Containerwoning

De beste soorten isolatie voor je containerwoning

De beste soorten isolatie voor je containerwoning 1
Geschreven door Koen Duindam

Isolatie is het materiaal dat jou en je comfortabele ruimte met geconditioneerde lucht scheidt van de extreme temperaturen buiten. Als je nadenkt over hoe je een zeecontainer kunt isoleren, zijn er een aantal mogelijkheden met hun respectieve voor- en nadelen.

Je hebt waarschijnlijk isolatie nodig voor je containerwoning, maar wat voor soort isolatie is het beste? Het antwoord kan variëren afhankelijk van je situatie en doelen.

Zeecontainer isoleren

Dit artikel beantwoordt al je vragen over het isoleren van een zeecontainer. Containerwoningen zijn tegenwoordig erg populair, maar je moet weten wat er voor nodig is om ze echt tot woonruimte te maken.

We gaan eerst in op de belangrijkste overwegingen bij het kiezen van isolatie, dan op de soorten isolatie die je kunt kiezen, en tenslotte op enkele isolatie-alternatieven.

Je hebt misschien gehoord dat gespoten polyurethaanschuim de enige isolatie is die voor zeecontainers in aanmerking komt. Zoals je hieronder zult leren, is dat niet altijd het geval.

Met dit artikel willen we je een uitgebreide gids geven die je niet alleen helpt om isolatie in het algemeen te begrijpen, maar ook hoe je de isolatie kiest die het beste bij je behoeften past. Dit omvat factoren als de grootte van de container, de geografische ligging en het klimaat, en ook isolatiespecifieke kenmerken als prijs, kwaliteit en meer.

Laten we dus beginnen met een bespreking van de beheersingsfactoren en de verschillende soorten woningisolatie.

Wat is isolatie?

Je wilt de geconditioneerde lucht (lucht die opzettelijk gekoeld of verwarmd is, afhankelijk van het seizoen) gescheiden houden van de buitenlucht. Anders ben je de open lucht aan het verkoelen.

Als je de muren rond je veranda van krantenpapier of huishoudfolie zou bouwen, zouden ze niet erg effectief zijn om de temperatuur te regelen.

Een dunne wand is niet erg effectief om de overdracht van warmte van de warme naar de koele kant te voorkomen. De lucht kan niet door de muur bewegen, maar de warmte die in de lucht zit KAN wel door het muurmateriaal bewegen. Dus ook al wordt de lucht gescheiden, je energierendement zou vrij laag zijn.

Isolatie is dus een materiaal dat speciaal ontworpen is om te voorkomen dat warmte-energie door de muren (en plafond en vloer) van je containerwoning stroomt. Meestal houdt dit in dat lucht of andere gassen worden opgesloten in een complexe matrix van minuscule cellen of kanalen

Vergeleken met vaste stoffen en vloeistoffen geleiden gassen de warmte-energie slecht en zijn daarom uitstekende isolatoren. Door de gassen in miljoenen minuscule cellen te omhullen, verminder je de rol van convectie binnen het gas, wat de isolerende eigenschappen van het materiaal verder verbetert.

Als we het over thermische isolatie hebben, bedoelen we in de meeste gevallen geleidende (en minder convectieve) warmtestroom. De weerstand tegen deze warmteflux wordt gemeten met de “R-waarde”, die toevallig ook gebruikt wordt om de isolatie te beoordelen (hoe hoger, hoe beter). Ook de warmtestroom door straling speelt een rol, zoals hieronder uitgelegd wordt.

Waarom heb je isolatie nodig voor een containerwoning?

Als je een zeecontainer isoleert, scheid je de geconditioneerde luchtruimte van de buitenwereld. Dit is hetzelfde als in bijna alle gesloten gebouwen die van airconditioning voorzien zijn.

Zoals eerder gezegd helpt het isolatiemateriaal om warmte van de warmere kant naar de koelere kant te brengen. Dit verhoogt de energie-efficiëntie van je containerwoning, want er is minder energie nodig om de binnentemperatuur te regelen.

