Om helemaal van het aardgas af te gaan kun je het beste een volledige elektrische warmtepomp installeren. Elektrische warmtepompen zijn een efficiënte en milieuvriendelijke manier om je huis te verwarmen.
De all electric warmtepomp gebruikt elektriciteit om warmte uit de lucht of uit het grondwater te halen om je huis te verwarmen of warm water te leveren. Dit maakt een gasgestookte cv-ketel overbodig en kan je rekeningen met wel 50% verlagen.
Hoe werkt een elektrische warmtepomp?
Zoals je misschien geleerd hebt bij natuur scheikunde hebben stoffen 3 verschillende fasen (of toestanden). Vast, vloeibaar en gas.
Elke stof heeft zo zijn eigen kookpunt waarin het veranderd is van vloeibaar naar gas. Water kookt bijvoorbeeld bij 100 graden en alcohol bij 78 graden.
Maar je hebt ook stoffen die al koken bij -20 graden. Als je zo’n stof in een buis doet en je laat de buis naar buiten lopen dan onttrekt de vloeistof warmte van de buiten lucht en gaat het koken.
Het gas dat hierbij vrijkomt zet uit en wordt naar een compressor geleid. Vervolgens drukt de compressor dit gas samen waardoor het gas nog heter wordt
Een warmtewisselaar gebruikt deze warmte afgifte vervolgens om een ruimte of water te verwarmen. De druk van het warmtepompsysteem wordt weer verlaagd, het koudemiddel wordt weer als vloeistof naar het buitendeel van de unit getransporteerd, en de cyclus begint opnieuw.
Luchtwarmte pomp of grondwarmte pomp?
De werking van beide warmtepompen is hetzelfde, alleen de warmtebron is anders.
De energiebron van een luchtwarmte pomp (ook bekend als een Lucht water warmtepomp) is de buitenlucht, terwijl de energiebron van een grondwarmte pomp een waterbron in de grond is.
Het is minder ingrijpend en goedkoper om een lucht water warmte pomp te installeren dan een grondwarmte pomp. Bij een grondwarmte pomp wordt de warmte onttrokken op een diepte van 100 tot 250 meter, afhankelijk van de grondsoort en de benodigde hoeveelheid stroom. De kosten van een grondwarmte pomp zijn ongeveer 4.000 euro meer dan die van een lucht water warmtepomp.
Er zijn wel een aantal grote voordelen aan het gebruik van een grondwarmte pomp:
- Hij verbruikt minder energie.
- De grondbron is niet te zien of te horen.
- Je kunt je huis in de zomer efficiënt koelen met een grondbron.
- Een grondbron gaat langer mee dan een buitenunit.
Wat kost een volledig elektrische warmtepomp?
De kosten van een elektrische warmtepomp zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren, waaronder de grootte van het apparaat, de efficiëntie, de installatiekosten en het type koelmiddel dat gebruikt wordt.
Volledig elektrische warmtepompen kosten tussen de 6500 en 20.000 euro, afhankelijk van het model. De overheid biedt subsidies voor warmtepompen om duurzaam werken te stimuleren, deze zijn gemiddeld 2000 tot 5000 euro. Er is wel een tijdelijk prijsplafond voor de subsidie op all electric warmtepompen. Je kunt in aanmerking komen voor de Investeringssubsidie duurzame energie.
De kosten voor het aanpassen van de meterkast zijn meestal rond de 400 euro en de kosten voor het onderhoud van de warmtepomp zijn ongeveer 100 euro per jaar. Voor een volledige all electric warmtepomp zijn relatief lage stroomtarieven nodig en moet de woning goed geïsoleerd zijn om er optimaal gebruik van te kunnen maken.
Kosten in verband met zwaardere stroomaansluitingen.
All electric warmtepompen gebruiken veel elektriciteit als het buiten koud is. Daarom heb je een sterke aansluiting op het elektriciteitsnet nodig. Het is nodig om een aansluiting van 1×35 ampère te verhogen naar 3×25 ampère. De kosten bedragen ongeveer 150 euro eenmalig.
Daarnaast moet je waarschijnlijk je meterkast uitbreiden en aparte groepen installeren voor de warmtepomp en de inductiekachel. Door dit te doen houd je het bedrag dat je aan je energiebedrijf betaalt aan vastrecht gelijk voor 3×25 ampère en 1×35 ampère.
Hoeveel verbruikt een elektrische warmtepomp?
De meeste all electric warmtepompen hebben een COP (coëfficiënt of performance) van 3 of 4. Dit betekent dat voor elke kilowattuur (kWh) aan elektriciteit die het apparaat gebruikt, 3 of 4 kWh aan warmte wordt geproduceerd.
Dit is een veel efficiëntere manier van verwarmen dan bijvoorbeeld een gasgestookte cv-ketel, die slechts een COP van 0,6 heeft. Dit betekent dat voor elke kWh aan gas die de ketel gebruikt, slechts 0,6 kWh aan warmte wordt geproduceerd.
Wat is goedkoper gas of warmtepomp?
