Tiny Houses

Hoelang gaat een tiny house mee?

Een tiny house ziet er een stuk kwetsbaarder uit dan een stenen huis. Dus hoe sterk is een tiny house eigenlijk, hoe lang kun je ermee doen?

Een tiny house dat met de juiste materialen is gebouwd en goed wordt onderhouden kan makkelijk tientallen jaren meegaan.

Net als elk ander huis vraagt een tiny house om aandacht voor detail en goede kennis, zodat jij en je gezin er jaren van kunnen genieten.

Slijtage van een tiny house

Elke huis is slachtoffer van een normale slijtage. Glanzende armaturen, prachtige tapijten en glanzende houten lambriseringen beginnen af te breken met gebruik en tijd. Maar verslijten tiny houses sneller dan gewone huizen?

Het doel van een tiny house is om dezelfde of meer woonervaring te bieden als een normaal huis maar dan op een kleiner oppervlakte. Maar omdat een tiny house kleiner is dan een normaal huis wordt de ruimte die je hebt dus intensiever gebruikt.

In een tiny house worden apparaten en voorzieningen vaker gebruikt en kunnen ze veel sneller afbreken dan in een traditioneel huis.

In grotere huizen zijn de leden van het gezin verspreid over het huis terwijl de dagelijkse activiteiten zich ontvouwen. Maar in een tiny house zijn de leden van het huishouden vaak maar in één deel van het huis aanwezig.

Sommige tiny houses hebben ruimte voor aparte bedden voor de kinderen en de ouders maar gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, de badkamer en de woonkamer worden vaak gedeeld.

Het is onvermijdelijk dat meubels in een tiny house veel sneller kapot gaan dan in een gewoon huis. Door de beperkte ruimte wordt elke hoek van het huis benut. Het voetverkeer is zwaarder, voorwerpen worden vaker gebruikt en de ruimtes zijn langer bezet.

Elke woning – klein of niet – zal met zo’n groot gebruik dezelfde mate van slijtage ervaren. Kijk maar eens naar de meest populaire hotels ter wereld en hoe vaak ze geliefde suites opknappen.

Tiny House op wielen (THOW)

Een van de factoren die bepalen hoe lang een tiny house zal meegaan, is de mobiliteit ervan. Bent je van plan om je tiny house te verhuizen of bent je van plan om meerdere jaren op één locatie te blijven staan, misschien zelfs wel permanent?

Tiny houses op wielen en tiny houses die op een stevige fundering zijn gebouwd, hebben verschillende oorzaken van slijtage.

Dit is waar je op wilt letten bij de twee verschillende soorten tiny houses:

Tiny house met een fundering

Tiny houses met een fundering vereisen minder onderhoud als tiny houses op wielen. Als tiny house bewoner hoef je je alleen maar zorgen te maken over de dingen in je huis zoals:

 • Tapijtvloeren. Tapijtvloeren lijken misschien een goed idee, maar de meerderheid van de tiny house bewoners heeft direct spijt van hun keuze voor een vloerbedekking nadat ze zich hebben gerealiseerd hoe moeilijk die te onderhouden is. Vooral als je huisdieren hebt, is een vloerbedekking moeilijker schoon te maken en zal deze binnen een paar jaar over zijn hoogtepunt heen zijn.

  In plaats van wol en katoenen vloeren, stellen we voor om te investeren in stevige houten vloeren die veel meer gebruik aan kunnen dan mooie tapijtvloeren. Het schoonmaken hoeft niet zo tijdrovend te zijn, en houten vloeren kunnen gemakkelijk opnieuw worden gepolijst om ze weer als nieuw eruit te laten zien.

 • Armaturen, handgrepen en schroeven. Een van de kleine maar veel voorkomende klachten van tiny house bewoners zijn losse armaturen in wastafels, kasten, zelfs deurklinken. Bij voortdurend gebruik gaan deze onvermijdelijk los en kunnen ze vervelend zijn als ze alleen gelaten worden.

  In plaats van de interieurtrends te volgen, moet je prioriteit geven aan de duurzaamheid en functionaliteit van het materiaal. Die messing kraan ziet er misschien goed nieuw uit, maar meerdere keren gedraaid worden tijdens een kooksessie doet het geen goed. In plaats daarvan moet je investeren in een goede stalen keukenkraan met een verstelbare kop, zodat je vrij kunt koken en schoonmaken.

 • Meubilair. Tiny house meubels dienen vaak twee of meer doelen. Oppervlakken zoals banken en bedden hebben vaak opbergruimte eronder, sommige meubels moeten dagelijks worden in en uit worden geklapt. Het gevolg hiervan is dat het voortdurend bewegen van deze voorwerpen tot meer slijtage leidt.

  In plaats van alleen voor meubels te kiezen op basis van functionaliteit, raden we ook aan om te kijken naar de duurzaamheid van het materiaal. Een grijze polyester bank lijkt misschien de perfecte keuze, maar de veren, de stof en de kussens gaan veel sneller achteruit dan een bank die met steviger materiaal is gebouwd

Tiny house op wielen

Naast het regelmatige onderhoud van de binnenkant moeten huiseigenaren van tiny houses op wielen ook aan de buitenkant van het huis denken.

