Containerwoning

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin 1
Geschreven door Koen Duindam

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen. Een zwembad gemaakt van een simpele zeecontainer.

container zwembad

Toch een aardig zwembad zo! Al snel veel groter dan de standaard zwembaden die je kan kopen. En aangezien zeecontainers niet zo duur zijn valt dit misschien ook wel mee toch?

Of je nu je eigen zwembad in een container wilt bouwen of een kant-en-klaar zwembad wilt kopen, dit artikel zal je zeker helpen. We gaan in op alle belangrijke dingen die je over deze nieuwe zwembad trend moet weten en laten je een paar mooie voorbeelden zien. En als je toch besluit een ander zwembad te kopen, dan laten we je ook kennis maken met enkele betaalbare alternatieven.

De voordelen van een zeecontainer zwembad

De beste plaats om te beginnen is door na te denken waarom je in de eerste plaats een zwembad in een container wilt. Hieronder vindt je de meest voorkomende redenen om te kiezen voor een zeecontainer als basis voor je zwembad:

Betaalbaarheid

Vergelijkbaar met de algemene betaalbaarheid van zeecontainers, is het moeilijk de prijzen van traditionele zwembaden en zeecontainer zwembaden te vergelijken.

De meeste container zwembaden zijn geheel of grotendeels bovengronds. Toch worden ze meestal vergeleken met traditionele ingegraven zwembaden omdat ze van vergelijkbare kwaliteit, sterkte en duurzaamheid zijn.

In veel gevallen zijn container zwembaden echter minder duur dan een soortgelijk uitgerust ingegraven zwembad. Verderop in dit artikel gaan we dieper in op de prijzen van container zwembaden.

De kostenbesparingen die je ontdekt kunnen komen in de vorm van extra voorzieningen die de containers ten goede komen. Als je bijvoorbeeld een overloop aanlegt, moeten zowel de rand als de waterval van de bak perfect waterpas zijn, wat veel gemakkelijker te bereiken is met een bak.

Bedenk dat er goedkope pop-up zwembaden zijn, die we verderop in de alternatieven sectie bespreken, maar die zijn niet erg duurzaam en je hebt geluk als ze langer dan een paar jaar meegaan.

Duurzaam

Containers zijn beroemd om hun stevigheid en lange levensduur, en container zwembaden hebben dezelfde kwaliteiten. De stalen kisten waaruit een container bestaat zijn in staat enorme lasten te dragen en de spanningen van de open zee te weerstaan.

Dit betekent dat het zwembad bestand is tegen veel gebruik en vele jaren mee zou moeten gaan. Natuurlijk hebben ze, net als elk ander zwembad, regelmatig onderhoud nodig. Maar vanuit het oogpunt van levensduur zou je goed moeten zijn om te gaan.

Flexibel

We hebben al gezegd dat de meeste containerzwembaden bovengronds gebouwd worden, maar dit is geen absolute regel. Met de juiste planning en voorbereiding kun je een container zwembad ondergronds bouwen (hoewel in dit geval een conventioneel zwembad misschien een betere keuze is).

Een mogelijkheid is om een container zwembad op oneffen grond te plaatsen. Een container zwembad met de nodige structurele aanpassingen is zo stabiel dat het niet overal van onderen ondersteund hoeft te worden.

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin 2

In plaats daarvan kan het aan de randen of zelfs aan de uiteinden ondersteund worden. Hierdoor kun je container zwembaden op bouwplaatsen plaatsen die met gewone zwembaden bijna onmogelijk zouden zijn.

Een ander flexibiliteitskenmerk is dat je de langwerpige afmetingen van een container in je voordeel kunt gebruiken. Hun lange, smalle vorm maakt ze ideaal voor toepassingen als overloopzwembaden, waar meer cardiovasculaire training dan recreatie op de voorgrond staat.

Snel op te zetten

Omdat kant en klare container zwembaden op locatie geplaatst kunnen worden, is de arbeid ter plaatse minimaal. Afgezien van de regelingen die je nodig hebt voor een fundering (elders in dit artikel besproken), kan de rest van de voorbereiding in één dag gedaan worden.

Dit betekent dat je een container zwembad kunt bestellen en theoretisch kunt gaan zwemmen op dezelfde dag dat het aankomt. In de meeste gevallen hoef je hem alleen maar op te zetten, aan te sluiten op de nutsvoorzieningen en hem met water te vullen.

