Duurzaamheid

Dumpster diving in Nederland: een complete gids

Dumpster diving in Nederland: een complete gids 1
Geschreven door Koen Duindam

Als je op zoek bent naar een manier om voedselverspilling tegen te gaan en geld te besparen, dan is dumpster diving misschien iets voor jou. In dit artikel zal ik je alles vertellen wat je moet weten over dumpster diving in Nederland.

Wat is dumpster diving?

Dumpster diving is het doorzoeken van afvalcontainers van supermarkten en andere winkels op zoek naar eetbaar voedsel dat anders zou worden weggegooid. Het is een manier om voedselverspilling tegen te gaan en om geld te besparen op je boodschappen. 

Waarom zou je dumpster diving overwegen?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om te gaan dumpster diven:

Milieubewustzijn

Dumpster diving is een geweldige manier om te helpen bij het verminderen van voedselverspilling en om je ecologische voetafdruk te verkleinen. Het is namelijk verbazingwekkend hoeveel voedsel er dagelijks wordt weggegooid, terwijl het nog prima te eten is.

Geldbesparing

Dumpster diving kan je flink wat geld besparen op je boodschappen. Ik heb zelf ervaren dat ik soms tot wel 80% op mijn boodschappen bespaarde door te dumpster diven.

Voor de kick!

Het geeft een enorme kick als je een goede vangst doet. Sommige keren heb ik meer dan anderhalve week aan boodschappen gevonden. Daarnaast vind je ook weleens eten dat je zelf niet zo snel zou kopen. Op deze manier kun je dus ook nog weleens wat nieuws proberen!

Waar kan je het beste dumpster diven?

Het vinden van een goede plek om te dumpster diven kan lastig zijn. Supermarkten en winkelketens bewaren hun afval steeds vaker achter slot en grendel. Soms is dit een simpele schutting en andere keren staat het binnen. Bij sommige oudere locaties van supermarkten zoals Dirk, Coop en Plus is de kans groter dat ze hun afval nog buiten stallen.

Tips voor het dumpster diven

Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden om te dumpster diven, zijn hier een aantal tips om ervoor te zorgen dat je veilig en efficiƫnt te werk gaat:

 • Draag handschoenen en oude kleding om jezelf te beschermen tegen vuil en scherpe voorwerpen.
 • Controleer het voedsel zorgvuldig voordat je het meeneemt. Let op de toestand van het voedsel.
 • Wees stil en veroorzaak geen overlast. Verlaat de locatie netjes zoals je het gevonden hebt. 

Wat kan je vinden bij het dumpster diven?

Nu je weet waar je kunt gaan dumpster diven, vraag je je misschien af wat voor soort eten je zult vinden. Nou, je zult versteld staan van wat je allemaal kunt vinden! Ik kwam vaak thuis met drie of vier boodschappentassen vol met verschillende soorten eten, zoals groenten, fruit, brood, kaas, eieren en vlees.

Sommige voedingsmiddelen zitten gewoon nog in hun verpakking en zijn dus nog prima te eten. Andere producten hebben kleine beschadigingen, zoals een kapotte mandarijn in een netje of een fles wijn waarvan het etiket half is afgescheurd. Zolang het voedsel nog in goede staat verkeert, is het veilig om te eten.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet al het voedsel dat je vindt bij het dumpster diven geschikt is voor consumptie. Controleer daarom altijd het voedsel zorgvuldig voordat je het meeneemt.

Hoe herken je of voedsel nog goed is?

Vooral als je op zoek gaat naar eten via dumpster diving, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Bij producten met een ‘ten minste houdbaar tot’-datum kun je vaak je zintuigen gebruiken om te bepalen of het nog goed is. Hieronder geef ik je graag een aantal tips:

 • Kijken: Ziet het product er nog goed uit? Staat de verpakking bol? Is er geen sprake van klonten, schimmel of rotte plekken? Als dat wel zo is, dan kun je het beter weggooien.
 • Ruiken: Ruikt het nog lekker? Of is de geur heel muffig of overheersend? Als dat het geval is, dan kun je het beter niet eten.
 • Proeven: Proef een klein beetje. Als het niet lekker smaakt, dan kun je het beter niet eten. Als het prikt op je tong dan zit het ook niet goed.

Voor producten met een ‘Te gebruiken tot’-datum, zoals verse vis en vers vlees, geldt dat als het over de datum is, je het beter kunt weggooien, ook als de verpakking nog dicht is.

Het seizoen speelt ook mee of iets sneller bederft of niet. Als het afval in de zomer in een container ligt dan kan het heel snel bederven.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen slechts algemene richtlijnen zijn en dat je altijd je eigen gezonde verstand moet gebruiken. Als iets er niet goed uitziet, ruikt of smaakt, gooi het dan weg. 

Is dumpster diving vies?

Een veelgestelde vraag over dumpster diving is of het vies is. Het antwoord hierop is: het hangt er heel erg vanaf waar je gaat zoeken. Sommige locaties zijn schoon en hebben nauwelijks vuil, terwijl andere plekken alleen maar vol zitten met rottend fruit of vlees.

Het is daarom belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het dragen van handschoenen en oude kleding. Daarnaast is het belangrijk om het voedsel zorgvuldig te controleren voordat je het meeneemt. Als iets er niet goed uitziet, ruikt of smaakt, gooi het dan weg. 

Is dumpster diving legaal?

Dit is een vraag die vaak gesteld wordt en het antwoord is niet zo eenvoudig. Het hangt af van wie de eigenaar is van het afval. Meestal wordt aangenomen dat het toegestaan is omdat de eigenaren afstand hebben gedaan van de spullen in de vuilnisbak.

Maar soms kan worden verdedigd dat het nog steeds het eigendom is van de oorspronkelijke eigenaar. Het kan ook afhangen van lokale regelgeving.

In veel gemeenten is het verboden, tenzij je een vergunning hebt. Het is dus belangrijk om altijd de regels in jouw gemeente te controleren voordat je gaat dumpster diven.

Tips voor bescherming

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om beschermende kleding te dragen bij het dumpster diven. Hier zijn nog wat extra tips om jezelf te beschermen:

 • Draag handschoenen die bestand zijn tegen vuil en scherpe voorwerpen.
 • Trek oude kleding aan die je niet erg vindt om vies te maken.
 • Gebruik een zaklamp om te zien waar je loopt en om te zien wat je pakt.
 • Ga niet alleen dumpster diven. Het is veiliger en gezelliger om met een vriend of groep te gaan.
 • Wees bewust van je omgeving. Controleer of er geen camera’s of beveiligers zijn.
 • Als je iets vreemds of gevaarlijks tegenkomt, verlaat de locatie dan onmiddellijk. Sommige winkels kunnen ook chloor of andere rare dingen over het eten gooien om te voorkomen dat mensen het nog kunnen gebruiken.

Met deze tips kun je veilig en verantwoordelijk dumpster diven. Onthoud dat het belangrijk is om altijd respectvol te zijn en om geen overlast te veroorzaken. Door verantwoordelijk te diven, draag je bij aan het verminderen van voedselverspilling en het beschermen van het milieu.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!