Energie besparen

Gasverbruik verminderen

Gasverbruik verminderen 1
Geschreven door Koen Duindam

Gasverbruik is tegenwoordig een dure grap en daarnaast ook nog eens slecht voor het milieu. Wil je jouw gasverbruik verminderen? Lees dan snel verder!

Maar liefst 75% van het gasverbruik wordt gebruikt voor het verwarmen van je huis. Door slim om te gaan met het verwarmen van je woning kun je dus het meeste gas besparen. Verminder je gasverbruik en bespaar tot 2000 euro per jaar met deze 7 stappen:

  1. Verwarm alleen ruimtes die je gebruikt

    Hou deuren en ramen dicht om de warmte in de ruimtes te houden die je gebruikt. Laat in de rest van het huis de verwarming uit. Hou ook rekening met het trapgat, hierdoor kan namelijk veel warmte naar boven stijgen en zo onnodig extra verwarmen. Laat ook de centrale verwarming uit als je niet thuis bent.

  2. Verwarm jezelf meer

    Er zijn meerdere manieren om jezelf warm te houden, hiervoor hoef je niet de hele ruimte te verwarmen. Denk aan warme kleding, een kruik, dikke sokken of een extra deken. Ook kun je gebruik maken van infrarood verwarming. Infrarood verwarming verwarmd door middel van straling, waardoor je niet de hele ruimte hoeft te verwarmen.

  3. Verlaag de thermostaat tijdens slapen

    Koud slapen (15 graden) heeft naast voordelen voor je portemonnee ook voordelen voor je gezondheid. Je verlaagt namelijk naast je gasverbruik ook de kans op diabetes. Daarnaast verbrand je ook meer calorieën in een koude ruimte.

  4. Stel de CV ketel goed af

    De temperatuur wordt meestal ingesteld op 80 graden. Bij zo’n hoge temperatuur werkt je cv ketel minder efficiënt. Als de cv ketel draait om een koud huis op te warmen, bepaalt de maximale aanvoertemperatuur hoe warm het cv-water is. Kijk eens hoe het is als u de temperatuur verlaagt naar 50 graden. Het cv-water wordt dan minder warm, waardoor de cv ketel efficiënter kan branden.

    Ook kun je gebruik maken van de eco-stand. Met de eco-stand duurt het iets langer voor je warm water hebt. De cv ketel gaat het water namelijk pas verwarmen als je de warm water gebruikt.

  5. Gebruik de gordijnen

    Het is misschien niet gezellig, maar door je gordijnen zoveel mogelijk dicht te houden kun je wel gasverbruik verminderen. Je verliest namelijk veel warmte via de ramen, vooral als ze enkel glas hebben. Ramen met dubbel glas en kieren verliezen ook warmte. Let wel op dat je gordijnen niet over je radiator vallen, anders verlies je warmte.

  6. Gebruik minder warm water

    Douchen en baden verbruiken 80 procent van het warme water. Dit kan je dus veel geld besparen. Op jaarbasis bespaart 5 minuten douchen in plaats van 9 minuten meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas. Zo bespaar je al snel 100 euro per jaar per persoon.

  7. Meten is weten

    Door je gasverbruik in de gaten te houden kun je kijken wat het beste werkt voor jou huishouden.

Gasverbruik verminderen door investeringen

Heb je een budget om wat verbeteringen aan je huis aan te brengen? Zo ja, dan kun je de onderstaande tips gebruiken om extra te besparen en je huis een beetje comfortabeler te maken.

Gebruik een waterbesparende douchekop

Je merkt het verschil niet tussen een waterbesparende douchekop en een gewone douchekop.

waterbesparende douchekop vergelijking
Een waterbesparende douchekop verbruikt tot 20 procent minder water en energie.

De straal is even sterk omdat er wat lucht door gemengd wordt. Waterbesparende douchekoppen besparen je tot 20 procent op energie- en warmwaterverbruik, terwijl ze evenveel comfort bieden als standaard douchekoppen.