Geen lawaaierige machines, bouwvakkers en wekenlang een toegetakelde tuin. Dat noem ik nu nog eens gemak en milieuvriendelijk!

Milieuvriendelijk

Als je besluit je container zwembad te bouwen van een gebruikte zeecontainer, heb je ook het voordeel dat het milieuvriendelijker is. Dit is dezelfde reden waarom veel mensen ook voor containerwoningen kiezen.

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin 3

Het hergebruiken of upcyclen van een zeecontainer die niet meer geschikt is voor het vervoer van goederen maar nog wel voor andere doeleinden kan worden gebruikt, is een geweldige manier om milieuvriendelijk te denken en te handelen. Als je een aannemer inhuurt, moet je hem vragen of hij deze optie biedt. Als je zelf bouwt, heb je volledige controle over de herkomst van de containers.

Hogere waarde van het huis

Net als alle andere soorten zwembaden is een container zwembad een aanwinst voor je huis. Je profiteert ervan terwijl je er woont, maar als het tijd is om het te verkopen, kan het ook de waarde van je huis verhogen.

Een zwembad is niet altijd voordelig, maar als je het slim aanpakt, kan het de waarde van je huis verhogen.

Maar wacht, er is nog een andere optie als je wilt verhuizen….

Verplaatsbaarheid

Net zoals een container zwembad naar je huis kan komen, kan het ook weer weggaan: met een vrachtwagen. Ja, een container zwembad is slechts een semi-permanente aanwinst voor je huis.

Als je je container zwembad voor altijd wilt laten staan, kan dat natuurlijk ook. Maar als je hem mee wilt nemen naar je volgende huis, is dat een redelijke optie.

Natuurlijk moet je het zwembad leeg laten lopen, de fittingen loskoppelen en alle bekleding verwijderen. Daarna kun je het zwembad met behulp van een kraan of andere apparatuur op een vrachtwagen laden en naar je volgende droomhuis brengen. Dit is misschien wel een van de grootste voordelen!

Nadelen van een zwembad in een zeecontainer

Ondanks alle voordelen moeten we ons ervan bewust zijn dat containerzwembaden ook enkele nadelen hebben. Afhankelijk van je eisen kunnen sommige van deze belangrijker zijn dan andere.

Hoe groot is een container zwembad?

Bijna alle containerzwembaden worden gebouwd van de meest voorkomende containermaten, namelijk 20 feet en 40 feet lange multifunctionele containers. Sommige bedrijven hebben meerdere containers met elkaar verbonden om langere of bredere zwembaden te bouwen, maar dit is zeldzaam.

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin 4

In verreweg de meeste gevallen zal je zwembad dus een rechthoek zijn van 8 feet breed en 20 tot 40 feet lang. Organische vormen en rondingen zijn gewoon niet mogelijk

Ook een container zwembad kan zonder veel aanpassingen hooguit 275cm diep zijn. Dus als je een zwembad zoekt om in te duiken dan is een container zwembad waarschijnlijk niet de beste keuze.

Temperatuurregeling

Warmte regulering is vooral belangrijk voor wie een zwembadverwarming wil gebruiken om je zwembadseizoen te verlengen.

Door de metalen constructie van een container zwembad verlies je veel warmte.

Om dit te voorkomen moet je de buitenkant van de container isoleren. Op deze manier kun je de isolatie nabootsen die in traditionele ondergrondse zwembaden door de omringende bodem wordt gecreëerd. Zonder isolatie kun je hoge verwarmingskosten verwachten voor je container zwembad.

Onconventioneel uiterlijk

Als de meeste mensen aan een zwembad in de tuin denken, hebben ze een beeld voor ogen… en dit beeld is niet een zwembad gemaakt van een zeecontainer. Of je container zwembad werkelijk beter of slechter is dan wat ze zich voorstelden is discutabel. Maar het zal zeker anders zijn.

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin 5

Voor sommige mensen, vooral die met een meer traditionele bouwstijl, kan een container zwembad gewoon te lelijk zijn. Je kunt proberen de buitenbekleding af te stemmen op een bestaand gebouw, maar de scherpe, geometrische lijnen van een zeecontainer zijn moeilijk te verbergen.

Heb je echter een moderne woning of wil je een echte ‘splash’ maken met je zwembad, dan is de gedurfde vormgeving van een metalen box misschien net wat je nodig hebt. Onthoud echter dat je niet altijd aan jezelf hoeft te denken. Toekomstige kopers, verenigingen van huiseigenaren en andere instanties kunnen ook een mening hebben.

