Duurzaamheid

Complete gids over Duurzaam leven

Complete gids over Duurzaam leven 1
Geschreven door Koen Duindam

Ben je op zoek naar manieren om je leven duurzamer te maken en een positieve impact te hebben op onze planeet? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! In dit artikel delen we praktische tips en adviezen voor duurzaam leven.

Wat is duurzaam leven?

Een duurzame levensstijl is een manier om te zorgen dat we de natuurlijke hulpbronnen van de aarde niet uitputten. We proberen zo weinig mogelijk grondstoffen te gebruiken die we niet opnieuw kunnen maken. In plaats daarvan gebruiken we dingen die wel opnieuw kunnen worden gemaakt, zoals zon en wind. We proberen ook zo weinig mogelijk afval te maken.

Leven op een duurzame manier is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jezelf en de mensen om je heen. In bijna alles wat je doet in je dagelijks leven, heb je de mogelijkheid om op een duurzame manier te leven.

Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je kiest voor openbaar vervoer in plaats van je auto, dat je energiezuinige apparaten koopt en dat je zoveel mogelijk afval scheidt en recyclet.

Door duurzame keuzes te maken, help je mee om de uitputting van natuurlijke hulpbronnen te voorkomen en draag je bij aan een betere toekomst voor iedereen.

Het doel van duurzaam leven

Complete gids over Duurzaam leven 2

Het doel van duurzaam leven is om ervoor te zorgen dat we de aarde niet kapot maken en dat we er voor zorgen dat alle dieren en planten blijven leven. Dit betekent dat we goed omgaan met onze natuurlijke hulpbronnen en dat we niet te veel afval achterlaten.

Waarom is een duurzame levensstijl zo belangrijk?

Complete gids over Duurzaam leven 3

Een duurzamere levensstijl is gezonder voor de gezondheid van de planeet en alle levende wezens daarop, inclusief de mens. Minder vervuiling, minder broeikasgassen, minder afval, gezondere oceanen en bossen en vele andere voordelen kunnen worden bereikt door een duurzame levensstijl.

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij de overgang naar een duurzamere levensstijl is dat kleine veranderingen bij elkaar optellen. En die kunnen snel oplopen. Voel je niet verplicht om alles in één keer toe te passen. Begin in plaats daarvan met eenvoudige veranderingen zoals het overstappen op spaarlampen of het drinken van kraanwater in plaats van flessenwater.

Elke actie maakt een verschil!

“IN EEN WERELD MET MEER DAN ZEVEN MILJARD MENSEN IS IEDER VAN ONS SLECHTS EEN DRUPPEL IN DE OCEAAN. MAAR MET GENOEG DRUPPELS KUNNEN WE ELKE EMMER VULLEN.

Davis Suzuki

Hoe ziet een duurzaam leven eruit?

Complete gids over Duurzaam leven 4

Duurzaam leven ziet er voor iedereen anders uit.

Perfecte duurzaamheid is moeilijk te bereiken, maar er zijn veel manieren waarop je ver kunt komen qua duurzaamheid. Hier volgen enkele van de belangrijkste en meest praktische aspecten van duurzaam leven:

Hernieuwbare energie:

Hernieuwbare energie is energie die afkomstig is van onuitputtelijke bronnen, zoals zon, wind, water en aardwarmte. Dit is heel anders dan fossiele brandstoffen, die slecht zijn voor de aarde omdat ze uit de grond gehaald moeten worden en omdat ze veel CO2 vrijmaken als ze verbrand worden.

Hernieuwbare energie is beter voor het milieu omdat het schoon is en weinig impact heeft op de aarde. Bovendien is het goed voor de economie, omdat het ervoor zorgt dat we niet afhankelijk zijn van dure brandstoffen.

Als je wilt leven op een duurzame manier, is het belangrijk om te leren over hernieuwbare energiebronnen in je eigen omgeving. Zo kun je erachter komen hoe je hernieuwbare energie kunt gebruiken in je eigen huis en hoe je ervoor kunt zorgen dat je zo weinig mogelijk afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.

Biologisch voedsel

Biologisch voedsel wordt geteeld zonder chemische bestrijdingsmiddelen. Dit betekent dat het beter is voor jou en voor het milieu.

Als we niet-biologisch eten, kan dat leiden tot een afname van de biodiversiteit. Dit komt doordat chemische stoffen in het landbouwgebied insecten doden. Meer dan 40% van alle insectensoorten ter wereld is aan het uitsterven. Dit kan leiden tot een ramp in de voedselketen.

