Tuinieren

Groot insectenhotel – Alles wat je moet weten!

Groot insectenhotel - Alles wat je moet weten! 1
Geschreven door Koen Duindam

Ben je op zoek naar een groot insectenhotel om bij te dragen tot de biodiversiteit van je tuin? Dit artikel legt uit waar je op moet letten als je er een koopt.

Er zijn verschillende insectenhotels op de markt die niet goed werken. Zo zijn er problemen met het hout of de boorgaten hebben niet de juiste diameter. Insectenhotels hebben soms ook gaten aan beide kanten. In dit geval zullen insecten niet gemakkelijk hun intrek nemen in je insectenhotel en de kans is groot dat je er geen krijgt.

Na het lezen van dit artikel weet je welk insectenhotel voor jou geschikt is!

Groot insectenhotel - Alles wat je moet weten! 2
Met verschillende plantensoorten, nestkastjes voor vogels, en insectenhotels, kun je de natuur helpen in haar diversiteit.

Waarom een groot insectenhotel in je tuin?

Het belang van insecten kan niet genoeg benadrukt worden. Ze voeden vogels en bestuiven vruchten, zoals appels en kersen, en ook groenten, zoals bonen en tomaten.

Helaas nemen de insectenpopulaties wereldwijd af. Terwijl leefgebieden krimpen, zorgen pesticiden voor giftige gewassen. Alles wat we kunnen doen om insecten te helpen zou een no-brainer moeten zijn. Insecten in je eigen tuin leveren je ook direct voordeel op.

 • Deze insectenhotels trekken insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van rupsen, huisvliegen, en bladluizen, en dat zijn plagen die je in je tuin wilt vermijden. Daarom moet je insectenhotels blijven bouwen!
 • Insectenhotels dienen als broedplaatsen voor insecten en vergroten zo hun populatie.
 • Met één insectenhotel kunnen verschillende soorten tegelijk geholpen worden.
 • Het observeren van de verschillende soorten insecten in insectenhotels is leuk en leerzaam voor kinderen.

De biodiversiteit van je tuin vertrouwt op insecten. Samen met planten, andere dieren, bodemleven en de bodem vormen ze alles wat leeft en geleefd heeft. Een biodiverse tuin hebben is een levendige, veerkrachtige tuin hebben die kan groeien, herstellen en bloeien.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Er zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden als je een insectenhotel koopt. Hier zijn er een paar.

Soorten insectenhotels

De belangrijkste verschillen zitten meestal in het soort materiaal en de soort insecten waarvoor ze bestemd zijn. Insectenhotels zijn er voor:

 • Bijenhotel
 • Lieveheersbeestjes hotel
 • Vlinderhotel
 • Pissebeddenhuis
 • Oorwormpotje

De meeste insectenhotels zijn bedoeld voor meerdere soorten tegelijk, eerder dan voor slechts één soort insect. Zolang er voor elke soort een plaatsje is, gaan ze goed samen!

Er zijn de laatste jaren heel wat insectenhotels verkocht die niet werken en onhandig stil zijn. Je zult geen bezoekers krijgen als je hotel niet aan de eisen van elke insectensoort voldoet.

Afmetingen

Het is een goed idee om de verhoudingen van het insectenhotel te bepalen voor je het koopt. Het is gebruikelijk om grote insectenhotels te zien op openbare plaatsen, maar je kunt ook kleinere insectenhotels thuis vinden.

Overweeg de plaats waar je het insectenhotel wilt neerzetten voordat je het koopt.

Ben je van plan het op te hangen of op de grond te zetten?

Als je een groot insectenhotel koopt, kun je het met pootjes op de grond zetten of aan de muur hangen. Zet een insectenhotel met poten in de grond en behandel de poten vooraf om te voorkomen dat ze gaan rotten. Insectenhotels die tegen een muur, schutting, of afscheiding hangen worden het meest verkocht.