Veel gestelde vragen over zwembaden in containers

Als je het eens bent met het algemene concept van zeecontainer zwembaden, maar toch nog wat vragen en bedenkingen hebt, ben je hier op de juiste plaats. Hieronder vind je enkele van de meest gestelde vragen over dit type zwembad en de bijbehorende antwoorden.

Hoe wordt de levering van een zeecontainer zwembad aangepakt?

Als je niet zelf ter plaatse bouwt, wordt je zwembad ter plaatse in een transportcontainer vervaardigd. Dit betekent dat het, als het klaar is, bij je thuis moet worden afgeleverd.

Hoewel er verschillende methoden zijn om je zwembad veilig te lossen, is de meest waarschijnlijke een kleine kraan. Er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden als je dit doet.

Ten eerste waar de vrachtwagen die de container vervoert kan rijden en parkeren om zo dicht mogelijk bij het zwembad te komen. Vervolgens moet je bedenken waar de kraan (ervan uitgaande dat hij vrijstaand is) kan rijden, zijn ankerpunten kan plaatsen, zijn kraan kan zwenken, enz. Met bomen, hekken, gebouwen in de buurt, ondergrondse leidingen en bovengrondse elektriciteitsleidingen, is het een zorgvuldig georkestreerde dans om alles zonder incidenten te plaatsen!

Kan een container zwembad roesten?

Zeecontainers zijn gemaakt van verweerd staal met een speciaal legeringsmengsel waardoor zich snel een dun laagje oxidatie vormt, dat niet dieper in het materiaal mag doordringen of afschilferen. Dit is echter geen 100% oplossing en zonder de juiste verzorging en onderhoud kan containerroest een echt probleem zijn.

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin 6

Het verweren van staal vertraagt corrosie alleen, het stopt het niet helemaal. Een zeecontainer onderbrengen in een voortdurend vochtige omgeving is over het algemeen moeilijk. Voeg daarbij het feit dat de chemicaliën die gebruikt worden om het zwembadwater schoon te houden de corrosie verder versnellen, en je hebt een ernstig probleem.

Gelukkig zijn er hoogwaardige coatings die het metaal volledig bedekken en roest voorkomen. Nee, ze gaan niet eeuwig mee en uiteindelijk, na jaren, zul je waarschijnlijk de bekleding moeten vervangen. Maar zolang je zorg draagt voor de conditie van je zwembad, kun je het risico van corrosie zeker beheersen.

Heb ik een vergunning nodig om een zwembad in een zeecontainer te bouwen?

Als je in een stad of gemeente woont en buiten een bouwproject uitvoert, willen de plaatselijke autoriteiten dat meestal weten. Omdat een zwembad in zeecontainers tussen een tijdelijke voorziening en een permanente constructie zit, zijn de eisen wat genuanceerd.

Maar het is veilig te veronderstellen dat je waarschijnlijk een soort vergunning nodig hebt (zo niet voor het zwembad zelf, dan misschien voor de fundering en de nutsaansluitingen). Aan welke eisen je precies moet voldoen en wie erbij betrokken is, hangt af van je locatie. Ons artikel over bouwvoorschriften en bestemmingsplan voor tiny houses is een goed beginpunt om de voorschriften te begrijpen.

In het algemeen zijn er over de hele wereld regels en voorschriften voor het bouwen van zwembaden. Je wilt beslist voorkomen dat de tuin van je buurman overstroomt, dat je gasten geëlektrocuteerd worden of dat een kind per ongeluk in het zwembad terechtkomt. Dit zijn de dingen waartegen de zwembadvoorschriften vaak bescherming proberen te bieden.

Als je in een meer landelijk gebied woont dat niet door een gemeente gecontroleerd wordt, kunnen er weinig of geen wettelijke hindernissen zijn. Maar gezien de enorme risico’s die een zwembad kan opleveren, moet je toch uiterst voorzichtig zijn bij het ontwerp en de aanleg ervan.

Welke maten container zwembaden zijn er?

Zoals we hierboven beschreven, worden de meeste containerzwembaden gebouwd van 20-feet en 40-feet all-purpose containers, die beide 240 centimeter breed zijn. Vaak worden de bovenste paar centimeters van de bak afgesneden, zodat het zwembad 90 tot 150 centimeter diep is (en minder zwaar).

