Tiny house bouwen

Gevelbekleding van je tiny house

Gevelbekleding van een tiny house
Geschreven door Koen Duindam

Het uitkiezen van een goede gevelbekleding is niet zo makkelijk als gewoon het mooiste uitkiezen. Er komt wat meer bij kijken.. Denk hierbij aan het extra gewicht van de gevel, de structurele integriteit maar bijvoorbeeld ook het onderhoud. In dit artikel gaan we de verschillende aspecten verkennen die wellicht belangrijk zijn om een goede gevelbekleding uit te zoeken.

Uitstraling van je tiny house

De buitenkant van je tiny house kan veelzeggend zijn over de binnenkant van je huis. Gevelbekleding gemaakt uit roestvrij staal, gegolfd metaal en aluminium geven vaak een strakke moderne toets aan een tiny house, terwijl natuurlijke materialen gemaakt van hout en klei eerder een aardachtige uitstraling geven aan je tiny house.

Het is niet alleen de overgang van binnen naar buiten dat je in gedachten wil houden. Of je nu van staat naar staat reist of op éénzelfde locatie blijft, je wil misschien overwegen hoe het exterieur inspeelt op de rest van je omgeving. Je wil niet dat je tiny house er bovenuit steekt en niet bij de rest past.

Gewicht van de gevelbekleding

Hout is een tijdloze gevelbekleding die de iconische reishut- identiteit geeft aan een tiny house. Maar in realiteit kan niet elke tiny house bouwer zich een houten gevelbekleding veroorloven omdat het materiaal zo zwaar is.

Dit is zeker het geval voor de tiny house eigenaars die wonen in landen met strenge gewichtslimieten. Een gevelbekleding kan al snel 300 tot 450 kg toevoegen aan het totaalgewicht van je tiny house, wat ervoor zorgt dat je minder plaats hebt voor dingen die er echt toe doen.

Het goede nieuws is dat er andere materialen bestaan die licht zijn van gewicht maar er toch uitzien als hout.

Structurele integriteit tijdens het rijden

Er is een reden waarom het zeldzaam is om een tiny house op wielen te zien met gevelbekleding van kiezelstenen. Hoe schattig het ook is, kiezelstenen zijn gevoelig aan windschade, en losse stukken zouden sneller slijten door de constante hobbeligheid, de blootstelling aan de wind en de trillingen van het reizen.

Probeer bij de keuze van het materiaal voor je gevelbekleding een idee te krijgen van hoe je tiny house levensstijl zal zijn. Als je zelf een tiny house bouwt op een stuk grond dat je bezit, zijn je opties voor gevelbekleding praktisch oneindig. Je zou het ontwerp meer prioriteit kunnen geven dan wat dan ook. Als je besluit een tiny house op wielen te bouwen, zal je aan de andere kant een compromis moeten vinden tussen de sleepbaarheid en de visuele aantrekkingskracht.

Onbrandbaar materiaal

Ongedierte, puin en vocht zijn niet de enige dingen waar je je zorgen over moet maken wanneer je onderweg bent. Vanwege de kleine ruimte, kunnen tiny houses brandgevaarlijk zijn als je materialen kiest die gevoelig zijn aan vuur. 

De gevelbekleding van je huis is de eerste vorm van bescherming tegen vuur. Als je je in een gebied bevindt waar bosbranden vaak voorkomen, is de keuze voor een onbrandbare gevelbekleding zeker en vast een goede keuze. Tom, een tiny house eigenaar in een gebied met veel natuurbranden, besliste dat het beste was om zijn huis brandveilig te maken met behulp van golfplaten, die niet brandbaar zijn.

Ryan’s tiny house is misschien niet gebouwd met onbrandbare gevelbekleding, maar door zijn grootte kan het zo snel mogelijk ontsnappen aan bosbranden. Na de bosbranden in Californië in 2017, heeft Ryan zijn tiny house verder verkleind naar een kleiner tiny house om er sneller uit te kunnen vluchten.

Hoewel zijn gevelbekleding, hergebruikte houten dakspanen, mogelijk niet het meest vuur afwerend zijn, toont het wel aan dat aanpassingen aan je bouwvorm meer flexibele ontwerp opties kan geven. Door de grootte in te ruilen voor mobiliteit, hoeft Ryan zich geen zorgen te maken over bosbranden aangezien hij ze makkelijk kan ontwijken.

Klimaat -en milieufactoren

Wildvuur is misschien een groot gevaar maar ze zijn te vermijden met de juiste timing. Onweersbuien, hagel en droogte zijn anderzijds constante omgevingsfactoren die voor oplopende schade aan je tiny house kunnen zorgen. Houd rekening met zaken als uitbreiding van materiaal, vormbaarheid, en weerstand tegen rotten en vocht bij het uitzoeken van je gevelbekleding.

