Energie besparen

Infrarood verwarming voor je woonkamer

Infrarood verwarming voor je woonkamer 1
Geschreven door Koen Duindam

Elektrische verwarming is de toekomst. Infrarood verwarming speelt daarbij een belangrijke rol. In dit artikel leer je alles over hoe efficiënt infrarood verwarming is en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Infrarood panelen geven een warme straling af die je vooral goed kunt gebruiken op plaatsen waar je veel stil zit. Bijvoorbeeld de bank in de woonkamer of je thuiskantoor.

Hoe werken infrarood panelen als verwarming?

Infrarood panelen verwarmen niet de hele ruimte, maar wel de plaatsen waar je zit of werkt. Daarmee kun je het energieverbruik verminderen door gerichter te verwarmen, Je hebt hiervoor verschillende formaten panelen. Ook heb je panelen met verschillende standen.

De temperatuur blijft echter koud buiten het bereik van de panelen. Neem de zon als voorbeeld. Door de straling van de zon, zelfs als het buiten koud is, zul je het in de zon toch warm hebben.

De omgevingstemperatuur doet er niet toe. Tot op drie meter afstand van de panelen kun je stralingswarmte voelen.

Als je de hele woonkamer met infrarode panelen zou willen verwarmen, zou je er verschillende tegelijk moeten aanzetten, Maar het zou veel energie verbruiken.

Het is daarom vooral efficiënt om een bepaald deel van de kamer te verwarmen als er mensen aanwezig zijn. Op deze manier infrarood panelen gebruiken is relatief energiezuinig. Door ze in iedere ruimte te plaatsen kan je veel energie besparen. Hoeveel vermogen ze verbruiken hangt af van het paneel

Infrarood verwarming woonkamer

Woonkamer infrarood panelen zenden stralingswarmte uit naar een bepaald gebied. Een sofa of bureau, bijvoorbeeld. Ook al is de luchttemperatuur om je heen lager, toch voelt zitten in stralingswarmte behaaglijk aan. Hoeveel je er nodig hebt, hangt af van het type ruimte.

Een zonnige dag kan nog steeds behaaglijk aanvoelen, zelfs als de temperaturen in de lente laag zijn. Zodra je van het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weer verdwenen.

Als je een kamer af en toe of kort gebruikt, kunnen infrarood panelen een energiezuinige keuze zijn voor bijverwarming.

Een voorbeeld is de badkamer of een werkruimte op zolder die niet verwarmd wordt. Er is ook infrarood vloerverwarming, maar die is eigenlijk hetzelfde als elektrische vloerverwarming

Infrarood panelen aan het plafond

Stralingswarmte wordt na enkele minuten door het paneel afgegeven. Idealiter wordt het paneel aan het plafond opgehangen, zodat er niets tussen jou en het paneel zit

Infrarood-verwarming-woonkamer

Ongeveer 2,5 meter boven de vloer is de beste hoogte. In gevallen waar de afstand meer dan 3 meter bedraagt, is het beter om het lager te hangen. Als je in je thuiskantoor ook je benen en voeten warm wilt houden, kun je het combineren met een klein paneel onder het bureau.

Plat paneel, groot stralend oppervlak

Elektrische infrarood panelen werken efficiënter dan ooit tevoren. Ouderwetse elektrische stralingsverwarmers in badkamers hadden gloeiend hete spoelen. Een paneel met infrarood technologie wordt minder heet, tussen 60 en 200 graden Celsius.

Een vlakke plaat warmt op in plaats van een spiraal. Dit geeft een groter stralingsoppervlak aan de voorkant

Door de geïsoleerde achterkant van het paneel gaat er weinig warmte verloren. Vergeleken met ouderwetse stralingsverwarmers krijg je meer straling met minder vermogen.

Aan- en uitzetten met een schakelaar of bewegingssensor

Je lichaam wordt verwarmd door de infrarood panelen, niet door de lucht. Zorg er daarom voor dat je de kamer alleen gebruikt als ze aan staan Panelen met een snelle opwarmtijd zijn ideaal voor kamers waar niet veel tijd doorgebracht wordt.

Het kan een goed idee zijn om eerst één paneel te kopen of uit te proberen. Zo kun je ervaren of infrarood panelen warm genoeg voor je zijn.

Behalve panelen met een aan/uit schakelaar zijn er ook panelen met verschillende standen daarmee kun je de temperatuur bepalen. of een thermostaat die het paneel uitschakelt als een bepaalde temperatuur bereikt is

Zelfs hebben sommige panelen bewegingssensoren die ze alleen inschakelen als er iemand aanwezig is.