Als consumenten hebben we de mogelijkheid om te kopen van biologische en regeneratieve boerderijen. Deze boeren verkopen hun producten vaak op lokale markten of via hun eigen webshop. Hoe meer mensen bereid zijn om wat extra te betalen voor biologische producten, hoe meer biologische boeren er kunnen blijven en hoe beter dit voor het milieu is.

Naast hoe we ons voedsel kweken, is het ook belangrijk om te kijken naar wat we eten.

Een dieet dat rijk is aan planten is beter voor het milieu. Dit komt omdat planten minder water en grond nodig hebben om te groeien dan dieren. Als we meer planten eten, helpen we dus om de natuur te beschermen en om de aarde gezond te houden.

Het is ook beter voor onze eigen gezondheid om veel fruit, groenten en volkoren producten te eten. Zo kan een plantaardig dieet bijdragen aan een duurzamer leven voor iedereen!

“EEN PLANTENRIJK DIEET VERMINDERT DE UITSTOOT EN IS MEESTAL GEZONDER, WAT LEIDT TOT LAGERE PERCENTAGES CHRONISCHE ZIEKTEN. VOLGENS EEN STUDIE UIT 2016 KAN EEN VEGANISTISCH DIEET DE PERSOONLIJKE UITSTOOT MET WEL 70 PROCENT VERMINDEREN EN EEN VEGETARISCH DIEET, DAT KAAS, ZUIVEL EN EIEREN OMVAT, MET 63 PROCENT.

Projectopname

De vlees- en zuivelindustrie neemt heel veel grond in beslag en veroorzaakt veel van de gassen die slecht zijn voor het milieu. Volgens rapporten van bijvoorbeeld de Natural Resources Defense Council is het eten van vlees zoals we dat nu doen, niet duurzaam. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor de dieren.

Sommige mensen vinden het moeilijk om helemaal geen vlees te eten, en voor sommigen zijn er gezondheidsredenen om wel vlees te eten. Maar het helpt al als iedereen bijvoorbeeld een paar dagen per week geen vlees eet. Zo kunnen we samen bijdragen aan een beter milieu.

Begin je eigen moestuin!

Als je je eigen voedsel verbouwt, ben je niet alleen bezig met iets leuks en gezonds, maar je doet ook wat goeds voor het milieu! Je eigen voedsel verbouwen, legt koolstof vast, vergroot de biodiversiteit en verkleint de afstand die voedsel moet afleggen voordat het op je bord ligt.

Daarom zien we steeds meer mensen die een eigen moestuin beginnen of samenwerken met anderen in gemeenschapstuinen. Als je nog nooit hebt groenten hebt verbouwt dan kun je beginnen met een paar kruiden op je vensterbank of op je balkon. Zo leer je hoe het werkt en kun je daarna steeds meer groenten kweken. Zo doe je wat goeds voor jezelf en voor het milieu.

Voedselverspilling:

Voedselverspilling is super zonde, omdat het betekent dat we voedsel weggooien dat nog goed is om te eten. Dit gebeurt bijvoorbeeld als we te veel koken, of als producten in de winkel of in onze koelkast over datum zijn voordat we ze opgegeten hebben. Dit is slecht voor het milieu, omdat het voedsel dat we weggooien nog steeds veel energie heeft gekost om het te verbouwen.

Gelukkig kun jij helpen om voedselverspilling te verminderen. Hier zijn een paar manieren waarop je dit kunt doen:

 • Koop bewust boodschappen: kijk goed wat je nodig hebt voordat je naar de winkel gaat, zodat je niet te veel koopt en later weggooit.
 • Leer hoe je voedsel goed kunt bewaren: bijvoorbeeld door producten te bewaren op de juiste temperatuur, of door ze te verdelen in kleinere porties zodat je ze sneller op kunt eten. Zo houd je je voedsel langer vers en kun je voorkomen dat je te veel weggooit.
 • Gebruik restjes: als je bijvoorbeeld te veel groenten hebt gekookt, kun je de restjes gebruiken om een soep te maken. Zo benut je het voedsel dat je nog hebt en voorkom je dat je het weggooit.

Als iedereen hier aan meewerkt, kan voedselverspilling sterk verminderd worden. Dit is beter voor het milieu en voor onze portemonnee.”

Verminder individueel vervoer:

Individueel vervoer is vaak onnodig en slecht voor het milieu. Om minder individueel vervoer te gebruiken, kun je kiezen voor de bus, tram of trein.

