Energie besparen

Wat zijn de voordelen van goede isolatie?

Wat zijn de voordelen van goede isolatie? 1
Geschreven door Koen Duindam

Meer dan de helft van alle energie die je verbruikt, gebruik je om je woning te verwarmen. Met goede isolatie kun je dus veel geld en energie besparen. Lees snel verder om erachter te komen hoe je zelf je huis goed kunt isoleren en wat precies de voordelen hiervan zijn.

Besparing op energiekosten

Een van de belangrijkste voordelen van goede isolatie is dat het je kan helpen om te besparen op je energiekosten. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, blijft de warmte binnen in de winter en blijft de koelte binnen in de zomer.

Dit betekent dat je je verwarming en airconditioning minder hard hoeft te laten werken om je huis op een comfortabele temperatuur te houden, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Verlaging van CO2-uitstoot

Een ander voordeel van goede isolatie is dat het kan bijdragen aan het verminderen van je ecologische voetafdruk. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, hoef je minder verwarming en airconditioning te gebruiken, wat kan leiden tot een lagere uitstoot van broeikasgassen zoals CO2.

Dit kan helpen om bij te dragen aan het verminderen van de wereldwijde opwarming en het beschermen van onze planeet voor toekomstige generaties.

Minder kans op vochtproblemen

Tot slot kan goede isolatie ook helpen om vochtproblemen in je huis te voorkomen. Wanneer je huis slecht geïsoleerd is, kan er vocht naar binnen komen, wat kan leiden tot vochtproblemen zoals schimmel en rot.

Goede isolatie kan voorkomen dat vocht naar binnen komt, wat kan helpen om deze problemen te voorkomen en de gezondheid van je huis en je gezin te beschermen.

Verbetering van de leefomgeving

Naast het besparen op energiekosten, kan goede isolatie ook bijdragen aan een betere leefomgeving in je huis. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, zal het minder last hebben van tocht en kou in de winter en minder snel opwarmen in de zomer.

Dit kan ervoor zorgen dat je je thuis comfortabeler voelt en dat je minder last hebt van irritaties zoals droge lucht of koude voeten.

Verbeterde geluidsisolatie

Een ander voordeel van goede isolatie is, verbeterde geluidsisolatie. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, zal het beter in staat zijn om geluid van buitenaf te blokkeren, wat kan leiden tot een rustiger en meer ontspannen leefomgeving.

Dit kan vooral handig zijn als je in een drukke buurt woont of als je huis dicht bij een drukke weg ligt. Goede isolatie kan ervoor zorgen dat je je thuis kunt terugtrekken en ongestoord kunt genieten van de stilte en rust.

Je woning wordt meer waard

Goede isolatie kan ook bijdragen aan een hogere waarde van je woning. Wanneer je besluit om je huis te verkopen, kan goede isolatie een aantrekkelijke eigenschap zijn voor kopers. Dit komt omdat het betekent dat het huis energiezuinig is en dat de nieuwe eigenaar minder hoeft te spenderen aan verwarming en airconditioning.

Dit kan de waarde van je huis verhogen en ervoor zorgen dat je meer kunt vragen voor je huis wanneer je het verkoopt.

Langere levensduur van je woning

Bovendien kan goede isolatie ook bijdragen aan een langere levensduur van je woning. Wanneer vocht en kou niet naar binnen kunnen komen, kan dit voorkomen dat delen van je huis gaan rotten of aangetast worden door vocht.

Dit kan ervoor zorgen dat je huis langer meegaat en dat je minder snel toe bent aan reparaties of renovaties. Dit kan op de lange termijn besparingen opleveren en ervoor zorgen dat je langer kunt genieten van je huis.

Gemakkelijker om te verwarmen en af te koelen

Goede isolatie kan ervoor zorgen dat je huis gemakkelijker te verwarmen en af te koelen is. Wanneer je huis goed geïsoleerd is, blijft de warmte of koelte binnen en hoef je niet zoveel verwarming of airconditioning te gebruiken om het op een comfortabele temperatuur te houden.

