Containerwoning

Maximaliseer je ruimte: interieurtips voor containerwoningen

zeecontainer van binnen - shipping container interior
Geschreven door Koen Duindam

Een goedkope, duurzame en minimalistische woning wie wilt dat nou niet? Containerwoningen bieden voor veel mensen de perfecte woongelegenheid.

Maar het feit blijft dat de ruimte erg klein en rechthoekig is. Een lastige vorm om gezellig te maken.

In dit artikel gaan we kijken naar interieur tips en voorbeelden van hoe je het meeste uit je container kunt halen. Allereerst gaan we kijken naar manieren om je containerwoning er groter uit te laten zien dan dat deze echt is. Veel van de concepten die we hieronder presenteren hebben we afgekeken van andere soorten kleinere woningen.

We hebben bijvoorbeeld enkele ideeën van tiny houses en van stacaravans geleend en ze toegepast op containerwoningen.

Voor wie al een containerwoning heeft, zijn veel van de technieken nog steeds toepasbaar. Andere zijn gemakkelijker uit te voeren als je nog in de bouwfase van je project zit. In elk geval kunnen de ideeën die we hier presenteren een groot verschil maken.

Schuifdeuren

Het wegwerken van zogenaamde dode ruimte is een geweldige manier om de binnenkant van een containerwoning groter te laten aanvoelen. Een grote bron van dode ruimte is het gebied van klapdeuren. In welke kamer ze ook staan, traditionele draaideuren verspillen veel ruimte.

Een typische binnendeur van 81 cm breed die 180 graden opent, zoals de hierboven afgebeelde, heeft een geveegd oppervlak van meer dan 3 vierkante meter. Dat is een hoop verspilde ruimte!

In vergelijking daarmee werken schuifdeuren precies zoals de naam doet vermoeden: ze schuiven in een rechte lijn tussen open en gesloten stand. Omdat ze vrijwel geen ruimte verspillen, zijn schuifdeuren de betere keuze voor compacte containerwoningen.

De meeste schuifdeuren hangen aan een bovenliggende rail, maar sommige hebben rollers onder de deur. Hieronder stellen we twee veel voorkomende soorten schuifdeuren voor.

Schuurdeuren

Als je de laatste jaren een huisontwerp of renovatieprogramma op TV hebt gezien, zul je onvermijdelijk een schuurdeur gezien hebben. Ze zijn vaak gemaakt van rustiek hout om het uiterlijk van een echte schuur na te bootsen, en worden meestal gebruikt om de esthetiek van een kamer te verfraaien.

Het nadeel van schuurdeuren is dat de rail die de deur vasthoudt aan de muur bevestigd is. Dit betekent dat de poort een deel van de muur bedekt als hij open staat. Er zijn veel goede manieren om muurruimte te gebruiken, die we hieronder bespreken, en het is niet het beste idee om deze muurruimte te laten staan, tenzij je dol bent op het uiterlijk van een schuurdeur.

Schuifdeur in je muur

Deze schuifdeur zit ingebouwd in de muur. Dit betekent dat de hele wandruimte gebruikt kan worden, ongeacht of de deur open of dicht is.

Omdat de deur in de muur kan schuiven, kan de wandruimte aan weerszijden van de deur nog steeds gebruikt worden voor rekken, meubels, enz. Daarom zijn schuifdeuren in een muur ons voorkeurstype schuifdeur als het gaat om het ruimte besparend inrichten van wooncontainers.

Slaapbanken

Multitasken is een geweldige manier om tijd te besparen, zoals de hond uitlaten terwijl je naar je favoriete podcasts luistert. Een andere manier om de ruimte-efficiëntie te vergroten is een meubelstuk dat meerdere functies kan hebben.

Een van de beste voorbeelden hiervan is een bank die tot bed omgevormd kan worden, en er zijn eigenlijk verschillende variaties op dit thema. Welke variant je ook kiest, een slaapbank biedt vele mogelijkheden voor de inrichting van je containerwoning.

