Tiny House hebben gekocht of gebouwd, of om online forums te bezoeken waar mensen praten over Tiny Houses. Zo kun je van hun ervaringen en tips leren.
 • Bedenk wat je kunt betalen. Het is belangrijk om te weten wat je budget is voordat je een Tiny House koopt, zodat je niet meer uitgeeft dan je kunt missen. Bespreek je financiële mogelijkheden met de bedrijven die Tiny Houses verkopen en vraag of ze financiële hulp of leningen aanbieden.
 • Bedenk of je zelf nog aanpassingen wilt doen aan de Tiny House. Sommige mensen willen bijvoorbeeld extra ramen of een veranda toevoegen aan hun Tiny House. Overweeg of je dit wilt doen en of het bedrijf dat de Tiny House verkoopt hiermee kan helpen.
 • Bedenk of je extra accessoires of meubels wilt kopen voor je Tiny House. Sommige bedrijven die Tiny Houses verkopen, bieden ook accessoires aan, zoals een keuken of een badkamer. Overweeg of je dit wilt en of het binnen je budget past.
 • Bedenk of je hulp nodig hebt bij het verplaatsen en installeren van je Tiny House. Sommige bedrijven bieden deze service aan, dus het is belangrijk om te vragen wat de kosten zijn en of ze de service aanbieden voordat je een beslissing maakt.


Tips voor het afsluiten van een goede koopovereenkomst

Als je van plan bent om een kant-en-klare Tiny House te kopen, is het belangrijk om een goede koopovereenkomst af te sluiten. Lees de koopovereenkomst zorgvuldig door voordat je tekent en vraag het bedrijf om uitleg als er iets onduidelijk is.Zo kun je zeker zijn dat je begrijpt wat er staat en dat je geen vervelende verrassingen krijgt. 

Vraag het bedrijf om een garantie te geven op de Tiny House. Zo weet je dat het bedrijf achter het product staat en dat ze bereid zijn om eventuele problemen op te lossen.

Als je een tiny house op een recreatiepark op het oog hebt dan is het ook belangrijk of het tiny house ook mag onderverhuren. Sommige bedrijven bieden de mogelijkheid om je Tiny House te verhuren als je er niet in woont. Overweeg of dit iets voor jou is en of het bedrijf dat de Tiny House verkoopt hiermee kan helpen.

Laat de koopovereenkomst ook door een juridisch deskundige beoordelen voordat je tekent. Zo weet je zeker dat de koopovereenkomst juridisch waterdicht is en dat je geen risico loopt. Het is belangrijk om een goede koopovereenkomst af te sluiten als je een Tiny House koopt. Zo weet je zeker dat je een goede deal krijgt en dat je geen problemen krijgt in de toekomst


Zijn er alternatieven voor het kopen van een kant-en-klare Tiny House?

Ja, er zijn alternatieven voor het kopen van een kant-en-klare Tiny House. Een van de meest voorkomende alternatieven is het bouwen van je eigen Tiny House. Dit kan voordelig zijn omdat je op deze manier precies kunt kiezen welke ontwerp- en bouwkeuzes je maakt, zodat je Tiny House voldoet aan al je wensen en behoeften. Het kan echter ook meer tijd en inspanning vergen dan het kopen van een kant-en-klare Tiny House, en het is belangrijk om te overwegen of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om dit zelf te doen.

Een ander alternatief is het kopen van een bouwpakket voor een Tiny House. Dit is een set met materialen en instructies die je nodig hebt om een Tiny House te bouwen. Het voordeel hiervan is dat je niet zelf op zoek hoeft te gaan naar de juiste materialen en dat de instructies je stap voor stap laten zien hoe je het Tiny House moet bouwen. Het nadeel is dat je nog steeds een aantal stappen zelf moet uitvoeren en dat het bouwen van een Tiny House nog steeds tijd en inspanning vergt. 

Een andere optie is het kopen van een casco Tiny House. Dit is een onafgewerkt gebouw waarbij alleen de basisstructuur, zoals de fundering, muren en dak, zijn aangelegd. Het voordeel hiervan is dat je minder werk hebt en dat je zelf de afwerking en inrichting van het Tiny House kunt bepalen. Je kunt ook overwegen om een blokhut te gebruiken als basis voor een tiny house.

Zelf een Tiny House bouwen versus het laten bouwen door een professioneel bedrijf

Er zijn voordelen en nadelen aan beide opties, afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Voordelen van het zelf bouwen van een Tiny House zijn onder andere dat je zelf de volledige controle hebt over het ontwerp en de bouw van het huis, zodat je er zeker van kunt zijn dat het voldoet aan al je wensen en behoeften. Het is ook vaak goedkoper om een Tiny House zelf te bouwen, omdat je zelf de werkzaamheden kunt uitvoeren en goedkope materialen kunt gebruiken.

Echter, het zelf bouwen van een Tiny House kan ook betekent dat je veel tijd en inspanning moet steken in het project. Het is belangrijk om te overwegen of je over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om dit zelf te doen en of je genoeg tijd en middelen hebt om het project te voltooien.

Een professioneel bedrijf laten bouwen heeft als voordeel dat je de zekerheid hebt dat het Tiny House op een professionele en veilige manier wordt gebouwd. Het kan ook minder tijd en inspanning vergen, omdat het bedrijf het werk voor je uitvoert. Het nadeel is echter dat het duurder is om een Tiny House door een professioneel bedrijf te laten bouwen en dat je minder controle hebt over het ontwerp en de bouw van het huis.

Het is belangrijk om de voordelen en nadelen van beide opties te overwegen voordat je een beslissing maakt. Het kan ook helpen om advies te vragen aan mensen die al een Tiny House hebben gebouwd of om meer te lezen over de verschillende opties om erachter te komen wat het beste bij jouw situatie en behoeften past.

Conclusie

In sommige gevallen kan het kopen van een kant-en-klare Tiny House een goede optie zijn, bijvoorbeeld als je op zoek bent naar een snelle en gemakkelijke manier om een Tiny House te kopen zonder al te veel tijd en moeite te hoeven steken in het bouwproces.

Het kan ook handig zijn als je niet over voldoende kennis en vaardigheden beschikt om een Tiny House zelf te bouwen.

Aan de andere kant kan het ook voordelig zijn om een Tiny House zelf te bouwen.

Als je het tiny House zelf bouwt, heb je meer controle over het ontwerp en de bouw van het tiny house. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat het Tiny House aan al je wensen en behoeften voldoet en dat het precies is zoals jij het wilt.

Het is daarom belangrijk om de verschillende opties te overwegen en te bepalen wat het beste bij jouw situatie en behoeften past.

Het kan helpen om advies te vragen aan mensen die al een Tiny House hebben gebouwd of om meer te lezen over de verschillende opties om erachter te komen wat het beste voor jou is.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.