Duurzaamheid

4 gave voorbeelden van duurzame huizen in Nederland

4 gave voorbeelden van duurzame huizen in Nederland 1
Geschreven door Koen Duindam

Duurzame huizen zijn noodzakelijk voor onze toekomst. In dit artikel verkennen we eenvoudige, betaalbare groene woningen en delen we onze passie voor een duurzamere toekomst! Ontdek hoe we samen een verschil kunnen maken!

Wat is een duurzaam huis?

Een duurzaam huis is een huis dat zo is ontworpen en gebouwd dat het de aarde zo min mogelijk belast. Eigenlijk is het de bedoeling dat zo’n huis een positieve bijdrage levert aan ons milieu. Dit kan bijvoorbeeld door goede isolatie, waardoor je minder hoeft te verwarmen en zo minder vervuilende stoffen in de lucht komen.

Groen bouwen draait om meer dan alleen eco-vriendelijke materialen kiezen; het gaat om een alomvattende aanpak van het bouwproces, waarbij van begin tot eind duurzaamheid de leidraad is. Denk aan bouwmaterialen die de natuur ontzien, maar ook aan slimme systemen voor verwarming, koeling en ventilatie. Zelfs de manier waarop het bouwwerk in het landschap past, speelt een rol.

Zo zetten we stappen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen en de aarde beter achter te laten voor wie na ons komt.

Hoe maak je huis in Nederland duurzamer?

  • Algemene focus op het verminderen van de menselijke invloed op het milieu
  • Minimaal verspillend, schadelijk energieverbruik dankzij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en natuurlijke systemen voor verwarming, koeling en ventilatie
  • Gebouwen die minstens evenveel energie produceren als ze verbruiken voor een netto nul effect.
  • Waterbesparende systemen, zoals opvang van regenwater en hergebruik van grijs water
  • Naadloze integratie van de woningen in het omringende landschap
  • Gebruik van duurzame bouwmaterialen, zoals bamboe, hennep, kurk, vlas en soja.
  • Vervanging van conventionele materialen zoals beton door duurzame alternatieven, zoals hennepbeton (gemaakt van hennep, kalk en water) of conventionele kunststoffen door innovatieve bioplastics gemaakt van algen
  • Gebruik van gerecycleerde en geüpcyclede materialen.
  • Aanpasbare, modulaire ruimtes, vaak gemaakt van natuurlijke materialen die gemakkelijk kunnen worden afgebroken en hergebruikt of gerecycled
  • Tiny houses, micro-appartementen en andere kleine structuren die bijdragen aan de vraag naar meer duurzame huisvesting en minder landmassa en energie verbruiken.
  • Alternatieve woonoplossingen, zoals huizen en appartementsgebouwen gemaakt van gerecyclede zeecontainers en drijvende woningen op waterwegen over de hele wereld, die helpen de woningnood in dichtbevolkte kustgebieden aan te pakken.
  • Integratie van planten en natuur via levende muren, met bomen bedekte woontorens en groene daken om bestaande gebouwen te helpen koelen en gezonde omgevingen voor mensen te creëren.

Hoe ziet een duurzaam huis eruit?

Er zijn veel interessante voorbeelden van duurzame woningen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

Wikkelhouse

Wikkelhouse is een duurzame woning van Nederlandse bodem.

Een wikkelhouse is een duurzaam huis dat wordt gebouwd met behulp van een innovatief bouwsysteem dat een kant-en-klare, herbruikbare en circulaire constructie biedt. Het huis bestaat uit lagen karton. Het geheel is sterk genoeg om als woning te dienen en heeft een lange levensduur. Daarnaast biedt de constructie een goede warmte-isolatie, waardoor het energieverbruik laag blijft.

Lees hier verder over het Wikkelhouse

Earthship

Earthship tiny house life

Een Earthship is een duurzame, energie-efficiënte, zelfvoorzienende woning die wordt gebouwd met behulp van hergebruikte materialen, zoals afgedankte banden, blikjes en bakstenen. Earthships zijn meestal ontworpen om bestand te zijn tegen extreme klimaatomstandigheden, met een sterk thermisch comfort en een lage ecologische voetafdruk. Deze woningen hebben een grote autonomie door hun zelfvoorzienend en zelfvoldoende karakter, waardoor ze kunnen worden gebouwd in afgelegen gebieden.

Lees hier verder over Earthships

Yurts

4 gave voorbeelden van duurzame huizen in Nederland 2

Een yurt is een traditioneel, rond, Mongools tentenverblijf dat voornamelijk uit hout en doek bestaat. Yurts worden vaak gebruikt als tijdelijke of permanente woningen en zijn bekend om hun duurzaamheid, flexibiliteit en mobiliteit. Ze zijn vaak voorzien van ramen en deuren en zijn ontworpen om comfortabel te zijn in verschillende klimaten.

