Duurzaamheid

Cradle to Cradle: de nieuwe manier van duurzaam produceren

Cradle to Cradle: de nieuwe manier van duurzaam produceren 1
Geschreven door Koen Duindam

Cradle to cradle, wat betekent dat nou precies? En is het echt zo duurzaam? Hoe werkt dat in de praktijk? In dit artikel zoeken we het uit. Lees snel verder!

Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat we op een duurzame manier met de natuur en met onze middelen omgaan, zodat we de wereld voor toekomstige generaties kunnen behouden.

Geschiedenis van cradle to cradle

Cradle to Cradle is een begrip dat is bedacht door de Amerikaanse architect William McDonough en de Duitse chemicus Michael Braungart. Zij publiceerden in 2002 het boek “Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things”, waarin ze hun visie op duurzaamheid en het ontwerp van producten uiteenzetten.

In het boek stellen ze dat het huidige manier waarop we dingen maken niet duurzaam is, omdat het ervan uitgaat dat alles na een keer gebruik op de vuilnisbelt terecht komt. In plaats daarvan stellen ze voor om op een andere manier te denken over hoe we dingen maken, Zodat we ze op een manier kunnen hergebruiken of recyclen zodat ze niet naar de vuilnisbelt hoeven.

Sinds het het boek is uitgekomen, is Cradle to Cradle een bekende term geworden in de wereld van duurzaamheid en is het een belangrijke invloed geweest op hoe we denken over hoe we dingen maken en gebruiken. Er zijn ook verschillende organisaties en certificeringen opgezet om bedrijven te helpen bij het maken van producten volgens de Cradle to Cradle-filosofie.

Waarom is cradle to cradle duurzaam?

Cradle to cradle is duurzaam omdat het ervoor zorgt dat we producten op een manier maken zodat ze niet slecht zijn voor het milieu. In plaats van producten te maken die we weggooien na gebruik, worden ze opnieuw gebruikt als grondstof voor iets anders. Zo kunnen we ze blijven maken en gebruiken zonder het milieu te vervuilen.

Hoe werkt cradle to cradle?

Je hebt inmiddels waarschijnlijk al een aardig idee van hoe he ongeveer werkt. Maar laten we het eens stap voor stap gaan bekijken. We beginnen bij het begin. Het ontwerp!

Ontwerp

Het begint met het ontwerpen van producten op een manier die duurzaam is voor mensen en het milieu. Dit betekent dat de materialen die gebruikt worden om het product te maken, veilig zijn voor mensen en het milieu en dat het product op een manier ontworpen is zodat het op een duurzame manier gebruikt kan worden.

Er zijn twee soorten producten die we kunnen maken volgens de cradle to cradle methode. Biologische voedingsstoffen en technische voedingsstoffen.

Biologische voedingsstoffen zijn dingen die op een veilige manier weggegooid kunnen worden in de natuur, zonder dat het slecht is voor het milieu.

Technische voedingstoffen zijn dingen die steeds opnieuw gebruikt kunnen worden zonder dat ze slechter worden. Zo blijven ze in een gesloten systeem waarbij ze steeds opnieuw gebruikt kunnen worden, in plaats van weggegooid te worden als afval.

Het doel van cradle to cradle is om ervoor te zorgen dat we biologische en technische voedingsstoffen op een goede manier gebruiken. Op deze manier zijn ze een verrijking voor het milieu, zonder dat het ten koste gaat van onze productiviteit. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we onze planeet niet vervuilen en maar dat we ook niet hoeven in te leveren op onze productie.

Productie

Tijdens het productieproces worden de materialen zorgvuldig uitgekozen om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn voor mensen en het milieu. Er wordt ook gekeken naar hoe energie wordt gebruikt tijdens de productie.

Gebruik

Wanneer het product gebruikt wordt, is het belangrijk dat het op een manier gebruikt wordt die het milieu niet schaadt. Dit kan betekenen dat het product op een manier gebruikt wordt zodat het langer meegaat. Zodat het minder afval maakt en zodat het op een duurzame manier gerecycled kan worden als het niet meer gebruikt kan worden.

Recycling

Als iets niet meer gebruikt kan worden, wil je natuurlijk niet dat alle materialen waarvan het gemaakt is, naar de vuilnisbelt gaan. In plaats daarvan kunnen we ervoor zorgen dat ze opnieuw gebruikt worden om iets anders te maken. Zo kunnen we blijven maken en gebruiken zonder het milieu te vervuilen.

Wat is de kerngedachte van Cradle to Cradle?

