Minimaliseren

Feng Shui voor beginners: hoe richt je jouw huis goed in?

Feng Shui voor beginners: hoe richt je jouw huis goed in? 1
Geschreven door Koen Duindam

Wil je de energie in je huis op een harmonieuze manier laten stromen? Dan is Feng Shui misschien wel iets voor jou! In deze gids voor beginners leer je de basisprincipes van deze oude Chinese kunst en hoe je ze kunt toepassen!

Wat is Feng Shui?

Feng Shui is een oude Chinese kunst die zich richt op het balanceren van de energie in een ruimte om geluk, welzijn en voorspoed te bevorderen. Het gaat om het plaatsen van objecten zoals meubels en decoratie op bepaalde manieren om de stroom van energie, ook wel Qi genoemd, te bevorderen.

De geschiedenis van Feng Shui

Feng Shui is een oude Chinese kunst die teruggaat tot de Han-dynastie (206 v.Chr. – 220 n.Chr.). Het richt zich op het balanceren van de energie in een ruimte om harmonie en welzijn te bevorderen. In de loop der tijd is Feng Shui geëvolueerd en wordt het tegenwoordig wereldwijd toegepast.

De oorsprong van Feng Shui ligt in de Chinese filosofie van Yin en Yang en de vijf elementen – hout, vuur, aarde, metaal en water. Deze elementen en hun interacties met elkaar zijn van belang bij het bepalen van de energiestromen in een ruimte en hoe deze kunnen worden geoptimaliseerd.

In de Tang-dynastie (618-907) ontwikkelde Feng Shui zich verder en werd het ook toegepast in tuinen en landschappen. Dit was het begin van een nieuwe manier van kijken naar hoe ruimtes en landschappen konden worden ontworpen om harmonie en welzijn te bevorderen.

Tegenwoordig wordt Feng Shui nog steeds gebruikt als hulpmiddel om ruimtes in te richten. Het doel is om de energiestromen in een ruimte te optimaliseren en een balans te creëren tussen Yin en Yang en de vijf elementen. Zo kun je een ruimte creëren die rustig, harmonieus en gezond is om in te verblijven.

De basisprincipes van Feng Shui

Het doel van Feng Shui is om de energiestromen in een ruimte te balanceren en te harmoniseren, zodat deze positief kunnen bijdragen aan ons welzijn.

Dit wordt bereikt door het gebruik van verschillende technieken, zoals het uitlijnen van objecten en kleuren, en het gebruik van symbolen en materialen die geluk en harmonie symboliseren. In dit hoofdstuk gaan we de basisprincipes van Feng Shui verder toelichten.

Chi

Chi is de levensenergie die door een ruimte stroomt. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de chi vrij kan stromen en niet wordt geblokkeerd. Dit kan worden bereikt door obstakels te verwijderen en de ruimte op te ruimen en te organiseren.

Bagua

De bagua is een octagon vormig diagram dat de verschillende aspecten van het leven vertegenwoordigt, zoals gezondheid, rijkdom en liefde. Het kan worden gebruikt om te bepalen welke delen van de ruimte belangrijk zijn voor welke aspecten van het leven.

Yin en yang

Yin en yang zijn tegengestelde energieën die in balans moeten zijn in een ruimte. Yin staat voor rust en passiviteit, terwijl yang actief en dynamisch is. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen deze energieën in de ruimte.

Kleuren

De kleuren die in een ruimte worden gebruikt, kunnen de energie beïnvloeden. Sommige kleuren zijn rustgevend en ontspannend, terwijl andere energiek en opwekkend zijn. Het is belangrijk om de juiste kleuren te kiezen om de juiste balans te creëren.

Elementen

De vijf elementen – aarde, hout, vuur, metaal en water – zijn belangrijk in feng shui. Ze staan voor verschillende aspecten van het leven en moeten in balans zijn in een ruimte. Het gebruik van deze elementen kan helpen om de energie te versterken en de ruimte in balans te brengen

De Bagua-map van Feng Shui

De Bagua-map van Feng Shui is een diagram dat wordt gebruikt om de energiestromen in een ruimte te analyseren. Het is opgebouwd uit acht secties, elk met hun eigen symbolen en kleuren die staan voor verschillende aspecten van het leven, zoals gezondheid, carrière en relaties. De Bagua-map wordt gebruikt om te bepalen welke gebieden van een ruimte in balans zijn en welke aanpassingen nodig zijn om de energie te optimaliseren..

