Kleding we hebben het allemaal nodig. Maar de textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën in de wereld. Hoe maak je dan duurzame keuzes? Vooral door te kijken naar wat je echt nodig hebt en wat je doet met kleding die je niet meer draagt. Daar lees je meer over in deze blog.
De gemiddelde inhoud van een Nederlandse kledingkast
Vaak wordt het geschatte gemiddelde van een Nederlandse kledingkast van 173 items gedeeld inclusief ondergoed en sokken. Dit komt echter uit een onderzoek van 2018 met een kleine steekproef. Een hele grote kans dat het gemiddelde dus eigenlijk hoger ligt, geven ook de onderzoekers zelf toe. Want jaarlijks komen meer kledingstukken bij dan dat er de kast verlaten.
Een heel groot deel van die garderobe ligt ongedragen in de kast. Vooral items voor speciale gelegenheden worden vaak maar één keer gedragen en komen daarna de kast niet meer uit. Daarmee kan ik vast verklappen dat de 173 items ver boven de benodigde kledingstukken ligt.
De capsule wardrobe
De capsule wardrobe werd in de jaren ’70 al in het leven geroepen vanuit een klein boetiekje in Londen. Maar wat is het en hoe draagt het bij aan het verduurzamen van jouw kledingkast?
Een capsule wardrobe bestaat uit 37 kledingstukken waar jij ontzettend blij van wordt en die supergoed met elkaar te combineren zijn voor een seizoen. De bedoeling is ook dat je in dit seizoen geen nieuwe kleding aanschaft, maar juist optimaal gebruik maakt van jouw garderobe. Pyjama’s, sportkleding en accessoires mag je buiten beschouwing laten, maar schoenen tellen wel mee. Je kunt gebruik maken van de ‘3 of each rule’ of de ‘capsule piramide’ om te kijken welke kledingstukken er in jouw capsule wardrobe komen.
Doordat er minder kledingstukken in de capsule wardrobe zijn, wordt er vaak ook meer nagedacht over de goede kwaliteit van kleding. Het is immers niet de bedoeling dat het item gedurende het seizoen niet meer gedragen kan worden.
Wanneer je kiest voor een capsule wardrobe om een snelle wisseling van kleding in jouw garderobe, is dit een heel duurzaam punt. Jouw kleding dragen (het liefst minimaal 30x), is het meest duurzame wat je kunt doen. Doordat je kleding van goede kwaliteit, waar jij ontzettend blij van wordt en die supergoed met elkaar te combineren zijn, bewust selecteert voor jouw capsule wardrobe is de kans erg groot dat je de 30 sneller haalt dan wanneer je geen capsule wardrobe hanteert.
Het belang van combineren en opruimen
In het stuk over de capsule wardrobe ging het al over combinaties maken en minder items in jouw kledingkast hebben. Naast het feit dat je kleding vaker gaat dragen en minder items aanschaft, is er nog een belang van combineren en opruimen. Voor de aarde en voor jou.
Mijn advies hierbij is om wel echt op te ruimen met aandacht. Ga goed na welke items je in jouw kast hebt, hoeveel en hoe vaak je deze de laatste tijd gedragen hebt. Denk ook na over of je echt blij wordt van dit item en het nog in het leven past wat je nu leeft. Als je dit doet, zal het de volgende voordelen opleveren:
- Het geeft veel meer rust, waardoor je minder stress ervaart bij jouw kledingkeuze
- Het inzicht zorgt ervoor dat je minder snel verleid wordt tot miskopen
- Door overzicht zal je creatiever omgaan met combinaties
- Je bespaart geld doordat je minder (impuls)aankopen doet
- Je zal sneller je eigen stijl creëren
Welke kleding doe je weg?
Als je duurzaam afscheid wilt nemen van kleding die je niet meer draagt, is weggooien geen optie. Alleen niet alle kleding zal nog goed genoeg zijn om een tweede leven te geven omdat er een vlek in zit, een gat of de stof gepild is. Kies dan voor recyclen en gebruik hiervoor de textiel containers of benader bedrijven die nieuwe producten maken van gerecycled textiel.
De kleding die wel nog gedragen kan worden, door anderen, kun je weggeven, bijvoorbeeld aan bekenden. Ook kan je pakketten aanbieden op verschillende facebookgroepen zoals ‘Tas met dameskleding maat 38’. Daarnaast is (laten) verkopen een hele goede optie.