Infrarood als hoofdverwarming

Als je voor de elektriciteitsproductie duurzaam opgewekte elektriciteit gebruikt, kunnen infrarode panelen als hoofdverwarming gebruikt worden in goed geïsoleerde huizen, als alternatief voor gasverwarming.

Om warm water in je douche en keuken te hebben, heb je een warmtepompboiler nodig of een zonneboiler met een elektrische naverwarmer.

Als je infrarood panelen als hoofdverwarming gebruikt, zul je een ander comfortniveau hebben dan wanneer je radiatoren of vloerverwarming gebruikt. Er is een ongelijkmatige verdeling van de warmte in de kamer.

Het bereik van een paneel is ongeveer 3 meter. Je krijgt het koud zodra je buiten het bereik van een stralingspaneel bent. Bovendien blijven lichaamsdelen die niet bestraald worden, zoals benen onder een tafel, koud.

Je kunt je infrarode panelen ook gebruiken om de lucht een beetje op te warmen om grote, onaangename temperatuurverschillen te voorkomen. Een basistemperatuur van, zeg, 17 of 18 graden kun je dan met je infrarood panelen bereiken.

Dit wordt geregeld door een thermostaat in de kamer. Infrarood panelen verwarmen meubels, vloeren en muren, die op hun beurt de lucht verwarmen

Bovendien zorgen je infrarode panelen voor stralingswarmte op bepaalde plaatsen. Deze gecombineerde verwarmingsmethode kan kostbaar zijn als je woning slecht geïsoleerd is.

Is infrarood verwarming duurzaam?

Of infrarood panelen een duurzaam verwarmingssysteem zijn hangt af van hoe ze gebruikt worden: als hoofdverwarming of bijverwarming. Het hangt ook af van hoe goed je je huis isoleert. Of het een goede keuze is om te verwarmen met infrarood panelen is per huis en ruimte verschillend.

Omdat infrarood panelen alleen aan staan als je in de kamer bent, zijn ze relatief energiezuinig.

Het is niet nodig de panelen lang voor gebruik aan te zetten, want ze zijn binnen enkele minuten klaar. Bovendien zijn infrarood panelen veel efficiënter dan oudere stralingsverwarming.

Hun stralingsoppervlak is veel groter, en ze warmen minder op. De achterkant is geïsoleerd, zodat er weinig warmte verloren gaat. Zo ben je in staat meer warmte te produceren met minder energie.

Omdat de panelen nogal wat elektriciteit verbruiken, zijn ze niet geschikt als hoofdverwarming voor je huiskamer. In dat geval zou een warmtepomp of een andere vorm van lage-temperatuur verwarming duurzamer zijn.

Tenzij je huis extreem goed geïsoleerd is, zijn infrarood panelen minder geschikt als primaire verwarmingsbron. Met behulp van isolatie worden spleten gedicht waardoor warmte aan het huis kan ontsnappen en koude lucht kan binnendringen.

Isolatie kan op allerlei plaatsen in het hele huis gebruikt worden. Bovendien zijn er verschillende isolatiematerialen. Al deze onderdelen garanderen dat de warmte in huis behouden blijft, terwijl je verwarmingskosten dalen.

Een huis met slechte isolatie verliest veel warmte, wat je energiekosten aanzienlijk verhoogt.

Zijn infrarood panelen duurzaam samen met zonnepanelen?

Door zonnepanelen en infrarood verwarming te combineren, kun je je huis verwarmen zonder CO2 vrij te geven.

infrarood panelen met zonnepanelen

Zonnepanelen produceren twee derde van hun vermogen tijdens de warme maanden en een derde tijdens de koude maanden.

Daarom kan slechts een deel van de zonne-energie gebruikt worden voor infrarood verwarming. Geschat wordt dat tweederde van de stroom die de infrarood panelen nodig hebben van het net komt.

In Nederland worden vooral fossiele brandstoffen gebruikt om elektriciteit op te wekken. Bovendien hebben de meeste huizen niet genoeg dakruimte om voldoende zonnepanelen te herbergen om alle stroom voor de infrarood panelen en alle andere apparaten te leveren.

Zijn infrarood panelen op groene stroom duurzaam?

Infrarode panelen en groene stroom kunnen gebruikt worden om huizen te verwarmen zonder dat er kooldioxide vrijkomt.

Het maakt niet uit of je groene stroom gebruikt of niet. Omdat de meeste energie die in Nederland gebruikt wordt met fossiele brandstoffen opgewekt wordt, zal een toename van het stroomverbruik leiden tot een toename van de CO2 uitstoot.

De aankoop van de groenste elektriciteit is nog steeds belangrijk, want daardoor neemt het aandeel groene elektriciteit in de elektriciteitsmix toe.

