Energie besparen

Duurzame isolatiematerialen: van gerecycled plastic tot natuurlijke vezels

Duurzame isolatiematerialen: van gerecycled plastic tot natuurlijke vezels 1
Geschreven door Koen Duindam

Isolatie is niet alleen belangrijk voor het behouden van warmte in je woning, maar ook voor het beschermen van het milieu. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame isolatiematerialen beschikbaar, van gerecycled plastic tot natuurlijke vezels. In dit artikel lees je meer over deze innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen voor isolatie.

Wat is duurzame isolatie?

Duurzame isolatie is isolatie gemaakt van milieuvriendelijke en duurzame materialen, zoals gerecycled plastic, plantaardige materialen en natuurlijke vezels. Het kan bijdragen aan energiebesparing en een vermindering van de CO2-uitstoot, en heeft geen negatieve impact op het milieu.

Een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van duurzame isolatie is dat het kan helpen om energieverbruik en kosten te verminderen. Door beter te isoleren, kunnen duurzame isolatiematerialen ervoor zorgen dat gebouwen warm blijven in de winter en koel in de zomer, waardoor de behoefte aan verwarming en koeling afneemt.

“An ounce of prevention is worth a pound of cure.”

Benjamin Franklin

Dit bespaart niet alleen energie, maar vermindert ook de CO2-uitstoot van een gebouw en kan op lange termijn grote kostenbesparingen opleveren. Bovendien zijn duurzame isolatiematerialen vaak gemaakt van gerecyclede of natuurlijke materialen, wat betekent dat ze vaak duurzamer en langer meegaan dan traditionele isolatiematerialen.

Duurzame isolatiematerialen

Welke isolatie is duurzaam?

Vanuit het oogpunt van duurzaamheid is kurk isolatie waarschijnlijk de beste keuze, gevolgd door schapenwol, hennep en gerecycled katoen. Vlas is ook een goede keuze vanuit het oogpunt van milieu en gezondheid. Houtvezel en cellulose zijn goedkopere opties die ook een redelijke isolatiewaarde bieden. Tonzon is een techniek die gebruikmaakt van verschillende lagen isolatie en heeft goede isolerende eigenschappen met een lage milieubelasting. Leem en stro zijn ook natuurlijke isolatiematerialen die een goede isolatiewaarde bieden.

Kurkisolatie

Als je op zoek bent naar een duurzame isolatiematerialen, dan is kurkisolatie een goede optie. Dit 100% natuurlijke materiaal biedt goede thermische en akoestische eigenschappen en is vrij van schadelijke stoffen. Bovendien is kurk duurzaam omdat het van nature groeit en kan worden geoogst zonder de plant te beschadigen.

Hennepisolatie

Hennepisolatie is een duurzame keuze vanwege het natuurlijke materiaal waarvan het gemaakt is en omdat het vrij is van schadelijke stoffen.

Hennepisolatie heeft goede isolatiewaarden en is brandveilig, ademend en vochtregulerend. Bovendien kan hennep gemakkelijk geteeld worden zonder pesticiden of kunstmest, wat betekent dat het een lagere ecologische voetafdruk heeft dan andere isolatiematerialen.

Gerecycled katoen

Gerecycled katoen is een andere duurzame isolatiematerialen omdat het gemaakt is van tweedehands kleding die anders zou worden weggegooid. Het biedt goede thermische en akoestische eigenschappen en heeft een sterk vochtregulerende werking. Bovendien is gerecycled katoen afbreekbaar en bevat het geen giftige stoffen.

Vlasisolatie

Vlasisolatie is een goede keuze als het gaat om milieu en gezondheid, omdat het thermische en akoestische isolatie biedt voor daken, wanden, plafonds en vloeren. Het is brandveilig, ademend en vochtregulerend en heeft een lage ecologische voetafdruk. Bovendien is vlas een hernieuwbare grondstof.

Houtvezelisolatie

Houtvezelisolatie is een goedkopere optie die ook een redelijke isolatiewaarde biedt. Het is gemaakt van resthout dat wordt vermalen tot fijne vezels en gebonden met harsen afkomstig van het hout zelf. Houtvezelisolatie is brandveilig, ademend en vochtregulerend en kan helpen bij CO2-reductie omdat hout een hernieuwbare grondstof is.

Celluloseisolatie

Celluloseisolatie is een andere goedkope optie die een redelijke isolatiewaarde biedt. Het is gemaakt van gerecycled papier dat wordt vermengd met brandwerende zouten. Celluloseisolatie is brandveilig, vochtregulerend en ademend en kan gemakkelijk worden geïnstalleerd in bestaande gebouwen. Bovendien draagt het bij aan afvalreductie omdat het gerecycled papier gebruikt.

Tonzon

Tonzon combineert goede isolerende eigenschappen met een laag milieueffect door het gebruik van meerdere isolerende lagen. Het kan worden aangepast aan verschillende soorten gebouwen en isolatie-eisen. Tonzon is ook gemakkelijk te installeren en te verwijderen, en het kan de energie-efficiëntie van een gebouw verbeteren.

Leem en stro

Leem en stro zijn ook natuurlijke isolatiematerialen die een goede isolatiewaarde bieden. Ze zijn gemaakt van natuurlijke stoffen zoals zand, klei en stro en zijn 100% natuurvriendelijk en recyclebaar. Leem en stro bieden goede thermische en akoestische isolatie en zijn ademend, vochtregulerend en brandveilig. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden geïnstalleerd en verwijderd.

Schapenwol

Schapenwol is jammer genoeg niet zo duurzaam als je zou denken. Ja het is hernieuwbaar. Maar daar is ook alles mee gezegd. Er gaat namelijk heel veel tijd en energie zitten in de productie van schapenwol.

Daardoor is bij de productie van schapenwol de uitstoot van broeikasgassen wel 20x hoger dan de uitstoot van de productie van steenwol of glaswol. Schapen poep verhoogt ook het stikstofgehalte van de bodem wat weer een slecht effect heeft op de biodiversiteit.

Daarnaast zitten de dieren ook vol met gif om ongedierte op afstand te houden. Al bij al is het dus jammer genoeg niet zo duurzaam als je zou denken.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!