Containerwoning

Containerwoning kosten: Waar komen de kosten vandaan en hoe bespaar je?

Containerwoning kosten: Waar komen de kosten vandaan en hoe bespaar je? 1
Geschreven door Koen Duindam

Containerwoningen bieden een geweldige manier om een huis te bouwen zonder al te veel geld uit te geven. Maar hoeveel kost een containerwoning eigenlijk? En waar komen al die kosten vandaan?

Hoeveel kost een containerwoning?

Een containerwoning kost tussen €10.000 tot €30.000. De exacte prijs is afhankelijk van de grootte van de container, de afwerking, de inrichting en eventuele extra functies zoals thermische isolatie, ventilatie, leidingen, fundering, grondprijs, water- en stroomaansluitingen, zonnepanelen, etc. De prijzen kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke situatie.

Hoeveel kost een containerwoning is net als vragen hoeveel kost een huis? Daar zit nogal wat verschil in! Dus laten we eens kijken naar de grootste invloeden voor het bepalen van de prijs van een containerwoning.

Grootste invloeden op de kosten van je containerwoning

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste factoren die de kosten van een containerwoning beïnvloeden.

Het aantal containers

Het aantal containers dat je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte van je huis. Hoe meer containers je gebruikt des te duurder het wordt. Maar daar krijg je natuurlijk wel woonruimte voor terug.

De locatie en voorbereidingen

De kosten voor locatie en voorbereiding van de bouwplaats kunnen aanzienlijk verschillen. Afhankelijk van de locatie van je containerwoning. Als je bijvoorbeeld in een stedelijke omgeving bouwt dan zijn de kosten voor grondwerk en vergunningen waarschijnlijk hoger dan als je in een landelijke omgeving bouwt.

De aanpassingen en afwerkingen

Extra functies en afwerkingen zoals isolatie, sanitair, elektriciteit, en meubels kunnen een grote impact hebben op de kosten van een containerwoning. Het is belangrijk om deze kosten in de begroting op te nemen zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Als je op de hoogte bent van deze factoren dan kun je beter inschatten hoeveel een containerwoning zal kosten.

Gemiddelde kosten van een containerwoning

Nu we weten wat de belangrijkste factoren zijn die de kosten van een containerwoning beïnvloeden kunnen we kijken naar de gemiddelde kosten. Dit is natuurlijk afhankelijk van alle items waar we het over gehad hebben maar we kunnen wel een idee geven van wat je kunt verwachten.

Een basis containerwoning, zonder veel extra functies of afwerkingen kan worden gebouwd voor ongeveer € 20.000 – € 30.000. Dit is natuurlijk nog steeds een veel geld maar in vergelijking met de kosten van een standaard woning is het een stuk goedkoper.

Als je wilt dat je containerwoning helemaal af is met een compleet ingerichte keuken en badkamer of zelfs een dakterras. Dan kun je rekenen op een prijs van ongeveer € 50.000 – € 80.000.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze cijfers slechts schattingen zijn en dat de kosten verschillen afhankelijk van jouw situatie. Het is altijd verstandig om een professioneel bouwbedrijf of architect te raadplegen voor een nauwkeurige schatting.

Iets wat wel een groot voordeel is van containerwoningen is dat containerwoningen vaak sneller gebouwd kunnen worden en minder tijd kosten in vergelijking met traditioneel bouwen, dit kan ook een besparing opleveren.

Hoeveel kost een prefab containerwoning?

Een prefab containerwoning kost tussen €25.000 en €40.000. Dit kan echter verschillen afhankelijk van de specificaties en de locatie. Het is aan te raden om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers om een exacte prijs te krijgen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat er extra kosten kunnen zijn voor vergunningen, verplaatsing, installatie en aansluitingen.

Manieren om de kosten van een containerwoning te verlagen

Nu we een idee hebben van de gemiddelde kosten van een containerwoning, laten we eens kijken naar manieren om de kosten te verlagen. Hier zijn een aantal tips om in gedachten te houden.

Tweedehands containers.

Tweedehandse zeecontainers zijn vaak een stuk goedkoper dan nieuwe containers. Ook kun je kiezen voor gerenoveerde containers, die al zijn aangepast aan de eisen voor woningbouw. Dit kan een aanzienlijke besparing opleveren.

Hou het simpel

Het verminderen van het aantal extra functies en afwerkingen kan de kosten van een containerwoning aanzienlijk verlagen. Bijvoorbeeld, een eenvoudiger dakontwerp of het gebruik van goedkopere materialen kunnen de kosten verminderen.

Zelf klussen

Als je handig bent en een goede aannemer kent, kun je ook overwegen om een containerwoning zelf te bouwen. Dit kan een grote besparing opleveren op arbeidskosten.

Financieringsopties

Er zijn tal van financieringsopties beschikbaar voor containerwoningen, zoals hypotheken, leningen van de overheid, crowdfunding, of zelfs de aankoop van een containerwoning met een huur-koop optie. Het is de moeite waard om te onderzoeken welke financieringsopties er beschikbaar zijn voor jouw.

Met deze tips in gedachten kun je flink besparen op de kosten van een containerwoning realiseren zonder in te leveren aan kwaliteit of functionaliteit. Lees ook onze complete gids over containerwoningen voor meer informatie over containerwoningen!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!