Tuinieren

Balkon Moestuin: Groenten en Fruit Kweken op je Balkon

Balkon Moestuin: Groenten en Fruit Kweken op je Balkon 1
Geschreven door Koen Duindam

Het is heel goed mogelijk groenten te kweken op het balkon. In dit artikel gaan we het hebben over de beste groenten die je op je balkon kunt kweken.

Een grote tuin is niet voor iedereen weggelegd. Maar ook als je alleen een balkon hebt, kun je er toch je groenten en fruit laten groeien. Een balkon is niet alleen bedoeld om bloemen te planten. Ook groenten kunnen hier gekweekt worden. Zo kun je toch je eigen moestuin hebben.

Als je geen groene vingers en nog nooit je eigen groenten gekweekt hebt, is het slim om te beginnen met groenten die makkelijk te kweken zijn. Onderaan dit artikel vind je een lijstje met de makkelijkste groenten om te kweken.

De ruimte optimaal benutten

Je hebt weinig ruimte op een balkon. Het is dus handig om die kleinere ruimte optimaal te benutten. Daarvoor kun je allerlei dingen gebruiken.

Balkon Moestuin: Groenten en Fruit Kweken op je Balkon 2

Verticaal tuinieren is een andere goede manier om je ruimte optimaal te benutten. Je hebt niet veel ruimte nodig om hier mee te beginnen. Regenpijpen kun je bijvoorbeeld verfraaien met klimrekken, balkonbakken, hangende ringen, of bloembakken.

Tips om groenten op je balkon te kweken

Als je op je balkon groenten wilt kweken dan zijn er een aantal handige tips waar je op kunt letten:

Voldoende zon

Niet elke plant heeft dezelfde hoeveelheid zon nodig. Sommige planten houden van veel zon en andere kunnen hier juist heel slecht tegen.

De meeste planten hebben echter veel zonlicht nodig. Daarom zijn balkons gericht op het zuidoosten of zuidwesten het beste beschikt om groenten te kweken.

Gebruik grote plantenbakken

Gebruik potten en bakken van ademend materiaal, zoals hout of aardewerk. Er zal vaker water gegeven moeten worden, maar de grond zal niet zweten, zodat mos en schimmel minder kans krijgen te groeien.

Balkon Moestuin: Groenten en Fruit Kweken op je Balkon 3

Voor het planten van groenten op het balkon kun je ook balkonbakken gebruiken.

Je kunt ook een kant-en-klaar houten minibed bouwpakket kopen.

Geef veel water

De wortels van planten in containers kunnen de diepte van de bodem niet bereiken voor voeding en vocht, terwijl de wortels van planten in de volle grond dat wel kunnen. Bovendien is, door al het steen en beton dat een balkon omringt, de temperatuur er vaak een paar graden warmer. Dagelijks voldoende water geven is daarom essentieel voor een rijke oogst.

Bereid de grond goed

Je moet de grond voor het kweken van groenten verrijken met rijpe compost, zodat hij rijk is aan voedingsstoffen. Ook langzaam vrijkomende meststoffen zijn aan te bevelen voor een optimale groei van groenteplanten.

Vergeleken met een tuin verliest grond in bakken en losse potten veel sneller voedingsstoffen. Voeg elke week een scheutje vloeibare meststof toe aan het gietwater voor een gezonde bodem.

Je kunt kant-en-klare biologische moestuingrond kopen, maar compost is echter altijd de beste keuze

Waarom compost?

Door te composteren verhoog je de biologische diversiteit, verbeter je de wateropname, sla je koolstof op en verbeter je de bodemstructuur.

Wat is compost?

De resten van allerlei planten worden door insecten, wormen en bacteriën omgezet in humus. Al het plantenmateriaal wordt afgebroken en verpulverd. De grond die bestaat uit deze resten wordt compostgrond genoemd. Behalve dat het veel voedingsstoffen bevat, kan organisch afval de waterretentie van de bodem verhogen. Compostgrond is zeer vruchtbaar, waardoor groenten, fruit, bloemen en planten sterker groeien.

Als je het goed doet, kun je ook het afval verminderen. Door zelf te composteren hoef je geen afval te vervoeren en te verwerken.

Hoe maak je zelf compost?

Om goede compost te maken, heb je eerst een goede bak nodig. Vervolgens vul je deze met een 50:50 mix nodig van materialen die rijk zijn aan stikstof en koolstof. Stikstof komt van weelderig, groen materiaal, zoals gemaaid gras. Koolstof komt van bruin materiaal, zoals houtachtige stammen en karton.

Balkon Moestuin: Groenten en Fruit Kweken op je Balkon 4

Composthopen moeten zo divers mogelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld eierschalen, koffiedik, verwelkte bloemen, notendoppen, rauwe groenteschillen of bladeren uit de tuin composteren.

