Containerwoning

Hoe kies je een dak voor je containerwoning

Hoe kies je een dak voor je containerwoning 1
Geschreven door Koen Duindam

De beslissing om je container al dan niet te overkappen hangt af van zowel je persoonlijke voorkeur voor stijl als van de kosten. Als je je container niet overkapt, bespaar je natuurlijk in het begin geld. Op lange termijn kun je echter op energiekosten besparen door een dak te plaatsen en het te isoleren.

Als hete lucht opstijgt, gaat het grootste deel van de warmte in je huis via het dak verloren.

Bedenk bij deze beslissing dat je met een dak de binnenkant van het dak kunt isoleren, wat helpt de binnentemperatuur constant te houden. Een dak met overstek voorkomt dat de regen op de ramen loopt en maakt dakgoten boven de ramen overbodig.

Verschillende dakvormen

Schuurtje

Een sheddak, zoals hieronder afgebeeld, is in wezen een hellend dak. De voordelen van een sheddak zijn dat het uiterst goedkoop is en heel gemakkelijk te bouwen. Zo’n dak kan in een paar dagen gebouwd en geplaatst worden. Het lange, schuine dak leent zich ook goed voor zonnepanelen.

Hoe kies je een dak voor je containerwoning 2

Om een afdak op je zeecontainer te plaatsen, las je aan beide kanten rechthoekige stalen platen over de lengte van de container. Maak een houten balk vast aan de stalen platen aan weerszijden van het dak van de container. Schroef de tralieliggers aan deze balk vast. Nu krijgt de basisstructuur van het dak langzaam vorm. Bevestig gordingen of stalen balken voor structurele ondersteuning over de spanten om de dakconstructie te voltooien. Voor deze stap kun je eenvoudig 6 meter lange gordingen aan de gebinten vastmaken en je bent klaar. Vervolgens hebben je gebinten schoren nodig om je tegen de wind te beschermen.

Hier moet je voor de details vertrouwen op je bouwkundig ingenieur. Hij kan je adviseren over de precieze draagkracht van je dak. Dit cijfer varieert van streek tot streek, omdat het rekening houdt met de natuurlijke belasting van je dak, zoals regen, wind en sneeuw.

Om je dak te bedekken kun je ofwel dakspanen, gegalvaniseerde platen of gecoate staalplaten gebruiken. Gecoat staal is het duurzaamst, maar gegalvaniseerde platen zijn heel gemakkelijk te installeren en zijn ook zeer duurzaam.

Zorg er ten slotte voor dat je dak voldoende geventileerd is. Om dit te doen moet je dakgebint over de container uitsteken, zoals hieronder te zien is. Installeer een boeiboord en keperdak onder je dakgebint. De dakspanten moeten in het midden een luchtspleet van minstens 2 centimeter hebben, bedekt met gaas om de lucht in en uit het dak te laten stromen.

Zorg voor ventilatie aan de geveleinden. Om dit te doen, snijd je met een schijfsnijder gewoon spleten in het staal. Zo kan de lucht door het dak stromen en worden warmtevallen en condensvorming, die roest veroorzaken, voorkomen.

Gevel

De volgende optie is een zadeldak, zoals hieronder. Een zadeldak is wat de meeste mensen zich bij een traditioneel huis voorstellen. Hij heeft het kenmerkende driehoekige uiterlijk. Het voordeel van een zadeldak is dat het een schuin dak heeft, dat voor een goede waterafvoer zorgt. Daardoor is het minder vatbaar voor lekken en wordt de levensduur van je dak verlengd. Het zadeldak is populair omdat het ook meer ruimte in het plafond biedt dan andere daktypes.

De opbouw van dit dak is gelijk aan de stappen die hierboven beschreven zijn voor het plaatsen van een sheddak.

Om een zadeldak op je zeecontainer te plaatsen, las je aan weerszijden rechthoekige stalen platen over de hele lengte van de container. Maak een houten balk vast aan de stalen platen aan weerszijden van het dak van de container. Schroef vervolgens je gebinten in deze houten balken en de basisstructuur van het dak krijgt vorm. Bevestig nu de gordingen over de spanten om de dakconstructie te voltooien.

Net als voor het dak van de schuur kun je ofwel dakspanen, gegalvaniseerde platen of gecoate staalplaten gebruiken.

Zorg er nu voor dat het dak voldoende geventileerd wordt. De dakspanten moeten over de container uitsteken zoals hieronder te zien is. Dan kun je een borstwering en soffit onder de dakspanten bevestigen. De dakspanten moeten in het midden een luchtspleet van minstens 2 centimeter hebben, bedekt met gaas om de lucht in en uit het dak te laten stromen.

Plat

Een plat dak, dat de zeecontainer al heeft, kan voor sommige mensen voldoende zijn. Het is veel goedkoper om de container niet te overdekken, maar dan bestaat het risico dat water zich op het dak verzamelt.

Als je ervoor kiest je containers niet te overkappen, moet je snel een veiligheidsbarrière aanbrengen. Leg een zeil op het dak van de container en bedek het met een rol asfalt. Dit zal een beschermende laag vormen tussen het vocht en het dak van de container.

Het belang van een bouwkundig ingenieur

Welk soort dak je ook kiest, je moet met een bouwkundig ingenieur samenwerken om het draagvermogen van je dak te berekenen.

Hij berekent:

  • Permanente belasting: het gewicht van alle uitrusting en mensen die aan de installatie van het dak werken.
  • Veranderende belasting: alle natuurlijke belastingen op het dak, zoals regen, wind en sneeuw.

Het draagvermogen van je dak is het totale gewicht dat de dakconstructie kan dragen zonder dat het dak bezwijkt.

In elke regio zijn er andere uitdagingen. In gebieden die bijzonder gevoelig zijn voor wind, zijn daken nodig met extra versteviging voor de vakwerkliggers. In warmere klimaten met lichte wind is een dak met zeer sterke statica niet nodig, wel voor isolatie.

Alle daktypes moeten voldoende geventileerd worden om condensatie te voorkomen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!