Lees hier verder over Yurts

Tiny House

4 gave voorbeelden van duurzame huizen in Nederland 3

Een tiny house is een kleine woning, die meestal kleiner is dan 40 vierkante meter. Deze woningen zijn bedoeld om een betaalbare, duurzame en mobiele woning te bieden. Tiny houses zijn vaak ontworpen om energie-efficiënt te zijn, met een lage ecologische voetafdruk. Ze bieden vaak een flexibele optie voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbare en duurzame woning.

Lees hier verder over waarom Tiny Houses duurzaam zijn

Wat kost een duurzaam huis?

De gemiddelde kosten om een duurzaam huis te bouwen liggen tussen de 200.000 en 400.000 euro. Maar eenmaal gebouwd kost het wonen er niet veel, omdat er weinig energie verbruikt wordt. Het exacte bedrag zal afhangen van vele factoren, zoals de grootte van de woning, de gebruikte materialen, de technologieën die worden toegepast en zelfs de locatie.

Wat zijn de vier pijlers van duurzaam bouwen?

  1. Milieuvriendelijkheid: Het verminderen van de milieueffecten van bouwen en het gebruik van duurzame materialen en energiebronnen.
  2. Kostenefficiency: Duurzaam bouwen draait om het verminderen van de levenscycluskosten van het bouwen, waaronder ontwerp- en bouwkosten, onderhoud en energieverbruik.
  3. Bouwcomfort: Duurzaam bouwen houdt in dat er een gezond en comfortabel binnenklimaat wordt gecreëerd, dat het gebouw energie-efficiënt en energie-efficiënt is, en dat het binnenklimaat wordt verbeterd door het gebruik van duurzame materialen en technieken.
  4. Sociale verantwoordelijkheid: Duurzaam bouwen omvat ook het verhogen van de levensstandaard van de mensen die in het gebouw leven, door het verbeteren van de luchtkwaliteit en het vergroten van de zelfredzaamheid.

Geschiedenis van de duurzame huizen

Veel van de praktijken en principes die in de duurzame huizen worden gebruikt vinden hun oorsprong in oude bouwtechnieken die werden veranderd door de opkomst van moderne materialen en massaproductie in het industriële tijdperk.

Het moderne bewustzijn over de noodzaak van duurzame woningen gaat meer dan 50 jaar terug tot de verjaardag van de eerste Dag van de Aarde, de internationale milieubeweging en de daaruit voortvloeiende wetgeving die daardoor over de hele wereld werd verspreid.

Maar de wereld bevindt zich nu midden in een noodsituatie door klimaatverandering.

Dit maakt het nog noodzakelijker voor ontwerpers, architecten, bouwers en consumenten om betere bouwpraktijken te eisen om de schade van een van de meest vervuilende industrieën op aarde te helpen bestrijden.

Duurzaamheid is een belangrijk element geworden van woningen. Er zijn een aantal instanties die richtlijnen bieden voor duurzaam bouwen:

  • Adakeur
  • BREEAM-NL certificaat
  • Beton Bewust
  • DUBOkeur
  • Ecolabel
  • Ecolabel (EU)
  • Energie Prestatie Certificaat (EPC)
  • FSC
  • GPR Gebouw certificaat
  • Keurhout
  • MRPI
  • Natureplus
  • Natuur en Milieukeur (N & M keur)
  • PEFC
  • Passiefhuis-certificaat

Verantwoordelijke architecten met echte duurzame praktijken streven ernaar aan deze normen te voldoen en de bijbehorende certificeringen voor hun projecten te behalen.

De toekomst van duurzame huizen in Nederland

Ondanks innovaties, vooruitgang en een toenemend publiek bewustzijn van de noodzaak van groenere bouwpraktijken, vertegenwoordigen duurzame woningen nog steeds een klein deel van de totale wereldwijde bouw.

Het is bekend dat klimaatverandering de meest kwetsbare individuen en gemeenschappen het zwaarst treft. Duurzame woningen zijn een belangrijke stap verder om sociale problemen te helpen verlichten en tegelijkertijd de milieuproblemen aan te pakken.

Bedankt!

Als je wilt bijdragen aan een duurzamere wereld, is het belangrijk om te leren hoe je duurzaam kunt leven. Lees dus ook ons artikel over duurzaam leven voor nog meer manieren om een verschil te maken. Laten we samen werken aan een betere toekomst voor ons allemaal!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!