8 groenten om op een balkon te kweken

Sommige groenten zijn beter geschikt voor het balkon dan andere. Voor beginners is het ongelooflijk motiverend als de eerste groenten snel groeien. Daarom is het een goed idee snelgroeiende groenten te kiezen waarmee je ook goed kunt verticaal tuinieren. Hier zijn enkele groenten die je zelfs op het kleinste balkon kunt kweken.

Tomaten

Balkon Moestuin: Groenten en Fruit Kweken op je Balkon 5

Tomaten zijn waarschijnlijk de meest voorkomende groente die op balkons gekweekt wordt. Ze kunnen bijvoorbeeld gekweekt worden in kuipen, balkonbakken, of hangmanden. Om tomaten goed te laten gedijen, hebben ze veel zonlicht en water nodig.

Je kunt het beste tot half mei wachten om tomaten op het balkon te planten, want ze verdragen geen vorst. Rangschik eerst de planten in een rij, maar niet te dicht op elkaar. Je kunt dan elke tomatenplant aan een klimhulp vastbinden.

Komkommers

Het balkon is ook een ideale plaats om komkommers te kweken. Ze hebben veel warmte en zon nodig, net als tomaten. Behalve in kuipen, hangmanden, en bakken zijn ze ook geschikt om in een grote pot te kweken.

Je kunt ook citroen- en minikomkommers op het balkon kweken, naast gewone komkommers. Je kunt ze al half mei zaaien. Struikbonen en dille zijn goede buren om op het balkon te kweken.

Kruiden

Ook kruiden kweken kun je goed op balkons, maar je moet wel beseffen dat de meeste kruiden geen volle zon verdragen. Daarom kun je de kruiden beter in half schaduwrijke bakken zetten.

Je kunt hier alles kweken wat je maar wilt, wat kruiden betreft. Verschillende kruiden zijn populair, waaronder munt, dille, basilicum, bieslook, peterselie, salie, citroenmelisse, tijm, en lavendel. Je moet alle soorten vanaf half mei planten en de aanwijzingen op de verpakking volgen.

Het is echt super bevredigend wanneer je tijdens het koken je eigen verse kruiden kunt pakken wanneer je ze nodig hebt!

Radijzen

Radijzen kunnen tussen april en september geplant worden en binnen ongeveer vier weken geoogst worden. Om de twee of drie weken vers zaaien levert echter een langere oogsttijd op.

Radijzen verkiezen een zonnige tot half schaduwrijke plaats en worden 20 centimeter van elkaar geplant, zes centimeter uit elkaar. Wortelen, bonen, erwten, tomaten, en sla zijn goede buren voor deze groente.

Sla

Op een balkon is sla ook bijzonder gemakkelijk te kweken. Rucola, veldsla, en snijsla zijn geschikte soorten. Het zou helpen als je geen selderij, peterselie en bieten naast deze slaplant.

Sla moet ook op een zonnige of half schaduwrijke plaats gekweekt worden. Maart tot en met augustus zijn de maanden om te zaaien. Houdt een afstand van een paar centimeter tussen de afzonderlijke planten en 30 centimeter tussen de rijen.

Suikererwten

Een suikererwt is een kruising tussen een peul en een erwt. Het is eenvoudig om suikererwten te kweken. Het lijdt echter geen twijfel dat deze groente een zeer zonnige plaats nodig heeft en losse grond die rijk is aan humus. Tussen april en juli is de beste tijd om suikererwten te zaaien. Groepeer ze telkens rond een traliewerk.

Sla, wortelen, radijs en dille zijn goede buren voor suikererwten.

Wortelen

Afhankelijk van de soort, kun je wortelen ook in de volle zon planten tussen eind februari en juni. Het is aan te bevelen een afstand van vijf centimeter tussen de planten te houden en de zaden op een diepte van ongeveer drie centimeter te zaaien.

Uien zijn een goede verdediging tegen wortelvliegen als je ze naast wortels plant. Ook goede wortel buren zijn erwten, tomaten, sla, en dille.

Bonen

De struikbonen, die een hoogte van 40 centimeter bereiken, zijn bijzonder geschikt voor balkonteelt. Het is nodig om bonen van een klimhulp te voorzien, maar je kunt ze ook tegen de balkonreling laten groeien. Je kunt bonen in balkonbakken zaaien tussen half mei en eind juni. Leg vier struikbonen in elk gat, laat er vijf centimeter tussen.

Je moet erwten en bonen niet samen planten; uien en prei zijn ook geen goede buren. In plaats daarvan zijn de beste keuzes voor buren, komkommers, sla, tomaten, radijs en bonenkruid.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!