Tiny house bouwen

Hoelang duurt het om een tiny house te bouwen?

Overweeg je een tiny house te bouwen? Zorg dan eerst voor een goed plan. Bouwprojecten lopen vaak uit de hand, dus het is belangrijk om zoveel mogelijk informatie te hebben voordat je begint.

Hoe lang duurt het om een tiny house te bouwen?

Professionals kunnen in 120 uur een compleet tiny house bouwen. Voor de standaard klusser zal dit meer op 500 uur lijken. Dus dat komt op ongeveer 63 werkdagen van 8 uur per dag. Als je parttime aan je tiny house werkt dan zou je het binnen een jaar moeten kunnen afronden.

Er zijn veel verschillende factoren die meespelen in hoe lang het bouwen van een tiny house kan duren maar dit geeft een beetje een idee.

Factoren die van invloed hebben op de tijd hoelang het duurt om een tiny house te bouwen:

Ervaring

Voor een amateur klusser duur het natuurlijk veel langer dan voor een professional.

Het bouwen van een tiny house vereist kennis op veel verschillende gebieden:

  • Bouwkunde
  • Elektrische bedrading
  • Sanitair
  • Dakbedekking
  • Algemene bouwkundige vaardigheden.

Een handige doe-het-zelver zal nog veel tijd moeten besteden aan het leren van een aantal van deze vaardigheden. Als je iets nieuws doet dan duur het altijd langer dan wanneer je het al eens eerder hebt gedaan, dus houd daar ook rekening mee.

Hulp inhuren

Zelfs als je van plan bent om het grootste deel van het werk zelf te doen, kun je voor bepaalde taken kiezen voor professionele hulp.

Hoeveel taken je uitbesteedt kan een groot verschil maken in hoe lang het duurt om te bouwen.

En ze kunnen waarschijnlijk aan het project werken als je niet op locatie bent, zodat hun tijd niet van jouw klustijd afgaat.

Dus zorg ervoor dat je een goede planning maakt en blijf op de hoogte van de communicatie met je aannemers als je tijd wilt besparen.

Planning voorbereiden

Het uitwerken van een planning kan veel tijd in beslag nemen, maar het is ook mogelijk om een kant-en-klare planning te gebruiken van andere tiny house bouwers.

Zelfs als je een vooraf gemaakt plan gebruikt heb je veel tijd nodig om deze te bestuderen voordat je aan het werk kan gaan.

Het kan zijn dat je de bouwtekeningen wilt bewerken om het tiny house precies aan je eigen woonwensen aan te passen. Pas je tijdlijn aan om rekening te houden met de hoeveelheid werk die je in de planningsfase nodig zult hebben.

Elektra

De tijd die nodig is om het huis te bedraden kan sterk variëren, afhankelijk van je vaardigheid.

Het leren bedraden van een huis kan enige tijd in beslag nemen, plus het doen van het werk kan gevaarlijk zijn als je geen ervaring hebt. Dus je zult waarschijnlijk iemand willen inhuren om te komen werken aan de elektrische delen van het huis. Het zal tijd kosten om onderzoek te doen om een goede elektricien te vinden. Dan zul je met hen moeten coördineren over het kopen van benodigdheden.

Als je zelf de benodigdheden wilt voorbereiden, moet je tijd besteden aan het onderzoeken en bestellen en aan het coördineren van de verzending. Je wilt niet dat de elektricien je weer moet bellen vanwege een gebrek aan benodigdheden want dit levert allemaal weer vertraging op.

Waterleidingen in het tiny house

Loodgieterswerk is een ander gebied waar het sneller kan zijn om een professional in te huren, afhankelijk van je vaardigheidsniveau.

De meeste tiny houses hebben slechts één badkamer en een gootsteen in de keuken, plus misschien een kleine wasmachine. Het sanitair in een tiny house is dus lang niet zo ingewikkeld als een volledig huis. Je kan echter nog steeds besluiten om een professional in te huren, afhankelijk van hoe snel je het huis af wilt hebben en hoeveel geld je bereid bent uit te geven.

Werkdagen & Weer

Zelfs als je alles doet wat in je macht ligt om je aan de planning te houden, moet je nog steeds rekening houden met moeder natuur.

Natuurlijk zal een maand zonnig weer leiden tot veel meer vooruitgang dan twee weken regen in een maand.

Denk dus aan de seizoenen in het gebied waar je van plan bent het project af te ronden.
Is er een regenseizoen?
Hoe koud zijn de winters?

Natuurlijk werkt de zomer beter, als het weer het toelaat, maar de dagen zijn ook langer, wat meer werkuren betekent, dus dat is ook een pluspunt. Gewoon wat dingen waar je rekening mee moet houden als je de planning uitwerkt.

Iets anders om rekening mee te houden is de blokken tijd die je moet werken. Als je lange dagen kunt werken, bespaar je waarschijnlijk wat tijd omdat je niet een uur hoeft te besteden aan het opbergen van gereedschap en het opruimen na een paar uur werk.

Budget

Hoewel je misschien denkt dat de hoeveelheid geld die je aan dit project moet besteden niet gerelateerd is aan hoe lang het zal duren om te bouwen, zul je verbaasd zijn over hoe extra geld echt kan werken om het proces te versnellen.

Als tijd voor je een probleem is, kun je overwegen om een beetje speelruimte toe te voegen aan je budget. Met meer geld kun je meer hulp inhuren om dingen te versnellen.

Maar als je een ruim budget hebt dan kun je ook veel tijd besparen op het vinden van materialen. Je kan veel geld besparen met het vinden van tweedehands materialen of goedkopere aanbieders. (Zie ook: goedkoop een tiny house bouwen) Maar dit kost je in de meeste gevallen dus wel weer meer tijd.

Tips om je tiny house sneller te bouwen:

Meer professionals inhuren

Zoals hierboven besproken, zal het inhuren van professionals een duidelijke impact hebben op je tijdlijn. Hou er rekening mee dat ze het misschien niet altijd zullen versnellen. Maar als je de planning goed coördineert, kan het inhuren van mensen voor sommige stappen onderweg je echt wat tijd besparen.

Maak gebruik van een tiny house bouwpakket

Inmiddels zijn er al een aantal tiny house bouwpakketten beschikbaar. Doordat alle materialen al op maat zijn gemaakt en er vaak ook een complete beschrijving bij zit, kun je het dus veel sneller bouwen dan wanneer je alles zelf zou moeten uitwerken.

Casco tiny house

Een casco tiny house is als het ware alleen de basis constructie. Dit kan je veel tijd besparen.

Wat is de eerste stap om een tiny house te bouwen?

Planning!

Je zult veel tijd willen doorbrengen in dit stadium.

Het zal vele uren duren om je tiny house te ontwerpen en om uit te zoeken wat voor materialen en vaardigheden je nodig hebt om het te realiseren. Je zult een plek moeten vinden waar je je tiny house kunt neerzetten.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!