Insectenhotel op paal

Je kunt ze overal in de tuin plaatsen, en zo kun je ze gemakkelijk naar een andere plek verplaatsen.

Kwaliteit van de gaten

Er bestaan insectenhotels waarvan de gaten niet voldoen aan de behoeften van veel insecten. Het is belangrijk de juiste diameter voor de gaten te kiezen. Kies een insectenhotel waarvan de gaten tussen 2 en 9 millimeter dik zijn.

diameter gaten insectenhotel

De gaten moeten behalve hun diameter ook diep genoeg zijn. In één boorgat moeten insecten meerdere nestcellen kunnen maken. Het gat moet ook aan één kant gesloten zijn.

Een insect vindt een boorgat alleen aantrekkelijk als het aan één kant gesloten is. Jammer genoeg zijn er insectenhotels met gaten die aan beide kanten open zijn. De kans is groot dat insecten dan een andere broedplaats zoeken.

Diversiteit aan insecten

In insectenhotels kunnen verschillende insecten onderdak vinden. Insectenhotels, bijvoorbeeld, zijn alleen geschikt voor solitaire bijen en vlinders. Insectenhotels hebben meestal meerdere compartimenten die geschikt zijn voor verschillende soorten insecten. In één insectenhotel kun je vlinders en sluipwespen vinden.

Recensies

Lees de recensies over het insectenhotel op het internet voor je het koopt. Insectenhotels verschillen nogal in kwaliteit. Insectenhotels worden vaak meer als decoratie gebruikt dan om insecten aan te trekken.

Insectenhotels kunnen ook een korte levensduur hebben. Als gevolg van de weersomstandigheden zullen deze insectenhotels snel rotten.

Bol.com is een platform waar veel kopers recensies schrijven. Zo kun je te weten komen wat andere mensen van de insectenhotels vinden en de goede van de slechte onderscheiden.

Wat is de beste plaats om het insectenhotel te plaatsen?

Het is belangrijk om de plaats van een insectenhotel zorgvuldig te overwegen. Het insectenhotel moet in de zon geplaatst worden. Boren moeten niet in de richting van de regen geplaatst worden. De gaten zullen dan waarschijnlijk nat worden. Het insectenhotel moet ook uit de wind geplaatst worden.

groot insectenhotel biodiversiteit

Door een insectenhotel met een dak te kiezen voorkom je dat het nat wordt. Regen wordt uit de meeste insectenhotels gehouden door hun kleine dakjes.

Misschien wil je het insectenhotel op een bloemrijke plek in je tuin hangen. Insecten zullen het insectenhotel sneller vinden. Insectenhotels kunnen opgehangen of op de grond geplaatst worden. De meest gebruikelijke hoogte is tussen 0,50 en 2 meter. Het insectenhotel kan niet van de muur genomen worden door huisdieren zoals honden en katten.

Welke insecten gebruiken insectenhotels?

Insectenhotels zijn erg populair bij allerlei insecten. Het hangt ervan af voor welke insecten je hotel geschikt is en welke insecten er in kunnen. Lieveheersbeestjes en vlinders hebben hun eigen hotels. Insectenhotels hebben meestal meerdere compartimenten voor verschillende soorten insecten.

Insectenhotels worden vaak gebruikt door de volgende insecten:

 • Vlinders;
 • Lieveheersbeestjes;
 • Metselbijen;
 • Wilde bijen;
 • Gaasvliegen
 • Parasitaire wespen.

Is er een manier om te zien of een insectenhotel bewoond is?

In een bewoond insectenhotel zijn de gaten dichtgemetseld.

Bovendien zul je regelmatig insecten rond het insectenhotel zien vliegen. Je weet op deze manier ook dat je insectenhotel in trek is bij insecten.

Hoe lok je insecten naar je insectenhotel?