Het is mogelijk om twee containers samen te voegen en een zwembad te bouwen dat langer of breder is dan een standaard container, maar dit is ongebruikelijk en vrij duur

Moet ik een fundering bouwen om mijn container zwembad te ondersteunen?

Het mag geen verrassing zijn dat een zeecontainer gevuld met water erg zwaar is. Om te voorkomen dat je zwembad wegzakt of ongelijkmatig in je tuin staat, is meestal een soort fundering nodig.

We praten later in dit artikel meer in detail over funderingen, maar in het algemeen moet je rekenen op minstens een dikke basis van verdicht grind onder je container zwembad. Veel mensen kiezen voor een betonnen fundering of gebruiken meerdere pijlers om het zwembad te ondersteunen

Waar kun je een container zwembad plaatsen?

We hebben al gezegd dat de flexibiliteit van container zwembaden een van hun belangrijkste voordelen is, en dit komt ook tot uiting in de verscheidenheid aan installatiemogelijkheden. Enerzijds kunnen container zwembaden vanwege hun afmetingen in compacte tuinen geplaatst worden en op plaatsen waar grotere, conventionele zwembaden nooit zouden passen.

Anderzijds biedt de stabiliteit van een container zwembad en het feit dat het niet noodzakelijk een fundering met een vlakke bodem nodig heeft extra flexibiliteit. Kortom, als je een keermuur, pier of andere fundering kunt bouwen die sterk genoeg is om een containerzwembad te dragen, kun je het bijna overal plaatsen.

Dit heeft enorme voordelen voor terreinen met hellend, oneffen terrein of andere natuurlijke hindernissen die een container zwembad goed kan overbruggen.

Wat zijn enkele interessante optionele kenmerken van container zwembaden?

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin 7

Verreweg het populairste kenmerk is een venster aan de zijkant van het container zwembad, waardoor je onder water van buitenaf kunt kijken (en omgekeerd). Hierdoor verandert je zwembad in een menselijk aquarium, wat in de meeste residentiële zwembaden maar zelden voorkomt.

Sommige fabrikanten van container zwembaden verkopen een verwijderbaar tussenschot waarmee je het ene uiteinde van je zwembad in een hot tub kunt veranderen wanneer je maar wilt. Je kunt hem even gemakkelijk verwijderen en terugkeren naar een zwembad van volle lengte.

Er zijn ook opties die je misschien kent van traditionele zwembaden, zoals zoutwatersystemen, waterverwarmers en unieke verlichtingssystemen. En natuurlijk zijn er telefoon apps waarmee je dit alles met een veeg van je vinger kunt bedienen.

Is het mogelijk om een container zwembad te financieren?

Veel gevestigde fabrikanten van container zwembaden hebben overeenkomsten met derde partijen die leningen kunnen aanbieden om je zwembad te financieren. Doe-het-zelvers kunnen ook financiering krijgen via een persoonlijke lening of soortgelijke mogelijkheden.

Hoe kun je een container zwembad bouwen en opzetten

Container zwembaden: een duurzame en betaalbare oplossing voor een zwembad in je tuin 8

Een container zwembad bouwen vergt iets meer werk dan het eenvoudig opzetten, de bovenkant eraf snijden en het met water vullen. Hieronder bespreken we de belangrijkste stappen die je moet nemen, of je hem nu koopt of zelf bouwt.

Helaas zijn er, voor zover wij weten, geen bedrijven die een zwembadkit voor zeecontainers aanbieden. In plaats daarvan moet je alle onderdelen afzonderlijk halen en ze zelf in elkaar zetten.

Zoek een geschikte plaats

Je moet een plaats vinden die niet alleen praktisch is uit het oogpunt van de installatie (zie boven), maar ook past bij je levensstijl en smaak. Overwegingen zijn o.a. privacy, zonlicht, uitzicht en lawaai.

Vraag toestemming

We hebben dit punt al genoemd. De kans is groot dat je een soort vergunning nodig hebt voor tenminste een deel van de installatie van je container zwembad. Informeer bij je plaatselijke autoriteiten naar de precieze eisen.

Aansluiten van de nodige nutsvoorzieningen

Je hebt op z’n minst toegang tot water nodig om je zwembad te vullen als het er is. Door verdamping en het verwachte gespetter zul je het water ook van tijd tot tijd moeten bijvullen.

