Minimaliseren

Capsule wardrobe: de sleutel tot een georganiseerde kledingkast

Capsule wardrobe: de sleutel tot een georganiseerde kledingkast 1
Geschreven door Koen Duindam

Een capsule wardrobe bestaat meestal uit kledingstukken die gemakkelijk te combineren zijn en die je op verschillende manieren kunt dragen, zodat je meerdere outfits kunt maken met een beperkt aantal kledingstukken. Het kan ook helpen om geld te besparen, omdat je minder nieuwe kleding hoeft te kopen.

Een capsule wardrobe kan bestaan uit allerlei soorten kleding, zoals broeken, rokken, blouses, truien en jassen. Afhankelijk van wat je leuk vindt en wat je graag wilt dragen. Het belangrijkste is dat je kledingstukken kiest die je graag draagt en die bij je persoonlijke stijl passen.

Geschiedenis van capsule wardrobe

Het idee van een capsule wardrobe is ontstaan in de jaren 70, toen de Amerikaanse modeontwerper Susie Faux het concept introduceerde in haar boek “The Wardrobe Survival Guide”.

Sindsdien is het idee van een capsule wardrobe steeds populairder geworden en wordt het tegenwoordig door veel mensen gebruikt als een manier om duurzamer om te gaan met hun kleding en om minder tijd te besteden aan het kiezen van wat ze aan moeten.

Waarom een capsule wardrobe?

Er zijn een paar redenen waarom mensen een capsule wardrobe overwegen:

 • Het kan helpen om geld te besparen omdat je minder kleren hoeft te kopen.
 • Het is makkelijker om je kleren te organiseren en te beslissen wat je aan moet doen omdat je minder keuzes hebt.
 • Je krijgt een beter beeld van jouw eigen stijl.
 • Het is duurzamer omdat je minder kleding hebt.
 • Het geeft rust omdat je niet veel hoeft na te denken over wat je aan moet doen. Als alles al bij elkaar past, hoef je alleen een paar kledingstukken uit je kast te pakken en je bent klaar om te gaan.

“Wist je dat Mark Zuckerberg elke dag hetzelfde grijze t-shirt draagt om energie te besparen en zich te concentreren op het bouwen van de beste producten en diensten voor zijn klantenbasis van meer dan 1 miljard mensen?”

Zie bron

Waarom is een capsule wardrobe duurzaam?

Een capsule wardrobe is duurzaam omdat het bestaat uit een kleine hoeveelheid kledingstukken die je vaak kunt dragen. In plaats van elke week nieuwe kleren te kopen, blijf je langer bij dezelfde kleren. Dit betekent dat je minder kleren gemaakt hoeven te worden. Dit is beter voor het milieu omdat het daarom minder stof en energie kost om kleren te maken. 

Wat moet er in een capsule wardrobe?

Er zijn een paar basisstukken die in elke capsule wardrobe thuishoren. Dit zijn kledingstukken die je vaak kunt dragen en die gemakkelijk te combineren zijn met andere kledingstukken. Hieronder staan enkele voorbeelden van stukken die je in je capsule wardrobe kunt opnemen.

Een goede spijkerbroek

Kies een spijkerbroek die comfortabel zit en die je gemakkelijk kunt combineren met andere kledingstukken.

Een mooie blouse

Kies een blouse die je gemakkelijk kunt combineren met andere kledingstukken en die je op verschillende manieren kunt dragen.

Als vrouw zijnde, een jurk

Een jurk is een kledingstuk dat je op verschillende manieren kunt dragen, van casual tot formeel.

Een mooi jasje

Een jasje kan een outfit afmaken en is een goede toevoeging aan je capsule wardrobe.

Een opvallend trui

Voeg een opvallende trui toe aan je capsule wardrobe om wat variatie aan je outfits toe te voegen.

Een jas

Een jas is een kledingstuk dat je gemakkelijk kunt combineren met andere kledingstukken en nodig hebt tijdens de koude dagen van het jaar.