Elektriciteit is nog niet groen

Elektrisch verwarmen is de toekomst. Het is echter het beste om hernieuwbare energie te gebruiken, zoals wind-, zonne- en waterkracht. Deze duurzame energie moet ook slim gebruikt worden door de apparaten die je gebruikt om je huis te verwarmen.

Het doel is om met zo weinig mogelijk elektriciteit zo veel mogelijk warmte op te wekken

Over het algemeen zijn warmtepompen hiervoor beter geschikt dan infrarood verwarming, hoewel sommige infrarood panelen ook geschikt kunnen zijn.

Je moet kijken naar het energielabel dat de energieleverancier verplicht is te verstrekken, als je zeker wilt zijn dat je keuze voor groene elektriciteit ook werkelijk tot meer groene energieopwekking leidt. De herkomst van je elektriciteit is op dit etiket te zien.

Energielabels die wijzen op duurzame energiebronnen in Nederland, zoals windenergie, zijn in feite groene elektriciteit.

Momenteel komt de meeste elektriciteit in Nederland van fossiele kolen-, gas-, en kerncentrales, met een deel uit duurzame bronnen.

Nederlandse duurzame energie is niet bij alle energieleveranciers verkrijgbaar. Greenchoice is een goede optie.

Verwarmen met infrarood is in Nederland niet per se milieuvriendelijker dan verwarmen met gas, zolang elektriciteit niet CO2 vrij is. Wanneer elektriciteit opgewekt wordt, kan de CO2 uitstoot hoger zijn dan wanneer gas gebruikt wordt om te verwarmen.

Warmtepomp is duurzamer dan hoogrendementsketel

Warmtepompen gebruiken elektriciteit om je huis te verwarmen door warmte uit de lucht of de grond over te brengen. Door een warmtepomp te gebruiken, kun je veel warmte leveren met heel weinig energie.

Een complete warmtepomp produceert 30 tot 50% minder CO2 dan een gasgestookte hoogrendementsketel, zelfs met de grijs-groene elektriciteitsmix die we nu hebben.

Elektrische kachel of infrarood vloerverwarming

Voor het verwarmen van huis en water met elektrische kachels en boilers is veel elektriciteit nodig.

Daarom stoten deze toestellen 1,8 keer meer CO2 uit dan een gasgestookte boiler. Elektrische vloerverwarming en infrarode vloerverwarming werken op dezelfde manier.

Hoewel infrarood vloerverwarming als duurzaam wordt aangeprezen, is het niet fundamenteel verschillend van elektrische vloerverwarming. De warmte wordt op dezelfde manier opgewekt en is even efficiënt als altijd.

Infrarode panelen als bijverwarming

Infrarode panelen kunnen het energieverbruik van de hoofdverwarming verminderen als ze als bijverwarming gebruikt worden. De meest voorkomende situaties staan hieronder opgesomd.

Woonkamer

Infrarood panelen kunnen gebruikt worden als bijverwarming in de zithoek. Je kunt de thermostaat van het verwarmingssysteem lager zetten, maar het infrarood paneel houdt je toch warm.

Badkamer

Als je in de badkamer bent, kun je die snel verwarmen met een infrarood paneel. Gewone radiatoren kun je uitzetten of heel laag zetten. Als je in de badkamer bent, zet je het infraroodpaneel aan. Het infraroodpaneel verbruikt bij kort gebruik minder energie dan een radiator. Een snel verwarmend infraroodpaneel is nodig om dit te laten werken.

Kantoor aan huis

Infrarood panelen kunnen gebruikt worden om een thuiskantoor voor korte tijd of voor een paar uur te verwarmen. Infrarood panelen zijn energiezuiniger dan je hele kantoor overdag met radiatoren te verwarmen

Het omslagpunt hangt af van je situatie. Je moet ook overwegen of je alleen in huis bent. Als je alleen bent, kun je de verwarming overal lager zetten en heel wat geld besparen. De verwarming in de woonkamer blijft aan als je niet alleen bent, waardoor je minder geld bespaart door het infrarood paneel te gebruiken.

Als alternatief kun je een slimme thermostaat gebruiken waarmee je kamers afzonderlijk kunt verwarmen: zo kun je de studeerkamer alleen verwarmen als je het nodig hebt.

Hoeveel gas zul je besparen?

Het is moeilijk praktische gegevens te vinden over besparingen op het gasverbruik door bijverwarming met infrarood panelen in Nederlandse woningen. De besparingen zullen sterk variëren, afhankelijk van de situatie van je huis.