Maak kranen waterbesparend door een mondstuk te plaatsen

Op gootstenen en in de keuken installeer je een waterbesparend mondstuk of doorstroombegrenzer. Een waterbesparend mondstuk lijkt heel erg op een waterbesparende douchekop en voorkomt dat er onnodig water uit de kraan komt. Koop een passend inzetstuk of een vervangend mondstuk door het huidige mondstuk naar de winkel te brengen.

Warmtewisselaars in douches besparen je geld op warm water

Als je een warmtewisselaar in je douche hebt, stroomt het verse water langs het wegstromende warme water en is het al een beetje verwarmd. Hierdoor kost het minder energie om het water verder op temperatuur te brengen.

Thermostaat kranen

Met een thermostaatkraan blijft de ingestelde temperatuur constant, ook als de watertoevoer verandert. Omdat de kraan al in de juiste stand staat, verlies je minder warm water als je de juiste temperatuur instelt. Daardoor zijn deze kranen veiliger in het gebruik en zuiniger in het watergebruik. Dit heeft het voordeel dat je de temperatuur niet voortdurend hoeft bij te stellen en daardoor is de kraan ook veel veiliger

Zoneregeling thermostaten

Je kunt efficiënter verwarmen met een slimme thermostaat. Je kunt de temperatuur voor elke kamer apart instellen met een slimme thermostaat met zoneregeling. Door dit te doen hoef je niet je hele huis te verwarmen volgens de temperatuur in de woonkamer. Behalve dat dit extra comfort biedt, kan het ook gasverbruik verminderen. De verwarming in de woonkamer kan uitgeschakeld worden, terwijl de studeerkamer verwarmd kan worden.

Een radiatorventilator

Door een radiatorventilator te gebruiken kun je de warme lucht die door de radiator wordt afgegeven over de hele kamer verspreiden, waardoor het in kortere tijd warmer in de kamer wordt

Doe het zelf isolatie

Isolatie voorkomt dat warmte ontsnapt via het dak, de muren en de vloer van je huis. Door de buitentemperatuur tegen te houden, houdt het een behaaglijk binnenklimaat in stand. Daardoor is minder verwarming nodig en kun je gasverbruik verminderen.

Als gevolg daarvan verlaagt isolatie de maandelijkse kosten en betaalt zichzelf na verloop van tijd terug. Je profiteert ook van goede isolatie in de zomer, want het voorkomt dat je huis te heet wordt door de zonbescherming.

Door goed te isoleren kun je op lange termijn gasverbruik verminderen.
Door goed te isoleren kun je op lange termijn gasverbruik verminderen.

Als je handig bent, kun je ook zelf het dak en de vloer isoleren. Materialen zijn dan het enige waar je voor moet betalen. Doe-het-zelf wordt niet gesubsidieerd, maar je bespaart er toch veel geld mee.

Met tochtstrips kun je kieren afdichten

Door tochtstrips bij de ramen aan te brengen kan er minder warmte door kieren ontsnappen. Tochtstrips zijn meestal van aluminium of plastic en zijn van hard materiaal gemaakt. Je kunt ze aan de scharnierzijde van een deur of raam bevestigen.

Isoleer de brievenbus

Een brievenbusborstel voorkomt dat kou via de brievenbus het huis binnendringt.

Plaats een tochtstrip onder de voordeur

Gebruik je nog een oude voordeur en laat die veel kou binnen? Om te voorkomen dat koude lucht binnenkomt, installeer je een tochtstrip onder de deur. Een aluminium of plastic houder houdt een borstel met synthetische vezels vast. Tochtstrippen worden op maat gezaagd en aan het kozijn of de onderkant van de buitendeur geschroefd. Je kunt ook een gordijn voor de deur hangen als extra maatregel!

Gordijnen zijn erg handig om koude lucht bij deuren tegen te houden. Een gordijn kan voorkomen dat koude lucht je huis binnensluipt als je een doorgang tussen je huis en garage hebt, daardoor kun je weer gas besparen.