 • Verplaatsen van een tiny house. Mobiliteit is een van de beste dingen om een tiny house te bezitten. Maar het is nogal wat om je hele huis te verplaatsen. De hele structuur van het tiny house wordt hierbij op de proef gesteld. Tenzij je tiny house er echt voor gemaakt is om regelmatig vervoerd te worden, moet je dit zoveel mogelijk beperken. Het verplaatsingsproces is stressvol voor je tiny house. Leidingen en zelfs isolatiematerialen kunnen tijdens een verhuizing loskomen.

 • Wielen en onderstel. Sommige mensen denken dat een tiny house onderstel vergelijkbaar is met een auto maar het is een feit dat wielen en andere onderdelen op tiny houses sneller afbreken dan bij een auto. Tiny houses worden 24 uur per dag en 7 dagen per week bewoond. De constante menselijke aanwezigheid kan neerkomen op langdurige slijtage. In tegenstelling tot auto’s kunnen tiny houses niet in een garage worden geparkeerd. Tijdens een hagelbui of een onweersbui kunnen auto’s worden verplaatst en beschermd in een garage; tiny houses kunnen dat niet.

 • Gevelbekleding. De gevelbekleding van een mobiel tiny house wordt meestal gebouwd met behulp van hout. Aannemers gebruiken meer lichtgewicht hout om gemakkelijk vervoer en verplaatsing mogelijk te maken. Door de blootstelling aan stormen en andere harde omgevingsfactoren kan de buitenkant van een tiny house sneller afbreken dan normaal.

Tiny house onderstel opties

Net als bij tiny houses zijn er verschillende tiny house onderstel opties beschikbaar. Het kiezen van een tweedehands onderstel is misschien voordeliger, maar zal op de lange termijn meer de dupe zijn van slijtage.

Het kennen van de voor- en nadelen kan je helpen om je tiny house langer mee te laten gaan.

Tiny house onderhoud

Regelmatig onderhoud is de sleutel om je tiny house tientallen jaren mee te laten gaan. Door routinecontroles en regelmatig onderhoud kunt je jouw tiny house jarenlang in topconditie houden.

 • Controleer de bandenspanning voordat je de weg opgaat. Zorg ervoor dat je banden nooit te weinig worden opgepompt, want dit is de hoofdoorzaak van het falen van de banden. Pomp je tiny house banden altijd op tot de voorgestelde maximale spanning.

 • Breng olie aan op de trekhaak. Blootstelling aan constante regen en vochtigheid kan je trekhaak laten roesten, waardoor het moeilijker wordt om te draaien en te parkeren als je onderweg bent. Vet je trekhaak elke 3 ritten in om de bal en de trekhaak soepel te laten bewegen.

 • Controleer je lichten en remmen dubbel. Zorg ervoor dat de automatische remmen van je aanhanger functioneren. Zorg ervoor dat alle lichten werken voordat je de weg opgaat

 • Controleer regelmatig de armaturen, schroeven en hendels. Houd een gereedschapskist bij de hand om losse bouten en moeren aan te draaien wanneer dat van toepassing is.

 • In plaats van de buitenkant van je huis te gebruiken om schommels, uitklapbare tafels en andere extra functies te ondersteunen, overweeg dan het gebruik van de omgeving (bijvoorbeeld een vrije boom) als ondersteuning.

Het krijgen van Tiny House verzekering

Een tiny house verzekering is niet wettelijk verplicht. Voor de financiering van je tiny house via een hypotheek is echter vaak wel een verzekering nodig.

De dekking voor een tiny house is niet zo eenvoudig als een gewone verzekering en kan verschillen afhankelijk van een aantal factoren

Zelfs als je niet verplicht bent om een verzekering voor je tiny house te nemen, is regelmatig onderhoud nog steeds een goede manier om ervoor te zorgen dat je huis voorbereid is op eventuele structurele schade die het in de toekomst zou kunnen oplopen.

Tiny house zonder wielen

De dekking voor stationaire tiny houses zal meestal in de vorm van een stacaravan of een verzekering voor een gefabriceerde woning zijn. Dekking voor structurele schade binnen en buiten de woning zijn meestal gedekt.

De dekking wordt echter meestal niet verleend als de schade zich voordoet terwijl je huis aan een aanhangwagen vastzit, aangezien sommige aanbieders dat als een stacaravan kwalificeren

Tiny house op wielen

Gelukkig zijn er voor eigenaren van een camper, camper of stacaravan verzekeringen beschikbaar en vrij uitgebreid. Je woning is verzekerd, of het nu geparkeerd of onderweg is.

Aan de andere kant gelden er beperkingen als je je tiny house zelf hent gebouwd

Maak dat je tiny house een leven lang meegaat

Je tiny house is net zo afhankelijk van jou als jij van het tiny house. Met een goede schoonmaak, onderhoud en kleine reparaties is er geen reden waarom je tiny house niet een leven lang mee kan gaan.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

2 Reacties

 • Mag ik vragen wanneer, het artikel:wat kost een tiny house? en het artikel Hoelang gaat een tiny house mee?, zijn geschreven? Op welke datum zijn deze online gepubliceerd, dit heb ik nog voor mijn word verslag over tiny houses!

  ik hoor van u!

Plaats een leuke reactie!