Met een elektrische warmtepomp kan gas worden bespaard. Toch maakt dat een warmtepompsysteem niet automatisch goedkoper in gebruik. Een warmtepomp gebruikt elektriciteit, terwijl een cv ketel of hr ketel gas gebruikt. De verbruikskosten van een warmtepomp hangt af van de prijs van elektriciteit en de prijs van gas.
Om een warmtepompsysteem goedkoper te laten werken kun je ervoor kiezen deze te gebruiken in combinatie met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn een goedkopere energiebron dan elektriciteit en kunnen helpen om de kosten van een warmtepompsysteem te compenseren.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
Is jouw warmteverbruik vergelijkbaar met de 10.000 kWh van een gemiddeld huishouden? Dan is het jaarverbruik van je warmtepomp ongeveer 2.750 KWh. Zonnepanelen wekken jaarlijks gemiddeld 250 kWh elektriciteit op, dus zijn er 11 nodig voor een warmtepomp.
Hoeveel bespaar je met een elektrische waterpomp?
De besparing op je energierekening bedraagt gemiddeld 500 euro per jaar. Ondanks de vermindering van je gasverbruik verhoogt de warmtepomp je elektriciteitsverbruik, omdat hij op elektriciteit werkt. De kosten van elektriciteit kunnen ook omlaag door zonnepanelen te gebruiken bij een warmtepomp.
Als je elektrisch kookt in plaats van op gas, kun je het gas uitzetten. Je bespaart dan ongeveer 300 euro per jaar aan vaste kosten voor je gasaansluiting.
Dit vind je misschien ook interessant: Gasverbruik verminderen
Hoeveel je exact bespaart met een elektrische waterpomp is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het tarief dat je betaalt voor elektriciteit, de hoeveelheid warmte die je nodig hebt en de efficiëntie van de pomp. In sommige gevallen kan een besparing van 50% of meer behaald worden.
Goed isoleren en ventileren
De volledig elektrische warmtepomp werkt het beste bij een constante temperatuur. Je kunt een constantere temperatuur in je huis handhaven door je vloer, gevel en dak te isoleren. Een goed geïsoleerd huis voorkomt koude voeten, tocht en vocht. Anders verlies je veel warmte via je ramen, gevel, dak en vloer. Een goed geïsoleerd huis houdt de warmte goed vast
Financieel kan extra isoleren erg voordelig zijn. Je bespaart geld door minder energie te gebruiken om je huis warm te houden, maar je verhoogt ook de waarde ervan door te investeren in goede isolatie.
Een huis met een beter energielabel levert doorgaans 2% meer op dan een huis met een lager energielabel. Behalve dat een geïsoleerd huis bij verkoop meer opbrengt, is het vaak gemakkelijker te verkopen. De waarde van een huis zal in de toekomst alleen maar toenemen, zeker met de stijgende energiekosten.
Andere soorten warmtepompen
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een warmtepomp die samenwerkt met een gewone cv-ketel op gas. De warmtepomp heeft een binnen- en een buitenunit. De binnenunit is een klein kastje dat naast de cv-ketel hangt en het cv water verwarmt. De buitenunit van de warmtepomp bevindt zich in de buitenlucht.
Wat is een ventilatiewarmtepomp?
Een ventilatiewarmtepomp is een kleine warmtepomp voor huizen met mechanische ventilatie. De ventilatiewarmtepomp haalt energie uit de ventilatielucht en transporteert die naar de hr ketel.
Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?
- Verwarmt langzaam
- Grote investering.
- Ingewikkeld installatieproces
- Minder efficiënt bij extreem koud weer
- Afhankelijkheid van elektriciteit (Tenzij je gebruik maakt van een thuisaccu.)
- Niet geschikt voor alle huizen
- Geluidsniveau
Maakt de warmtepomp lawaai?
In een complete warmtepomp die buitenlucht als warmtebron gebruikt, zit een buitenunit. Binnenin zit een ventilator die geluid maakt als hij draait. Als je de verwarming aan hebt, en ook als het water voor de keuken of de douche wordt verwarmd. Hij kan ook ‘s nachts draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om de voorraadtank voor warm water te verwarmen.
Warmtepompen zijn speciaal ontworpen om tegenwoordig stil te werken. Ingenieurs zijn constant bezig met technieken om het geluidsoverlast te minimaliseren. Zo’n pomp produceert gemiddeld slechts 35 tot 40 decibel. Dat is 20 decibel stiller dan een vaatwasser. Bijna driekwart van de eigenaren van warmtepompen ervaart geen geluidsoverlast van hun warmtepomp.
De buitenunit heeft een roestvrijstalen behuizing waardoor het bestand is tegen corrosie, deze kun je dus wat verder weg in je tuin plaatsen. Je kunt hem ook afdekken met een kast om het geluid verder te dempen.
Wat is de beste volledig elektrische warmtepomp?
Mitsubishi warmtepompen zijn de beste warmtepompen. Mitsubishi warmtepompen zijn niet alleen kwalitatief een van de beste, maar ze zijn ook uiterst compact. Binnen- en buitenunits hebben compacte afmetingen, waardoor ze in elke woning gemakkelijk zijn weg te werken. Al jaren is dit merk de leider op het gebied van warmtepompen.
Plaats een leuke reactie!