In de slaapkamer neemt een slaapbank minder ruimte in dan een bed en kan ook als zitplaats gebruikt worden. In de woonkamer is een slaapbank met kussens een perfecte vervanging voor een bank en kan ook gebruikt worden als logeerbed als er mensen blijven overnachten.

Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende soorten slaapbanken:

Futon

Geïnspireerd door een traditioneel Japans bed, is een westerse futon een matras dat in de lengte opgevouwen wordt en, als het op een frame gelegd wordt, een sofa vormt. Het frame kan tot een “L” worden opgevouwen, zoals hierboven, als de bankfunctie nodig is, en dan weer plat worden neergeklapt om te slapen.

Dagbed

Dagbedden combineren een gewone bedmatras met een hoofdbord dat langs één lange kant van het bed uitsteekt. Dit “dressoir” vormt de rugleuning als het als bank gebruikt wordt. Meestal wordt een smalle lits-jumeaux matras gebruikt, maar er zijn ook andere mogelijkheden.

Uitklapbare bank/slaapbank

Een slaapbank lijkt op een traditionele bank, maar heeft één belangrijk verschil. Als je de kussens verwijdert, ligt er een opgevouwen matras onder en een frame dat Transformers-stijl uitklapt. Het belangrijkste is dat het kussen waarop je slaapt een ander oppervlak heeft dan het kussen waarop je zit.

Chaise

Een verkorte vorm van het Franse woord chaise longue (“lange stoel”). Een chaise is eigenlijk een lange stoel die ook een steun voor je benen heeft. Vergeleken met een sofa is de rugleuning van de chaise aan de korte kant. Een chaise is goed voor een dutje, maar is vaak niet lang genoeg om helemaal horizontaal te gaan liggen en ‘s nachts te slapen.

We raden je ook aan ons artikel over sectionele sofa’s te bekijken, waarin we verschillende opties voorstellen die zowel een chaise als een uitklapbare bank omvatten.

Spiegels

Spiegels hebben een bijna magische manier om een kleine kamer groter te doen lijken. Ze geven de indruk dat de ruimte verder reikt dan het spiegelende oppervlak.

Hoewel ramen helpen een ruimte open te maken, kunnen ze ook een negatieve invloed hebben op de kosten, energie-efficiëntie en privacy. In vergelijking daarmee zijn spiegels veel goedkoper, eenvoudiger en minder blijvend.

Vergeet niet dat spiegels gemaakt kunnen worden in veel verschillende ontwerpen die verder gaan dan een eenvoudige rechthoek en toch de indruk van extra ruimte geven

Ingebouwde meubels

Als je standaard meubels koopt, hou je vaak extra ruimte over. Het komt zelden voor dat een meubel precies in de kamer past waar je het wilt hebben, en meestal hou je een paar centimeter ongebruikte ruimte over.

Als je het budget of de kennis hebt om het zelf te doen, is het zelf bouwen van inbouwmeubels een geweldige manier om alle ruimte te benutten en een volledig aangepast interieur te krijgen. Een ander voordeel van ingebouwde meubels is dat je er niet onder en rond hoeft schoon te maken, want ze vormen een integraal deel van je containerwoning!

Planken, ladekasten en kasten zijn geweldig voor op maat gemaakte inbouwmeubelen die precies in de bestaande ruimte passen en extra opbergruimte bieden. Op maat gemaakte L- of U-vormige banken (zoals die hieronder) vergroten de zitmogelijkheden, bieden veel bergruimte onder de kussens, en kunnen als logeerbed dienen!

Maximaliseer je ruimte: interieurtips voor containerwoningen 1
Een op maat gemaakte U-vormige bank zoals deze biedt veel zit- EN opbergruimte in een kleine ruimte

Gebruik de muren

Als je in een kleine ruimte woont, is het belangrijk om het beste te maken van wat je ter beschikking hebt. Ook als je niet veel vloerruimte hebt voor grote kasten en boekenplanken, zijn er nog een paar mooie manieren om de over het hoofd geziene muurruimte te gebruiken voor extra functies.

Hieronder staan een paar concrete voorbeelden van hoe je de beschikbare muurruimte goed kunt gebruiken. Beschouw de muren als een aanwinst en gebruik ze op alle mogelijke manieren.