Het idee achter Cradle to Cradle is om een economie te creëren waarbij afval niet bestaat, omdat alle materialen op een verantwoorde manier worden ingezet. Dit kan bijdragen aan het behoud van grondstoffen, het verminderen van afval en het verminderen van de ecologische voetafdruk van bedrijven en organisaties.

We kunnen hiervoor afkijken van de natuur. Want in de natuur zijn er ook bijna geen afvalstoffen. Alles krijgt na gebruik weer een nieuw doel. Zo staat alles in balans met elkaar.

Voordelen van cradle to cradle

Cradle to cradle heeft wat duidelijke voordelen. Hier staan ze op een rijtje:

Minder grondstoffen

Doordat producten opnieuw worden gebruikt, hoef je niet elke keer nieuwe grondstoffen te gebruiken om nieuwe producten te maken. Dit is goed voor het milieu omdat het betekent dat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

Minder afval

Producten kunnen opnieuw worden herbruikt dus hoef je ze niet weg te gooien. Hierdoor is er minder afval en daardoor wordt de natuur weer minder belast.

Beter voor het milieu

Artikelen die biologisch afbreekbaar zijn, kunnen op een natuurlijke manier worden afgebroken en omgezet in voedingsstoffen voor de natuur.

Nadelen van cradle to cradle

Er zijn een aantal nadelen aan het toepassen van het Cradle to Cradle-principe:

Kan duurder zijn

Het kan soms duurder zijn om producten te maken die opnieuw kunnen worden gebruikt of die biologisch afbreekbaar zijn. Dit komt omdat er vaak extra stappen nodig zijn om dit te bereiken.

Moeilijk om mee te starten

Het kan soms moeilijk zijn om producten te maken die voldoen aan het Cradle to Cradle-principe, vooral als je al producten maakt op een bepaalde manier. Dit kan betekenen dat je je productieproces moet aanpassen.

Het is niet altijd mogelijk

Sommige producten zijn moeilijk opnieuw te gebruiken of biologisch afbreekbaar te maken, bijvoorbeeld omdat ze gemaakt zijn van materialen die moeilijk te recycleren zijn.


Circulaire economie vs cradle to cradle wat is het verschil?

Circulaire economie gaat over het zo lang mogelijk gebruiken van grondstoffen en het verminderen van afval. Terwijl Cradle to Cradle gaat over het maken van dingen die na gebruik opnieuw kunnen worden gebruikt OF op een andere manier goed voor het milieu zijn.

Recycling vs cradle to cradle wat is het verschil?

Recycling en Cradle to Cradle zijn beide manieren om afval te verminderen en de belasting van het milieu te minimaliseren, maar er zijn een paar belangrijke verschillen.

Het doel van recycling is om afval te verminderen door het op een verantwoorde manier te hergebruiken. Meestal door het opnieuw te gebruiken als grondstof voor de productie van andere producten.

Het doel van Cradle to Cradle is om afval helemaal te voorkomen. Normaal gezien gaat de kwaliteit van dingen achteruit als we ze opnieuw gebruiken en blijft er altijd afval over. We doen dit door alles wat we gebruiken als het op gebruikt is, weer nuttig te maken voor een ander doel. Het verschil is dat dit niet per se een product hoeft te zijn. Het kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als compost.

Wat zijn voorbeelden van Cradle to Cradle?

Er zijn verschillende voorbeelden van producten en processen die zijn ontworpen volgens de filosofie van Cradle to Cradle. Dit zijn er een paar van:

Biologisch afbreekbare verpakkingen

Verpakkingen die gemaakt zijn van biologisch afbreekbare materialen, zoals planten, kunnen na gebruik worden afgebroken en opnieuw worden ingezet als grondstof voor de productie van andere producten.

Moeder Natuur

De natuur heeft heel veel goede voorbeelden van cradle to cradle. Denk bijvoorbeeld eens aan een boom. Wat zijn de afvalstoffen bij een boom? Al het “afval” krijgt een nieuw doel. Een boom verrijkt zijn omgeving.

Hoe begin je met cradle to cradle?

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt beginnen met het toepassen van de cradle to cradle in je leven:

Let op wat je koopt

Kies voor producten die op een duurzame manier zijn gemaakt en die na gebruik opnieuw kunnen worden gebruikt of op een andere manier opnieuw kunnen worden ingezet voor het maken van andere dingen.

Tweedehands

Zoek manieren om afgedankte producten opnieuw te gebruiken in plaats van ze weg te gooien.

Geef afval een nieuw doel

Probeer afval niet als een last te zien maar als een middel om iets nieuws te maken.