In tegenstelling tot traditionele woongebouwen is de buitenkant van wooncontainers geheel van staal. Omdat staal de warmte-energie zeer goed geleidt, is het bijzonder ondoeltreffend in het onderscheiden van de temperatuur van de luchtruimte en de buitentemperatuur. Daarom is isolatie voor wooncontainers vaak noodzakelijker dan voor andere soorten bouw.

Vergeet niet dat het staal van een containerwoning een enorme hoeveelheid stralingsenergie van de zomerzon kan absorberen, waardoor het nog meer opwarmt dan de omgevingslucht. Eenvoudig gezegd zijn ongewijzigde zeecontainers erg goed in het buiten houden van buitenlucht uit het interieur. Maar ze zijn slecht in het geleiden van warmte door hun muren.

Maar dat containerwoningen slecht zijn in het weren van warmte, betekent niet automatisch dat je isolatie nodig hebt. Een andere factor waarmee je rekening moet houden is het klimaat.

Hoe het klimaat je beslissing over isolatie beïnvloedt

Als je het geluk hebt (of het goed doet!) om op een plek te wonen met een klimaat waar je zonder extra koeling of verwarming uit de voeten kunt, heb je misschien geen isolatie nodig voor je zeecontainer. Gebieden als Zuid-Californië en delen van het Middellandse Zeegebied hebben klimaten die velen als ideaal beschouwen

Toch hebben sommige mensen in deze klimaten verwarming en airconditioning nodig …. en moet daarom zeker isolatie overwegen. Of je al of niet airconditioning nodig hebt voor je wooncontainerhuis hangt af van je persoonlijke voorkeur voor wat “comfortabel” is.

Met extra ventilatoren in warme klimaten en warme kleding in koudere streken, kun je misschien tegen normale temperaturen zonder extra isolatie.

Woon je niet in zo’n gebied, dan raden we je sterk aan je containerwoning te isoleren, maar je HOEFT het niet te doen. Je zult de kosten van isolatie (eenmalige kosten) moeten afwegen tegen de lopende verwarmings- en koelingskosten van de werking van je airconditioning en/of verwarmingssysteem

Je hebt misschien ook een grotere airconditioner of verwarming nodig dan je anders zou hebben als je je container isoleerde. Na verloop van tijd wordt het geld dat je bespaart door niet te isoleren snel opgevreten als je steeds meer energiekosten maakt om het klimaat in je zeecontainer draaglijk te houden.

Samenvattend: tenzij je in het best mogelijke klimaat woont, zul je je zeecontainer waarschijnlijk moeten isoleren. En als je ervoor kiest niet te isoleren, zul je er waarschijnlijk spijt van krijgen, want je zult meer geld moeten uitgeven aan verwarming en koeling. Je zult de voordelen van een geïsoleerde zeecontainer beslist veel vaker op prijs stellen dan je denkt.

Een waarschuwing: als je je container niet isoleert, is je huis niet alleen moeilijker te verwarmen en te koelen, maar is het ook vatbaar voor condensatie, wat tot een aantal problemen kan leiden, zoals corrosie en schimmel. Ons artikel over condensatie behandelt dit onderwerp in detail en is een must read voor alle aspirant-huiseigenaren van een zeecontainer.

Waar plaats je je containerisolatie

De meeste soorten gebouwen hebben meerdere lagen materiaal in hun muren. Het oppervlak dat je binnen ziet is niet hetzelfde materiaal als de buitenkant. Daartussen zitten verschillende lagen materiaal die zorgen voor structuur, brandwerendheid, bescherming tegen weersinvloeden, thermische isolatie, dampscherm, enz

De meest gebruikelijke oplossing is om de isolatie in de binnenwanden van de container te plaatsen. Deze noppenmuren worden in de meeste ontwerpen toch al toegevoegd als plaats om loodgieters- en elektrische leidingen te laten lopen en als bevestigingspunt voor gipsplaten of andere binnenoppervlakken. Het is gewoon zinvol om de holtes tussen de studmuren te isoleren. Dan kun je de buitenkant van de bak min of meer laten zoals hij is, als je wilt

Voor sommige mensen is uitwendige isolatie echter geschikter. In dit geval leg je de isolatie buiten de container en bedek je hem met een weerbestendige bekleding. Dit heeft het voordeel dat de binnenruimte groter wordt en dat het buitenaanzicht meer gecontroleerd is als je de containers zelf wilt afschermen of verbergen.

