Containerwoning

Complete gids over Containerwoningen

Thumbnail van container woning
Geschreven door Koen Duindam

Luxe wonen voor een prikkie? Met containerwoningen kan het!

Het idee is zeker niet nieuw, maar sinds de opkomst van de tiny house movement, lijkt ook de populariteit van containerwoningen toe te nemen..

Containerwoningen zijn duurzaam, goedkoop te realiseren en makkelijk te vervoeren. Ze bieden dus een hoop mogelijkheden die met een normaal huis niet mogelijk zijn.

Maar voordat je kiest voor deze optie heb je waarschijnlijk wel wat vragen betreffende de containerwoningen. Daarom heb ik hier allerlei informatie over containerwoningen op een rijtje gezet.

Pijl naar beneden

Wat is een containerwoning?

Een containerwoning is een volwaardige woning die (deels) bestaat uit een of meerdere zeecontainers. Zeecontainers zijn een aantrekkelijke optie als basis voor woningen vanwege de robuuste constructie en de lage kosten.

Het is namelijk goedkoper om containers om te smelten dan om ze terug te sturen, daarom kunnen gebruikte containers vaak tegen een lage prijs worden gekocht.

Hoe ziet een containerwoning eruit?

Een containerwoning ziet eruit zoals jij wilt dat een containerwoning eruitziet. Of je nu een container hebt of vier, je kunt ervan maken wat je zelf wilt.

Containerwoning die bestaat uit meerdere zeecontainers.

Je kunt de containers als lego blokken op allerlei manieren op elkaar stapelen. De mogelijkheden op het gebied van inrichting zijn eindeloos.

Veel zeecontainer bewoners kiezen ervoor om een kant van de woning compleet weg te halen en hier een groot raam in te plaatsen.

Containerwoning met groot raam

Dit is een logische keuze aangezien een containerwoning van zichzelf natuurlijk aan alle kanten dicht is en dat erg donker kan worden. Een voorwaarde hierbij is wel dat je geen buren hebt, anders kan een dergelijk groot raam afdoen aan privacy.

Houdt wel rekening met de constructie..

Zeecontainers zijn van zichzelf enorm sterk en kunnen met hun maximale laad gewicht van ongeveer 30.000 kilo maar liefst 8 hoog op elkaar gestapeld worden.

Maar zodra je delen van de container gaat verwijderen dan verliest de container zijn constructie die hem juist zo sterk maakt. Hier moet je dus altijd rekening mee houden. Zolang je de buitenste randen van de container intact houdt, behoudt je het grootste deel van de sterkte van de constructie.

Uitstraling van de container

Het metaal waar een zeecontainer van is gemaakt is niet een materiaal wat erg warm of gezellig aanvoelt. Veel mensen kiezen er daarom voor om de binnen en buitenkant te bedekken.

Hout is een goede optie om zowel de buitenkant als binnenkant wat mooier mee te maken.

Maar als het bekleden jou net te veel werk is dan kun je de container ook gewoon schilderen in elke kleur die je wilt. Wanneer je hier de juiste kleur voor kiest dan ziet de container er direct uit als een moderne woning. Je kunt natuurlijk ook gewoon de industriële uitstraling volledig omarmen, in dat geval hoef je weinig aan de buitenkant te doen.

Een groot voordeel van wonen in een container is dat je er later nog een container bij kunt zetten.

Gekoppelde container huizen

Wees dus niet bang om klein te beginnen. Stel dat je nu nog single bent, maar wel droomt van duurzaam wonen met je gezin.

Je kunt nu al in een zeecontainer gaan wonen en deze later uitbreiden als de familie groeit, dit gaat een stuk makkelijker dan met een regulier huis. Je plaatst er simpelweg nog een container bij.

Een andere tip voor het inrichten van je container huis is dat je moet bepalen welke delen in een huis belangrijk voor je zijn. Je hebt namelijk niet de vaste indeling die een gewoon huis je wel biedt. Maar wel de vrijheid om de indeling volledig zelf te bepalen.

Zo kun je kiezen voor een kleine badkamer en een grotere woonkamer met een loungebank, maar je zou het ook kunnen omdraaien en een bubbelbad in jouw badkamer zetten. Daadwerkelijk alles is mogelijk, binnen jouw budget natuurlijk.

Veel mensen kiezen ervoor om de ruimte die ze het meeste gebruiken ook de meeste ruimte te geven.

Aangezien je beperkte ruimte tot je beschikking hebt, is het verstandig om vanaf het begin af aan rekening te houden met de inrichting. Je kunt namelijk met de locatie van de ramen en de kleur van de muren een verschil maken in de ruimtelijke ervaring van de ruimte. Zo kun je de container woning een ruimtelijker gevoel geven.

