Tiny Houses

Hoe staat het met tiny houses in Gorinchem?

Hoe staat het met tiny houses in Gorinchem? 1
Geschreven door Koen Duindam

In Gorinchem zijn er verschillende initiatieven rondom tiny houses. Een daarvan is Klein Dalem, een project van zeven bewoners die op particuliere grond aan de Waaldijk hun eigen tiny houses hebben gebouwd. Zij wonen daar sinds 2020 met een tijdelijke vergunning voor vijf jaar. Ze hopen dat deze vergunning verlengd kan worden en dat er meer ruimte komt voor tiny houses in Gorinchem.

Een ander initiatief is het plan van projectontwikkelaar Van Wijnen om 24 tiny houses te bouwen op het terrein van de voormalige steenfabriek aan de Arkelsedijk. Deze huisjes zouden bedoeld zijn voor starters op de woningmarkt, maar ook voor mensen die een tweede woning zoeken of recreatief willen verblijven.

Wat vindt de politiek ervan?

De gemeenteraad van Gorinchem heeft onlangs vragen gesteld over het plan van Van Wijnen. Ze maken zich zorgen dat de tiny houses niet passen bij de filosofie van klein en duurzaam wonen, maar dat ze vooral gebruikt worden als luxe vakantiewoningen voor mensen die het kunnen betalen. Ze willen voorkomen dat het terrein een recreatiepark wordt en dat er oneerlijke concurrentie ontstaat met andere woonvormen.

De raad wil ook weten hoe het plan zich verhoudt tot het bestemmingsplan en de omgevingsvisie van Gorinchem. Ze vragen zich af of er wel genoeg draagvlak is onder de omwonenden en of er rekening wordt gehouden met de cultuurhistorische waarde van het gebied.

Wat vind ik ervan?

Ik ben blij dat de gemeenteraad kritisch kijkt naar dit plan en dat ze opkomen voor de echte tiny house bewoners zoals die van Klein Dalem. Een tiny house is geen modeverschijnsel of een statussymbool, maar een woonvorm met een missie. Een missie om bewuster te leven, om minder te consumeren en meer te genieten. Om niet alleen te nemen, maar ook te geven.

Ik hoop dat er meer ruimte komt voor deze innovatieve woonvorm in Gorinchem en dat er meer mensen geïnspireerd raken door het verhaal achter de tiny houses. Laten we samen werken aan een duurzame toekomst waar iedereen zich thuis voelt!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!