Tiny house bouwen

De juiste verf voor je Tiny House kiezen

Tiny house plafond aan het schilderen
Geschreven door Koen Duindam

Ben je benieuwd hoe je het beste je tiny house kunt verven om het ruimtelijk en stijlvol te maken? Ontdek in dit artikel praktische tips en inspirerende ideeën voor het kiezen van de juiste kleuren en verfsoorten!

Je moet creatief zijn om het meeste te halen uit de beperkte leefruimte van een tiny house. In een kleine ruimte heeft namelijk echt alles invloed op je dagelijks leven. De kleuren maar ook het soort verf heeft allemaal invloed op hoe je de ruimte ervaart.

Waarom zou je de muren van je tiny house verven?

Misschien vindt je de originele hout look juist wel gaaf in je tiny house. Waarom zou je hier overheen verven?

Nou dit heeft vooral te maken met hoe je de ruimte ervaart. De natuurlijke warme kleur maakt je tiny house namelijk heel druk. Misschien lijkt dat in een leeg tiny house nog wel mee te vallen. Maar als straks al je spullen erin staan dan krijg je al snel een benauwd gevoel.

Door de muren zoveel mogelijk lichte kleuren te geven lijkt de ruimte groter. Je kan dan eventueel wel wat houten elementen terug laten komen om toch die warme houten sfeer in huis te krijgen.

Lichte geverfde muren in een tiny house

Een lichte muur geeft veel meer rust. Je moet dus een balans vinden tussen wat je zelf mooi vindt en wat praktisch is.

Wanneer je in je tiny house gaat wonen moet het naast mooi en persoonlijk natuurlijk ook gewoon praktisch zijn voor je dagelijkse leven. Als het klein en benauwd aanvoelt dan is het lastig om er fijn te wonen.

Kleuren

verfblikken

Kleuren hebben een grote invloed op hoe je een ruimte ervaart. Sommige kleuren kunnen er voor zorgen dat je tiny house nog kleiner lijkt dan dat het is.

De truc is om een lichtere kleur te gebruiken. Lichtkleuren reflecteren het licht, waardoor het natuurlijke licht in je woonruimte wordt versterkt. Om je ruimte visueel uit te breiden, moet je gebruik maken van het licht dat binnenkomt.

Plus, lichte verf kleuren zijn luchtig en zacht voor het oog. Donkere kleuren moedigen je ogen niet aan om continu door de kamer te reizen. Je voelt zich misschien geneigd om een gedurfde kleur te kiezen voor je tiny house, maar het zal de ruimte als snel overweldigen.

In plaats daarvan kunt je het beste kiezen voor neutrale kleuren, zoals grijs en gebroken wit. Ze lijken misschien saai, maar ze zijn rustgevend en fungeren als een solide basis voor muurkunst en andere voorwerpen. Koele kleuren, zoals blauw en groen, zijn terugwijkende kleuren, en net als neutrale kleuren, zullen ze helpen bij het aanvullen van de kleine ruimte die je hebt. Als je gewoonweg niet kunt weerstaan felle kleuren te gebruiken, gebruik ze dan spaarzaam.

  • De 2:2-truc: kleine kamers worden groter als twee muren gekleurd zijn en twee muren wit. Het is belangrijk om een vleugje van de andere kleur toe te voegen aan de witte kleur. Dit zorgt voor een soepele overgang en maakt harde randen wazig. De kleur bepaalt de stemming: gele en oranje tinten hebben een vrolijk effect, sterke rode tinten zijn energiek en groene tinten balanceren.
  • Give-me-Blue: Blauw maakt de kamers groter. Of het nu gaat om hemels pastelblauw of vet azuurblauw, blauwe muren (zolang ze niet te donker geschilderd zijn) creëren ruimte.
  • Nacht en dag: Donkere vloeren en helder witte muren hebben een vergrotend effect. Deze inrichting tip is afkomstig van interieurarchitecten die bijvoorbeeld kleine boetiekjes en andere winkels volgens dit principe inrichten.

Er is een overvloed aan verfkleuren die er zijn, dus wees er zeker van dat de kleuren die je kiest aansluiten bij het thema van je huis. De meerderheid van de tiny houses gaan voor een rustieke uitstraling, maar hoe je huis eruit ziet is aan je en je verbeelding.

