Tiny Houses

Hoe houd je een tiny house insectenvrij?

insecten-vliegen-tinyhouse (1)
Geschreven door Koen Duindam

De tiny house manier van leven is voor veel mensen ook een manier om meer in balans met de natuur te leven. Maar meer natuur in je leven kan ook zo zijn nadelen hebben en hier moet je ook een manier in vinden om mee te leven. Hoe ga je bijvoorbeeld om met insecten in je tiny house?

Muggen, vliegen of andere insecten kunnen een echt probleem worden, vooral in de zomer. Vliegen zoeken overdag schaduw en koele hoekjes in huis, fruitvliegen worden aangetrokken door fruit in de keuken en muggen worden aangetrokken door mensen. In een tiny house, waar het leven zich afspeelt in een enkele kamer, kan een hele kudde vliegende ongedierte zich op deze manier verzamelen. Daarom spelen de voorzorgsmaatregelen van Tiny Houses een belangrijke rol. Alleen een effectief, constructief insectengaas kan ervoor zorgen dat je ongestoord van de zomermaanden kunt genieten. Dit artikel bevat een paar tips over de beste manier om jezelf te beschermen …

Hoogwaardige vliegenschermen bieden een goede bescherming

In de zomer is het belangrijk dat het huis goed geventileerd is, vooral in de avonduren. Bij warme temperaturen is het verboden om het huis overdag onnodig te verwarmen door een open raam. Bij het luchten in de avonduren worden er helaas veel insecten het huis in gelokt. Zelfs een kleine lichtbron is voldoende voor veel van de kleine onruststokers om hun weg te vinden naar je kleine huis. Gelukkig kunt je dit zoveel mogelijk voorkomen met hoogwaardige vliegenhorren, want deze zijn individueel aan je ramen aangepast voor een optimale bescherming. Bovendien hebben ze een lange levensduur in plaats van dat ze al na een paar maanden loskomen of gaten krijgen. Of goedkope vliegenschermen van discounters een alternatief zijn, moet van geval tot geval worden beoordeeld: Vaak krijg je ze niet precies in de juiste maat. Bovendien is de lange levensduur nogal twijfelachtig en het gezegde “Wie vandaag redt, betaalt twee keer morgen” kan na de aankoop waar blijken te zijn. In dit opzicht kan het raadzaam zijn om te kiezen voor een hoogwaardig product van een specialist.


Een van de websites waar je meer te weten kunt komen over de verschillende soorten horren voor deuren, ramen en dakramen is Insektum.de. Daar vindt je ook informatie over verschillende mogelijke stoffen die gebruikt kunnen worden om een vliegenhor te bekleden, zoals een bijna onzichtbare stof, een pollenbeschermingsweefsel en een elektromox-beschermingsweefsel.

Andere aanbevolen maatregelen ter bescherming tegen insecten zijn onder meer
Met vliegenhorren op de ramen en de deur heeft je al een goede bescherming tegen insecten, want er is nauwelijks een manier om de kleine dieren in je huis te krijgen. Toch kunt je er met het juiste gedrag voor zorgen dat je nog beter beschermd bent tegen insecten. Vliegen en andere indringers zoals mieren en kakkerlakken worden vaak aangetrokken door voedsel. Zoals reeds vermeld is dit een bijzonder probleem in Tiny Houses, omdat er geen ruimtelijke scheiding is tussen de keuken en de andere ruimtes.
In Tiny Houses staat vaak maar een kleine koelkast. Voedingsmiddelen die dit theoretisch verdragen, worden daarom op het schap of op het dressoir opgeslagen. Op deze manier kunnen welkome voedselbronnen voor insecten worden gecreëerd. Daarom moeten maaltijden en open voedsel altijd afgedekt of goed verpakt zijn om te voorkomen dat insecten er toegang toe krijgen. Het gebruik van een koelbox kan ook in de zomermaanden worden overwogen. Een goede koeler sluit zeer goed af en zorgt ervoor dat de inhoud veilig is tegen ongedierte. Het biedt ook bescherming tegen hitte en zorgt ervoor dat het voedsel langer meegaat. Vlees en zuivelproducten moeten natuurlijk nog steeds in de koelkast geplaatst worden, vooral bij warme temperaturen. Voor groenten en fruit is dit echter het perfecte alternatief als er niet genoeg ruimte is in de koelkast.

Als je met je hond in een tiny house woont en voedsel beschikbaar heeft, moet je dit beperken tot droogvoer in de zomer. Nat voedsel mag dan alleen op vaste tijdstippen worden gevoerd, de restjes moeten dan onmiddellijk worden gesloten en gekoeld worden bewaard. Niet alleen open kommen met nat voedsel trekken veel vliegen aan, ook openlijk opgeslagen vleesproducten kunnen in de zomer snel leiden tot onaangename verschijnselen. Vooral in het Tiny House met zijn installaties en vele schuilplaatsen voor insecten, moet men aandacht besteden aan hygiëne.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!