Aan de muur gemonteerde bureaus

Een van de soorten aan de muur bevestigde bureaus is het zwevende bureau, waarbij het bureau permanent aan de muur bevestigd is en geen extra steunen op de vloer of verder op de muur nodig heeft. In de meeste gevallen betekent dit dat het bureau ofwel een geringe diepte heeft, ofwel een grote, blijvende uitbouw in de kamer. Geen van beide is goed, dus geven we de voorkeur aan klaptafels.

Een aan de muur bevestigd klapbureau heeft een groot werkblad dat plat tegen de muur klapt als het niet gebruikt wordt. Hij wordt ondersteund met poten of beugels van onderen of met kettingen/kabels van boven.

Ongeacht hoe het ondersteund wordt, een opklapbaar bureau biedt veel meer werkoppervlak zonder de ruimte in te nemen als het niet in gebruik is.

Kies je voor een aan de muur bevestigd bureau, dan bespaar je ruimte en kun je het nog steeds als meubelstuk gebruiken. Je kunt ook planken boven het werkstation aanbrengen om meer bergruimte te creëren.

TV beugels

Een van de beste manieren om ruimte te besparen is je TV aan de muur te bevestigen, zodat je geen aparte TV standaard of tafel nodig hebt. Het is handig om stopcontacten in de buurt te hebben voor stroom, kabels, enz. om lelijke snoeren te vermijden.

Met een draaibare steun zoals hieronder, kun je de TV ook zo plaatsen dat je hem vanuit verschillende hoeken kunt bekijken, bijvoorbeeld in de keuken tijdens het koken. In veel gevallen kun je met een enkele TV meerdere kamers bedienen en ruimte EN geld besparen.

Maximaliseer je ruimte: interieurtips voor containerwoningen 2

Aan de wand gemonteerde ventilatoren

In veel kamers in traditionele huizen worden plafondventilatoren gebruikt om de lucht te laten circuleren. Ze verminderen echter de bruikbare plafondhoogte en zijn niet erg effectief, tenzij je er direct onder staat. Als je een vrijstaande vloerventilator koopt, kun je hem verplaatsen en instellen om lucht te blazen precies waar je hem nodig hebt, maar je verliest het ermee gemoeide vloeroppervlak en je moet je zorgen maken over de stroomkabel op de vloer.

Een derde mogelijkheid is om een ventilator aan de muur te bevestigen. Deze optie combineert de meeste voordelen van plafond- en vloerventilatoren en is het overwegen waard voor sommige van je kamers.

Als je in je containerwoning een split airconditioner gebruikt, heeft die meestal een ingebouwde ventilator die ook in richting versteld kan worden. Je hebt dus meestal geen aparte ventilator nodig in dezelfde ruimte als een split airconditioner.

Kamers zonder muren

De vorige alinea zou je kunnen opvatten als een uitnodiging om meer binnenmuren te bouwen, zodat je meer ruimte hebt om dingen te monteren. Maar dat is helemaal niet onze bedoeling. In feite zijn er een paar goede redenen om minder muren in je containerwoning te hebben.

Normaal denken we aan kamers als ruimtes die begrensd zijn door muren, maar dat is niet noodzakelijk waar. Kamers gaan meer over gebruik, en als het gebruik verandert, kunnen ook de afmetingen en de inrichting van de kamers veranderen.

Herconfigureerbare ruimtes geven een beetje privacy op in ruil voor flexibiliteit. En omdat veel mensen gewend zijn op kantoor in hokjes te werken of in stedelijke lofts te wonen, is het concept van open ruimtes zonder muren tegenwoordig niet zo vreemd meer.

Deze alternatieve manier van denken scheidt verschillende ruimtes visueel in plaats van muren te gebruiken. Het vestigt het oog en de aandacht op de afscheiding in plaats van op de ruimte erachter. Het heeft ook andere voordelen in vergelijking met traditionele muren, zoals een betere luchtcirculatie, meer natuurlijk licht en lagere kosten.