Dekking en kwaliteit

Je moet rekening houden met de hoeveelheid dekking die je van je verf krijgt. In een verf wilt je zowel de kwaliteit als de dikte, hoe meer dekking de verf heeft des te beter het eruit ziet op je muren. Wanneer je verf niet goed dekt, zul je meerdere lagen moeten aanbrengen.

Een verf van lage kwaliteit ziet er kalkhoudend uit. Je ziet zeker een verschil in het uiterlijk van je verf door de jaren heen, te veel verbleking en onvolkomenheden. Lage kwaliteitsverf is gewoonweg niet duurzaam genoeg om de tand des tijds te doorstaan. Bovendien zul je ook meer van de goedkopere verf moeten kopen om goed je muren goed bedekt te krijgen.

De Zweedse verf van Moose Färg is een ademende houtverf met een eeuwenlange traditie: gemakkelijk, duurzaam, bladdert niet en is voor zowel binnen als buiten geschikt. De metamere kleuren zijn niet te kopiëren en zorgen voor een Zweedse look.

Bescherming

In een tiny house wordt veel geleefd. De kleine ruimte die je tot je beschikking hebt, gebruik je vaak. Maar deze wordt dus ook snel vies!

Als je lage kwaliteit verf gebruikt dan is de kans groot dat je elk klein vlekje gelijk terug ziet op je muren. Daarom is het verstandig om hoge kwaliteit verf te gebruiken die makkelijk te reinigen is en er niet snel vies uitziet.

Verf met een glansafwerking is zeer duurzaam en bestand tegen vocht. Het reflecteert ook het beste licht, zodat je muren een mooie glans krijgen.

Een ander alternatief is Sikkens Alpha Rezisto Mat. Deze verf dekt enorm goed, is gemakkelijk schoon te maken en gaat lang mee.

Chemicaliën

Als je verf droogt en je kunt het niet meer ruiken, dan ben je toch wel helder? Niet noodzakelijkerwijs. Chemicaliën uit verf kunnen jaren in je huis blijven hangen nadat je het hebt aangebracht.

Omdat je in een kleine ruimte woont, is het belangrijk om af te zien van giftige verf. In zo’n kleine ruimte zul je sneller dampen inademen. Daarom moet je je bewust zijn van wat er eigenlijk in je verf zit.

Muurdecoratie

Zodra de wanden zijn geverfd volgens de gewenste kleuren, volgt de decoratie van grotere open ruimtes met foto’s, spiegels of andere zorgvuldig geselecteerde blikvangers.

Muurstickers

Muursticker in een tiny house

Een muursticker is een bijzonder ruimtebesparende (en schoonmaak vriendelijke, omdat het geen stof verzamelt) mogelijkheid om zonder veel moeite en kosten vrije oppervlakken te decoreren. Ze zijn vlak, kunnen zowel op wanden als op kastdeuren worden geplaatst en zijn in veel verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. Met muurstickers kunt je een statement maken met citaten of romantische accenten leggen met speelse plantmotieven of oosterse ornamenten.

Collage

collage muur decoratie in een tiny house

Collages met of zonder fotolijstjes zijn een andere manier om een statement te maken: Ze bestaan bijvoorbeeld uit foto’s, krantenknipsels, handgeschreven notities of andere zaken. Samengelijmd op een vel papier – of gedigitaliseerd en gereproduceerd als collage – is het resultaat een zeer persoonlijk beeld dat de individualiteit van de bewoners van het Tiny house onderstreept.

Collages moeten echter niet te druk zijn. Omdat het muuroppervlak anders erg onrustig en “volgepropt” lijkt – een effect dat zoveel mogelijk moet worden vermeden, vooral in tiny houses.

Spiegels

Er kan enorm veel worden bereikt met spiegels, vooral in kleine ruimtes. Ze kunnen ruimtes groter laten lijken maar kunnen ook gewoon gaaf zijn als decoratie.

Spiegels in een tiny house

Door een spiegel tegenover een raam te plaatsen weerkaatst het natuurlijke licht, hierdoor ziet de ruimte er groter uit.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!