In Feng Shui wordt de Bagua-map gebruikt om de energiestromen in een ruimte te analyseren. Door de verschillende secties van de kaart te bestuderen, kunnen praktiserende Feng Shui-deskundigen bepalen welke gebieden van een ruimte in balans zijn en welke gebieden aanpassingen nodig hebben om de energiestroom te optimaliseren.

De Bagua-map is opgebouwd uit acht secties, elk geassocieerd met verschillende symbolen en kleuren die verschillende aspecten van het leven vertegenwoordigen, zoals gezondheid, carrière en relaties.

Door de Bagua-map te analyseren, kunnen Feng Shui-deskundigen aanbevelingen doen voor hoe een ruimte kan worden ingericht om het welzijn en de harmonie te bevorderen.

Feng Shui in je huis

In dit deel gaan we kijken naar hoe je Feng Shui kunt toepassen in verschillende delen van je huis, zoals je slaapkamer, woonkamer, keuken, kantoor en tuin.

We zullen ook specifieke aspecten van Feng Shui bespreken die van toepassing zijn in het huis, zoals de kleuren, meubels, planten, accessoires, richtingen, vormen, materialen, verlichting, geluiden en geuren.

Dus, als je klaar bent om je huis te veranderen in een harmonieus en welzijn paradijs, lees dan verder en ontdek hoe Feng Shui jouw leven kan verbeteren!

Feng Shui en je woonkamer

Feng Shui kan ook toegepast worden in je woonkamer, om ervoor te zorgen dat de energie in deze ruimte positief is en je kunt genieten van een harmonieuze en aangename sfeer. Er zijn verschillende aspecten van Feng Shui waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van je woonkamer:

Zorg ervoor dat de deur van de woonkamer niet direct tegenover een raam staat, want dat kan energie uit de kamer laten ontsnappen.

Zet een spiegel op een plek waar hij de deur of het raam weerspiegelt, zodat de energie in de kamer circuleert.

Plaats de bank tegenover de deur, zodat je de kamer goed in de gaten kunt houden.

Zet planten in de woonkamer. Planten brengen leven en positieve energie in de kamer.

Zorg ervoor dat er voldoende licht en frisse lucht in de woonkamer is, want dat is belangrijk voor de energiebalans in de kamer.

Vermijd rommel en chaos in de woonkamer, want dat kan de energie in de kamer negatief beïnvloeden.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere woonkamer anders is, dus het is raadzaam om je eigen gevoel te volgen bij het inrichten van je woonkamer volgens de principes van feng shui.

Feng Shui en je slaapkamer

Feng Shui kan ook toegepast worden in je slaapkamer, om ervoor te zorgen dat de energie in deze ruimte positief is en je een goede nachtrust kunt hebben. Er zijn verschillende aspecten van Feng Shui waar je rekening mee kunt houden bij het inrichten van je slaapkamer:

Plaats het bed zo dat je het eerst ziet als je de kamer binnenkomt en zorg ervoor dat je er comfortabel en ontspannen in kunt liggen.

Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is rondom het bed om vrij te bewegen en om eventuele energieblokkades te verminderen.

Vermijd het plaatsen van spiegels in de slaapkamer, omdat dit de nachtrust kan verstoren en de energie in de kamer kan verstoren.

Plaats geen elektronische apparaten, zoals televisies of computers, in de slaapkamer om de energiebalans in de kamer te behouden.

Plaats een plant in de slaapkamer om de luchtkwaliteit te verbeteren en de energie in de kamer te versterken.

Zorg voor voldoende opbergruimte om rommel en chaos te verminderen en de energie in de kamer te harmoniseren.

Feng Shui en je keuken

Hier zullen we dieper ingaan op hoe je Feng Shui kunt toepassen in je keuken, zodat je kunt genieten van een harmonieuze en gezellige ruimte waar je graag kookt en eet:

Zorg ervoor dat de keuken goed georganiseerd en opgeruimd is, zodat de energie vrij kan stromen.