Je zult ook stroom moeten voorzien voor je container zwembad, inclusief pomp, bediening, verlichting, enz. Theoretisch zou je alles kunnen laten werken met een zonnepaneel met batterijopslag, maar de pomp alleen zal waarschijnlijk een paar duizend watt of meer aan elektriciteit verbruiken.

Als je een zwembadverwarming wilt, kun je daar ook elektriciteit voor gebruiken. De meeste mensen kiezen echter voor propaan of aardgas, dat meestal efficiënter is.

Bouw het fundament

Een container zwembad van 40 voet met een diepte van ongeveer 4 voet heeft een volume van ongeveer 36000 liter. Dit betekent dat als de container half diep is, je nog steeds ongeveer 36000 kilo water nodig hebt. En dat is nog voor je het gewicht van de lege container en de aanpassingen die je er aan doet meerekent!

Het is duidelijk dat een container zwembad zwaar is en van onderen voldoende ondersteund moet worden. Maar je hebt nog enkele mogelijkheden om dit te bereiken.

Het is het beste om samen te werken met een ingenieur of aannemer die vertrouwd is met de draagkracht van de grond in je omgeving, de vorstdiepte en andere geotechnische omstandigheden. Dit bepaalt het soort en de grootte van de fundering die je nodig hebt.

De draagkracht varieert van 2200 tot 17800 kg per vierkante meter, afhankelijk van de grondsoort. Gezien de gewichten die we in een eerder deel bespraken, heb je waarschijnlijk een grote plaatfundering of funderingen nodig om voldoende draagkracht te krijgen. Een dik, verdicht grindbed kan dezelfde functie vervullen als een fundering in platen, en is iets gemakkelijker aan te leggen.

De zeecontainer kopen

Een container van goede kwaliteit is om voor de hand liggende redenen een van de belangrijkste onderdelen van een container zwembad. Je kunt een beetje versleten verf of zelfs een paar kleine gaatjes verdragen, maar deuken zijn moeilijk te verbergen. Als je waarde hecht aan esthetiek, is een goed onderhouden bak meestal de beste keus.

We schreven een heel artikel over hoe en waar je containers kunt kopen, dus we raden je aan het te lezen als je nog op zoek bent naar een lege container. Kortom, het belangrijkste is dat de gegolfde stalen wanden van de container intact zijn en niet te zeer gecorrodeerd.

Versterk de zeecontainer

Als je geen semi-zeldzame container zonder dak kunt vinden, zul je eerst het dak van je zeecontainer moeten afzagen. Afhankelijk van de diepte van het water dat je wilt gebruiken, zul je waarschijnlijk ook een paar centimeter van de bovenkant van de wanden moeten afzagen.

Vervolgens moet je waarschijnlijk de deuren dichtlassen, tenzij je binnenin een schot wilt bouwen en de ruimte binnen de deuren als plantenkamer wilt gebruiken. Dit geldt vooral als je de bovenste paar centimeters van de bak afsnijdt, want dan kan het deurtje aan de bovenkant niet vastklikken.

Nu is het tijd voor structurele veranderingen. Gebruik gelast constructiestaal om de bovenkant van de container te omsluiten. Dit geeft het zwakke golfplaat meer stabiliteit en biedt ruimte om er een hek, patio, enz. aan te bevestigen.

Vergelijkbare zacht stalen grenselementen moeten verschillende keren aan de zijkant van de container gelast worden. Ze komen overeen met tonhoepels, die helpen om de spanningen, veroorzaakt door de druk van het water dat op de wanden van de container drukt, te beheersen.

Ook al oefent het water slechts een druk van ongeveer 2 psi uit op de wanden van de container op een diepte van 120 cm, je moet niet vergeten dat de lange zijde van een 40-voet container een oppervlakte heeft van enkele tienduizenden vierkante centimeters. In feite draagt elk van de wanden van de containers een kracht van enkele tienduizenden kilo’s, veel meer dan ze normaal kunnen weerstaan. Daarom is structurele versterking erg belangrijk.

Als je van plan bent een raam in je container zwembad te zetten, is het nu ook de tijd om dat te doen. Er is extra versteviging nodig om de druk van het water te verdelen over de reeds aangebrachte onderdelen.

Als je van plan bent een permanente trap, een ladder, een bankje of dergelijke aanpassingen aan te brengen, moet je ze aanbrengen voor je de waterdichte coating aanbrengt.