Infrarood panelen kunnen het gasverbruik verminderen. Meestal is het mogelijk tien tot veertig procent te besparen.

Als je een slimme thermostaat gebruikt, kun je de meeste energie besparen. Door de panelen te regelen, kan meer energie bespaard worden. Door het paneel uit te zetten als er niemand aanwezig is, bijvoorbeeld.

Door het gebruik van duurzaam opgewekte elektriciteit kan volledige verwarming met infrarood panelen een milieuvriendelijke keuze zijn in goed geïsoleerde huizen.

Warmtepompen zijn nog beter voor het milieu, maar zijn duurder. Om je huis duurzamer te maken, moet je zorgen voor optimale isolatie.

Je huis isoleren heeft veel voordelen. Een constante aangename binnentemperatuur bespaart je niet alleen geld, maar verhoogt ook het comfort van je huishouden.

Waarom is isolatie zo belangrijk?

Op lange termijn bespaart isolatie energie en geld.

Isolatie is er in allerlei soorten. Dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, gevelisolatie, en hoogrendementsglas zijn de meest voorkomende soorten isolatie.

Elke soort isolatie heeft zijn eigen prijs en voordeel, maar met elke isolatiemethode kun je er zeker van zijn dat je huis beschermd is tegen snel warmteverlies.

Je huis isoleren heeft de volgende voordelen:

Besparing op energiekosten

Als je je huis isoleert, bespaar je op je energierekeningen omdat je het veel minder vaak hoeft te verwarmen. Doorgaans bespaart een goed geïsoleerde woning minstens € 500 per jaar.

Meer comfort

Je huis zal comfortabeler zijn als het volledig geïsoleerd is. Omdat de warmte minder snel via het dak, de ramen of de deur kan ontsnappen, behoren koude voeten tot het verleden. Door de temperatuur binnen warm en constant te houden, zul je langer in je huis kunnen blijven. Door je dak of gevel te isoleren worden geluiden van buiten ook sneller geabsorbeerd, zodat je er minder last van hebt. Je huis blijft mooi en stil. Daardoor wordt ook het wooncomfort verhoogd.

Milieuvriendelijk

Isolatie vermindert de hoeveelheid energie die je nodig hebt om te verwarmen. Behalve dat je energiekosten dalen, ben je ook milieuvriendelijk bezig, want je stoot minder CO2 uit. Je huis duurzamer maken bereidt je ook voor op de energietransitie in Nederland, waar we tegen 2030 bijna volledig op hernieuwbare energie zullen draaien.

Een gezonder binnenklimaat

De gezondheid van de bewoners van het huis wordt gegarandeerd door betere isolatie. Typische Nederlandse woningen kunnen snel last krijgen van vocht, tocht, schimmel en huisstofmijt. Isolatie voorkomt zulke problemen, met een gezonder woonklimaat tot gevolg.

De waarde van je huis stijgt

Je energielabel gaat omhoog als je je huis isoleert, wat ook de waarde ervan verhoogt. Over het algemeen verhoogt goede isolatie de waarde van je huis met 2%. Is je huis € 300.000 waard? Je kunt de waarde van je huis met €6.000 verhogen door het te isoleren.

Verbeterde brandveiligheid

Je huis is ook beter tegen brand beschermd met bepaalde isolatiematerialen die brandwerend zijn. In glasisolatie wordt glaswol gebruikt, een materiaal dat zeer brandwerend is.

Hoog rendement

Isolatie heeft een hoog rendement op de investering. Een rendement van 10% is te vergelijken met de rente die je krijgt op een spaarrekening bij een bank. Isolatie van bepaalde soorten heeft daar alleen maar mee te maken.

Als je je huis zo goed mogelijk isoleert, daalt het energieverbruik van je huis aanzienlijk omdat je veel minder hoeft te verwarmen. Behalve dat je je maandelijkse energierekening verlaagt, ben je milieuvriendelijk bezig, profiteer je van het rendement en stijgt ook de waarde van je huis. Ben je op zoek naar verschillende manieren om je huishouden comfortabeler te maken? In dat geval is isolatie een goed idee.

In een huis zonder isolatie gaat warmte bijna onmiddellijk verloren via het dak, de vloer, de ramen, en de muren. Tijdens de koude wintermaanden is het niet prettig om afscheid te nemen van de heerlijke warmte in je huis

Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe energiezuiniger het is en hoe comfortabeler het zal zijn. Door je huis te isoleren, bescherm je het tegen snel warmteverlies. Daardoor bespaar je energie en ben je milieuvriendelijk bezig.

Infrarood panelen en gezondheid

Infrarood panelen zenden onzichtbare langgolvige infrarood warmte uit. De huid wordt verwarmd door langgolvige infraroodstraling, maar ze dringt niet door.