Leer meer over de filosofie van cradle to cradle.

Lees boeken of artikelen over deze filosofie. Zo kun je proberen om meer te weten te komen over hoe je zelf een duurzaam leven kunt leiden.

Waar moet je op letten bij cradle to cradle?

Er zijn een aantal dingen die goed zijn voor de toepassing van de filosofie van cradle to cradle:

 • Materialen die op een veilige manier opnieuw kunnen worden gebruikt of op een andere manier opnieuw kunnen worden ingezet in de productie van andere producten.
 • Biologisch afbreekbare materialen, zoals planten en andere natuurlijke grondstoffen.
 • Als het gemaakt is met ethische arbeidspraktijken die geen schade veroorzaken aan het milieu of de gemeenschap waar ze worden gemaakt.
 • Producten die gemaakt zijn met behulp van duurzame productiemethoden, zoals zonne-energie of windenergie.
 • Producten die ervoor ontworpen zijn om gemakkelijk gerepareerd te worden. Door bijvoorbeeld veel losse onderdelen te gebruiken die makkelijk te herstellen zijn.

Cradle to cradle certificering

Cradle to Cradle certificering is een certificering die producten en bedrijven beoordeelt op hoe duurzaam ze zijn. Ze kijken naar allerlei dingen:

 • Zijn de gebruikte materialen veilig voor het millieu?
 • Gebruikt het bedrijf groene energie?
 • Wordt water efficient gebruikt?
 • Neemt het bedrijf haar sociale verantwoordelijkheid?

Als een product of bedrijf aan al deze criteria voldoet, krijgt het het Cradle to Cradle certificaat. Zo weet jij als consument dat je iets koopt wat goed is voor de planeet!

Hoe kan ik kosten besparen met cradle to cradle?

Door producten te kopen die gemaakt zijn van hoogwaardige materialen en die gemakkelijk te repareren zijn, kun je ervoor zorgen dat ze langer mee gaan en dat je minder vaak nieuwe producten hoeft te kopen.

 • Stap over op duurzame energiebronnen, zoals zonne energie, windenergie of waterkracht. Zo kun je op lange termijn besparen op je energierekening.
 • Hergebruik of recycle afval. Zo kun je grondstoffen besparen en kosten besparen op afvalverwijdering.

Investeer in duurzame technologie, zoals zonnepanelen of energiezuinige apparaten. Hiermee bespaar je ook op energiekosten in de lange termijn.

Toekomst van cradle to cradle in Nederland en wereldwijd.

De filosofie van cradle to cradle staat nog in de kinderschoenen maar het wordt steeds vaker toegepast. Ook wordt het steeds meer erkend als een belangrijke meeteinheid voor duurzame intenties.

In Nederland en wereldwijd worden steeds meer bedrijven en organisaties die zich bezighouden met duurzaamheid en milieu bewuster van de voordelen. Daarom kiezen ze ook steeds vaker voor een credle to cradle aanpak.

In de toekomst kan de filosofie van cradle to cradle een belangrijke rol spelen in de overgang naar een circulaire economie, waarbij producten en grondstoffen op een efficiënte en duurzame manier worden hergebruikt.

Het kan ook helpen om de ecologische voetafdruk te verkleinen en om zo dus de negatieve impact op het milieu te minimaliseren.

Het is super belangrijk om te zorgen dat we onze wereld op een duurzame manier behandelen, zodat we ook in de toekomst nog kunnen genieten van de mooie dingen die de aarde ons te bieden heeft.

Hoewel er nog veel werk te doen is om de filosofie van cradle to cradle op grote schaal toe te passen. Is het wel duidelijk dat het een belangrijke stap voorwaarts is in de strijd tegen klimaat verandering en voor het behoud van onze planeet voor toekomstige generaties.

Als we allemaal ons steentje bijdragen door duurzame keuzes te maken, kan dat een enorme impact hebben op onze planeet.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

4 Reacties

 • Ik vraag me af hoe dit zich verhoudt tot de circulair economie, zijn het dezelfde dingen of zijn er verschillen? Interessant onderwerp, ga het verder onderzoeken 🙂

 • Ik ben zo blij dat er steeds meer aandacht komt voor Cradle to Cradle. Het is echt ontzettend belangrijk dat we onze productie duurzamer maken, zowel voor onszelf als voor de planeet.

 • Geweldig artikel Koen! eindelijk een uitleg over cradle to cradle die ik begrijp. Keep up the good work. ik kijk uit naar meer van je artikelen. Saludos, Martijn

Plaats een leuke reactie!