De waterdichte coating aanbrengen

Containers staan erom bekend dat ze tamelijk weerbestendig zijn, maar ze zijn niet echt waterdicht. Sommige containers hebben ventilatieopeningen in de bovenwanden, de afdichtingen van de deuren kunnen lekken en door de naden kan water uit de houten vloer sijpelen.

Een waterdichte coating of voering vult alle gaten en naden op om te voorkomen dat er water uit je container lekt. Vergeet niet dat dit als bijkomend voordeel heeft dat het je container beschermt tegen roest en corrosie door het metaal volledig in te kapselen. Het geeft de binnenkant van de container ook een aangename tint (meestal lichtblauw) en een zacht, licht gestructureerd oppervlak dat prettig aanvoelt en toch duurzaam is.

Er is een hele reeks mogelijkheden voor de voering. Sommige bedrijven gebruiken geprefabriceerde glasvezel omhulsels. Anderen brengen een dikke polymeercoating aan. Je kunt ook een goedkopere vinyl bekleding gebruiken of de binnenkant van de bak met beton bespuiten (na het toevoegen van betonijzer).

Elk van deze mogelijkheden heeft voor- en nadelen in termen van sterkte, structuur, scheurvastheid, UV-bestendigheid en andere factoren. Je moet je huiswerk doen om te beslissen welke optie geschikt is voor je toepassing.

Hou het water schoon

Dit is het deel dat een vijver van een zwembad scheidt! Net als traditionele zwembaden heeft een zwembad container systemen nodig om het water schoon te houden. Zonder ze zal het water stagneren, vol zitten met algen en niet alleen lelijk zijn, maar ook potentieel schadelijk voor je gezondheid.

Alles wat er bij komt kijken om een zwembad hygiënisch en schoon te houden kan voor nieuwe eigenaars een beetje overweldigend zijn. Het is nuttig om de dingen in een paar sub-categorieën op te splitsen.

Circulatie

Dit omvat alle basiselementen van het loodgieterssysteem dat het water in je zwembad regelt. We hebben het over de pomp, afvoeren, inlaat- en retourleidingen, skimmers en kleppen. Als je een zwembadverwarming hebt, maakt die ook deel uit van dit systeem.

Het water in je zwembad moet in beweging blijven om niet te stagneren, en de pomp helpt ook het water door het filter te trekken. Dit is gemakshalve ons volgende deel.

Filter

Het filtersysteem van het zwembad verwijdert onzuiverheden die in het water terechtkomen. We hebben het over alles van bladeren en vuil tot huidcellen en haar.

Het filter werkt als een stofzuigerzak of een koffiefilter: het water stroomt erdoor en het filter vangt de onzuiverheden op. Je moet je filter regelmatig schoonmaken en onderhouden, en hoe je dat doet hangt af van het type filter dat je hebt.

Verwijdering van afvalwater

Bij afvalwaterzuivering gaat het erom het water chemisch schoon te houden. Door de chemische toestand van het zwembadwater zorgvuldig in evenwicht te brengen, voorkom je dat er bacteriën en algen ontstaan.

Bij het desinfecteren van je zwembad pas je de pH-waarde aan, de waterhardheid, de alkaliniteit, enz. Gelukkig zijn er gidsen en testkits die je kunt gebruiken om zeker te zijn dat alles in het juiste evenwicht is.

Er zijn drie gangbare methoden om zwembaden te ontsmetten: chloor, zout en mineralen. Chloor is waarschijnlijk het systeem waarmee je het meest vertrouwd bent, maar al deze systemen hebben hun voor- en nadelen in termen van kosten, vereist onderhoud, gevoel, irritatie en andere factoren. Nogmaals, je moet je onderzoek doen om uit te zoeken welke methode voor jou het beste is.

Controle

Het laatste deel waar we het over moeten hebben is het onderhoud systeem. In het verleden moest veel van wat eerder besproken werd dagelijks, wekelijks of maandelijks handmatig bijgesteld worden. Dat moet je bijhouden.

Nu kan veel van het werk gedaan worden door de elektronica die ervoor zorgt dat alles goed werkt. Je moet nog steeds wat van het werk handmatig doen, maar het is minder dan voorheen. En met behulp van het internet en telefoon apps kun je bijvoorbeeld de verwarming van je zwembad aanzetten of een lichtshow starten – direct vanaf je telefoon.