Dat is snel en goedkoop, en beter voor het milieu want dan komt er minder CO2 uit. Je kunt ook lopend of op de fiets gaan als je niet zo ver weg hoeft, of een lift zoeken als je naar dezelfde plek gaat als iemand anders.

Duurzaam wonen:

Als je duurzaam wilt leven kun je veel impact hebben door aanpassingen doen aan je woning.

Zorg bijvoorbeeld voor duurzame isolatie in je huis, zodat het warm blijft in de winter en koel in de zomer. Dan hoef je minder verwarming of airconditioning te gebruiken, wat beter is voor het milieu omdat er minder energie verbruikt wordt.

Plaats zonnepanelen op je dak zodat je zelf energie kunt opwekken met zonlicht. Zo verbruik je meer je eigen elektriciteit en help je het milieu.

Planten en bomen rond je huis zorgen voor schaduw en koelte, en composteren is een goede manier om afval te verminderen en je tuin te verbeteren. Zo kun je bijdragen aan een beter milieu en help je met het behoud van de natuur.

Zelfredzaamheid:

Er is een breed spectrum van zelfredzaamheid, maar sommige mensen gaan wel heel erg ver. Het hoogste niveau van zelfredzaam wonen is off-grid wonen.

Off-grid woningen gebruiken niet alleen hernieuwbare energie, maar ook natuurlijk opgevangen regenwater, composttoiletten en houtkachels. Oh, en ze verbouwen ook hun eigen biologische producten!

Waarom iedereen zou moeten proberen duurzamer te leven

Complete gids over Duurzaam leven 5

Duurzaam leven is een noodzakelijke levensstijl die de standaard zou moeten worden als we de planeet willen behouden voor toekomstige generaties.

De natuurlijke schoonheid van onze planeet verdwijnt snel, en we zijn hard op weg om haar bijna onbewoonbaar te maken.

Klimaatverandering gaat snel. Hulpbronnen raken uitgeput en de biodiversiteit verdwijnt. Niet alleen de fossiele brandstoffen raken op, maar ook zoet water – iets wat elk mens en elke levensvorm op aarde nodig heeft om te overleven.

We moeten onze enige planeet beschermen, niet alleen voor ons eigen behoud (wat nog steeds een egoïstische motivatie is), maar ook omdat de kans op het vinden van een andere planeet waarschijnlijk meer sciencefiction is.

Het bestaan zelf van de Aarde is een statistische onwaarschijnlijkheid, en de toekomst van deze zeldzame planeet hangt sterk af van hoe wij mensen ons gedragen.

De aarde is kostbaar, en het wordt tijd dat we haar behandelen met het respect dat ze verdient. Dat betekent dat we ons bewust moeten zijn van onze impact op het milieu en dat we actief moeten werken aan veranderingen die goed zijn voor de planeet.

Wat kunnen we nog meer doen om duurzamer te leven?

Complete gids over Duurzaam leven 6

Als je dit artikel leest en je afvraagt: “Hoe kan ik duurzamer leven?”, dan heb je al een grote stap in de goede richting gezet

We hebben hierboven al enkele belangrijke stappen beschreven die je kunt ondernemen, maar hier zijn nog meer ideeën.

Neem het rustig aan en begin met kleine stapjes. In plaats van meteen te streven naar ingrijpend wereld veranderende stappen, kun je je beter focussen op kleine acties die je vandaag kunt doen om je impact te verminderen. Bedenk van daaruit wat je morgen kunt doen.

Niemand verwacht dat je meteen (of ooit, want dat is voor de meeste mensen onrealistisch) off-grid gaat leven.

Maar je kunt klein beginnen en de volgende punten in gedachten houden:

 • Gebruik alleen wat je nodig hebt – (Lees ons artikel over minimaliseren)
 • Hergebruik door dingen opnieuw te gebruiken en herbruikbare spullen te verkiezen boven wegwerpartikelen. – (Lees ook ons artikel over circulaire economie)
 • Recycle zoveel mogelijk
 • Composteer de rest.