Factoren die je moet overwegen bij het kiezen van isolatie voor zeecontainers

Beslissen over de beste isolatie voor je huis is minder eenvoudig dan je denkt. Elke soort isolatie heeft voor- en nadelen die al of niet van belang zijn voor de bijzondere omstandigheden van je zeecontainers

We zullen ons best doen om enkele van deze criteria uit te leggen terwijl we elk type isolatie doornemen. Je moet echter weten dat er verschillen kunnen zijn, afhankelijk van de streek en de fabrikant, dus doe altijd je eigen onderzoek.

De belangrijkste factoren die je moet overwegen bij het beoordelen van je isolatiemogelijkheden zijn:

  • Algemene prestaties: De prestatiekenmerken worden beïnvloed door factoren als materiaal, ingesloten gas, open of gesloten celstructuur, enz.
    • R-waarde: Hoe goed voorkomt het materiaal de overdracht van thermische energie voor een gegeven dikte
    • Luchtdoorlaatbaarheid: hoe goed voorkomt de isolatie dat er lucht doorheen kan (wat, zoals eerder gezegd, een ander maar verwant probleem is dan het blokkeren van de warmteoverdracht)
    • Dampdoorlaatbaarheid: hoe goed verhindert de isolatie dat er waterdamp doorheen komt en in achterblijft?
  • Kosten: Overweeg zowel de materiaalkosten als de kosten van arbeid en materiaal, afhankelijk van of je het werk zelf doet of een aannemer inhuurt. Als je de isolatie zelf aanbrengt, moet je letten op hoe gemakkelijk de installatie is en welk gereedschap je nodig hebt.
  • Milieuvriendelijkheid: Veel mensen zijn geïnteresseerd in containerwoningen omdat ze op een duurzame en milieuvriendelijke manier willen bouwen en wonen. Het milieueffect van de fabricage en installatie van deze materialen varieert sterk

Soorten isolatie voor zeecontainers

Er zijn vijf brede categorieën isolatiematerialen die we hier bespreken, gegroepeerd naar hun fysische vorm, die nauw samenhangt met de manier waarop ze gebruikt worden. Net zoals pindakaas en pinda’s in twee verschillende voedselcategorieën passen (of appelmoes en appels, of… laat maar!), kunnen sommige isolatiematerialen in meer dan één categorie passen als ze op verschillende manieren gekocht en toegepast kunnen worden (we kijken naar jou, polyurethaanschuim en cellulose).

Het belangrijkste is dat je de verschillen tussen de materialen herkent en uitzoekt hoe ze je persoonlijke omstandigheden beïnvloeden, zodat je de beste soort isolatie voor je situatie kunt kiezen. Dat brengt ons bij de verschillende keuzemogelijkheden!

Niet-traditionele isolatie

Deze categorie isolatiemateriaal bestaat uit meer onconventionele materialen die vaak althans gedeeltelijk om hun milieuvriendelijkheid gekozen worden en meestal als “goedkoop” isolatiemateriaal beschouwd worden. Hun lage R-waarde per centimeter maakt ze minder geschikt voor de meeste bouwers, tenzij milieuvriendelijkheid je hoogste prioriteit is en je bereid bent er binnenruimte voor op te offeren.

Deze isolatiematerialen zijn weliswaar heel zuinig, maar meestal niet erg praktisch. Ze zijn misschien geschikt voor meer gematigde klimaten waar de temperatuurschommelingen niet zo extreem zijn.

  • Strobalen: Vergelijkbaar met de strobalen die je gebruikt om een paard te voeren, maar ze zijn als blokken op elkaar gestapeld. Door de afmetingen van de strobalen is dit alleen geschikt om de buitenkant van de container te isoleren
  • Hennepbeton: Een betonachtig materiaal met minder sterkte, gemaakt van hennep.