De afmetingen van een zeecontainer

Er zijn veel verschillende maten zeecontainers, maar de meest voorkomende zijn de 20ft en 40ft containers.

20ft houdt in dat de zeecontainer 20 feet lang is. In Nederland wordt de meeteenheid feet niet veel gebruikt omdat we in Nederland gebruik maken van meters. Maar dit is hoe de containers internationaal en ook in Nederland genoemd worden.

Buiten afmeting zeecontainer

ModelLengteBreedte Hoogte
10ft zeecontainer2.99m2.44m 2.59m
20ft zeecontainer6.06m 2.44m 2.60m
40ft zeecontainer12.2m 2.44m 2.60m

Binnen afmeting zeecontainer

ModelLengteBreedteHoogteOppervlakte
10ft zeecontainer2.84m2.35m2.39m6,67m²
20ft zeecontainer5.9m2.35m2.39m13,87m²
40ft zeecontainer12.03m2.35m2.39m28.27m²

Gewicht van zeecontainers

ModelGewicht van lege container
10ft zeecontainer1,000kg
20ft zeecontainer2,000kg
40ft zeecontainer3,470kg

Naast de verschillende afmetingen van de zeecontainers, zijn er ook nog containers met andere doeleinden. Daar zijn er een hoop van, maar een van de meer interessante daarvan is de container voor gekoeld transport.

Dit betekent dat de container volledig geïsoleerd is. Men noemt met deze ook wel “reefer container”. Deze geïsoleerde zeecontainers zijn gemiddeld circa 50% duurder dan een standaard zeecontainer. Maar dit kan veel werk besparen met isoleren..

Alleen de vloer in zo’n gekoelde zeecontainer is een beetje lastig.

Vloer van een gekoelde zeecontainer

De vloer is bedekt met T profielen. Hier kan koude lucht onder gaan om zo de inhoud van de container koel te houden. Dit is eventueel wel een goede basis als je vloerverwarming wilt.

Lees hier meer over: Containerwoning bouwen van een koelcontainer?

Wat kost een zeecontainer?

Een standaard 40ft zeecontainer van circa 2,5 bij 12 meter, kost je gemiddeld tussen de 1,000 en 3,000 euro. Het ligt er een beetje aan waar je de zeecontainer aanschaft.

Hierna ben je er natuurlijk nog niet. Je moet de zeecontainer ook nog inrichten, dit kun je eigenlijk zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. Gemiddeld ligt de prijs hiervoor tussen de 10,000 en 15,000 euro.

Lees hier meer over de kosten van een containerwoning.

Waar kun je een zeecontainer kopen?

Er zijn ontzettend veel verschillende websites waar je gebruikte en nieuwe zeecontainers en zelfs een prefab containerwoning kunt aanschaffen. Zelfs op marktplaats kun je gebruikte zeecontainers vinden. Ook bieden al deze websites veel verschillende soorten zeecontainers aan in verschillende maten.

Het aanbod is dus enorm en het is aan jou om een container te vinden die het beste past bij wat jij wil, maar keus is er in ieder geval genoeg.

Containerwoning bouwen in Nederland

Wonen in een zeecontainer is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar je kunt hem niet zomaar neerzetten waar je wilt. Ook voor zeecontainers gelden natuurlijk regels.

Als je ergens een zeecontainer wilt plaatsen dan moet je hiervoor een speciale vergunning aanvragen. De gemeente bekijkt deze aanvraag vervolgens en controleert of het plaatsen van de container geen risico’s oplevert en of het past in de omgeving.

Lees ook ons artikel over de regelgeving voor containerwoningen in Nederland.

Waarom kiezen voor een containerwoning?

Steeds meer mensen willen een betaalbare en individuele leefruimte die naar eigen inzicht kan worden ingericht. Toch twijfelen veel mensen aan de beslissing voor hun eigen huis, omdat een dergelijke vorm van wonen niet overeenkomt met hun eigen ideeën en wensen.

Voor veel van deze mensen is een zeecontainer als basis voor hun eigen woning de ideale oplossing.

In tegenstelling tot een complete woning is een zeecontainer huis best goedkoop, kunnen ze gemakkelijk naar eigen wens worden ingericht en bieden ze nog steeds de bewuste flexibiliteit die veel mensen met het bezit van een woning verliezen.

Kortom, alles is mogelijk wanneer je van een zeecontainer of meerdere zeecontainers jouw woning gaat maken. Je kunt er eentje kiezen en meegaan in de tiny house trend, of je kunt er meerdere kopen en een ware villa bouwen.