Plaats planten in de keuken om het welzijn en de vitaliteit te bevorderen.

Gebruik kleuren zoals groen en blauw in de keuken om de harmonie en het evenwicht te bevorderen.

Zorg ervoor dat de keuken goed verlicht is, zowel natuurlijk als kunstmatig, om de energie te bevorderen.

Plaats geen elektrische apparaten of andere ongewenste objecten in het noorden, oosten of zuidoosten van de keuken.

Plaats geen bezem of andere schoonmaakmiddelen in het zuiden of zuidwesten van de keuken om de voorspoed te bevorderen.

Zorg ervoor dat er voldoende zitplaatsen zijn in de keuken om te eten en te socialiseren.

Gebruik ronde vormen en zachte lijnen in de keuken om de harmonie te bevorderen.

Plaats geen foto’s of afbeeldingen van voedsel in de keuken, aangezien dit voorspoed kan belemmeren.

Zorg ervoor dat de keuken schoon en fris ruikt om de energie te bevorderen.

Feng Shui en je kantoor

 • Zorg ervoor dat je bureau met de rug naar de deur staat, zodat je rustig kunt werken zonder afgeleid te worden.
 • Zet een plant op je bureau, want dat kan helpen om de lucht te zuiveren en positieve energie te brengen.
 • Zorg ervoor dat je voldoende licht en frisse lucht in het kantoor hebt, want dat is belangrijk voor de energiebalans in de ruimte.
 • Vermijd rommel en chaos op je bureau, want dat kan de energie in de ruimte negatief beïnvloeden.
 • Zet je bureau niet onder een raam, want dat kan afleiding en onrust veroorzaken.
 • Zorg ervoor dat er voldoende bewegingsruimte is in het kantoor, want dat kan helpen om de energie in de ruimte te laten stromen.

Feng Shui en je tuin

Er zijn een aantal eenvoudige Feng Shui tips voor het creëren van een harmonieuze tuin:

 • Zorg voor een heldere ingang naar de tuin, zodat de energie vrij kan stromen.
 • Plaats een vijver of fontein in de tuin om het water-element te versterken en rust te brengen.
 • Gebruik natuurlijke materialen, zoals hout en stenen, om een verbinding met de aarde te creëren.
 • Zorg voor voldoende zonlicht en frisse lucht in de tuin om het vuur-element te activeren.
 • Plaats planten en bloemen om het hout-element te versterken en de tuin te laten groeien en bloeien.

Feng Shui en de kleuren in je huis

In Feng Shui worden bepaalde kleuren geassocieerd met verschillende aspecten van het leven en het kan daarom nuttig zijn om de juiste kleuren te gebruiken om de energie te balanceren en te bevorderen. Hier is een lijst met de betekenissen van de belangrijkste kleuren in Feng Shui:

 • Rood: vitaliteit, warmte, actie
 • Oranje: creativiteit, communicatie, vreugde
 • Geel: intelligentie, wijsheid, vriendelijkheid
 • Groen: harmonie, balans, groei
 • Blauw: rust, vertrouwen, loyaliteit
 • Paars: spirituele verbinding, verbeelding, visie
 • Roze: liefde, vriendschap, genegenheid
 • Bruin: stabiliteit, grondend, soliditeit
 • Zwart: afscherming, afwezigheid van licht, mystiek
 • Wit: reinheid, puurheid, helderheid
 • Grijs: neutraliteit, balans, evenwicht
 • Goud: rijkdom, succes, vreugde
 • Zilver: reflectie, communicatie, intuïtie

Feng Shui en de meubels in je huis

 • Zorg ervoor dat je meubels georganiseerd en symmetrisch zijn geplaatst in de ruimte. Dit zorgt voor een rustige en harmonieuze energie in de ruimte.
 • Vermijd overbelasting van de ruimte met te veel meubels of decoratie. Dit kan de energie in de ruimte vertroebelen en leiden tot onrust.
 • Kies meubels die van hoge kwaliteit zijn en die passen bij de stijl van je huis. Dit zorgt voor een gevoel van comfort en geborgenheid.
 • Gebruik kleuren en materialen die de energie in de ruimte versterken. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van warme kleuren en natuurlijke materialen in de woonkamer om een gevoel van gastvrijheid en gezelligheid te creëren.
 • Zorg ervoor dat je meubels gemakkelijk toegankelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Dit zorgt ervoor dat de energie in de ruimte vrij kan stromen en dat je je thuis en comfortabel voelt.