Voeg je gewenste accessoires toe

Er zijn enkele zwembadfuncties die niet essentieel zijn, maar voor sommige mensen toch heel nuttig. We hebben het al eerder vermeld, maar een zwembadverwarming is zo’n accessoire dat het zwembadseizoen tot ver in de winter kan verlengen, als je de verwarmingsrekening maar wilt betalen!

Een andere mogelijkheid is verlichting. Ja, je kunt een enkel licht toevoegen, zoals bij de ondergrondse zwembaden van vroeger. Maar LED lampen zijn er in overvloed, en als je ze zowel in het water als rond het zwembaddek plaatst, kun je op een unieke manier de aandacht op je zwembad vestigen.

Wil je een echte uitspatting maken? Overweeg een onderwater luidsprekersysteem, zodat je naar muziek kunt luisteren terwijl je zwemt.

Maak het veilig en uitnodigend

Een deel van de aantrekkingskracht van een zwembad is dat je in de buurt ervan kunt zijn, ook als je er niet in gaat. Een zwembad omheining biedt zo’n ruimte en maakt het zwembad ook veiliger omdat je er van beide kanten uit kunt.

Over veiligheid gesproken, het is belangrijk om ook aan jongere zwembadgangers te denken. Een hek of reling en een poortje kunnen ervoor zorgen dat kinderen niet zonder toezicht van volwassenen in het zwembad komen.

Deze en andere maatregelen houden je zwembad er goed uit en iedereen die het gebruikt gezond.

Wat kost een container zwembad?

Zoals we al aangaven in het gedeelte over betaalbaarheid, hebben zwembaden in zeecontainers de reputatie goedkoper te zijn dan traditionele ondergrondse zwembaden. Maar dit is in veel opzichten een ingewikkelde vergelijking van appels met peren.

Het is een feit dat een ingegraven zwembad dicht bij de grond ligt, terwijl een container zwembad zich hoofdzakelijk boven de grond bevindt. Welk van deze scenario’s “beter” is, hangt af van je gewenste esthetiek, de topografie van je tuin en andere factoren. Nu we die disclaimer uit de weg hebben, laten we het over cijfers hebben.

Gemiddeld kost een container zwembad tussen de €20.000 tot €50.000. Een normaal standaard ingegraven zwembad kust al gauw tussen €37.000 en €67.000. Dus ja, althans over het geheel genomen lijken container zwembaden iets goedkoper te zijn.

Het is zeer waarschijnlijk dat sommige van deze ingegraven zwembaden veel groter zijn dan een container zwembad en ook andere elementen kunnen bevatten zoals glijbanen, watervallen, landschapsaanleg enzovoort.

Wat we altijd gezegd hebben over containerwoningen geldt hier ook: Koop een container zwembad omdat je het mooi vindt, niet omdat je denkt dat het je geld zal besparen. Maar misschien bespaar je toch geld.

Een andere belangrijke factor is dat de arbeidskosten een grote invloed hebben op de vergelijking. Een standaard zwembad bouwen is erg arbeidsintensief, en als je goedkope arbeidskrachten in je omgeving kunt vinden, kun je de kosten drastisch verlagen.

We moeten het ook kort hebben over de grootte van het zwembad. Maak niet de fout te denken dat een 20-feet container zwembad half zoveel kost als een 40-feet model. De meeste arbeids- en materiaalkosten zullen voor beide maten gelijk zijn. Doorgaans bespaar je ongeveer 25% met het kleinere zwembad, niet 50% zoals je zou verwachten. Ga dus voor het kleinere zwembad omdat het beter in je tuin past, niet omdat je denkt dat het goedkoper is.

Tenslotte moeten we denken aan hen die zelf een container zwembad proberen te bouwen. We bespreken deze optie verderop in dit artikel meer in detail, maar we schatten dat een doe-het-zelver een 40 feet container zwembad moet kunnen bouwen voor €10.000 of minder.

Hoe maak je van een container een zwembad?

Kan ik zoiets zelf bouwen? Het antwoord is een voorzichtig ja.

Als alternatief voor het kopen van een op maat gemaakt container zwembad of een bestaand zwembad, kun je je zwembad zelf bouwen. Om dit te doen moet je echter vertrouwd zijn met de gereedschappen en materialen die bij de bouw van het zwembad gebruikt worden.

We hebben hierboven de componenten en stappen beschreven die bij een container zwembad betrokken zijn, maar het valt buiten het bestek van dit artikel om stap-voor-stap te beschrijven hoe je zo’n zwembad bouwt.