Isoleer verwarmingsbuizen

Zorg ervoor dat je radiatoren voldoende geïsoleerd zijn door cv leidingen en verwarmingsbuizen te isoleren. Daardoor verliest de ketel geen warmte bij het overbrengen van warmte naar de verwarming. Je doet dit best alleen in ruimtes die je niet verwarmt, zoals kruipruimtes en zolders.

Plak raamkozijnfolie op de ramen

Het is niet duur om raamfolie aan te brengen. Plak het op het kozijn door het voor het glas te spannen. Zo wordt enkel glas dubbel glas en dubbel glas wordt hoogrendementsglas: dit verbetert de isolerende werking van het glas

Plaats radiatorfolie

Warmte wordt door radiatorfolie teruggekaatst in de kamer, en de warmte lekt niet door de muur. Dit soort folie kaatst warmte terug, en het is niet duur. Door dit te doen hoeft de verwarming minder vaak aan te staan, kun je gasverbruik verminderen.

Gebruik warmte isolerende verf

Warmte isolerende muurverf is niet de meest effectieve methode om te isoleren, maar als je echt het meeste wilt doen wat je kunt doen, dan kun je het overwegen. Lees er hier meer over: Warmte isolerende muurverf

Hybride warmtepomp

Overweeg een hybride warmtepomp als je huis goed geïsoleerd is. Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een gewone centrale verwarmingsketel op gas

Hij bestaat uit twee-eenheden: een binnen- en een buiteneenheid. De binneneenheid staat naast de centrale-verwarmingsketel. Hierdoor verbruik je 60 procent minder gas voor verwarming.

Hoewel je meer elektriciteit zult gebruiken, zul je toch veel geld kunnen besparen. Ongeveer 30 procent van de kosten van het systeem wordt gesubsidieerd. Binnen een paar jaar is de investering terugverdiend. Je kunt aardgas helemaal afschaffen met een volledig elektrische warmtepomp. Elektriciteit vervangt het gasverbruik, maar je bespaart nog steeds geld. Er is ook een subsidie voor de volledig elektrische warmtepomp.

Extra verwarming

Verwarmen met een elektrische kachel of radiator lijkt slim. Je bespaart immers op gas. Het probleem met zulke kachels of radiatoren is dat ze erg inefficiënt zijn. Ze verbruiken elektriciteit, waardoor ze erg schadelijk zijn voor het milieu

Kies een infrarood paneel als je je huis elektrisch wilt verwarmen.

Infrarood panelen verwarmen jou, niet de hele kamer. Ze hebben maar heel weinig tijd nodig om op te warmen. Als je deze boven de bank in de woonkamer plaatst, zul je het comfortabel hebben in de stralingswarmte, en kan de thermostaat een paar graden lager gezet worden.

Met het oog op gasverbruik verminderen is het verleidelijk om je hout- of pelletkachel meer te gebruiken. Jammer genoeg is dit geen goede keuze voor het milieu of voor het klimaat. Door het verbranden van hout komen veel schadelijke stoffen en CO2 in de atmosfeer terecht. Je moet je hout- of pelletkachel alleen gebruiken voor speciale gelegenheden en niet voor huisverwarming.

Ventileren is noodzakelijk

Minder gas verbruiken door in te korten op ventilatie is niet aan te raden. Voor gezonde lucht in huis is ventilatie nodig. Zonder goede ventilatie kan vocht zich in de lucht ophopen, wat schimmelgroei tot gevolg heeft. Oppervlakken in alle soorten kamers kunnen met schimmel besmet raken

Vooral in badkamers en keukens groeit schimmel snel. Houd daarom de ventilatieroosters open en/of de ramen open. Zorg ervoor dat je 24 uur per dag ventileert. Het gewoon openzetten van de ramen is geen ventilatie. Met slimme roosters, bijvoorbeeld, kan warmteverlies beperkt worden

Kijk of je subsidie kunt krijgen

De isolatiesubsidie vergoedt je ongeveer 30 procent van de kosten. In een jaar moet je twee delen van je huis isoleren, zoals de vloer en de ramen. Lees hier meer over isolatie subsidie.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!