Kortgolvige infraroodstraling van elektrische kachels of terrasverwarmers daarentegen kan het bindweefsel onder de huid aantasten.

Warmtepanelen daarentegen zenden geen schadelijke langgolvige infraroodstraling uit.

Garanties en certificering

De levensduur van een infraroodpaneel is nog onbekend. Fabrikanten kunnen 10 jaar garantie, 5 jaar garantie, of slechts 1 jaar garantie op hun panelen geven. Elektronische regelaars hebben meestal een kortere garantie dan panelen.

Kwaliteit van infrarood verwarming en installateurskwaliteit hebben nog geen keurmerken

Het CE logo staat op het typeplaatje van infrarood panelen. Het CE merkteken geeft aan dat het infrarood paneel aan de veiligheidsvoorschriften van de EU voldoet. Zonder zo’n verklaring kan het paneel niet in de EU verkocht worden.

Om de klimaatverandering tegen te gaan, schakelt Nederland aardgas uit. Warmtenetten en elektrische verwarming zijn de beste oplossing en zullen de vertrouwde CV-ketel vervangen.

Wat is een warmtenet?

In een warmtenet stroomt warm water door pijpen onder de grond. Zo werkt een warmtenet: er is een warmtebron bij of in je buurt. Voor de productie van deze warmte worden vaak fossiele brandstoffen gebruikt.

Naast geothermische warmte kan ook warmte uit de industrie, warmte uit oppervlaktewater, of warmte uit een elektrische boiler een meer duurzame warmtebron zijn. Warmtebronnen zullen in de toekomst duurzamer worden.

Pijpen voeren warm water van de bron naar de huizen. Een enkel huizenblok kan door een groot warmtenet verwarmd worden, of tienduizenden huizen kunnen door een klein warmtenet verwarmd worden.

Hoe werkt een warmtenet?

In je meterkast ontvang je een afleverset met een warmtewisselaar als je huis op een warmtenet is aangesloten. Dit is een klein kastje, kleiner dan een centrale verwarmingsketel.

Een warmtewisselaar verwarmt zowel je leidingwater als het warme water voor de verwarming van je huis. Meestal wordt een andere leiding gelegd om de warmte van het afgiftesysteem naar de centrale verwarming te brengen.

De rest van je huis blijft hetzelfde. Je kunt nog steeds je thermostaat, radiatoren, of vloerverwarming gebruiken. Het onderhoud van de afleverset wordt verzorgd door de warmteleverancier. Je hebt je centrale verwarmingsketel niet meer nodig.

Je kunt een warmtenet gemakkelijk als verbruiker gebruiken. Kook je nog met gas? Omdat koken voortaan elektrisch gaat, zul je je gasfornuis moeten vervangen door bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

Je moet je huis ook goed isoleren. Een goed geïsoleerd huis heeft minder warmte nodig, wat geld bespaart en duurzaam is.

Warmtepompen verplaatsen of pompen warmte door arbeid. Koelkasten zijn de meest voorkomende vorm. Meestal echter, als mensen het over warmtepompen hebben, hebben ze het over omgekeerde koelkasten die geïnstalleerd moeten worden om gebouwen te verwarmen (of te koelen).

Warmtepompen kunnen gebruikt worden om gebouwen efficiënt en milieuvriendelijk te verwarmen. Vergeleken met zijn traditionele voorganger, de centrale verwarmingsketel, hebben warmtepompen soms een kleinere capaciteit.

Ten dele is dit het gevolg van de afmetingen van de systemen en het afnemende rendement bij hogere condensortemperaturen. Elk systeem moet daarom goed geïsoleerd zijn.

Volledig elektrische warmtepompen verbruiken minder elektriciteit dan infrarood panelen voor verwarming plus een warmtepompboiler voor warm water. Dit is de meest duurzame optie.

Een warmtepomp is echter duurder in aanschaf, zeker als je ook lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming nodig hebt.

Wat zijn de nadelen van infrarood verwarming?

  • Infraroodverwarming kan erg heet worden. Als je een gezin hebt met kinderen of huisdieren hebt, is dit dus iets om goed in de gaten te houden.
  • Werkt zeer lokaal. Omdat infraroodverwarming gericht warmte afgeeft, is het erg belangrijk dat de panelen goed geplaatst worden. Ook het vermogen van de panelen is belangrijk.
  • Snoeren. Het elektriciteitssnoer moet weggewerkt worden.
  • Optimalisatie. Door de panelen te combineren met een goede thermostaat en aanwezigheidssensor ga je pas energie besparen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!