Er zijn verschillende platforms waar je het zelf kan doen, maar er zijn ook winkels waar je de items heen kunt brengen en dan nog een percentage van de verkoopprijs krijgt zodra het is verkocht. Veel tweedehands kledingwinkels zijn zogenoemde consignatiewinkels dus vraag het gerust bij een winkel bij jou in de buurt.
Verschillende platforms
Er zijn een hoop platforms waar je zelf jouw kleding kan verkopen. Ik heb de populairste even op een rijtje gezet en voor welke kleding je bij welk platform moet zijn.
- Marktplaats: Dit bekende platform is nog steeds nummer één voor het verkopen van tweedehands kleding met 77% van de markt in maart 2022. Je kunt ook gebruik maken van Facebook Marketplace die is ondertussen ook aan de bekendheid aan het werken maar komt nog steeds niet in de buurt van Marktplaats.nl
- VINTED: Een platform waar tweedehands kleding wordt verkocht van allerlei verschillende merken. Wist je dat je hier ook leuke home items kunt plaatsen en zoeken op locatie zodat je de items kunt ophalen in plaats van versturen. Is het te ver weg? Kun je ook gebruik maken van de duurzame verzender: Homerr.
- Zalando Pre-Owned of Circle: Dit zijn platforms waar je kleding van de Zalando of NAKD-webshop kan laten verkopen voor een tegoed die je bij de webshops weer uit kunt geven aan nieuwe items. Steeds meer shops doen dit, zo heb je er ook een van ASOS en H&M. Ben je wel bewust van het feit dat de kleding die je terugkoopt van deze websites niet altijd even duurzaam zijn geproduceerd.
- The Next Closet: Dit is het bekendste platform voor het zoeken en verkopen van tweedehands designer kleding. Je kan er ook voor kiezen om jouw items te doneren aan goede doelen waar zij mee samenwerken.
Wat verkoopt er goed tweedehands?
De tweedehands markt groeit enorm (gelukkig!) waardoor de kopers ook wat kritischer worden. Het is dus niet dat je alle kleding even gemakkelijk verkoopt. Merken zoals Adidas, Calvin Klein, Costes, Jack & Jones, Levi’s, Loavies en Studio Anneloes zijn erg populair.
Maar naast het merk, is de kwaliteit die het kledingstuk nog heeft en de prijs die je ervoor vraagt erg belangrijk. Ben altijd eerlijk over eventuele kleine beschadigingen en zet deze duidelijk op de foto. Werk niet met afgeronde prijzen dus ga voor 14,99 in plaats van 15,00.
Het is een aanrader om lichte foto’s te maken waarop je het kledingstuk draagt zodat de koper goed kan inschatten of hij/zij het ook zal passen. Zet eventueel afmetingen in de omschrijving, dat voorkomt ook vragen. Vooral jeans worden vaak als lastig in te schatten gezien.
Mijn ervaring is dat eigenlijk alleen sjaals en haaraccessoires niet goed verkopen. Natuurlijk is het ook handig om op het seizoen te letten, maar items als schoenen, zwemkleding, ondergoed en tassen kun je naast kleding ook super verkopen.
Conclusie
Een gemiddelde Nederlander heeft veel meer kleding in zijn of haar kledingkast dan eigenlijk nodig is. Dit komt ook doordat er een groot deel van de garderobe niet gedragen wordt.
Wil jij jouw kledingkast minimaliseren op een duurzame manier? Ga dan zeker jouw kledingstukken bewust opruimen, zorg voor veel combinatiemogelijkheden en geef je ongedragen kleding weg of verkoop het via verschillende platforms of consignatiewinkels.
Stel met de kleding die overblijft jouw ideale capsule wardrobe samen. Hopelijk heeft deze blog jou kunnen inspireren om eens goed in jouw kledingkast te duiken, jouw items te tellen en duurzame keuzes te maken wanneer je kleding koopt, maar ook wanneer je kleding wegdoet.
Ik, Roos van der Meijden heb als Professional Organizer een duurzame methode ontwikkeld om jouw kledingkast op te ruimen. Met Pre-Owned by Roos help ik veel dames met deze stappen samen doorlopen. Want naast mode is ook goed voor aarde een enorme passie van me. Textiel hoort geen afval te zijn, daarom verkoop ik naast het opruimen ook tweedehands dames- en herenkleding.
Van A – Z leren hoe je een duurzame garderobe kan creëren? Doe mee aan de online training ‘Een duurzame kledingkast, hoe dan?’
Plaats een leuke reactie!