Als je zelf een container zwembad bouwt, kun je elk detail controleren, maar je moet veel meer weten dan alleen hoe je het waterdicht maakt. Enkele mogelijke probleemgebieden voor een doe-het-zelver zijn:

  • De juiste maten van de pomp
  • Het uitwerken van het irrigatiesysteem om een goede watercirculatie te garanderen
  • Een coating kiezen en aanbrengen die waterdicht, zonwerend en duurzaam is zonder de huid te schaden
  • Ontwerpen en installeren van de nodige structurele versterkingen.

Als de bovenstaande stappen je behapbaar klinken, moet je de doe-het-zelf optie zeker eens nader bekijken. Een bron die we vonden en die een succesvol DIY container zwembad beschrijft vind je hier:

We raden je ook aan contact op te nemen met een traditionele zwembad bouwer in je omgeving. Ga na of hij je een uur of twee advies wil geven, zodat je uit de eerste hand informatie kunt krijgen over de geldende voorschriften en eisen, de toestand van de grond, aanbevolen soorten uitrusting en fabrikanten, dingen om op te letten, en tips en trucs.

Hieronder staat een ZEER ruwe schatting van wat je kunt verwachten te betalen voor een 40 ft zelfbouw container zwembad:

  • € 4.000 voor een 40-voet container in zeer goede staat
  • € 2000 voor sanitaire voorzieningen en filtersystemen
  • € 1500 voor de coating van de zwembad
  • € 1500 voor de structurele versterking
  • € 1000 voor comfort- en veiligheidsaccessoires

Dit geeft een geschatte totale kostprijs van € 10.000 . Hopelijk spreekt het vanzelf dat dit cijfer sterk kan variëren, afhankelijk van je vaardigheden en ontwerpeisen.

Alternatieven voor een zwembad container

Als je na het lezen van dit artikel niet denkt dat een container zwembad geschikt is voor jou, maak je dan geen zorgen. Er zijn verschillende alternatieve soorten zwembaden, die variëren in betaalbaarheid en nieuwheid.

Agrarische opslagbassins

Een bassin wordt meestal gebruikt om drinkwater aan het vee te geven. Maar deze gegalvaniseerde metalen vaten kunnen ook als zwembad dienen, als je de uitdaging aandurft.

Een typische bassin is ongeveer 3 meter in diameter, ongeveer 60cm hoog en kost een paar honderd euro. Je kunt een goedkoop filtratiesysteem plaatsen, maar veel mensen legen het zwembad gewoon als het vuil wordt, maken dan de zijkanten schoon en vullen het weer.

Afvalcontainer zwembaden

Ja, je kunt een stevig en fascinerend zwembad bouwen uit een afvalcontainer. Een afvalcontainer zwembad lijkt op een container zwembad, maar is iets kleiner en vereist meestal minder of geen structurele veranderingen. Dit komt omdat afvalcontainers uit de fabriek komen met een open dak en de stevigheid hebben om gevuld te worden met afval en regenwater.

Het beroemdste afvalcontainer zwembad op het internet, hierboven afgebeeld, werd ontworpen door experimenteel architect Stefan Beese in New Orleans, Louisana.

Goedkoop bovengronds zwembad

De laatste optie die we behandelen zijn de goedkope plastic bovengrondse zwembaden die je waarschijnlijk al gezien hebt. Ze zijn een goedkope manier om een zwembad te krijgen, maar ze zijn niet erg duurzaam of stabiel.

Er zijn verschillende maten, vormen en mogelijkheden, afhankelijk van je budget en je eisen. Intex is waarschijnlijk het bekendste merk in dit segment en heeft modellen zoals het hierboven afgebeelde tot die van meer dan €1000.

Conclusie

Als je geïnteresseerd bent in een zwembad maar een andere optie zoekt dan een standaard ingegraven zwembad, kunnen zeecontainer zwembaden een overtuigende keuze zijn. We hebben zo’n beetje alles over ze behandeld, ook hoe en waar je ze kunt krijgen. En voor wie een container zwembad niet genoeg is, hebben we ook een paar andere mooie alternatieven behandeld.

Laat ons weten wat je van container zwembaden vindt in de reacties. Heb je er ooit in gezwommen? Vindt je ze lelijk? We horen graag wat je ervan vindt!

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!