Tiny house bouwen

Hoe bouw je een licht tiny house?

Hoe bouw je een licht tiny house? 1
Geschreven door Koen Duindam

Waarom zou je een lichtgewicht tiny house willen bouwen? Nou, het zit zo: als je tiny house op een aanhanger staat, krijg je te maken met gewichtsbeperkingen voor het verkeer.

Je tiny house moet dus licht genoeg zijn om onder deze limiet te blijven, zodat je het zonder problemen kunt vervoeren. Dus in dit artikel gaan we eens kijken naar hoe je dat kan bereiken!

Het skelet van je Tiny House

Met ‘het skelet’ van je tiny house bedoelen we het basis frame van het tiny house. Het is belangrijk dat dit stevig is. Maar het gekozen bouwmateriaal kan behoorlijk wat verschil maken in hoe zwaar je tiny house uiteindelijk wordt.

Lichte materialen zoals vurenhout, grenenhout of larikshout zijn perfect. Deze soorten hout zorgen voor een uitstekende evenwicht tussen het gewicht en de stevigheid van je bouwwerk. 

Probeer het gebruik van dubbele balken, extra steunen of dikke platen te vermijden. Kies beter voor slanke, maar toch stevige platen van multiplex of OSB, met een dikte van minstens 12 mm. Een netjes uitgelijnde en loodrechte constructie helpt onnodige druk en spanning te voorkomen.

De isolatie

De isolatie zorgt ervoor dat je tiny house lekker warm blijft in de winter en aangenaam koel in de zomer. Kies voor natuurlijke materialen zoals wol, hennep, katoen of kurk. 

Deze zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar regelen ook de vochtigheid goed. Katoenisolatie, om maar een voorbeeld te noemen, is licht van gewicht, werkt brandvertragend en isoleert uitstekend.

Het is heel belangrijk dat de isolatie goed aansluit op het frame van je huisje, om zo koude plekken en tocht te voorkomen. Dit zorgt niet alleen voor een behaaglijk huis, maar helpt je ook energie (en dus geld) te besparen.

De afwerking

Hoe je tiny house eruitziet, hangt echt af van de materialen die je kiest voor de afwerking. Veelgebruikte houtsoorten zoals red cedar, douglas, thermohout en accoya zijn erg geliefd vanwege hun natuurlijke charme en flexibiliteit in gebruik. Het is wel belangrijk dat je dit hout goed onderhoudt om het te beschermen tegen het Nederlandse weer.

Maar hout is niet het enige materiaal dat je tiny house kan sieren. Je kunt ook kiezen voor bijzondere accenten met metaal, kunststof of steen. Let wel op: het gewicht en de montage van deze materialen zijn cruciaal om te voorkomen dat je tiny house te zwaar wordt.

Een aluminium deur kan een mooie, moderne toevoeging zijn aan je tiny house. Aluminium is licht, stevig en kan goed tegen een stootje, ideaal voor ons wisselvallige klimaat. Bovendien vergt aluminium weinig onderhoud, waardoor het een slimme keuze is voor iedereen die houdt van een strak design zonder te veel gedoe.

Bedankt voor het lezen!

Hartelijk dank voor je tijd om deze blog te lezen! 

Met een beetje kennis, de geschikte materialen en jouw creativiteit is het echt mogelijk om je eigen lichte tiny house te bouwen. 

Ja, het vereist wat planning en soms moet je wat water bij de wijn doen, maar aan het eind van de rit heb je een prachtig, comfortabel thuis. 

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

Plaats een leuke reactie!