Als dat gedaan is, nodig je je gasten uit! Wat als er geen insecten zijn? Het is de taak van je insectenhotel om talrijke insecten naar je tuin te lokken, dus wil je dat ze er wonen. Wat is de beste manier om insecten naar je insectenhotel te lokken? De volgende tips kunnen helpen:

 • Is het misschien te veel in de schaduw door zijn ligging?
 • Controleer het hotel nog eens om te zien of de randen van de openingen glad zijn, en de buizen de juiste maat hebben.
 • Heb je lang genoeg gewacht? Er zijn momenten dat je geduld moet hebben, maar in principe wordt een insectenhuis altijd bevolkt door insecten.

Het is niet altijd gek als je vlinderhotel leeg blijft. Vlinders zijn eigenwijze dieren die vaak een schuilplaats zoeken in schuurtjes, struiken en houtstapels. Is het vervelend dat ze je vlinderhotel niet bezoeken? Dat hoeven ze niet te doen! Als vlinders de weg naar je vlinderhotel niet vinden, betekent dat dat ze al tevreden zijn met alle andere plekjes in je tuin. Vlindernectar of rottend fruit kan ook gebruikt worden om vlinders aan te trekken. Om ander ongedierte te vermijden, plaats je dit hoog. Plant enkele planten die vlinders aantrekken.

Wat kost een insectenhotel?

Een insectenhotel kost gemiddeld tussen 3 en 80 euro. Insectenhotels variëren in prijs, afhankelijk van de kwaliteit, het merk, en de grootte.

Ik kocht vorig jaar een insectenhotel bij Action voor een paar euro. Het ziet er heel aantrekkelijk uit, maar het insectenhotel is van slechte kwaliteit. Het hout is na een half jaar aan het rotten. Insectenhotels van betere kwaliteit zijn betere investeringen. Het kost misschien iets meer, maar het zal leuker zijn!

Waar te koop?

Tuincentra en Welkoop verkopen insectenhotels. Insectenhotels worden tegenwoordig ook online verkocht. Bol.com is een platform waar veel insectenhotels verkocht worden. Het grootste voordeel van Bol.com is dat ze tientallen insectenhotels aanbieden.

Met de ruime keuze aan insectenhotels en de vele beoordelingen die gebruikers achterlaten, kun je gemakkelijk het voor jou meest geschikte insectenhotel kiezen.

Wat is de beste tijd om een insectenhotel te vervangen?

Je insectenhotel moet na twee tot drie jaar vervangen worden. Naarmate het hout scheurt, zullen insecten het steeds minder aantrekkelijk vinden.

Gooi het oude insectenhotel niet zomaar weg; laat het een tijdje op een schaduwrijke plaats staan, zodat de dieren zich niet kunnen bezeren. Op die manier zorg je ervoor dat insecten langzaam afscheid van je kunnen nemen.

Een insectenhotel schoonmaken is niet nodig en stoort de insecten alleen maar!

Maak je eigen insectenhotel

Kijk hier om te ontdekken hoe:

Hoe groot moet je de gaten boren?

 • De diameters van gaten en steel variëren van twee tot negen millimeter. Verschillende soorten bijen kunnen hier nestelen. Bijen worden niet aangetrokken door kleinere of grotere gaten.
 • De boorgaten moeten diep genoeg zijn zodat er meerdere nestcellen achter elkaar gelegd kunnen worden.
 • Bijen kunnen niet nestelen in gaten of stengels die aan één kant niet gesloten zijn.
 • Gaten moeten aan de binnenkant glad zijn. Daarom is het het beste hard hout te gebruiken. Vocht is er ook minder gevoelig voor.
 • In het algemeen moeten gaten loodrecht op de ‘draad’ (=vezelrichting) staan. De gaten worden onbruikbaar als gevolg van scheuren in het hout. Als het hout voldoende ontwikkeld, hard en gedroogd is, kan dit ook ‘loodrecht’ gebeuren (in de richting van de vezels).
 • Zorg dat het dak waterdicht is (metaal, plastic, rubber). Het hout gaat langer mee als de bijennesten droog zijn.

Er zijn ook bouwpakketten om een insectenhotel te maken.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!