Verschillende gevelbekleding opties voor je tiny house

Prijs / vierkante meterGewichtWeerbestendigheidDuurzaamheid en onderhoud
Aluminium   €3,5 tot €8 per vierkante meter.13,5 kg tot 16 kg per 30,5 vierkante meter.Presteert goed bij koud weer en wordt beschouwd als brandwerend. Zet uit bij warm weer en produceert geluid.15+ jaar met regelmatig onderhoud van het glazuur.
Gegolfd staal   €3,5 tot € 7,5 per vierkante meter.0,27 kg tot 0,45 kg per 0,3 vierkante meter,  afhankelijk van de dikte van het materiaal.Geweldig voor alle weersomstandigheden en klimaten; brandwerend.Gaat tientallen jaren mee met minimaal onderhoud.
T1-11   €2,7 tot €5,5 per vierkante meterHangt er vanaf of het multiplex of OSB is, varieert afhankelijk van de materiaaldikte. Vanaf 8 kg per 0,3 vierkante meter.Absorbeert gemakkelijk vocht, vereist extra bescherming voor vochtige, hoog vochtige locaties.Gaat 10+ jaar mee of langer, met een nieuwe laag om de 3 tot 5 jaar.
Cederhout   €6,5 gemiddeld per vierkante meter.Afhankelijk van de lengte en dikte, vanaf 1 kg voor de lichtste optie.Houdt goed stand tegen alle weersomstandigheden, niet brandwerend.25+ jaar en kan worden verlengd met een behandeling om de 3 tot 5 jaar.
Dennenhout   €4,5 tot €6,5 per vierkante meter.Afhankelijk van de dikte maar kan variëren van 0,5 kg tot 1 kg per 0,3 vierkante meter.Heeft afdichting nodig om het te beschermen tegen ongedierte, niet brandwerend.20+ jaar en kan worden verlengd met een behandeling om de 3 tot 5 jaar.
Vinyl   €1,8 tot €5,5 per vierkante meter.Ongeveer 18 kg tot 22,5 kg per 30,5 vierkante meter.Ideaal voor milde klimaten; korte levensduur voor regio’s met regen en drastische klimaatschommelingen; bevorderlijk voor brand.20 tot 40 jaar, afhankelijk van het klimaat en de dikte.

Aluminium

In de jaren 30 van de vorige eeuw kwam aluminium als gevelbekleding als vervanging van plaatstaal, waardoor de bouwers de problemen met plaatstaal konden overtreffen. Dit materiaal vervormt niet, lekt niet en roest niet, waardoor het een gemakkelijk te bewerken gevelbekleding is. Het biedt een luchtdichte beveiliging rond je tiny house en houdt insecten buiten.

Dit gevelbekleding materiaal is licht van gewicht en duurzaam, wat een perfecte optie is als je een tiny house op wielen bouwt. Terwijl het materiaal zelf duurzaam is, vereist de glazuurlaag die het aluminium een mooi industrieel gevoel geeft, regelmatig onderhoud, maar niet zo vaak als hout.

The Living Space is een tiny house dat 100% aluminium gebruikt als gevelbekleding. Dit tiny house is gebouwd om lang mee te gaan in alle weersomstandigheden en kan zichzelf een maand lang onderhouden. Er zijn klapbordvarianten met houtachtige korrels beschikbaar voor een moderne afwerking.

Het nadeel van het gebruik van aluminium als gevelbekleding is dat het krassen en deuken kan krijgen. Als je tiny house op wielen in de buurt van bosgebieden wordt geparkeerd, kan het hebben van aluminium als gevelbekleding, betekenen dat je veel tijd moet spenderen aan het herschilderen en of vervangen van panelen.

Gegolfd staal

Gegolfd staal is een andere populaire optie voor de gevelbekleding van tiny houses. Het is goedkoop, toegankelijk en vrijwel onverwoestbaar. Het golfpatroon dat je op de gevelbekleding ziet, verhoogt de trekkracht van het materiaal. Hierdoor is golfstaal bestand tegen alle soorten schokken en tegen deuken en krommingen.

Gegolfd staal kan in vrijwel elke gewenste kleur worden geverfd, waardoor het een van de meest flexibele gevelbekledingen is. Het tiny house van Mic en Lyndi is voorzien van een combinatie van wit golfkartonstaal en cederhout, een trend die steeds populairder wordt onder bouwers.

Het geribbelde patroon kan indien nodig met een hamer worden platgedrukt, zodat de bouwers het materiaal kunnen aanpassen wanneer nodig. Gegolfd staal heeft ook niet dezelfde uitzettingsproblemen als hout en aluminium, waardoor het een goede optie is voor diegenen die hun tiny houses blootstellen aan allerlei weersomstandigheden.

Mes en groef planken

Mes en groef gevelbekleding verwijst naar twee “niveaus” gevelbekleding, multiplex of OSB platen. Deze hout-alternatieven zijn in vergelijking iets goedkoper. Beide producten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afwerkingen, wat de bouwers creatieve vrijheid geeft bij het werken met mes en groef planken als gevelbekleding.

Multiplex of OSB? Het kiezen van de juiste mes en groef gevelbekleding

Bepaalde verschillen tussen OSB en multiplex kunnen uiteindelijk bepalen wat het beste is voor je tiny house. Om te beginnen is OSB gevoelig voor vocht en kan het na het opnemen van water uitzetten, terwijl multiplex ook na blootstelling aan water zijn vorm behoudt.