Hier zijn nog meer praktische tips om te beginnen met duurzaam leven:

 • Geef het rijden af en toe op. Als je je vervoerswijze verandert in iets milieuvriendelijkers, zoals lopen of fietsen, bespaar je veel uitlaatgassen die in de atmosfeer terechtkomen (en je bespaart ook geld aan de pomp). Als je woon-werkverkeer te lang is om te rijden, kun je het openbaar vervoer gebruiken of carpoolen.
 • Voorkom waterverspilling. Er zijn veel eenvoudige manieren om het waterverbruik te verminderen. Verminder het aantal keren dat je het toilet doorspoelt (als het geel is, laat het dan zachter worden!). Draag je kleren tot ze vies zijn, zodat je minder was hoeft te doen. Stop met het laten lopen van het water terwijl je je tanden poetst. Verminder het aantal uren dat je onder de douche staat. Geef je gazon minder vaak water.
 • Begin met composteren! Elk jaar belanden tonnen voedselafval op stortplaatsen. In plaats van het naar de stortplaats te sturen, waar het anaeroob gaat rotten en methaangas produceert (het krachtigste broeikasgas), maak je van je voedselafval iets wat de planeet ten goede komt. Ruimte is geen excuus: je kunt zelfs thuis composteren. En kies op zijn minst voor composteerbare en biologisch afbreekbare vuilniszakken.
 • Compenseer je uitstoot. Echt duurzaam reizen is moeilijk, maar één ding dat je kunt doen om de impact van die gigantische vliegtuigen te verminderen is compensaties kopen van een van de beste aanbieders van koolstofcompensatie. Je hoeft je gezinsvakantie niet af te zeggen, maar overweeg in plaats daarvan je onnodig consumptieve souvenirbudget te investeren in compensaties.
 • Consumeer bewust. Hoewel je het niet tot het uiterste hoeft te drijven, kan een minimalistische levensstijl bijdragen aan een duurzamer leven. Minder kopen is minder verspillend voor de consument en stimuleert minder afval en industriële emissies van fabrikanten. Neem een “nodig hebben niet willen” mentaliteit aan. Als je iets nodig hebt, koop het dan eerst tweedehands! Ga naar rommelmarkten of zoek op marktplaats of Facebook naar tweedehands items.
 • Winkel lokaal. Bestel niet online of koop niet bij grote winkels. Bedenk hoe ver pakketten verzonden moeten worden voordat je ze bestelt. Als je lokaal winkelt, steun je niet alleen de lokale economie en kleine bedrijven, maar breng je ook een stem uit tegen een wereld die praktisch stikt in de uitstoot van de scheepvaart. Als je online winkelt, steun dan ethische online winkels.
 • Zoek naar duurzame verpakkingen. Kiezen voor duurzame verpakkingen is één manier om het enorme afval dat op stortplaatsen terechtkomt te compenseren. Maar duurzame verpakkingen kunnen de planeet ook op andere, minder verwachte manieren helpen. Een moisturizer met minder verpakking is bijvoorbeeld gemakkelijker te transporteren, wat weer minder uitlaatgassen betekent. Kies voor herbruikbare verpakkingen waar mogelijk.
 • Zet energiebesparing op de eerste plaats. Er zijn tal van manieren om energie te besparen, van het installeren van energiezuinige apparaten tot het verminderen van het gebruik van energie door simpelweg je thermostaat een paar graden lager te zetten. Kijk ook eens naar hernieuwbare energiebronnen voor jouw huis, zoals zonnepanelen of een windmolen.
 • Steun milieuvriendelijke politiek. Het is belangrijk om te stemmen op politici die milieuvriendelijke standpunten hebben en de middelen en de wetgeving steunen om onze planeet te beschermen. Zoek ook naar manieren om actief deel te nemen aan milieugroepen en campagnes om de aandacht te vestigen op belangrijke milieukwesties.

Tot slot nog enkele gedachten over duurzaam leven

De toestand van het milieu is behoorlijk grimmig en voor veel mensen voelt het nutteloos om er iets aan te doen. Wat voor verschil maakt het als ik duurzaam leven terwijl grote bedrijven dit niet doen?

Maar we moeten onthouden dat als we samenwerken en onze stem laten horen, we echt een verschil kunnen maken.

Als individuen voelen we ons misschien klein, maar samen kunnen we een grote impact hebben. Net zoals een beweging begint met één persoon, kan duurzaam leven ook klein beginnen. De kleine veranderingen die je vandaag toepast betekenen veel voor morgen.

Wat je nu al kunt doen is de tips in dit artikel bestuderen en dit artikel delen. Vertel aan iedereen hoe belangrijk een duurzame levensstijl is.

Zelfs als maar één persoon dit artikel leest en besluit morgen met de fiets naar het werk te gaan, is er al een verschil gemaakt.

Je bent duurzamer gaan leven.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!