Isolatiematten

Het komt in de vorm van isolatiematten (voorgesneden stukken die op typische muurhoogten worden gesneden) en rollen (lange opgerolde stukken die bij de plaatsing op de juiste lengte moeten worden gesneden), die enigszins “pluizig” en samendrukbaar zijn en zichzelf niet ondersteunen. Hij lijkt op de deken die je op een winteravond in je huis gebruikt om je warm te houden, behalve dat hij dikker is en van ander materiaal gemaakt is. In bijna alle gevallen is de isolatiedeken gemaakt van lange vezels die in een kleine ruimte samengedrukt zijn, zodat ze open-cellig is.

Plafondisolatie is ontworpen om bevestigd te worden in de holtes tussen de studs en gebruikt deze studs voor structurele stevigheid, want ze valt zonder steun gewoon op een hoopje. Het is een van de goedkoopste opties en is heel gemakkelijk aan te brengen; meestal is alleen een nietmachine nodig om het aan de noppen te bevestigen.

Er zijn verschillende soorten isolatiematten:

  • Glasvezelisolatie: gemaakt van oververhit zand of gerecycleerd glas dat tot dunne vezels gesponnen wordt. In westerse landen is dit de meest gebruikelijke vorm van goedkope muurisolatie.
  • Steenwol en minerale wol Lijkt op glasvezel, maar dan gemaakt van mineralen/keramiek of van steen.zeecontainer isoleren
  • Isolatie van schapenwol: Zoals de naam al zegt, wordt de isolatie gemaakt van de geschoren wol van schapen
  • Isolatie van katoen of denim: Gemaakt van katoen, dat vaak een blauwachtige tint heeft omdat veel ervan gemaakt is van gerecycled denim of blauwe jeans. Het is duurder, maar heeft een zeer hoog percentage gerecycleerd materiaal

Plafondisolatie is vrij doorlatend voor waterdamp, wat in conventionele constructies met een dampremmende laag kan worden tegengegaan. Maar zoals we in ons artikel over condensatie uitlegden, zijn dampremmers over het algemeen geen goede keuze voor containerwoningen, omdat de buitenste metalen huid al een dampscherm vormt en het toevoegen van een tweede barrière waterdamp in de holtes van de muren kan insluiten.

Sommige van de vezels die gebruikt worden om isolatiematten te maken, vooral glasvezel, kunnen de ogen, de huid en de luchtwegen irriteren. Juiste PBM (persoonlijke beschermingsmiddelen) zoals stofmasker, handschoenen en veiligheidsbril zijn vereist voor het hanteren van deze materialen. Lees het veiligheidsinformatieblad (MSDS) of andere aanwijzingen op de verpakking van het product voor de juiste hantering.

Losse opvulisolatie

Bij dit soort isolatie worden kleine macroscopische (met het blote oog gemakkelijk zichtbare) stukjes isolatiemateriaal in de spouw van een muur aangebracht. Dit isolatiemateriaal moet meestal volledig omsloten worden voor het in de muur geplaatst wordt, anders heb je alleen maar een hoopje op je vloer.

  • Cellulose-isolatie: gemaakt van gerecycleerde papierproducten die versnipperd worden en dan met een machine ingeblazen worden
  • Los gevulde glasvezelisolatie: lijkt op glasvezelmatten, maar is minder dicht en niet zo strak gebonden dat het met een machine ingeblazen kan worden
  • Vermiculite isolatie en perlite isolatie: mineralen die verhit en als popcorn opgeschuimd worden tot een soort natuurlijke schuimkorrels die in muurholtes gelegd kunnen worden

Vanwege hun dampdoorlatendheid zijn losse isolatiematerialen niet echt aan te bevelen voor containers.

Uitgezette schuimisolatie

Geëxpandeerd schuim wordt ter plaatse verwerkt tot grote platen en isolatiepanelen die geprefabriceerd worden voor typische wandhoogtes. In tegenstelling tot isolatieplaten zijn deze isolatieplaten zelfdragend. De gaten voor deuren en ramen worden ter plaatse op maat gezaagd. Net als bij sproeischuimisolatie kan het gas in de soorten schuim met gesloten cellen soms uit de cellen ontsnappen en na verloop van tijd een lagere R-waarde veroorzaken.