Multiplex is verkrijgbaar in een gladde en ruwe afwerking, waardoor het een aantrekkelijke gevelbekleding is. De patronen op OSB blijven daarentegen zichtbaar nadat ze zijn geverfd, wat de algemene aantrekkingskracht van het product in zijn geheel beïnvloedt.

OSB is vanwege zijn betaalbaarheid en duurbaarheid een goede bekleding, maar we raden het niet aan als gevelbekleding. Het verslijt te snel en ziet er visueel niet aantrekkelijk uit. Multiplex zou de betere optie zijn van de twee aangezien het minder gevoelig is voor vochtschade.

Betaalbaarheid en installatiegemak zijn twee van de belangrijkste redenen waarom mensen mes en groef multiplex als buitenmateriaal gebruiken. Als je het niet erg vindt dat de panelen om de 3 tot 5 jaar opnieuw geverfd en verzegeld moeten worden, dan kan mes en groef gevelbekleding een geweldige manier zijn om geld te besparen op de kosten van je tiny house.

Cederhout

Cederhout is een iconische gevelbekleding optie die je tiny house onmiddellijk een berghutgevoel geeft. Het onmiskenbare patroon ziet er zowel rauw als gebeitst prachtig uit. Gora’s tiny house toont de veelzijdigheid van dit materiaal door haar keuze van donkere cederhouten planken voor een meer eigentijdse afwerking.

Cederhout is een duurzaam, milieuvriendelijk materiaal dat in verschillende varianten kan worden verwerkt. In plaats van te kiezen voor een klapbordontwerp, kan je je gevelbekleding in dakspanen en stukken verdelen om je tiny house een schurenhouten uitstraling te geven. Dit materiaal wordt alleen maar beter met de tijd en is de perfecte keuze voor diegenen die op zoek zijn een optie zonder al te veel onderhoud.

Omdat het hout is, heeft het niet de sterkste brandklasse en heeft het een chemische behandeling nodig voor extra bescherming. Het materiaal zelf is minder gevoelig voor ongedierte en insecten dan niet-natuurlijke opties dus enige mate van onderhoud is noodzakelijk.

Dennenhout

Dennenhout is een van de meest gebruikte houtmaterialen voor huizen in de Verenigde Staten. De betaalbaarheid, duurzaamheid, en esthetische veelzijdigheid maakt het een geweldige exterieuroptie. Omdat het geen duidelijk korrelpatroon heeft zoals cederhout, kan het geverfd en gebeitst worden om de look die jij wilt, te creëren.

Dennenhout is een fantastische optie voor doe-het-zelvers. Het materiaal is sterk en duurzaam genoeg om de weg op te gaan, maar vervormbaar genoeg om het gemakkelijk te kunnen vervormen. Langs de andere kant kan dennenhout gevoelig zijn voor kromtrekken en uitzetten, dus zorg ervoor dat je planken kiest die van begin tot eind recht zijn.

Het is algemeen bekend dat behandeld dennenhout, dat vaak gebruikt wordt om schuren te belijnen, het kan uithouden onder alle weersomstandigheden. Door het regelmatig te herschilderen, kan de kleur en de afwerking van het hout behouden worden.

Chrissy’s tiny house gebruikt een combinatie van gebeitst horizontaal dennenhout en verticale T1-11 gevelbekleding. Het combineren van de twee materialen is een geweldige manier om wat karakter toe te voegen aan je gebouw en je tiny house unieker te maken.

Vinyl

Vinyl is een ander lichtgewicht en betaalbaar buitenmateriaal. Je kan nog steeds old school vinyl gevelbekleding vinden die eruit ziet als goedkoop plastic, maar je zou ook het assortiment kunnen uitbreiden en houtachtige patronen kunnen vinden. In tegenstelling tot natuurlijke materialen roest en rot vinyl niet en is het vochtbestendig.

Bedrijven adverteren vinyl als een duurzaam materiaal maar veel ervan heeft te maken met de installatie. Het materiaal zet uit bij temperatuurschommelingen en een losse installatie zou gevoelig zijn voor windschade, omdat de wind onder de scheuren kan komen en tijdens de reis de bekleding kan wegtrekken.

Ook voor doe-het-zelvers is het een geweldig materiaal. Tom, een zelfverzekerde beginner in de bouw, slaagde erin om een goede vinyl gevelbekleding te maken voor zijn eigen tiny house.

Er is weinig tot geen onderhoud nodig om de glans te behouden. Een eenvoudige powerwash elk jaar zou het vuil en de modder van de oppervlakte moeten verwijderen. Het is de beste gevelbekleding voor een tiny house aangezien het licht is van gewicht en het reisvriendelijk is.

Aan de andere kant is vinyl, meestal gemaakt van PVC, extreem ontvlambaar en kan het giftige chemicaliën vrijgeven in het geval van brand.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

1 Reactie

  • Mooi geschreven artikel Koen. En idd vergeten mensen het belangrijkste het gewicht wat er aan hun voorgevel komt te hangen.

Plaats een leuke reactie!