Feng Shui en de planten in je huis

 • Plaats planten bij de ingang van je huis, want dat kan helpen om positieve energie aan te trekken.
 • Zet planten in de hoeken van je huis, want dat kan helpen om de hoeken te “activeren” en de energie in de ruimte te laten stromen.
 • Plaats planten in de woonkamer, want dat kan helpen om de lucht te zuiveren en positieve energie te brengen.
 • Zet een grote plant in de slaapkamer, want dat kan helpen om de energie in de kamer te verzachten en te kalmeren.
 • Vermijd planten met scherpe of puntige bladeren in de slaapkamer, want dat kan de energie in de kamer negatief beïnvloeden.

Feng Shui en de accessoires in je huis

Accessoires kunnen een grote invloed hebben op de energie en het welzijn in een ruimte. In Feng Shui kan het daarom nuttig zijn om bepaalde accessoires te gebruiken om de energie te balanceren en te bevorderen.

Bijvoorbeeld, het gebruik van fonteinen kan helpen om de energie te bevorderen en te versterken, terwijl windorgels kunnen helpen om de energie te reguleren en te harmoniseren.

Het is belangrijk om accessoires te kiezen die resonantie met je en passen bij de specifieke behoeften van je huis en om ze op de juiste manier te gebruiken om de energie te balanceren.

Feng Shui en de richtingen in je huis

In Feng Shui is het belangrijk om rekening te houden met de richtingen in een huis. De richtingen worden gebruikt om de energiestromen in een ruimte te bepalen en om te bepalen welke gebieden van het huis belangrijk zijn voor verschillende aspecten van het leven, zoals gezondheid, carrière en relaties.

Bijvoorbeeld, het zuiden wordt geassocieerd met reputatie en roem, dus het is belangrijk om te zorgen dat de zuidoostelijke hoek van je huis in balans is als je wilt dat je reputatie bloeit.

Door de richtingen in je huis te begrijpen, kun je aanpassingen doen om de energie te optimaliseren en het welzijn van je gezin te bevorderen.

Feng Shui en de vormen in je huis

In het Feng Shui worden vormen gebruikt als een middel om harmonie en evenwicht te creëren in een omgeving. Elke vorm heeft specifieke eigenschappen en kan verschillende effecten hebben op de energie in een ruimte. Bijvoorbeeld, ronde vormen zijn vaak geassocieerd met vriendelijkheid en harmonie, terwijl hoekige vormen worden geassocieerd met agressie en spanning.

Het is dus belangrijk om de vormen in je huis goed af te stemmen op je persoonlijke behoeften en doelen. Dit kan je helpen om een harmonieuze en evenwichtige omgeving te creëren waarin je je prettig voelt. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat Feng Shui geen exacte wetenschap is, dus het is aan jou om te bepalen wat voor jou werkt en wat niet.

Feng Shui en de materialen in je huis

Volgens de principes van Feng Shui kan de juiste keuze van materialen in je huis bijdragen aan een positieve energie en een gevoel van welzijn in de ruimte.

Bepaalde materialen, zoals hout, aarde, metaal en vuur, zijn in het bijzonder geschikt om te gebruiken volgens de principes van Feng Shui, omdat ze worden geassocieerd met specifieke elementen die helpen bij het creëren van harmonie en balans:

 • Hout: Hout wordt geassocieerd met het element hout en staat voor groei, vitaliteit en flexibiliteit. Houten objecten kunnen helpen om een ruimte energiek en levendig te maken.
 • Aarde: Aarde wordt geassocieerd met het element aarde en staat voor stabiliteit en zekerheid. Aardse materialen, zoals terracotta of leisteen, kunnen helpen om een ruimte rustig en geaard te maken.
 • Metaal: Metaal wordt geassocieerd met het element metaal en staat voor precisie en helderheid. Metalen objecten, zoals koperen of zilveren voorwerpen, kunnen helpen om een ruimte opgeruimd en georganiseerd te houden.
 • Vuur: Vuur wordt geassocieerd met het element vuur en staat voor passie en verandering. Vurige kleuren en materialen, zoals rode stoffen of kaarsen, kunnen helpen om een ruimte warm en uitnodigend te maken.