Geëxpandeerd schuim is doe-het-zelf vriendelijk en kan op noppen bevestigd worden of zelfs direct op de bak gelijmd worden. Het installeert vrij snel, tenzij je veel zaagsneden moet maken. Sommige soorten zijn zo gevormd dat ze passen bij de ribbels van een containerwand. Als dat niet zo is, heb je grote luchtgaten in die gegolfde delen.

Uitgezette schuimisolatie heeft, in de meeste gevallen, de hoogste R-waarde per centimeter van alle in dit artikel besproken isolatiematerialen.

  • Open-cel polyurethaanschuim isolatie (oc PU schuim): Open-cel schuimcellen zijn niet zo dicht en zijn gevuld met lucht, waardoor de isolatie een sponzige textuur en een lagere R-waarde krijgt.
  • Gesloten-cellig polyurethaanschuim (cc PU schuim): Het “blaasmiddel” vult de piepkleine microscopische cellen met een ander gas dan lucht, dat betere warmtegeleidende eigenschappen heeft en de R-waarde van het schuim verhoogt
  • Geëxtrudeerd polystyreenschuimisolatie (EPS): bestaat uit kleine plastic korreltjes die met elkaar versmolten zijn tot een schuim met gesloten cellen. Dit is het witte schuim dat je kent in de vorm van koffiebekers en dat ook gebruikt wordt om isolatiekits voor zeecontainers te maken door bedrijven als InSoFast.
  • Geëxpandeerd polystyreenschuim (XPS): Het gesmolten materiaal wordt uit een mal geperst tot schuimvellen met gesloten cellen. De naam lijkt op EPS, maar het verschil is vrij groot.
  • Polyisocyanuraat (Polyiso): Vergelijkbaar met polyurethaan, maar met meer stijfheid

Spuitisolatie

Spuitisolatie kan gemaakt worden van allerlei materialen, die allemaal aangebracht worden door een vloeibaar mengsel te spuiten of te pompen, dat dan verhardt tot een vast materiaal. Door de manier waarop het aangebracht wordt en aan zichzelf hecht, is spuitisolatie doorlopend en zet zich uit in hoeken, spleten en kieren. Zo ontstaat een barrière die zowel luchtverplaatsing als warmteoverdracht verhindert.

Spuitschuimisolatie zet uit als het aangebracht wordt en verhardt dan, waardoor de afdichting nog beter wordt. Het schuim moet echter bijgesneden worden als het door het uitzetten voorbij het vlak van de noppen wordt geduwd.

  • Open-cellig polyurethaanspuitschuim (ocSPF): De minder gewenste soort polyurethaanspuitschuimisolatie omdat ze een lagere R-waarde per centimeter heeft doordat luchtbeweging tussen de cellen mogelijk is
  • Polyurethaanspuitschuim met gesloten cellen (ccSPF): De meest gebruikelijke isolatie voor zeecontainers die we de meeste eigenaars aanraden. Deze soort sproeischuimisolatie geeft een van de hoogste R-waarden per centimeter en vormt een goede dampbarrière. Na het spuiten kan ontgassing optreden. Informeer daarom bij de fabrikant naar de uithardingstijd en hoe lang je moet wachten voor je de container gebruikt. Het gas in deze versies met gesloten cellen kan soms uit de cellen ontsnappen en over een aantal jaren een lagere R-waarde veroorzaken.

Een andere maar verwante optie is niet-uitzettende spuitisolatie. In tegenstelling tot de hierboven genoemde sproeischuimisolaties zet het niet chemisch uit wanneer het aangebracht wordt, maar beweegt het om de spouw volledig te vullen.

