Energie besparen

Energiezuinige apparaten: een slimme investering voor een duurzame toekomst

Energiezuinige apparaten: een slimme investering voor een duurzame toekomst 1
Geschreven door Koen Duindam

Met energiezuinige apparaten kun je energie en dus ook geld besparen. Plus het is ook nog eens goed voor het milieu. Waar wacht je nog op? Lees snel verder om erachter te komen hoe ook jij kan profiteren door gebruik te maken van energiezuinige apparaten!

Wat zijn energiezuinige apparaten?

Energiezuinige apparaten zijn elektrische apparaten die minder energie verbruiken dan conventionele apparaten van hetzelfde type. Dit kan bereikt worden door het ontwerp en de technologie van het apparaat zelf, maar ook door het gebruik van zuinige stand-by modus en andere energiebesparende functies.

Energiezuinige apparaten kunnen bijvoorbeeld energielabel A+++ hebben, wat betekent dat ze tot wel 75% minder energie verbruiken dan conventionele apparaten met het standaardlabel A+. Energiezuinige apparaten zijn beschikbaar in verschillende soorten en maten, zoals koelkasten, wasmachines, drogers en tv’s.

Waarom kiezen voor energiezuinige apparaten?

Je bespaart energie en daarom dus ook geld! Daarnaast help je ook nog eens het milieu door het minder te belasten. Wat wil je nog meer?! Hieronder leg ik het wat uitgebreider uit:

Bespaar geld

Het gebruik van energiezuinige apparaten kan je helpen om geld te besparen op je energiekosten. Dit komt omdat deze apparaten minder energie verbruiken dan conventionele apparaten van hetzelfde type.

Bovendien kun je vaak profiteren van lagere energietarieven als je kiest voor energiezuinige apparaten, omdat veel energiebedrijven speciale tarieven aanbieden voor klanten die duurzame energiebronnen gebruiken. Dit betekent dat je nog meer kunt besparen op je energierekening. 

Beter voor het milieu

Een ander voordeel van het gebruik van energiezuinige apparaten is dat je de ecologische voetafdruk van je huishouden kunt verminderen.

Dit komt omdat de productie van elektriciteit vaak gepaard gaat met de uitstoot van schadelijke stoffen, zoals kooldioxide en stikstofoxiden. Door te kiezen voor energiezuinige apparaten die minder energie verbruiken, kun je helpen om deze uitstoot te verminderen.

Bovendien kun je ook afval verminderen door het langer gebruiken van energiezuinige apparaten, omdat deze vaak langer meegaan dan conventionele apparaten. 

Fijner wooncomfort

Een ander voordeel van het gebruik van energiezuinige apparaten is dat het kan leiden tot een verbetering van het wooncomfort.

Dit komt omdat deze apparaten vaak minder geluid maken en een lagere temperatuur afgeven dan conventionele apparaten. Bovendien kunnen sommige energiezuinige apparaten ook zorgen voor een betere luchtkwaliteit in huis, door bijvoorbeeld lucht te filteren of te ontvochtigen.

Dit kan bijdragen aan een gezonder en comfortabeler leefklimaat. Bovendien kunnen energiezuinige apparaten ook helpen om het huis op een efficiëntere manier te verwarmen of koelen, wat kan leiden tot lagere energiekosten.

Hoe kies je de juiste energiezuinige apparaten?

Wil je besparen op je energierekening? Een slimme eerste stap is om energiezuinige apparaten te kopen. Maar hoe kies je de juiste? Lees verder om te ontdekken welke factoren je moet overwegen bij het maken van de beste keuze voor jouw huishouden!

Kijk naar het energielabel

Het energielabel is een etiket dat aangeeft hoe energie-efficiënt een apparaat is. Het label gebruikt letters van A tot en met G om de efficiëntie te beoordelen, waarbij A het meest energie-efficiënt is en G het minst efficiënt.

Het energielabel is verplicht voor een aantal apparaten, zoals koelkasten, vriezers, wasmachines, stofzuigers en televisies. Het label geeft informatie over het energieverbruik van het apparaat, zodat consumenten een weloverwogen keuze kunnen maken bij het kopen van nieuwe apparaten.