Met een beetje creativiteit kun je heel ver komen wanneer je van zeecontainers container woningen gaat bouwen. Ga dus op onderzoek uit en maak er wat moois van!

Tip: Lees ook ons artikel over modulair bouwen!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

42 Reacties

 • Leuke blog. Ik heb voornemens om een zeeontainerhuis te gaan bouwen in de Filipijnen. Niet alleen vanwege de recyclebaarheid maar ook omdat containers aardbeving bestendig (zouden moeten) zijn en ook bestand zijn tegen tyfonen. Ik vraag mij af of iemand anders hier ergens in dit soort landen met containerhuizen aan de slag is gegaan, of ervaring heeft met bestandheid tegen dit soort natuurrampen. Ik ben wel op zoek naar een architect die mij kan helpen voor met name de inrichting en hoe ik naar een off-grid woning zou kunnen gaan.

  • https://www.youtube.com/watch?v=npkxCFWiUww

   Check deze kerel even. Woont in florida en heeft ivm orkanen wat andere keuzes gemaakt ten aanzien van het glaswerk en de kozijnen.

   Qua ontwerp kan je onwijs veel zelf met sketchup.com. Zorg bij verwijderen van metaal voor een metalen lascontructie die het wegvallen van de verwijderde delen kan dragen.

 • Grappig idee dat je containerwoningen eigenlijk als legoblokken kunt stapelen om zo zelf een woning te ontwerpen naar eigen wens. Toch veel mogelijkheden.

 • Heel leuk artikel. Ik ben zelf druk aan het inlezen en al op zoek naar een goede kavel in of rondom Alkmaar om dit idee uit te gaan voeren. Wat mij vooral aantrekt is dat als de vergunningen het toe laten je de woning kan uitbreiden wanneer dat nodig is.

 • Ik ben benieuwd of je ook met deze containers ook een etage bovenop je bestaande, traditioneel baksteen, huis zou kunnen plaatsen.
  Afwerking buitenkant uiteraard nodig, ivm vergunning aanvraag.
  Misschien iemand die zoiets heeft gedaan of uitgezocht?

 • is een containerwoning aan te bevelen in een warm land als bijv. Griekenland. op een kaal stukje grond vlakbij zee lijkt me dit ideaal, maar is het binnenin met de warmte uit te houden?
  Wie heeft ervaring of daar gedachten over?

  • Juist in warme landen is dit ideaal. De zon schijnt altijd en dus kan je de woning met zonnecellen bedekken om energie op te wekken. Tevens zijn containers heel goed te isoleren tegen warmte. Daarnaast leef je toch bijna alleen buiten, dus heb je slechts beperkte ruimte binnen nodig. Ik woon op Bonaire en veel mensen hebben hier een container woning.

  • Ik woon in Kenia en heb een containerhuis gebouwd maar wel verstandig om het te isoleren tegen warmte en kou. Ik ben volledig off the grid en gebruik zonnepanelen en zonne-energie voor warm water.

 • Voor zeecontainers zijn de gegolfde metalen wanden nodig voor de structurele stabiliteit, op het moment dat het opengesneden begint te worden verliest het zijn kracht. En hoe wordt het metaal gesneden? Wie last er? Hoe houd je de dingen bij elkaar?

  • Je kan met een slijptol ramen maken, je kunt het ook snijden met een brander, evt kun je met een profiel de randen verstevigen, kozijn ertussen plaatsen, evt als je veel weg slijpt of brandt, verstevigen met staanders en/of liggers. Lassen kun je laten doen, of als je handig genoeg bent, zelf doen, lasapparaten kun je ook huren, let wel op dat je een lasapparaat gebruikt die de diktes vh staal aankan

 • We moeten in de toekomst anders gaan denken over bouwen van een woning/leefplek .Alleen al de prijzen op dit moment zijn gewoon asociaal . We moeten het creatieve in de mens ontplooien en niet steeds naar het traditionele gaan.
  We noemen dit OUT OF THE BOX denken.

 • hoi, Is het mogelijk om ergens in de Nederland zo een container woning te bekijken ? Misschien als een voorbeeld container bij een bedrijf die ze maakt ?
  Il zou graag de afmetingen zelf ervaren

 • Erg leuke blog, maar er is totaal geen navigatie en al helemaal niet met de onderwerpen dat is heeel erg jammer want de blog is wel goed informatief.
  Kan daar iets aan gedaan worden ?