  • Vochtiggespoten cellulose-isolatie: gemaakt van versnipperd gerecycleerd papier. Anders dan bij gewoon inblazen kan een speciaal apparaat gebruikt worden dat op de inbrengplaats water of kleefstoffen toevoegt (vochtig spuiten genoemd), waardoor de cellulose samenbindt en in open wandholtes kan worden ingebracht.
  • Cementgebonden schuimisolatie: Een uiterst licht mengsel van water, lucht en natuurlijke mineralen dat op beton lijkt als het uitgehard is, maar er bij het aanbrengen uitziet als scheerschuim en na uitharding een beetje brokkelig kan zijn als je er niet voorzichtig mee bent. Maar dankzij zijn ingrediënten is cementgebonden schuim milieuvriendelijk, niet giftig en niet ontvlambaar, ook al blijft het in R-waarde achter bij sproeischuimisolatie.

Zoals je ziet zijn de keuzemogelijkheden vrij uitgebreid. Om de beste isolatie voor je te kiezen, moet je precies weten wat je eigen beslissingsfactoren zijn, zoals budget, klimaat, inrichting en persoonlijke tolerantie voor warmte en kou.

Als je niet zeker bent, kijk dan naar wat mensen in je omgeving al doen. Het is vaak gemakkelijker en goedkoper om materialen te gebruiken die in je omgeving al gangbaar zijn. Praten met een plaatselijke bouwer kan ook nuttig zijn om plaats-specifieke aanbevelingen en advies te krijgen.

Gekoelde zeecontainers

Het grootste deel van dit artikel gaat over het aanbrengen van isolatie in een traditionele zeecontainer. Er is echter nog een andere mogelijkheid: een geïsoleerde zeecontainer kopen die gebruikt is om koude producten zoals bloemen en groenten te vervoeren. Deze optie heeft veel voor- en nadelen, maar het kan een goede keuze zijn als je deze containers voor een redelijke prijs kunt krijgen.

Andere ideeën voor warmteregulatie die niet echt “isolatie” zijn, zijn o.a

Groen dak

Een groen dak of levend dak is een soort daktuin die beplant is met verschillende grassen en andere planten. Bodem en planten zijn geen goede isolatoren, maar ze kunnen wel de zonnestralen buiten houden als je in een warm klimaat woont. Een groendak is dus geen vervanging van conventionele isolatie, maar een aanvulling daarop.

De beste soorten isolatie voor je containerwoning 2
Een mooi voorbeeld van een groendak op een achtertuin containerwoning

Een ander voordeel van groene daken is dat ze er cool uitzien! Vanuit de lucht lijkt je containerwoning niet meer dan een lapje grond. Ook al is het geen geweldige optie voor isolatie, het is een milieubewuste keuze en voegt een extra beschermlaag toe.

Misschien vind je dit ook interessant: Hoe kies je een dak voor je containerwoning?

Reflecterende/stralende barrières

Terwijl de andere hierboven genoemde soorten isolatie de overdracht van thermische energie via geleiding (en in mindere mate convectie) afremmen, moeten we ook aan straling denken. Zoals je weet uit ons artikel over warmteoverdracht in levende containers, is straling de minst begrepen vorm van warmteoverdracht, maar ze is nog steeds ongelooflijk belangrijk in levende containers.

Tenzij je bereid bent je container te bedekken met een Mylar ruimtedeken, zoals die door wandelaars gedragen worden, zul je waarschijnlijk een stralingsbarrière moeten maken door hem te bedekken. Wees je bewust van het verschil tussen verf en bekledingen die speciaal ontworpen zijn om stralingsenergie te weerkaatsen en uit te stralen

Bekledingen zijn speciaal ontworpen om het onzichtbare infrarode licht van thermische energie te weerkaatsen. Hoewel ze op verf lijken, werken ze heel anders. Ons artikel over koele dakbekledingen legt dit in meer detail uit.

Passieve verwarming en koeling

Een andere optie is je huis zo in te richten dat het zo weinig mogelijk energie verbruikt voor verwarming en koeling. Er zijn een aantal technieken die gebruikt kunnen worden om dit te bereiken, maar die vallen buiten het bereik van dit artikel. Voorbeelden zijn Trombe muren, zonneschoorstenen en andere. De doeltreffendheid van deze technieken hangt sterk af van je klimaat.

Hoewel deze passieve methoden in meer gematigde klimaten doeltreffend kunnen zijn, zijn ze op zichzelf vaak niet voldoende. Je voelt je het koelst in een bak met een passieve vormgeving als je buiten in de schaduw staat en er een briesje staat. Als zelfs dat te warm is, is een passief ontwerp niet voldoende.