Vergelijk verschillende modellen

Bij het kiezen van energiezuinige apparaten is het belangrijk om verschillende merken en modellen te vergelijken om de meest energie-efficiënte keuze te maken.

Dit kan door de energielabels van de verschillende merken en modellen te vergelijken, maar ook door informatie over het energieverbruik van de apparaten te vergelijken die op de verpakking of op de website van de fabrikant staat.

Het is ook handig om reviews van andere consumenten te lezen om te zien wat hun ervaringen zijn met het energieverbruik van de verschillende apparaten. Zo kun je de meest energiezuinige keuze maken voor jouw huishouden.

Hou de extra functies in de gaten

Bij het kiezen van energiezuinige apparaten is het belangrijk om ook naar extra functies en eigenschappen te kijken die het energieverbruik kunnen beïnvloeden.

Zo kunnen bepaalde koelkasten bijvoorbeeld een vak met extra lage temperatuur hebben voor het bewaren van voedingsmiddelen die snel bederven, wat het energieverbruik kan verhogen. Of een wasmachine kan extra functies hebben zoals een automatische aanpassing van het wasprogramma aan de hoeveelheid wasgoed, wat het energieverbruik kan verminderen.

Het is daarom belangrijk om naast het energielabel ook naar deze extra functies en eigenschappen te kijken bij het kiezen van energiezuinige apparaten.

Wat verbruikt in huis het meeste stroom?

In huis verbruiken verschillende apparaten verschillende hoeveelheden stroom. Het precieze verbruik hangt af van het type en het merk van het apparaat, de instellingen die worden gebruikt en hoe vaak het apparaat wordt gebruikt. In het algemeen verbruiken echter de volgende apparaten de meeste stroom:

 • Koelkasten en vriezers, omdat ze 24 uur per dag stroom verbruiken om voedingsmiddelen op een constante temperatuur te houden.
 • Wasmachines en drogers, omdat ze een grote hoeveelheid stroom verbruiken om het water te verwarmen en te drogen.
 • Verwarming en airconditioning, omdat ze een grote hoeveelheid stroom verbruiken om de temperatuur in een ruimte te veranderen.
 • Televisies, omdat ze veel stroom verbruiken wanneer ze aan staan en ze meestal op een hoge helderheid worden ingesteld.
 • Computers, laptops en tablets, omdat ze veel stroom verbruiken wanneer ze aan staan en in gebruik zijn.

Wat zijn de grootste sluipverbruikers?

Er zijn bepaalde apparaten die stroom blijven verbruiken, zelfs als ze niet gebruikt worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als ze op stand-by staan of als de stekker nog in het stopcontact zit.

Gemiddeld verbruikt een huishouden 400 kWh per jaar aan sluipverbruik, wat neerkomt op ongeveer 100 euro per jaar. Veel van de grootste sluipverbruikers zijn:

 • Miniboiler: 147 kWh/jaar
 • Uitgebreide decoder met harde schijf: 130 kWh/jaar
 • Kokendwaterkraan (niet-geïsoleerd): 81 kWh/jaar
 • Combi-apparaat voor VHS en DVD: 61 kWh/jaar
 • Satellietontvanger: 59 kWh/jaar
 • Antenneversterker: 47 kWh/jaar
 • Espressomachine: 42 kWh/jaar
 • Elektrische deurbel: 40 kWh/jaar
 • E-reader: 35 kWh/jaar
 • Digitale videorecorder: 35 kWh/jaar

Om sluipverbruik te voorkomen, is het belangrijk om de stekker uit het stopcontact te halen als het apparaat niet gebruikt wordt en om energiezuinige modellen te kiezen voor apparaten die vaak op stand-by staan, zoals de televisie.

Bedankt!

Als je energiezuinige apparaten koopt, ben je niet alleen bezig met het besparen van geld op je energierekening, maar ook met het beschermen van onze planeet. Door slim te kiezen, kun je een verschil maken voor jezelf en voor toekomstige generaties.

Wil je meer lezen over duurzame energie in Nederland? Check dan ook ons artikel Duurzame energie in Nederland: alles wat je moet weten voor meer informatie en inspiratie.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!