  Ik heb de blog met veel interesse doorgenomen wat ik nog erg mis is hoe je een container door de wetgeving krijgt en dan ook alle wetgeving.
  Waar heb je je aan te houden.
  Een THOW daarvan zijn er ook genoeg die totaal niet aan de wetten voldoen met alle gevolgen voor de bewoners.
  Tevens is een architect in deze onmisbaar en dan niet eea. fancy architecten bureau waarbij je al falliet bent voor de tekening geprint is, maar iemand met heel specifieke container kennis om eea tot een succes te maken wat zeer zeker kan ook in nederland.
  Heeft iemand aub een adres van zon architect ?
  Bedankt alvast.

 • Ik ben op zoek naar iemand die me voor betaalbare prijs kan helpen een tekening te maken om mijn gezin te overtuigen. Ik weet precies wat ik wil maar kan het niet tekenen. Iemand een tip voor me thanks

   • Herbert hier- Busfahrer aus Herzogenrath

    ich überlege noch ob ich ein Tinyhaus haben möchte aus Zeecontainer oder auf Rädern?

    Auch ich habe vergeblich jem. gesucht der mir eine Plan Zeichnung anfertige könnte=?

    danke wenn Du/ Sie dich melden würdest…

    danke herbert

   • Hoi Maarten,

    Ik lees net deze blog en was benieuwd of jij 1 de interesse hebt om mee te denken over evt mogelijkheden.
    Ons oude vakantiehuisje is op en deze willen we gaan vervangen indien mogelijk door gebruik te maken van een of meerdere containers.
    Indien je de tijd en interesse hebt zou ik je willen vragen om me persoonlijk even te mailen op: djj.dekort@live.nl
    Alsvast vriendelijk bedankt.

   • Hallo Maarten,

    Ik ben op dit moment bezig met een project met kleine zeecontainers. Ik zie dat je hier je hulp aanbied. Dit vind ik erg interessant. Zou je eens contact met mij willen opnemen?

    Mvg gijs

     • Hoi Sacha, Ik ben aan het onderzoeken om betaalbare container woningen te bouwen op Bonaire. Welke hulp zou jij hierbij eventueel kunnen bieden ?

      Groet
      Rijk

      • Beste Rijk
       Mijn zoon woont op Aruba en wil daar een containerwoning bouwen.
       Weet niet welke specifiek andere eisen en aanpassingen nodig zijn om juist in een warm land te bouwen met containers.
       Heb jij slimme ideeën opgedaan of ben jij al aan het bouwen op Bonaire? Mogelijk steken we dan een keer de plas over om te komen kijken en de juiste informatie op te nemen.
       Hoor het graag.

       Groet
       Luc

 • Ik denk dat een zeecontainer zonder franje en zonder ramen niet zo slecht zou zijn, maar ik denk dat elke aanpassing de structuur kan beïnvloeden.

 • Hoe bouw je een containerwoning:

  Stap 1: Knip het gat voor het raam.

  Stap 2: ????

  Stap 3: Gebruik traditionele bouwmethoden.

 • Beste Koen.

  Weet je ook waar je in een container mag wonen, zoek me gek op internet, misschien kan jij me op weg helpen.

 • Zeecontainerwoningen lijken makkelijk maar in de praktijk kan het tegenvallen. Als efficiënt bouwsysteem is het niet zo geschikt.

 • Ik vind het een toffe / voordelige manier om je eigen huis te bouwen. Ik zie in het container overzicht alleen niet de afmetingen van een HC 40 foot container?

 • Zeecontainer architectuur is een totale mislukking… in wezen moet je een traditioneel gebouw (isolatie, elektra, verlichting, leidingen, afwerking) bouwen binnenin een beperkte metalen bak die hele beperkte afmetingen heeft. Bovendien is voor elk gat of elke aanpassing aan de container een heleboel structurele gymnastiek nodig.

  • hoi Gilano,

   Welkom terug in 2020! Hoe was het in 1973? Je hebt een hoop gemist in de tussentijd!
   De argumenten die je aandraagt raken kant nog wal, de mogelijkheden die het bied zijn immers enorm. Als je er wat meer in verdiept, zal je zien dat er een wereld voor je open gaat!

   Groet, Marco

 • Ik heb nooit begrepen waarom iemand een scheepscontainer zou willen gebruiken…het heeft geen functioneel voordeel…

 • Gaaf om te zien wat er allemaal kan met een beetje creativiteit. Ik ben wel benieuwd wat die projecten ongeveer gekost hebben. Lijkt me dat ej flink kan besparen op deze manier

  • Beste Hogenkamp,

   Dat lijkt mij ook, ik ga kijken of dit misschien een goed onderwerp is voor een vervolg artikel.

   Groeten,

   Koen

Plaats een leuke reactie!