Dit kan ervoor zorgen dat je minder tijd hoeft te spenderen aan het regelen van de temperatuur in je huis en dat je meer tijd overhoudt om te genieten van andere dingen.

Subsidies voor isolatie

De ISDE subsidie is bedoeld om huiseigenaren te stimuleren hun woning te isoleren. Deze subsidie is bedoeld voor huiseigenaren die hun woning energiezuiniger en comfortabeler willen maken.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet je binnen een jaar twee isolatiemaatregelen uitvoeren. Je ontvangt een vast bedrag per vierkante meter op basis van het soort isolatie dat je neemt. Het is mogelijk om bij een gemiddelde woning tot 30% van je kosten terug te krijgen via de subsidie.

Aan de subsidies zijn bepaalde voorwaarden verbonden. Zo moet een erkend bedrijf de isolatie uitvoeren en moet de isolatie aan bepaalde eisen voldoen. Op de website van RVO vind je informatie over de subsidievoorwaarden en bedragen. Ook is het mogelijk om daar uw aanvraag in te dienen.

Verschillende soorten isolatie

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen, die grofweg onderverdeeld kunnen worden in drie categorieën: minerale materialen, kunststoffen en natuurlijke isolatiematerialen.

Minerale isolatiematerialen

Minerale isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld steenwol, glaswol en cellenglas. Deze materialen worden gemaakt van gerecycled glas of steen, en zijn sterk, duurzaam en goed thermisch en geluidsisolerend. Ze kunnen alleen soms niet goed tegen vocht en zijn niet de goedkoopste optie.

Kunststof isolatiematerialen

Kunststof isolatiematerialen zijn onder andere polyethyleen, polyurethaan en polystyreen. Ze zijn licht, goedkoop en gemakkelijk te verwerken, maar hebben vaak een lagere isolatiewaarde dan minerale materialen. Ze zijn wel vochtbestendig en brandveilig.

Natuurlijke isolatiematerialen

Natuurlijke isolatiematerialen zijn bijvoorbeeld hennep, houtwol, kurk en schapenwol. Ze zijn duurzaam, ecologisch en natuurlijk afbreekbaar, maar kunnen soms moeilijk te verkrijgen zijn en een duurder zijn dan andere isolatiematerialen.

Wat is het beste isolatie materiaal?

Als je op zoek bent naar een goed isolatiemateriaal voor warmte-isolatie, zijn PIR-platen, EPS, glaswol en steenwol goede opties.

PIR-platen zijn misschien wel de beste keuze, omdat ze een hoge isolatiewaarde hebben en makkelijk te verwerken zijn, maar ze zijn wel wat duurder dan andere materialen.

EPS is goedkoper en ook licht van gewicht, maar isoleert minder goed. Glaswol en steenwol zijn ook goede keuzes, al kan glaswol irriteren en is steenwol iets zwaarder.

Kijk dus goed naar de specifieke eigenschappen van elk materiaal en kies wat het beste past bij je isolatie doelen.

Hoe kies je de juiste isolatie voor je woning?

Om de juiste isolatie voor je woning te kiezen, is het belangrijk om eerst na te denken over de eigenschappen van het materiaal dat je wilt gebruiken en hoe je de ruimte wilt gebruiken.

Kijk bijvoorbeeld naar de soort vloer of dak en of het materiaal daar goed op aansluit.

Controleer vervolgens de isolatiewaarde van het materiaal en kies voor een hoge waarde, zodat je woning goed geïsoleerd is.

Bekijk ook of het materiaal milieuvriendelijk is en of het aanbrengen van de isolatie een grote impact op het milieu heeft.

Zorg daarnaast dat de isolatie op de juiste manier wordt aangebracht om een optimaal resultaat te bereiken.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!