Een paar goede schoenen

Kies een paar schoenen die comfortabel zijn en die je gemakkelijk kunt combineren met andere kledingstukken.

Een paar accessoires

Voeg een paar accessoires toe, zoals een riem, een paar oorbellen of een sjaal, om je outfits af te maken.

Het is belangrijk om kleding te kiezen die je vaak draagt en die goed bij elkaar passen, zodat je gemakkelijk outfits kunt maken. Als je een capsule wardrobe hebt, kun je ervoor zorgen dat je alleen kleding hebt die je echt nodig hebt en die goed bij elkaar passen. Dat maakt het makkelijker om outfits samen te stellen.

Soorten Capsule Wardrobe systemen

Er zijn verschillende manieren om een capsule wardrobe te creëren en te organiseren. Hieronder staan enkele voorbeelden van capsule wardrobe systemen:

Seizoens capsule wardrobe

Met een seizoens capsule wardrobe heb je een aparte capsule wardrobe voor elk seizoen. Je kiest kledingstukken uit die geschikt zijn voor het weer van het betreffende seizoen en die gemakkelijk te combineren zijn met elkaar.

Minimalistische capsule wardrobe

In een minimalistische capsule wardrove zitten alleen de allerbelangrijkste kledingstukken die je echt nodig hebt. Het idee achter een minimalistische capsule wardrobe is om zo weinig mogelijk kleding te hebben. Zodat je gemakkelijker kunt beslissen wat je aan wilt trekken.

Thema capsule wardrobe

Bij een thema capsule wardrobe kies je kledingstukken uit die rond een bepaald thema gaan, zoals werkkleding of sportkleding. Zo heb je een capsule wardrobe met alleen kledingstukken die je voor bepaalde activiteiten of gelegenheden draagt.

Het belangrijkste is om een capsule wardrobe systeem te kiezen dat bij jouw persoonlijke stijl en behoeften past. Als je bijvoorbeeld veel reist, kan een minimalistische capsule wardrobe een goede keuze zijn. Omdat je dan makkelijk alles mee kunt nemen.

Als je een druk leven hebt, kan een thema capsule wardrobe handig zijn, omdat je dan alleen kledingstukken hebt die je voor bepaalde activiteiten of gelegenheden draagt.

Voor en nadelen van Capsule Wardrobe

Een capsule wardrobe heeft zo zijn voor en nadelen. Laten we het eerst hebben over de voordelen!

 • Je bent minder tijd kwijt met te kiezen wat je aan wilt trekken.
 • Je kan geld besparen omdat je minder kleding koopt.
 • Je kunt gemakkelijker mixen en matchen met de kledingstukken die je hebt, wat leidt tot meer creativiteit in je outfits
 • Door minder kleding te hebben, kan het makkelijker zijn om je kleding opgeruimd en op orde te houden.

Maar een capsule wardrobe heeft ook zo zijn nadelen…

 • Je hebt minder keuze. Dit kan ook saai voelen.
 • Je bent beperkt in de mogelijkheid om trends te volgen.
 • Soms is het misschien toch lastig om iets uit te zoeken wat bij elkaar past omdat je minder opties hebt.

Capsule Wardrobe versus normale kledingkast

Een normale kledingkast heeft vaak een grotere selectie van kledingstukken, wat kan leiden tot meer keuze en vrijheid in wat je aan kunt. Het nadeel hiervan is echter dat het vaak leidt tot overbodige kleding. Dat kan leiden tot rommel en een overvolle kledingkast. Het kan ook moeilijker zijn om te beslissen wat je aan moet als je te veel keuze hebt.

Hoe kan ik een Capsule Wardrobe opzetten?

Ben je enthousiast geworden over het idee van de capsule wardrobe? Nou waar wacht je nog op! Hierbij wat tips om van start te gaan met jou eigen capsule wardrobe:

Bepaal je eigen stijl

Voordat je begint met het samenstellen van je capsule wardrobe, is het belangrijk om te bepalen wat je stijl is. Dit zal helpen om te bepalen welke kledingstukken het beste bij jou passen en hoe je ze het beste kunt combineren.

