Tiny Houses

Hermit Houses

Thumbnail van container woning
Geschreven door Koen Duindam

Het Nederlandse duo Daniel Venneman en Mark van der Net heeft een open source home kit gemaakt, waarmee doe-het-zelvers hun eigen tiny house kunnen bouwen en aanpassen

Het Hermit House heeft een unieke zigzag plattegrond die gericht is op het creëren van een multifunctioneel interieur met een ruimtelijk gevoel, ondanks zijn 14 vierkante meter voetafdruk. De ontwerpers zeggen dat de “vouwstructuur” van het ontwerpsysteem betekent dat het uiteindelijke gebouw sterk genoeg is om te worden gebouwd met goedkope en lichtgewicht materialen.

“Het Hermit House werd ontwikkeld als een universiteitsproject en was het eerste huis dat we realiseerden,” vertelden ontwerpers Daniel Venneman en Mark van der Net aan Gizmag. “We kwamen tot de gevouwen vorm in onze zoektocht naar een makkelijke en goedkope manier om DIY te construeren met behulp van multiplex van standaardafmetingen.”

Door het motto ‘Life Unplugged’ op het Hermit House toe te passen, wilden de ontwerpers een mogelijkheid creëren voor gebruikers om een persoonlijke ruimte te bouwen waar ze kunnen ontspannen en zich kunnen loskoppelen van de buitenwereld. “We zien de Hermit Houses als een comfortabel klein laboratorium waar mensen kunnen experimenteren met bescheiden leven, volledig energieneutraal en in interactie met hun omgeving,” aldus Daniel en Mark.

Het huis heeft één open binnenruimte die uitkijkt op de grote glazen ramen van vloer tot plafond en die uitkomt op een buitendek. Er zijn acht verschillende versies waaruit je kunt kiezen, elk huis kan worden aangepast met functies zoals een eco-badkamer en -keuken. De kleine woningen kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals een studio, gastenverblijf, tijdelijk festival paviljoen, vakantie retraite of achtertuin kantoor.

Via de online interface van het systeem kunnen gebruikers spelen met het Hermit House-model en de parameters op de 3D-ontwerp-app om een aangepaste versie te ontwikkelen. Door vervolgens op ‘handleiding genereren’ te drukken, worden de persoonlijke plannen afgewerkt en gegenereerd, klaar om op pad te gaan, bouwmaterialen te kiezen en het bouwpakket te laten uitsnijden.

“Het belangrijkste is het snijplan van de vloerconstructie, de muren en de dakpanelen. De panelen zijn net een puzzel,” zeggen Daniel en Mark. “Het kan bijna niet misgaan als je de instructies goed opvolgt en de panelen precies zaagt.”

Voor degenen die een sterkere structuur willen bouwen, kunnen geïsoleerde houten ribben worden toegevoegd. Met fotovoltaïsche panelen, een composttoilet, een watertank en het gebruik van gerecyclede materialen heeft het Hermit House het potentieel om een low budget en duurzame off-the-grid woning of retraite te worden.

“De meeste kleine woningen zoals caravans zijn nog steeds erg plastic-fantastisch. Ons Hermit House maakt gebruik van natuurlijke en gerecyclede bouwmaterialen. Voornamelijk hout. Wij denken dat duurzaamheid gaat over het voortdurend streven naar een minder energie- en materiaalintensief gebouw en het gebruik ervan. In onze laatste huizen hebben we zonne-energie, composttoiletten en houtkachels gebruikt. We zijn nog aan het onderzoeken hoe we de douchefaciliteiten zo off-the-grid mogelijk kunnen maken.”

Het hermit house heeft een levensduur van ongeveer tien jaar, afhankelijk van welke materialen worden gebruikt. Duurzamere materialen gaan uiteraard langer mee en verouderen sierlijker.

Het huis is ook te koop in een geprefabriceerd bouwpakket. Het bouwpakket wordt iets anders geproduceerd dan de doe-het-zelf-methode; er worden nog minder materialen gebruikt en het interieur is afgewerkt met hout en beter geïsoleerd. “Het is een manier waarop mensen een huis kunnen bouwen voor ongeveer €700 per m², exclusief BTW, installatie- en transportkosten,” aldus Daniel en Mark.

Bovendien zijn de bouwpakketten compact genoeg om in een bestelwagen of zeecontainer te worden vervoerd en zijn ze momenteel beschikbaar voor levering binnen de Europese Unie. De ontwerpers hebben echter sterke ambities om de kit op de wereldmarkt te brengen en ze werken ook aan een bed and breakfast online project, waarmee eigenaars hun Hermit House kunnen verhuren aan reizigers die op doorreis zijn.

“Iedereen die een Hermit House bouwt, zal ons online boekingssysteem kunnen gebruiken om het naar keuze te verhuren”, aldus Daniel en Mark. “DIY bouwen wordt DIY B&B, het ‘leven unplugged’ delen met anderen. We zien de Hermit Houses als een testbed en zijn constant op zoek naar manieren om design meer mainstream te maken en mass-customization te introduceren in full-scale huizen.”

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

2 Reacties

 • Ik ben erg geintreseerd in de doe het zelf mogelijkheden en of de bouwpakketten die jullie aanbieden. Zou graag wat meer over de kosten te weten komen en prijs verschillen in deze .gr Henk

  • van: JMJ Fijen email sjang.f@simpc.nl 0623480716

   De reactie van H J Pot kan ik onderstrepen en ook ik
   wil graag aanvullende info over de 8 bouwopties. zo mogelijk
   de te kiezen materialen en uiteraard de kosten van zelfbouw of
   laten bouwen, alles op eigen grond. Max. hoogte 3.50 m
   Ik hoor graag van U.
   Groet, JMJ Fijen

Plaats een leuke reactie!