Een beslissing nemen

Zoals je misschien gemerkt hebt, loopt als een rode draad door dit artikel het grote aantal mogelijkheden om wooncontainers te isoleren. Bedenk echter altijd dat isolatie slechts één onderdeel is van een ruimer plan en gebouwontwerp.

Je moet de isolatie van een containerwoning bekijken in de context van je algemene behoeften en architectonische visie. Je moet er vanaf de eerste dag rekening mee houden, want het zal bijna elke beslissing die je later neemt beïnvloeden. Het moet ook in je totale budget passen en rekening houden met factoren als klimaat, gemak of moeilijkheid van de installatie, grootte van het gebouw, persoonlijke voorkeuren en meer.

We willen er zeker van zijn dat je blij bent met je containerwoning. Zoals het gezegde luidt: geluk is de werkelijkheid minus je verwachtingen.

Als je duidelijk bent over de financiële en fysieke realiteit en aan je verwachtingen voldoet wat betreft zaken als wooncomfort, zul je uiteindelijk een project krijgen waarvan je houdt! Begin dus vroeg en ontwikkel een duidelijke visie voor je droom om een zeecontainer te bouwen.

Neem ruim de tijd om het containerhuis te plannen dat het beste bij je past, en gebruik onze andere artikelen en ons eBook om onderweg al je vragen en bedenkingen te beantwoorden

Samenvatting

Je hebt een hele reeks isolatiemogelijkheden tot je beschikking, en welke je kiest hangt af van factoren als je klimaat, je ontwerp en je budget. Alle opties hebben hun voor- en nadelen, maar nu weet je beter wat ze zijn.

Een ding om in gedachten te houden is dat je niet per se maar één soort isolatie hoeft te gebruiken. Je zou bijvoorbeeld polyurethaan sprayschuim met gesloten cellen kunnen gebruiken voor de wanden en het dak van de container, en dan steenwolmatten onder de container om de kosten laag te houden.

Je kunt zelfs isolatiematerialen op dezelfde plaats combineren. Je kunt bijvoorbeeld steenwol onder de bak gebruiken en dan een centimeter polyurethaanschuim met gesloten celstructuur over de steenwol spuiten om een luchtdichte afsluiting te maken. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je je bewust bent van de gevolgen van condensatie als je in een klimaat woont waar dat een probleem is.

Voor meer informatie, zie onze artikelen over hoe je je container koel kunt houden en hoe je je container warm kunt houden.

Laat ons weten wat je vindt van de verschillende isolatiemogelijkheden die wooncontainer bouwers ter beschikking staan.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

3 Reacties

  • Hoi Koen,
    Bedankt voor de zeer uitgebreide toelichting! Ik ben van plan om een huisje te bouwen met zeecontainers, dus dit komt wel erg handig van pas.
    Wat ik mij eigenlijk nog afvraag… Stel ik wil langs buiten isoleren en kies voor EPS. Hoe worden de buitenmuren dan afgewerkt? Vaak gebeurt dit traditioneel met steenstrips of crepi, die via ankers, vastgemaakt in de binnenmuur, ondersteund worden. Werkt dat ook zo bij zeecontainers? Zeg maar dat die ankers dan door je containerwand geboord worden?

    • Hoi Steve,

      Bedankt voor je reactie en vraag. Wat leuk om te lezen dat je iets hebt aan het artikel 🙂

      Om eerlijk te zijn ben ik niet helemaal zeker hoe je de buitenmuren van een containerwoning met EPS isolatie zou moeten afwerken. Maar volgens mij zou het inderdaad mogelijk moeten zijn om de traditionele methoden te gebruiken. Je zou denk ik gewoon de ankers door de containerwand moeten boren. Maar eigenlijk zou je dit moeten checken met een bouwprofessional of de fabrikant van de EPS isolatie voordat je begint met de bouw.

      Ik ben benieuwd, hou me op de hoogte 🙂 (SUCCES!!)

      Groeten,

      Koen

Plaats een leuke reactie!