Maak een lijst

Maak een lijst van de kledingstukken die je nu hebt en bepaal welke van deze stukken je wilt behouden. Als je besluit om kledingstukken te verwijderen, kun je ze weggeven, verkopen of laten ophalen door een kledinginzameling.

Bepaal wat je echt nodig hebt

Bekijk wat je overhoudt en bepaal wat je nog nodig hebt om een capsule wardrobe te creëren. Dit kan variëren afhankelijk van je stijl en je levensstijl, maar overweeg kledingstukken zoals een paar goede jeans, een aantal basic T-shirts, een little black dress, een blazer, etc.

Zoek naar kwaliteit

Als je nieuwe kleding koopt, probeer dan kledingstukken te vinden van goede kwaliteit die langer mee zullen gaan. Dit kan je geld besparen op de lange termijn.

Wees creatief

Probeer verschillende manieren te vinden om je kledingstukken te combineren om ervoor te zorgen dat je niet snel uitgekeken raakt op je outfits. Zoek naar manieren om accessoires te gebruiken om je outfits op te leuken.

Wees selectief

Als je nieuwe kledingstukken koopt, probeer dan alleen kledingstukken te kopen die goed bij de rest van je capsule wardrobe passen en die je vaak zult dragen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je capsule wardrobe functioneel blijft.

Hoeveel kleding heb je echt nodig?

Je hebt zo’n dertig kledingstukken nodig. Dit is ook wat aangeraden wordt als aantal voor een capsule wardrobe. Een capsule wardrobe is een kledingkast met weinig kledingstukken maar wel slim ingedeeld zodat je minimaal 80 combinaties kunt samenstellen.

Het aantal kledingstukken dat je echt nodig hebt, hangt af van verschillende factoren. Zoals je persoonlijke stijl, de omgeving waarin je woont, je budget en hoe vaak je jouw kleding wast.

Als je bijvoorbeeld in een koude omgeving woont heb je waarschijnlijk meer kleding nodig om warm te blijven. Als je vaak je kleding wast, heb je misschien meer kledingstukken nodig.

Het belangrijkste is om kledingstukken te kiezen die je vaak draagt en die je mooi vindt. Zodat je je goed voelt in wat je aan hebt. Als je een capsule wardrobe hebt, kun je ervoor zorgen dat je alleen kleding hebt die je echt nodig hebt en die goed bij elkaar passen. Dat maakt het makkelijker om outfits samen te stellen.

Lees hier meer over hoeveel kleding heb ik echt nodig?

Balans en onderhoud van een Capsule Wardrobe systeem

Om een capsule garderobe systeem in balans te houden, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste mix hebt van kledingstukken die je vaak draagt.

Maar die ook gemakkelijk te combineren zijn, terwijl je ook ruimte laat voor nieuwe items die je wilt toevoegen. Het is ook belangrijk om regelmatig te beoordelen of je nog kledingstukken hebt die je niet meer draagt.

Om ervoor te zorgen dat je kleding in goede staat blijft, is het belangrijk om goed voor je kleding te zorgen door het te wassen en op te hangen volgens de instructies van de fabrikant. Je kunt het zelfs ook nog laten repareren als het beschadigd is.

Als je je kleding op de juiste manier verzorgt, zal het langer mee gaan en zal je minder kleding hoeven te kopen, wat kan helpen om je capsule wardrobe in balans te houden.

Op zoek naar meer inspiratie?

Als je op zoek bent naar meer inspiratie op het gebied van Tiny Houses, dan is dit boek een echte aanrader. Het boek bevat veel foto's van Nederlandse en Belgische tiny houses. Tiny house eigenaren zelf delen in het boek hun redenen waarom ze van tiny living houden.

Over de auteur

Koen Duindam

Koen is een jonge ondernemer die staat te popelen om zijn eigen tiny house te bouwen. Terwijl hij bezig is met zijn eigen tiny house avontuur deelt hij zijn ervaringen door het schrijven van blog artikelen.

Plaats een leuke reactie!