Bekijk enkele van de volgende ideeën om je te helpen de grenzen van een kamer zachter af te bakenen.

Stoffen gordijnen ophangen

Stoffen gordijnen kunnen van allerlei materialen gemaakt worden. Een donkere, zware stof (zoals een toneelgordijn) kan in gesloten toestand licht en geluid bijna volledig tegenhouden

Een dunne, lichte stof zorgt voor enige afscheiding maar laat toch veel licht en geluid door.

Kralen gordijnen ophangen

Kralengordijnen zijn verticale slierten kralen die meer licht en geluid doorlaten dan gordijnen. De kralen kunnen gelijkvormig zijn of verschillende vormen en kleuren hebben om ingewikkelde patronen te vormen. Er zijn zelfs kralenverdelers die afbeeldingen voorstellen, zoals deze boekenplank!

Opvouwbare verdelers

Vouwverdelers zijn er in duizenden soorten. De meest voorkomende zijn tri-fold zoals de hierboven afgebeelde, maar er zijn ook andere formaten. Je kunt ontwerpen krijgen met verschillende materialen en texturen die passen bij de inrichting van elke kamer.

Dubbelzijdige boekenkast

Een dubbelzijdige boekenkast is een mooie manier om functie en stijl te combineren. En ondanks de naam hoef je er niet per se boeken op te zetten. Deze planken zijn heel geschikt om kleine aandenkens, antiek en kunstwerken op te bergen.

Zoals veel van de mogelijkheden in dit hoofdstuk zijn boekenplanken een relatief eenvoudig doe-het-zelf project. Het voorbeeld hieronder gebruikt goedkoop oriented strand board (OSB), dat ook de industriële vormgeving van veel containerwoningen belichaamt.

Ronddraaiend amusementscentrum

Als je echt indruk wilt maken op je vrienden, is dit een optie om naar te kijken. Er zijn verschillende ontwerpen, maar het basisidee is dat een TV en bijbehorende media-apparatuur op een verticaal oppervlak worden geplaatst dat 180 graden kan draaien.

In sommige gevallen draait de hele muur, in andere alleen een deel van de muur boven en onder de TV. Hoe dan ook, je kunt het scherm van beide kanten bekijken en er als James Bond uitzien!

Als je de ruimte aan weerszijden van het draaiende amusementscentrum vrij laat, kun je er ongehinderd omheen lopen en heb je toch nog een beetje afscheiding van de ruimte.

Dubbelzijdige open haard

Een dubbelzijdige open haard is ideaal voor koudere klimaten waar warmte nodig is gedurende meerdere maanden van het jaar. Het is een warmtebron die twee delen van de containerwoning bedekt.

En zelfs als het niet verlicht is, ziet het er mooi uit en schept het een goede sfeer

Creatieve verlichting

Oude gloeilampen zijn vrij groot en vereisen nog grotere armaturen om ze te bevatten (of ze nu in een sconce, plafondlamp of lamp zitten). Misschien is dit de reden waarom dure design verlichtingsarmaturen zich ontwikkeld hebben.

Maar als er een manier was om dezelfde hoeveelheid licht te produceren met veel minder apparatuur, zou je dan nog wel een lamp of lamp nodig hebben? Gelukkig is de toekomst nu en de LED technologie maakt het mogelijk.

In plaats van je te concentreren op wat het licht verschaft, kun je met LEDs gewoon genieten van het licht zelf, zonder je zorgen te maken over het apparaat dat de lichtbron bevat. Door hun geringe afmetingen openen ze vele unieke verpakkingsmogelijkheden en sparen ze je kostbare vloer-, tafel- en muurruimte voor andere dingen.

En behalve de energiebesparingen die je maakt, hebben sommige modellen zelfs dim- en kleurveranderingsfuncties om op verschillende tijden verschillende stemmingen te creëren.

Indirecte verlichting

Indirecte verlichting betekent dat het licht niet rechtstreeks op de woonruimte schijnt. Eerder wordt het licht met opzet eerst op de vloer, het plafond of de muur weerkaatst. Deze weerkaatsing helpt om het licht te verzachten – je zult nooit per ongeluk rechtstreeks naar het licht zelf kijken, want dan zie je het niet.