Het is belangrijk om te onthouden dat de betekenissen van deze materialen kunnen variëren afhankelijk van de specifieke context en het doel van het gebruik ervan in een ruimte. Het is daarom aan te raden om altijd een Feng Shui expert te raadplegen als je twijfelt over de juiste keuze en plaatsing van materialen in je huis.

Feng Shui en de verlichting in je huis

Een belangrijk aspect van Feng Shui is het begrijpen van de energie (ook wel chi genoemd) die voortdurend in beweging is in een ruimte. Door het gebruik van verschillende soorten verlichting, zoals natuurlijk licht, kaarslicht en lampen, kun je de chi in een ruimte sturen en beïnvloeden. Dit kan helpen om een gevoel van rust en harmonie te creëren en eventuele negatieve energie te verdrijven.

Bij het gebruik van verlichting volgens Feng Shui is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende zones in een huis en hoe ze gebruikt worden. Zo kan je bijvoorbeeld in de slaapkamer zorgen voor zachte, indirecte verlichting om een rustige sfeer te creëren, terwijl je in de keuken juist voldoende licht nodig hebt om te koken en te eten.

Verder is het ook belangrijk om de kleuren van de verlichting te overwegen. Feng Shui bevat een rijke traditie van kleurenleer, waarbij elke kleur geassocieerd wordt met bepaalde emoties en energieën. Zo kan bijvoorbeeld het gebruik van rood licht helpen om energie en vitaliteit te verhogen, terwijl blauw licht een kalmerend effect kan hebben.

In het algemeen kan het gebruik van Feng Shui bij het ontwerpen van de verlichting in een huis helpen om een sfeer te creëren die harmonieus en in balans is, en die ons helpt om ons thuis en op ons gemak te voelen.

Feng Shui en de geluiden in je huis

Om ons huis in balans te houden en ons comfortabel te laten voelen, is het belangrijk om te zorgen voor een rustige en serene omgeving.

Een van de manieren om dit te bereiken is door het gebruik van geluiden die rustgevend zijn en ons helpen om ons te concentreren en te ontspannen. Volgens de principes van Feng Shui kan het juiste soort geluiden ons helpen om ons rustig en geaard te voelen. Dit kan bijvoorbeeld een zacht gekabbel van water zijn, of zachte muziek.

Het is ook belangrijk om te voorkomen dat er te veel lawaai van buitenaf binnenkomt, zoals het geluid van verkeer of andere drukke geluiden. Door het plaatsen van planten, gordijnen of andere geluiddempende materialen in de juiste delen van het huis, kunnen we het geluid van buitenaf verminderen en onze omgeving rustiger maken.

Feng Shui en de geuren in je huis

Geuren kunnen een belangrijke rol spelen bij het creëren van harmonie en balans in je huis volgens de principes van feng shui. Hier zijn enkele tips om geuren te gebruiken voor een goede feng shui:

 • Gebruik geuren die rustig en kalmerend zijn in de slaapkamer, zoals lavendel of een zachte bloemengeur.
 • Gebruik geuren die energiek en opwekkend zijn in de woonkamer, zoals citroen of een fruitige geur.
 • Gebruik geuren die fris en verkwikkend zijn in de badkamer, zoals mint of eucalyptus.
 • Gebruik geuren die zuiverend zijn in de keuken, zoals tijm of rozemarijn.
 • Vermijd geuren die te sterk of overheersend zijn, want dat kan de energiebalans in de ruimte verstoren.

Het is belangrijk om te onthouden dat iedere ruimte en iedere geur anders is, dus het is raadzaam om je eigen gevoel te volgen bij het gebruik van geuren in je huis volgens de principes van feng shui.

Bedankt!

Als je geïnteresseerd bent in het toepassen van feng shui in je huis, dan is het zeker de moeite waard om ons artikel Tiny House Inrichting te lezen. Hierin geven we praktische tips en adviezen om een kleine ruimte zo efficiënt mogelijk in te richten.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!