LED strips zijn de meest populaire manier om dit effect te bereiken. Ze zijn heel geschikt om achter schilderijen, spiegels en televisies te hangen om de kamer op te fleuren zonder te verblinden. Ze kunnen ook achter kleine nissen bij het plafond gemonteerd worden om verfrissend licht naar beneden in de woonruimte te laten schijnen.

Een andere populaire toepassing van LED stripverlichting is het verlichten van keukens en badkamers door ze discreet onder kasten te plaatsen, zoals hier te zien is.

Maximaliseer je ruimte: interieurtips voor containerwoningen 3
Bron (Affiliate Link)

Inbouwspots met LED verlichting

Deze strakke inbouwspots zijn een droom voor containerwoningen met lage plafonds. Je bent misschien bekend met traditionele inbouwspots, die er mooi uitzien maar meestal 15 inches of meer verticale ruimte nodig hebben voor de installatie.

Sommige modellen, zoals de hieronder afgebeelde, hebben voor de installatie slechts 5 inches plafondruimte nodig, waarvan het grootste deel nodig is voor de bijgeleverde aansluitdoos.

Minder is meer

De uitdrukking “minder is meer” werd gepopulariseerd door de Duitse architect Ludwig Mies van der Rohe. Het stelt dat minder dingen meer kunnen dan meer (dit geldt zowel voor architectuur als voor het leven in het algemeen). Het concept staat in contrast met het idee dat “meer altijd beter is”.

Denk aan inrichtingsbedrijven die honderden, zo niet duizenden euro’s vragen om een huis in te richten voor de verkoop. Ze stoppen hem zeker niet vol met troep. Liever kiezen ze de belangrijkste meubelstukken en accessoires om elke kamer op te laten vallen en er elegant, huiselijk en de juiste maat van te maken.

Als je diezelfde denkwijze toepast op de inrichting van je huis, wordt je containerwoning nog verbluffender. Hoe doe je dat? Verander je denkwijze.

In plaats van te beginnen met alle dingen die je bezit en die op de een of andere manier in je huis moeten passen, verander je dingen. Beschouw je huis als een leeg canvas en voeg doordacht dingen toe die een doel dienen. Alles wat overblijft kun je opslaan of eventueel verkopen.

We houden allemaal van onze persoonlijke aandenkens en prullaria, maar ze hoeven niet allemaal uitgestald te staan. Te veel kleine dingen op platte oppervlakken doen je kamer er rommelig uitzien. Te veel meubels in één kamer maakt het moeilijk om rond te lopen. Je begrijpt wat ik bedoel.

Wees kieskeurig over wat je in je containerwoning zet, en bedenk dat elke ruimte een eindig goed is.

Wees kleurrijk

Een van de handigste inrichtingssuggesties is om ervoor te zorgen dat alle kleuren bij elkaar passen en de ruimte accentueren zonder te opzichtig te zijn of met elkaar te botsen.

Zie ook de betekenis van kleuren volgens feng shui

Vooral in een kleine kamer moet je ervoor zorgen dat zowel de inrichting als de kleuren goed samengaan. Als je glazen scheidingswanden of deuren met ramen hebt, moet de kleur goed vloeien in je kleine ruimte, zelfs tussen kamers.

Dit betekent niet dat elke ruimte in je containerwoning dezelfde tint moet hebben – zorg er gewoon voor dat ze allemaal goed bij elkaar passen.

Vergeet niet dat je niet alleen creatief kunt zijn met effen kleuren, maar ook met verschillende patronen (geschilderd of behangen met renovlies) of zelfs muurschilderingen! De hemel is hier de limiet. Als je deze website leest, heb je al een creatieve inslag, dus laat die je infecteren bij het nadenken over kleuren.

Samenvatting

Als je de wil en moed hebt om een huis van zeecontainers te bouwen of erin te wonen, dan heb je ook de moed om het interieur in stijl in te richten. Maak het comfortabel zodat het bij je levensstijl past. Maak het je eigen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!